Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 1. tr.
DAL
1
VGK
1
po 1. tr.
EDM
1
LAK
3
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
«

Magazín

Vyrovnanosť a nízka produktivita sú črtami základnej časti

Hoci sa základná časť ešte neskončila, prinášame vám postrehy z celej doterajšej sezóny. Počas celého ročníka