Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

100+1 zaujímavostí a rekordov NHL I.

V blogoch na našom portáli ste si mohli prečítať príspevky o 51 zaujímavostiach z kanadsko-americkej NHL. Teraz vám prinášame zbierku až 100+1 zaujímavých faktov o najpopulárnejšej hokejovej súťaži sveta.

$48.67
Takáto bola hodnota misy známej ako Stanley Cup. Dnes je jeho hodnota neoceniteľná.

Doživotný zákaz hrať NHL
Počas finále roku 1927 sa strhla na ľade bitka a Bill Coutu potom, čo udrel jedného rozhodcu, rozbehol sa na ďalšieho. Dostal doživotný dištanc a pokutu vo výške 100 dolárov. Kto vie, akú sumu by mu vymerala NHL dnes.

Original Six??... ťažko
Montreal Canadiens, Montreal Wanderers, Ottawa Senators a Quebec Bulldogs boli zakladajúcimi členmi NHL. Toronto Arenas sa k nim pridalo onedlho. Ani chýru ani slychu o Bostone, Detroite, New Yorku alebo Chicagu.

Stanley Cup neudelený
Všetci si určite spomíname na sezónu 2004/2005 a výluku v NHL, kedy nebol udelený Stanley-Cup, kvôli, povedzme si rovno, peniazom. Prvý Stanley Cup bol udelený v roku 17. marca 1893 a získal ho Montreal HC. V roku 1919 zasiahla hráčov Montrealu a Seattlu chrípka. Séria bola vyrovnaná 2-2-1 a 1. apríla sa mal odohrať rozhodujúci zápas. Zápas bol ale odvolaný, keďže žiaden z tímov nemal dosť zdravých hráčov, ktorých by mohol poslať na ľad. Jeden hráč, Joe Hall, na následky chrípky 5. apríla zomrel. Jeden Stanley Cup nebol udelený kvôli vážnej chorobe, jeden kvôli peniazom. Bude tohtoročná sezóna ďalšou, pri ktorej „zvíťazí“ ľudská chamtivosť?

Don Cherry – hráč NHL
Podľa mňa neexistuje nikto, kto sleduje NHL, a nepozná Dona Cherryho. Jeho svojské vystupovanie, názory a odvážne obleky sú známe po celej NHL. Známy komentátor počas zápasov a hokejový kritik, taktiež bol aj trénerom. Vedeli ste ale, že si zahral aj NHL? Až v jednom jedinom zápase play-off za Boston Bruins v roku 1955. Do štatistík sa nijako nezapísal.

Posledný bojovník bez prilby
Craig MacTavish hral NHL v rokoch 1979 – 1997. Keď ukončil kariéru bol posledným hráčom hrajúcim bez ochrany hlavy. V roku 1979 NHL zaviedla pravidlo povinnosti nosenia prilby na ľade pre hokejistov. Výnimku mohli mať hráči, ktorý podpísali zmluvu pred týmto vydaním. Pravé takýmto hráčom bol MacTavish.

Prvý miliónový kontrakt
Bobby Orr, hokejový velikán podpísal v roku 1971 s tímom Boston Bruins 5-ročný kontrakt, ktorý mu každý rok priniesol 200 000 dolárov. Koľko by asi zarobil Bobby Orr v týchto časoch?

Prvý gól NHL
NHL sa začala písať v sezóne 1917/1918. Dave Ritchiehral v NHL počas 7 sezón a zaznamenal len 15 gólov. No na jeden v drese Montrealu sa nezabudne. Proti Torontu Arenas vsietil prvý gól, ktorý pamätá Národná hokejová liga.

Branár + 1,2,3,4,5,...6! hráčov v poli
V úplnych začiatkoch hokeja, ktoré si už nepamätá nikto z nás sa zápas hral so 7 hráčmi na oboch stranách klziska. Až potom sa prešlo na systém šestice hráčov. Posledný zápas so 7 hráčmi sa odohral 2. marca 1922. Toronto St. Patricks zničilo Vancouver Millionaires 6:0.

Hokejová rodinka
Keď v roku 1991 Brett Hull po 131-bodovej sezóne získal Hart Trophy pre najužitočnejšieho hráča a pridal ju k dvom, ktoré získal jeho otec Bobby v rokoch 1965 a 1966, stali sa Hullovci prvou rodinou, otec a syn, ktorý dokázali získať túto trofej. Zopakuje sa to niekedy?

Brankárska maska
Jacques Plante bol prvým branárom, ktorý nosil masku. Omyl. V roku 1930 si branár tímu Montreal Maroons Clint Benedict nasadil masku na tvár v piatich zápasoch.

Prvý gól brankára v NHL
Ron Hextall prvým brankárom, ktorý strelil gól. Sčasti omyl. Bol síce prvým, ktorý ho strelil priamou strelou no v roku 1979 bol prvý gól do štatistík zapísaný brankárovi NY Islanders Billymu Smithovi po vlastnom góle Roba Ramagea, keď Smith bol posledným z tímu ostrovanov, ktorý sa dotkol puku.

Dočasné prekliatie javorových listov?
Bill Barilko strelil v roku 1951 víťazný gól Toronta a Leafs získali Stanley Cup. Počas leta Barilko tragicky zahynul pri páde lietadla. Jeho telo sa našlo až v roku 1962. V nasledujúcej sezóne Leafs po 12 rokoch opäť získali najcennejšiu trofej.

Trofej pre najlepšieho hráča a potom Nováčik roka, nemalo by to byť naopak?
V závere sezóny v roku 1971 Montreal Canadiens povolal Kena Drydena do brány Canadiens. V základnej časti odohral len 6 zápasov a potom doviedol Montreal až k víťazstvu Stanleyho pohára a získal Conn Smyth Trophy. V nasledujúcej sezóne, keďže v základnej časti neodohral minulú sezónu 25 zápasov, nastupoval so štatútom „rookie“ Po sérii 39-8-15 získava v roku 1972 ocenenie Nováčik roka.

Predĺženie
5-minútove predĺženie tu fungovalo už skôr, no kvôli obmedzenej vlakovej preprave počas druhej svetovej vojny bolo zrušené. Opäť sa objavilo až v sezóne 1983/1984. Ak počas 5 minút dokázal jeden tím skórovať, získal 2 body a súper 0 bodov, ak počas 5 minút gól nepadol, skóre ostalo nerozhodné. Od sezóny 1999/2000 tím, ktorý prehral predĺženie, získal aspoň jeden bod. Ak sa počas 5 minút nerozhodlo, ostávala remíza. Nájazdy prišli až po lock-oute v sezóne 2005/2006, odkedy sa vždy pozná celkový víťaz stretnutia.

Zamboni
U nás rolba na ľad, v spojených štátoch a v Kanade Zamboni. Gramaticky správne by to ale malo byť „ice resurfacing machine“. Frank Zamboni v roku 1949 vynašiel rolbu na ľad, no pomenovanie „Zamboni“ sa tak udomácnilo, že inak sa rolbe ani nepovie. Pritom Zamboni je len názov značky. Niečo ako slovenská „štilka“.

NHL v TV
25. februára 1940 sa prvýkrát vysielala NHL v televízii v USA. Rangers vtedy čelili Montrealu a zvíťazili 6:2. Avšak iba asi 300 ľudí malo prístup k tomuto športovému prenosu.

Taro Tsujimoto
V roku 1974 sa konal draft NHL, ako každý rok. 183. výber patril Buffalu Sabres a GM vybral hráča Tara Tsujimota z Tokya Katanas. Poviete si, nejaký Japonec dostal šancu hrať NHL. To by ale nebol problém. Taro Tsujimoto totižto neexistuje. Ťažko povedať, čo viedlo generálneho manažéra Buffalo k tomuto výstrelku.

Hra prerušená, dôvod zranenie
21. novembra 2005 sa stretli Detroit Red Wings a Nashville Predators. Hráč Detroitu Jiří Fischer skolaboval na striedačke. Zápas bol prerušený, Fischer putoval do nemocnice. No nakoniec sa zápas nedohral. Istotne si viac z nás tento okamih pamätá, keďže to nebolo veľmi dávno. Bolo to ale prvýkrát za celú históriu NHL, kedy sa nedohral zápas kvôli zraneniu hráča.

1988 Stanley Cup Finals
Edmonton Oilers porazil Boston Bruins 4:0 v piatich zápasoch! Nie nepomýlil som sa. Za stavu 3:0 na zápasy sa hralo v Bostonskej aréne a za stavu 3:3 v druhej tretine vypadol v aréne prúd. Séria sa sťahovala do Edmontonu a zápas bol anulovaný. Edmonton vyhral zápas, sériu a aj Stanely Cup pomerom 4:0, aj keď sa hralo až 5 zápasov.

Je len jeden pravý Stanley Cup
Kolujú reči, že pravý prvý Stanley Cup je ten, ktorý je uložený v hokejovej sieni slávy za sklom a medzi hokejistami koluje replika. Omyl! Pravý Stanley je práve ten, ktorý sa odovzdáva víťazovi Stanely Cupu, ktorý putuje po svete. Taktiež platí, že Stanley-Cupu sa môže dotknúť iba ten, kto ho vyhral. Potom by sa asi deti so Stanley Cupom v Toronte fotiť nemohli.

Ženské meno na Stanley Cup-e
Na Stanley Cup-e nájdeme takmer výhradne mužské mená, no nachádza sa tam aj 8 mien našich nežnejších polovičiek. 5 za Detroit Red Wings a po jeden za Colorado, Calgary a Pittsburgh. Samozrejme boli členmi vedenia, nie hokejistkami.

Nešťastné jednotky draftu
Vstupný draft NHL sa koná od roku 1963. Od tohto roku iba tri draftové jednotky nikdy neokúsili najvyššiu hokejovú ligu. Claude Gauthier (1964 - Detroit Red Wings), Andre Veilleux (1965 - New York Rangers) a Rick Pagnutti (1967 - Los Angeles Kings)

Najštudovanejší tréner histórie
Roger Neilson musel čítať pravidlá NHL deň a noc. Hľa, dva príklady jeho geniality:

1.
Predstavte si vzorovú situáciu: Váš tím vyhráva minútu pred koncom o gól no hrá oslabenie 5 na 3. Ďalšie pravidlo vraví, že tím nemôže mať na ľade menej ako 3 hráčov. Prečo neposlať každých 10 sekúnd štvrtého hráča na ľad, dostať dvojminútový trest za príliš veľa hráčov na ľade, kúskovať hru, nepustiť súpera k bráne a stále hrať s troma hráčmi? A pritom neporušiť žiadne pravidlo. Hotová genialita. Po tomto zápase vedenie NHL prijalo opatrenie a po dvoch po sebe nasledujúcich trestoch označených ako „príliš veľa hráčov na ľadovej ploche“ prichádza trestné strieľanie pre súpera.

2.
Druhá vzorová situácia: Váš tím prehráva o gól a odvolávate brankára. Pozor, len brankára. Prečo by si nemohol nechať pozdĺž bránkovej čiary svoju hokejku a tým zabránil súperovi streliť gól po ľade z väčšej vzdialenosti? V pravidlách nič také nie je. Neuveriteľné!

Posledný „tvrďas“ v bráne
Už vieme, ktorý brankár si ako prvý nasadil masku na tvár. Kto bol tým posledným, ktorý ju nenosil? Andy Brown pri svojom poslednom zápase NHL 7. apríla 1974.

Aj zranenie môže byť pozitívne
V juniorskej lige po zásahu hokejkou od Jean-Guya Talbota utrpel fraktúru lebky a to mu už vo veľmi mladom veku ukončilo hráčsku kariéru. No od hokeja ho to neodradilo. Scotty Bowman. Počas 30 sezón v pozícii trénera v NHL postupne za St. Louis Blues, Montreal Canadiens, Buffalo Sabres, Pittsburgh Penguins a Detroit Red Wings sa dostal so svojim tímom 28-krát do play-off, 12-krát do finále a z toho 9-krát získal Stanley Cup. Trénerom bol v 2164 zápasoch, celkovo ich vyhral 1248, čo je trénersky rekord. V play-off vyhral 223 zápasov z 353. Ďalší rekord NHL. Ak by Bowman neutrpel zranenie bol by takým veľkým hráčom, akým bol trénerom?

Dištanc na zápasy, pardon dni
22. júna 1992 sa do funkcie prezidenta NHL dostal Gil Stein a prišiel so zaujímavým riešením trestov pre hráčov. Hráči si mali okrútiť svoje tresty počas dní, kedy sa nehralo, t. j. nemohli prísť na tréning, ale súťažného zápasu sa už mohli zúčastniť. 1. júla 1993 Stein svoje právomoci stratil keď tieto úlohy prešli na hlavného komisára NHL.

V teplákoch na zápas?
Po dlhé roky je oblek tým správnym oblečením, ktoré nosí tréner na zápasy. V teplákových súpravách trénerov vídame na tréningoch. Jean-Guy Talbot, ktorý úderom ukončil hráčsku karéru Scottyho Bowmana v juniorke si po podpise s tímom NY Rangers na pozíciu hlavného trénera roku 1977 začal brávať teplákovú súpravu aj na zápasy. Jeho kolegovia ho ale nenasledovali a tak, keď mu po 80 zápasoch vedenie NY Rangers ukázalo dvere, odišla s ním aj jeho tepláková súprava. Ako hráč získal s Montrealom 7 Stanley Cup-ov.

Prihrávanie si medzi útočníkmi? ZAKÁZANÉ!
Viete si vôbec predstaviť, žeby si v hokejovom zápase nemohli útočníci medzi sebou prihrávať? Až do sezóny 1927/1928 tomu tak bolo. V tejto sezóne sa povolili prihrávky medzi útočníkmi v obrannom a strednom pásme. Rok na to boli povolené prihrávky do útočného pásma, ale v ňom žiadne. Až v sezóne 1929/1930 boli povolené prihrávky medzi útočníkmi všade na klzisku. Tieto zmeny mali viesť k zvýšeniu počtu gólov. Veľmi zvláštna predstava.

Dvaja brankári v bráne počas zápasu?
Až do sezóny 1931/1932 neexistovalo žiadne pravidlo, ktoré by zakazovalo mať počas jedného striedania v bráne dvoch brankárov. Dobre, že si to liga všimla ešte predtým, ako sa k trénerskému remeslu dostal Roger Neilson spomínaný vyššie. Ten by to určite využil.

Trestné strieľanie...a to doslova
Trestné strieľania boli zavedené od sezóny 1934/1935 pre rôzne dôvody porušenia pravidiel počas zápasu a vôbec sa nepodobali na tie, ktoré poznáme dnes. Približne 11,5 metra od brány bol kruh o priemere 3 metre. Doňho sa postavil puk a strieľalo sa na brankárov, ktorí boli v značnej výhode. Z prvých 29 striel brankári chytili 25.

Hráč s číslom nula...
Posledným hráčom, ktorý obliekal dres s číslom 00 a vôbec jeden z troch v histórii NHL (Sheehy nosil iba „0“) bol Martin Biron. Číslo si dal na dres vo svojej prvej sezóne v roku 1996, no potom počas sezóny 1998/1999 bol nútený číslo zmeniť, keďže liga toto číslo dresu zakázala. Prešiel na číslo 43, ktoré ma dodnes.

Don Cherry sa proste nezaprie
Keď po sezóne 1978/1979 vedenie Bostonu Bruins vyhodilo Dona Cherryho z postu trénera podpísal zmluvu s Coloradom Rockies. Keď sa vrátil so svojim novým tímom do Bostonu, mestu neostal nič dlžný. Pár sekúnd pred koncom, keď jeho tím vyhrával, si zobral oddychový čas a náležite ho využil. Začal rozdávať autogramy fanúšikom Colorada, ktorí sedeli okolo striedačky v domovskom stánku Bostonu. Typický Cherry.

Nikto nie je dokonalý
Na Stanley Cupe sa pri zapisovaní mien víťazov párkrát stalo, že sa zapisovateľ pomýlil. Prvé meno, ktoré sa kedy opravilo patrilo Adamovi DeadmarSh-ovi, ktorý bol pri víťazstve Stanley Cup-u s Coloradom v roku 1996 chybne zapísaný ako DeadmarCh. Od tohto momentu bolo opravených ešte zopár ďalších mien z minulosti.

Najlepšie investovaný dolár v histórii hokeja
Kris Draper strávil tri úvodné sezóny svojej kariéry v tíme Winnipegu Jets, v ktorého drese odohral 20 zápasov. Potom v sezóne 1993/1994 bol predaný za jeden dolár do Detroitu Red Wings, v drese ktorého strávil 17 sezón, získal 4 Stanley Cup-y a bol členom známej Grind-line, ktorá ničila súperove top- formácie. Vážne, investoval nejaký tím NHL dolár lepšie ako Red Wings?

Vyhral som, aréna sa zatvára
Brankárovi Jocelynovi Thibaultovi sa podaril počas jeho kariéry nevídaný kúsok. Postupne zažil zatvorenie slávnej Montreal Forum, potom Capital Centre vo Washingtone a to zaujímavým spôsobom. Vychytal víťazstva pre svoj tím Montreal Canadiens. Aby toho nebolo málo, v roku 1999 zavrel aj starú arénu Toronta, Maple Leaf Gardens, keď pre svoje Chicago vychytal víťazstvo 6:2. Asi najmenej obľúbený brankár dosluhujúcich arén.

Originálny hráč
Detroit, Boston, Chicago, Montreal, Toronto a NY Rangers. 6 tímov patriacich do tzv. Original Six, k 6 tímom, ktoré prežili najväčšiu finančnú krízu v hokeji a začali písať novodobú históriu NHL. Vic Lynn dokázal počas svojej kariéry ako jediný hrať za všetkých 6 tímov. Začal jedným zápasom v drese NY Rangers, aby sezónu nato odohral 3 v drese Detroitu Red Wings. Potom si „odskočil“ na dva zápasy do Montrealu aby sa následne na 4 sezóny upísal Torontu. Neskôr si spravil jednoročnú prestávku v AHL aby sa potom na dve sezóny upísal Bostonu Bruins a aby misia bola splnená ďalšie 2 sezóny odohral v drese Chicaga. Trvalo to 10 rokov. Pán cestovateľ.

Iron-Leaf Man
Vo finále Stanely Cup-u roku 1964 prehrávalo Toronto s Detroitom 3:2 na zápasy, keď Bobby Baun zblokoval strelu Gordieho Howea. V bolestiach sa pobral z ľadu, ale napriek tomu nastúpil v predĺžení, strelil víťazný gól a vynútil zápas číslo 7. Nastúpil naň a aj s jeho pomocou Leafs zvíťazili 4:0 a otočili sériu vo svoj prospech. Po prebratí Stanley Cup-u šiel Baun na röntgen, kedy mu zistili, že dva zápasy odohral so zlomeným členkom a hral v náramných bolestiach. Naozajstný hrdina na ľade.

Bejzba...ehm...hokejisti
Nie je prekvapujúce, že mladí hokejisti hrávali počas leta bejzbal, prekvapujúcejšie ale je, že štyria hráči NHL si v mladom veku zahrali veľmi prestížnu Little League World Series v tímoch najlepších mladých bejzbalistov od 11 do 12 rokov. Menovite Ray Ferraro (1976, v NHL 898 bodov v 1258 zápasoch), Stephane Matteau (1982, v NHL 316 bodov v 848 zápasoch), Pierre Turgeon (1982, v NHL 1327 bodov v 1294 zápasoch) a Chris Drury (1989, v NHL 615 bodov v 892 zápasoch), všetci štyria nepochybne slávni hráči NHL. Čo ak by si v detstve namiesto hokeja vybrali bejzbal?

Neprekonateľný prekonaný
Keď na konci sezóny 1999 Wayne Gretzky ukončoval kariéru držal v NHL celkovo 61 rekordov, mnohé z nich zdá sa neprekonateľné. Avšak o 2 rekordy už prišiel. Keď Gretzky ukončoval kariéru dokázal v predĺženiach základnej časti prihrať na 15 víťazných gólov. Keď v roku 2004 kariéru ukončoval Mark Messier, spoluhráč a veľmi dobrý priateľ, mal ich na konte 18. Aby toho nebolo málo, keď Wayne ukončoval kariéru, mal na konte 12 prihrávok v zápasoch hviezd. Messier mu zobral aj tento rekord, keď ich nazbieral 13 (o tento rekord sa ale delí ešte s Rayom Borqueom). To mi je teda kamarát.

A predsa som chytal v NHL
Jordan Sigalet chytal v jednom zápase NHL. V závere stretnutia si na 43 sekúnd zachytal za zraneného Andrewa Raycrofta. Nečelil žiadnej strele, nedostal sa k puku. Aj keď jeho kariéra v NHL bola naozaj krátka, jeho príbeh je o to inšpiratívnejší. Počas hrania univerzitného hokeja mu bola diagnostikovaná skleróza multiplex. Ani vážna choroba ho ale neodradila od sna stať sa profesionálnym hokejistom, čo sa mu nakoniec aj podarilo. Okrem tých 43 sekúnd v tíme NHL odchytal tri plnohodnotné sezóny na farme Bruins v AHL. Dnes v 31 rokoch robí trénera brankárov v tíme Abbotsford Heat, farmy Calgary Flames.

Hráč, ktorý nosil smolu
Je veľa hokejistov, ktorí hrali finále Stanley Cup-u, ale nevyhrali ho a ešte dlhší je zoznam hráčov, ktorí okúsili play-off ale vo finále si o víťaznú trofej nikdy nezahrali. No viete si predstaviť, žeby ste odohrali 734 zápasov základnej časti, získali v nich 530 bodov a ani raz sa so svojim tímom neprebojovali do play-off? Presne takúto smolu mal Guy Charron. V sezóne 1969/1970 hral za Montreal Canadines. Ten sa od sezóny 1948/1949 po sezónu 1993/1994, čo činí 45 sezón, neprebojoval do play-off len raz. Práve vtedy, keď jeho dres obliekal Charron. V priebehu nasledujúcej sezóny bol vymenený do Detroitu, kde ju dohral. Detroitu sa do play-off nepodarilo prebojovať, aj keď minulú sezónu si zahrali aspoň prvé kolo. Taktiež ani ďalšie 4 sezóny, keď ich dres obliekal Guy Charron. Za zmienku stojí, že v sezóne, v ktorej bol Charron vymenený do Detroitu Montreal získal nakoniec Stanley Cup, takisto ako aj dvakrát počas dvoch sezón pred príchodom Charrona. Po zastávke v Detroite pokračoval v kariére počas piatich sezón v tíme Washingtonu, samozrejme, play-off sa ani raz nepodarilo

Lepšie neskoro ako nikdy
Bob Barlow zažil svoj debut v AHL už v roku 1954, no prvého zápasu NHL sa dočkal až v sezóne 1969/1970. Mal vtedy už 34 rokov, čo ho robí najstarším nováčikom v histórii NHL. Počas sezóny nazbieral v 70 zápasoch 33 bodov.

Najdlhšie priezvisko bez spojovníka
Mená sa na dresoch hráčov NHL neobjavili až do 70. rokov 20. storočia, no ak by museli byť na dresoch v raných časoch NHL, s niektorými by mohol byť problém, vtesnať ich na dres. V sezóne 1925/1926 by to bol prípad Johna Brackenborougha (14 písmen). Jeho kariéra bola ale krátka. Po siedmych zápasoch ukončil kariéru pre zranenie oka.

Najdlhšie meno v histórii NHL
Ktorý hráč je súčasným kapitánom Calgary Flames? Odpoveďou je Jarome Iginla. 12 písmen ale nie je až tak veľa a hneď vás napadnú dlhšie mená. Ale pozor, celé meno hráča Calgary je Jarome Arthur Leigh Adekunle Tig Junior Elvis Iginla, čo činí 45 písmen a to je už naozaj dosť.

Za koľko sekúnd dokážeš streliť gól v NHL?
To, že Mario Lemieux strelil svoj prvý gól v NHL hneď vo svojom prvom striedaní a hneď zo svojej prvej strely na brankára po tom, čo o puk obral člena hokejovej siene slávy Raya Bourquea pár ľudí vie. Ale to, že Daveovi Christianovi stačilo len 7 sekúnd na strelenie svojho prvého gólu v NHL už vie málokto. Počas 1009 zápasov v NHL nazbieral pekných 773 bodov a za zmienku stojí aj to, že bol pri Miracle On Ice.

Tvrdý hráč neznamená neslušný hráč
Hat-trick Gordieho Howea je známy všetkým. „Získava“ ho hráč, ktorý dokáže v jednom stretnutí streliť gól, na ďalší prihrať a ešte k tomu sa aj pobiť. Kto ich získal najviac? Napodiv všetkých a všetkého sa ho samotnému Gordiemu Howeovi podarilo získať len dvakrát! Najviac ich získal víťaz dvoch trofejí pre hráča s najslušnejším správaním sa na ľade, Lady Byng Trophy. Slovenský rodák Stan Mikita ich v 1394 zápasoch NHL nazbieral 22.

Opakovanie – matka múdrosti
Ktoré meno by ste na Stanley Cup-e našli napísané najčastejšie. Zrejme každého napadne, že to bude hráč Montrealu Canadiens. 81-ročná žijúca legenda Canadiens, Jean Beliveau, je zapísaný 17-krát! 10-krát ako hráč a 7-krát ako člen organizácie víťazného tímu.

“Takmer vypredané“
Nie je nič výnimočné ak sa počas zápasov NHL vypredá hala do posledného miesta ale taktiež, ak sa niekedy nezaplní ani na polovicu. Predstavte si ale halu s kapacitou 19 040 miest, z ktorých je na zápase obsadených len 334. Je to najnižšia hokejová účasť zaznamená v hokejovej aréne NHL vôbec. Stalo sa tak v Brendan Byrne Arena 22. januára 1987, kedy Devils hostili Calgary Flames. Dôvodom ale bolo počasie, nie zlé výsledky tímu (aj keď zas Devils sa v tomto roku nedarilo práve najlepšie). V New Jersey vyčíňala silná snehová víchrica a zápas sa omeškal o takmer 2 hodiny, pokiaľ sa na štadión dostavili všetci hráči Devils.

Jediný rekord NHL, ktorý nik neprekoná
Ak nedôjde k zmene pravidiel NHL, 172 remíz Terryho Sawchuka v bráne nebude nikdy prekonaných. A vyzerá to tak, že NHL sa k remízam nikdy nevráti.

+1 ďalší
Aj keby sa narodil hráč, ktorý by pokoril zdá sa nepokoriteľné rekordy Waynea Gretzkyho a ostatných velikánov NHL, ak by aj NHL opäť zaviedla remízy a padol by rekord Terryho Sawchuka spomínaný vyššie, stále ostáva jeden, ktorý už neprekoná nikdy nikto. Mario Lemieux strelil v jednom zápase 5 gólov v 5 rôznych situáciách. V plnom počte hráčov na ľade, potom v oslabení, v následnej presilovke, z nájazdu nariadeného rozhodcami po faule súpera a nakoniec do prázdnej bránky. Tento rekord sa nedá prekonať, jedine vyrovnať.

Konečne gól prosím...
Zápasy play-off majú už roky rokúce jedno pravidlo. Ak je po riadnej hracej dobe stav nerozhodný, predlžuje sa, až pokiaľ nejaký tím nedá gól. No 24. marca 1936 sa zápas medzi Detroitom Red Wings a Montrealom Maroons trošku natiahol. Stav po 60 minútach bol 0:0 a predlžovalo sa neuveriteľných 116 minút a 30 sekúnd do pol tretej rána pokiaľ Martin Bruteneau neskóroval a Red Wings nezvíťazili.

A po druhé...
Gilles Marotte drží zaujímavý rekord ligy. V 73 zápasoch základnej časti sezóny 1967/1968 zaťažil súperovu bránu 153 strelami no, gólová nebola ani jedna. V 11 zápasoch play-off sa mu podarilo skórovať trikrát.

Skrček
Naozajstný tragéd NHL. McPherson, prezývaný Schrimp, bol vysoký len 167 cm a vážil len 70 kg. No zahral si zápas NHL, no... zahral. Objavil sa v jednom zápase Toronta Maple Leafs a to naozaj veľmi netypicky. Počas toho, ako sa zranil hráč Toronta, dostal šancu zaskočiť v tomto striedaní zaňho. No bol tak nedočkavý, že nepočkal, pokiaľ sa zranený hráč dostal k striedačke, vkročil na ľad a rozhodca odpísal trest „príliš veľa hráčov na ľadovej ploche“. Jeho ice-time bolo 00:00, no na trestnej lavici si posedel 2 minúty. V štatistikách sa neuvádza, že si niekedy zahral zápas v NHL. Aký je Váš názor?

Kladivo
Jeden zápas play-off trvá 60 minút, ak sa teda nepredlžuje. Dave "The Hammer" Schultz, hráč Philadephie drží zaujímavý rekord. Dokázal za jedno takéto stretnutie zinkasovať až 42 trestných minút. Nie je to ale žiadna náhoda. Drží taktiež rekord v počte trestných minút v jednej sezóne (472). Za celú kariéru si ich v 535 zápasoch pripísal 2294, to sú viac ako 4 na zápas. Pekná vizitka.

What a hit by...
...Matt Martin. Tento rekord je veľmi čerstvý a bol dosiahnutý len v poslednej sezóne NHL. V nej dokázal hráč New Yorku Islanders obdariť súperov až 374 tvrdými zákrokmi, čím prekonal rekord Cal Clutterbucka zo sezóny 2008/2009 (356). Hity sa počítajú od sezóny 2005/2006 a celkovým lídrom týchto štatistík je Dustin Brown s neuveriteľným číslom 1909! Za ním nasledujú Chris Neil (1650) a Brooks Orpik (1645).

Bitkár...
Paul Laus, bývalý hráč Floridy Panthers drží bitkársky rekord NHL. Počas 77 odohratých zápasoch v sezóne 1996/1997 si na svoje konto pripísal až 39 5-minútových trestov za pästné súboje, žiaľ jeho „úspešnosť“ v nich nezistíme ani na hockeyfights.com. Celkovo získal v tejto sezóne 313 trestných minút.

...ešte lepší...
Paul Stewart nemal za potreby hrať NHL príliš dlho na to, aby sa pobil. Pri svojom debute v sezóne 1979/1980 v drese Quebecu Nordiques mu na to stačilo dotknúť sa prvýkrát ľadu. Stewart sa popravde pobil v NHL prvýkrát už počas rozkorčuľovania.

...najlepší!
11. marca 1979 sa podaril Randymu Holtovi naozaj výnimočný kúsok, keď sa stretlo jeho Los Angeles s Philadelphiou. Za svoje vyčíňanie v jednom jedinom zápase dokázal zinkasovať až 67 trestných minút, čo je o 7 minút viac ako trvá samotné stretnutie. Po zápase mu ešte disciplinárka udelila dištanc v podobe troch zápasov.

Viac ako bod na zápas
V histórii NHL je 54 hráčov, ktorí počas svojej kariéry nazbierali väčší počet bodov ako bol počet zápasov, ktoré odohrali. 8 z nich ešte stále brázdi ľady NHL. Sú nimi Sidney Crosby a Jevgeni Malkin z Pittsburghu, Jaromír Jágr z Dallasu, Alexander Ovechkin z Washingtonu, Teemu Selänne z Anaheimu, Jason Spezza z Ottawy, Ilya Kovalchuk z New Jersey a tesne sa drží aj Joe Thornton zo San Jose.

0,0.....5
Stu Grimson si zahral v 729 zápasoch NHL za 8 rôznych tímov s jedinou úlohou: robiť poriadok na ľade. Z svoju kariéru zinkasoval 2113 trestných minút a neuveriteľných 39 bodov, čo robí priemer 0,05 bodu na zápas. Jeho bodovo „najúspešnejšia“ sezóna bola sezóna 1997/1998 keď nazbieral 7 bodov v 82 zápasoch. Pre porovnanie, brankár Dwayne Roloson získal v 39 odchytaných zápasoch 4 body za 4 asistencie.

V zápase trojbodový
Nie je nič výnimočné, keď sa podarí hráčovi počas zápasu nazbierať tri body. No keď sa to podarí brankárovi, tak je to čosi výnimočné. Tento rekord NHL drží Jeff Reese z Calgary v zápase proti San Jose z 10. februára 1993.

21 sekúnd a vybavené
V zápase New Yorku Rangers a Chicaga Blackhawks v roku 1952 vyhrávali Rangers už 5:2, keď sa slova ujal Bill Mosienko. Dal gól na 5:3, po 11 sekundách znížil na rozdiel jedného gólu a o ďalších 10 sekúnd vyrovnal. Druhý najrýchlejší hat-trick je „až“ 44-sekundový.

A koľko by to trvalo obrancovi?
14. októbra 1978 sa stretli tímy Toronta Maple Leafs a New Yorku Islanders. Vo veľkej prestrelke vyhrali Leafs 10:7 ale za Isles strelil Denis Potvin najrýchlejší hat-trick obrancu. Trval mu len 3 minúty a 21 sekúnd. Čo sa týka najväčšieho počtu hat-trickov za kariéru medzi obrancami prvenstvo drží Bobby Orr s deviatimi trojgólovými zápasmi.

O'Brien Trophy
Trofej udeľovaná od roku 1910 do roku 1950. Od roku 1910 do roku 1917 bola udeľovaná pre víťaza NHA. Potom od roku 1917 do roku 1921 bola v rukách Montrealu až do sezóny 1921 kedy bola udeľovaná víťazovi NHL. Od roku 1927 do roku 1938 bola udeľovaná víťazovi kanadskej divízie a od roku 1939 do roku 1950 pre tím, ktorý prehral boj o Stanley Cup a skončil druhý. NHL potom trofej vyradila. Michael John O´Brian si chcel týmto spôsobom uctiť svojho syna Johna Ambrosa O´Briana, ktorý svojho času založil National Hockey Association (NHA). Po Stanley Cupe to bola druhá najstaršia hokejová trofej a je to jediná trofej, ktorá sa už neudeľuje. Je umiestená v Hockey Hall of Fame v Toronte. Najčastejšie ju získal Montreal Canadiens

90-ročný rekord padol... takmer
V decembri roku 1917 stanovil hráč Montrealu Canadiens, Newsy Lalonde, rekord NHL v počte víťazných gólov v rade. Zaznamenal ich 5. V januári 2007 mal ottawský kapitán Daniel Alfredsson výborný nábeh so 4 gólmi, žiaľ v piatom zápase sa mu víťazný gól streliť neporadilo a tak v tejto štatistike zaujíma len 2. miesto.

A na porovnanie...
Brian Engblom, ktorý počas svojej kariéry hrával za Montreal, Washington, Los Angeles, Buffaloa a Calgary, od roku 1976 do roku 1987 odohral v NHL 659 stretnutí. No nestrelil ani jeden jediný víťazný gól.

One man show
2. Februára 2012 sa mladému Samovi Gagnerovi podaril naozaj husársky kúsok. Pri víťazstve Edmontonu 8:4 nad Chicagom bol pri všetkých ôsmych góloch svojho mužstva. Štyri vsietil a na ďalšie 4 prihrával. História NHL pozná ešte ďalších 14 prípadov 8-bodového zápisu hráčov. Desiatim sa to podarilo raz (z nich dvaja boli obrancovia), Gretzkymu dvakrát a Lemieuxovi dokonca trikrát. Bratom Šťastným, Antonovi a Petrovi v drese Quebecu, sa to podarilo naraz obom. 22. Februára 1981 v zápase proti Washingtonu si obaja pripísali po 8 bodov. Nad všetkými ale vyčnieva Darryl Sittler, ktorý sa 7. Februára 1976 pri víťazstve svojho Toronta proti Bostonu 11:4 podieľal až 10 bodmi (6+4)!

Najbizarnejší 2-minútový trest
Randy Pierce bol taký natešený z gólu do siete NY Islanders v čase, keď zostávalo 33 sekúnd do konca, a ktorý znamenal prvé víťazstvo jeho Colorada Rockies proti Islanders v histórii klubu, že ho vzal brankárovi Isles v okamihu, keď ho dával rozhodcovi na vhadzovanie. Jeho následný bozk puku bol ocenený 2 minútami za zdržiavanie hry.

Hokejoví rodičia
Louis a Grace Sutteroví z Alberty mali spolu šiestich synov, ktorí si zahrali v NHL. Ich mená boli Duane, Brent, Brian, Darryl, Ron a Rich. Aspoň jeden Sutter hral hokej v NHL od roku 1976 do roku 2001, čo značí 25 rokov. 5 sezón (1982 – 1987) hrali NHL všetci šiesti a štyria z nich boli kapitánmi svojich mužstiev. Brentovi, Brianovi a Darrylovi sa taktiež podarilo byť aj trénermi v NHL.

Draft 1978
St. Louis sa pred vstupným draftom dalo do obchodovania s inými tímami a postupne sa dopracovali až k 31 draftovým voľbám v tomto roku. NHL po tomto čine zakázala predávať draftové voľby za peniaze. Iróniou ale je, že len piati hráči, ktorých v tomto roku St. Louis draftovalo si niekedy v NHL vôbec zahralo a len jeden odohral viac ako 600 zápasov.

Pán Kapitán
Steve Yzerman mal len 21 rokov, keď sa stal kapitánom Detroitu a „C“ na drese nosil celých 20 rokov, čo je najdlhšie, čo si NHL pamätá. V súčasnosti jedine Crosby, Toews alebo Landeskog majú teoreticky šancu jeho rekord pokoriť, keďže sa stali kapitánmi svojich tímov v mladšom veku ako Yzerman.

2 163 mien
Na Stanley Cupe sa vraj nachádza presne toľko mien. Po prvýkrát boli mená vyryté na lesklý povrch pohára v roku 1907 (hráči Montreal Wanderers). Každoročnou tradíciou sa ale rytie stalo v roku 1924. Behom posledného storočia sa o rytie starali štyria ľudia. Najznámejší z nich bol dánsky rodák Carl Poul Petersen, ktorý sa o zdobenie staral od roku 1947 až do svojej smrti roku 1977. Poulsen bol žiakom a švagrom svetoznámeho striebrotepca Georga Jensena. Od roku 1989 patrí táto úloha žene, Louise St. Jacquesovej. Tá používa Petersenové staré nástroje (písmená a malé kladivko), ktoré slúžia iba k tomuto účelu. St. Jacquesová sa stará aj o gravírovanie všetkých ostatných pohárov v NHL.

Mr. Hockey
Gordie Howe si zahral v NHL 26 sezón, z nich 20-krát sa ocitol v prvej päťke najlepšie bodovaných hráčov. Na porovnanie Gretzky vo svojich 21 sezónach v NHL bol v Top 5 „len“ 13-krát.

Bobby Orr
To že pred pár desiatkami rokov najväčšie hviezdy vtedajšej NHL zažívali pravidelne 100-bodové sezóny nebolo nič neobvyklé, ale čo sa podarilo Orrovi pri jeho 139 bodoch za sezónu už za obdiv stojí. V tabuľke pravdy +/- získal + 124 bodov! Pre porovnanie minulú sezónu skončil víťaz tejto štatistiky Patrice Bergeron s +36, takmer o sto plusových bodov menej.

Patrik Roy
Ikona Montrealu Canadiens, ktorá dohrala svoju kariéru v Colorade. 2. decembra 1995 bol Roy v bráne počas najväčšej prehry Montrealu na domácom ľade v histórii klubu. Roy inkasoval z hokejok Red Wings až 9 gólov z 26 striel pokiaľ ho tréner konečne vystriedal. Dav sa z neho smial pri každom jednom zákroku, ktorý spravil a tréner ho nechal dusiť sa v bráne aj keď sa dožadoval striedania na konci prvej tretiny po piatom inkasovanom góle. Tréner Mario Tremblay ho podľa slov Roya nechal v bráne preto, aby ho ponížil. Roy mali s trénerom napäté vzťahy už dlhšiu dobu, ten ho často kritizoval a na tréningoch sa často hádali. Po zápase Roy vtrhol do kancelárie generálneho manažéra a vyhlásil, že tento zápas bol jeho posledným v drese Canadiens. Od klubu dostal pokutu a o 4 dni bol vymenený do Colorada, ktorému hneď v prvej sezóne vychytal Stanley Cup a o pár rokov ďalší. Montreal od jeho odchodu nezaznamenal nikdy žiaden výraznejší úspech, až v sezóne 2009/2010, keď ho do finále východnej konferencie dostal slovenský brankár Jaroslav Halák.

Phil Esposito
2. marec 1969. Phil Esposito z Bostonu Bruins ako prvý dosahuje v jednej sezóne bod s poradovým číslom 100.

Jacques Plante
Čo veľmi rád robil tento slávny brankár NHL okrem hrania hokeja? Štrikoval. Vcelku zaujímavá záľuba pre hokejistu.

Ted Lindsay
Keď v roku 1950 získali Red Wings Stanley Cup, kapitán tímu Ted Lindsay bol prvým hokejistom vôbec, ktorý ho zdvihol nad hlavu a prekorčuľoval s ním po ľadovej ploche okolo divákov. Urobil tak vraj preto, aby fanúšikovia mali na pohár lepší výhľad. Od tohto momentu sa jeho počínanie stalo tradíciou všetkých víťazov.

Frank McGee
V roku 1945 bolo do hokejovej siene slávy uvedených prvých 9 členov. Medzi nimi aj McGee. Počas svojej kariéry hral za Ottawu, za najlepší tím svojej doby. Počas 23 zápasov základnej časti vsietil 68 gólov a v 22 zápasoch play-off pridal ďalších 63. Najviac pamätné je ale víťazstvo Ottawy v play-off proti Dawson City v roku 1905. Ottawa zvíťazila 23:2 a MacGee strelil 14 gólov! Za menej ako 9 minút. Je to najviac gólov v profesionálnom zápase v histórii vôbec. Áno, v tých časoch mali hokejisti iné podmienky ako dnes, ale všetci hokejisti tej doby ich mali rovnaké. Vlastne nie. McGee mal len jedno oko! Jeho hokejová kariéra pritom trvala len 4 roky, kedy v každej sezóne získala Ottawa, nazývaná Silver Seven, Stanley Cup. Zahynul v boji počas prvej svetovej vojny.

Stanley Cup Final
Vo finále Stanley Cup-u sa stretlo mnoho dvojíc z rôznych miest, ktoré hrali medzi sebou vzájomné série. No play-off roku 1905 medzi Ottawou a Dawson City bolo čímsi zaujímavé. Hráči toho nacestovali naozaj veľa. Vzdialenosť týchto dvoch miest je 4352 km, čo robí túto sériu najvzdialenejšou vôbec. Vzhľadom na to, že letecká preprava ešte nebola rozšírená, hráči strávili vo vlakoch dlhé a dlhé hodiny. Práve v tejto sérii zažiaril jednooký Frank McGee z predchádzajúceho príspevku.

Lester Patrick
Člen váženej hokejovej rodiny, po ktorom je pomenovaná aj trofej NHL, bol počas svojej kariéry naozaj pripravený na všetko. Vo finále NHL roku 1928 sa Rangers v 2. zápase série proti Montrealu Maroons zranil brankár a nebol nikto, kto by šiel na jeho miesto. 44-ročný manažér a tréner New Yorku sa postavil do brány a vychytal Rangers víťazstvo 2:1 po predĺžení. Stal sa tak zároveň najstarším hráčom vo finále Stanley Cup-u.

Koľko rokov treba na NHL?
Počas druhej svetovej vojny prišli tímy kvôli vojenskej službe o značné množstvo svojich hokejistov. Výnimkou nebol ani Boston Bruins. V jeho radách sa v sezóne 1942/1943 objavil Armand Guidolin s prezývkou Bep, ktorú dostal preto, lebo jeho taliansky hovoriaca mama, aj keď žila v USA, toho po anglicky veľa nevedela. Namiesto „baby“ vravela „bepy“ a z toho vznikla jeho prezývka. Keď nastúpil na svoj prvý zápas v NHL mal len 16 rokov a 11 mesiacov. V boji za hráčsku úniou bol veľmi aktívnym a tak jeho kariéra bola po 10 sezónach na konci a ďalej pôsobí v nižších zámorských ligách.

A na víťazstvo v Stanley Cup-e?
Sidney Crosby sa v roku 2009 stal najmladším kapitánom tímu, ktorý ako kapitán doviedol svoj tím k víťazstvu v Stanley Cup-e. Larry Hillman, hráč Detroitu Red Wings, získal v roku 1955 Stanley Cup vo veku 18 rokov (2 mesiace, 9 dní), pritom jeho štatistiky za túto sezónu ani za celkovú kariéru neboli ničím výnimočné. Marcel Dionne, Gilbert Perreault, Cam Neely, Peter Stastny, Pat Lafontaine, Dino Ciccarelli, Pavel Bure, Paul Kariya, Daniel Alfredsson, Mats Sundin, Eric Lindros, Jeremy Roenick, Jerome Iginla, Mats Sundin... To je len zlomok hokejových velikánov bez Stanley Cup-u. Darmo, niektorým šťastie praje. A iným menej.

Mladík v bráne
V sezóne 1943/1944 sa postavil do brány New Yorku Rangers Harry Lumley vo veku 17 rokov a 38 dní. Stal sa tak najmladším debutantom v pozícii brankára v NHL vôbec. Vtedajší kmeňový hráč Detroitu bol do tímu Rangers vymenený len na tento jeden zápas. Za svojich Red Wings v tej sezóne odchytal Lumley ešte 2 zápasy. Sezónu nato si pripísal ďalší rekord. Ako najmladší hráč NHL vychytal nulu. Mal 18 rokov a 45 dní. Neskôr roku 1950 doviedol Red Wings k zisku Stanley Cup-u. Roku 1980 bol uvedený do hokejovej siene slávy.

Železný brankár
Glenn Hall odchytal v NHL 906 zápasov, z toho 502 v rade! V dnešných podmienkach by to znamenalo odchytať viac ako 6 plných sezón za sebou. Stalo sa tak behom 50-tych a 60-tych rokov, keď ešte brankári masky nenosili, čo robí tento rekord ešte viac neuveriteľným. 7. Novembra 1962 jeho séria skončila kvôli zraneniu... chrbta.

Železný útočník
Doug Jarvis začal svoju kariéru 8. októbra 1975 a odohral v nej 964 zápasov. Zároveň drží rekord NHL v počte odohratých duelov v rade. Tým rekordom je číslo 964. Áno, správne! Odkedy prvýkrát vykorčuľoval na ľad až do skončenia svojej kariéry nevynechal Jarvis ani jeden jediný zápas. Momentálne je asistentom trénera v Bostone. 4-krát získal Stanley Cup ako hráč Montrealu.

Neporaziteľní
Hrala sa 44-zápasová sezóna 1929/1930. Bruins zvíťazili v 38 dueloch, remizovali raz a len 5-krát okúsili trpkosť prehry. Vyhrali 87,5% svojich zápasov. Rekord NHL. Vo finále ale vyhoreli v sérii s Montrealom, keď nevyhrali ani jeden vzájomný zápas. V tomto roku stanovili rekord NHL, keď vyhrali 20 domácich zápasov v rade. V sezóne 2011/2012 ho prekonali Red Wings, keď vyhrali 23 domácich zápasov v rade (24. prehrali na nájazdy).

86-zápasová sezóna
Dnes má NHL systém 82 zápasov základnej časti, no v minulosti tomu tak nebolo. Bývali sezóny 70-zápasové, 80-zápasové a iné. NHL pamätá dokonca dve 84-zápasové (sezóny 1992/1993 a 1993/1994). V nich Rob Kudelski a Jimmy Carson stanovili rekord v počte odohratých zápasov za sezónu – 86. Ako je to možné? Tak, že pred trade deadline boli vymenení do tímu, ktorý mal o 2 odohraté zápasy menej ako ich pôvodný tím. Ďalší rekord v tejto oblasti držia Bill Guerin a Rem Murray, ktorí síce odohrali v sezóne „len“ 85 zápasov, ale už v časoch 82-zápasových sezón. To znamená o tri hry viac ako je štandard.

Cestovateľ
Mike Sillinger počas osemnástich sezón v NHL dokázal hrať až v 12-tich tímoch, menovite v Detroite, Anaheime, Vancouveri, Philadelphii, Tampe Bay, na Floride, v Ottawe, Columbuse, Phoenixe, St. Louis, Nashville a v NY Islanders.

Pán prsteňov
Jim Pappin, hráč Toronta v poslednej sezóne, kedy Leafs získali Stanley Cup, v roku 1967 z víťazstva svojho tímu nebol práve nadšený. „Po sezóne som bol vymenený do Chicaga, neznášal som celé Toronto a všetko, čo bolo s ním spojené, tak som prsteň pre víťaza dal svojmu svokrovi!“, vyjadril sa. A to bol dokonca najproduktívnejším hráčom Leafs na ceste za Stanley Cup-om. V 70. rokoch ale jeho svokor prsteň stratil a nikdy mu to nepovedal. Najal ľudí, potápačov a ďalších aby prsteň našli. No pátranie bolo neúspešné. Nakoniec požiadal Pappinovho spoluhráča Eddieho Shacka aby mu požičal prsteň a nechal z neho spraviť repliku. Tak ako aj samotný prsteň aj pravda o ňom ostala zabudnutá. Až pokiaľ sa nestalo niečo, čo prsteň neočakával. Dostal sa do rúk najmenej pravdepodobnej osobe, amatérskemu lovcovi pokladov. Ten za finančnú odmenu vrátil milášika svojmu pánovi (bola vraj nižšia, ako suma 20 000 dolárov, ktorú mu ponúkal zberateľ na eBay-i).

Prvá prilba
Prvým hráčom v poli, ktorý nosil ochranu hlavy bol hráč Bostonu Bruins George Owen v roku 1928, keď začal nosiť koženú prilbu, ktorú nosil aj ako hráč amerického futbalu. Multi- športovec.

100 000-ty
Koľko gólov padlo v NHL od jej začiatku? O tom oficiálny záznam na internete neexistuje. 12. októbra 1980 strelil hráč Toronta Wilf Paiement 100 000-ty. Pekný míľnik.

Priberáme...
V 20-tych rokoch 20. storočia bola priemerná váha hokejistu NHL 76 kilogramov, na konci 90-tych rokov už 92 kg. A to je pekný rozdiel.

Úbohí rozhodcovia
Pravidlá hokeja v jeho začiatkoch boli naozaj zvláštne. Ďalšou perlou boli v hokeji vhadzovania. V hokejových začiatkoch museli rozhodcovia puk na ľad položiť a nie hodiť. To viedlo k nespočetným rezným ranám, odreninám a zlomeninám rúk rozhodcov. Až od roku 1914 mali dovolené rozhodcovia puk hodiť medzi hokejky hráčov. Kariéra rozhodcu bola kedysi tvrdou drinou.

A ďalšie pravidlá...
V hokeji kedysi bývalo pravidlo, že hokejista, ktorý bol zvolený za kapitána musel byť na ľade počas celého trvania zápasu. Ďalším pekným nezmyslom bol zákaz dotknutia sa puku korčuľou. Bol za to trest pre hráča.

Kevlar
Para-aramidové vlákno, ktoré sa používa napr. namiesto oceľových výstuži v pretekárskych pneumatikách alebo na výrobu nepriestrelných viest. A taktiež na ochranu hrudníka u hokejových brankároch.

“Čudo“ menom puk
Prvé puky, s ktorými sa hral hokej boli drevené a mali hranatý tvar, až neskôr sa prešlo na puky gumené a potom na okrúhle. Prvý okrúhly gumený puk aký ho poznáme dnes bol vyrobený v 80-tych rokoch 19. storočia. Puky sa predtým ako sú použité v hre nechajú zamraziť, aby sa obmedzila ich odrazivosť od ľadu. Podľa pravidiel NHL musí byť puk čierny, mať priemer 7,6 cm, hrúbku 2,54 cm a vážiť v rozmedzí 154 až 168 gramov. Oficiálnym dodávateľom je od roku 1991 firma InGlasCo Corp. z mesta Sherbrooke v Quebecu.

Rýchla strela
Pri priamej strele z asi dvoch metrov má brankár 0,45 sekundy na zareagovanie a zachytenie strely. Pri tzv. „one-timere“ nemá brankár ani 0,2 sekundy.

Ľad
Ľadová plocha v arénach NHL je hrubá necelé 2 cm a udržiava sa pri teplote asi -9 °C.

Zamboni
Priemerná rolba na ľad pri čistení ľadovej plochy v aréne NHL prejde viac ako 3000 km za rok.

Autor článku píše na SlovakNHL.sk aj svoj blog pod názvom Ottawa Senators.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Dvorský začal play-off zostra: Dva góly a víťazstvo! Bodoval aj ďalší Slovák + video Jeden obranca sa Torontu zranil, ďalší sa vrátil. Ako je na tom hviezda?Obranca Buffala dostal maximálnu možnú pokutu + videoKraken podpísal zmluvu s nádejným obrancom Slafkovský si natiahol rekordnú sériu. Pospíšil viedol tím, Fehérváry zbieral „mínuskyVideo: Bitky z 28. marca 2024 (4) Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies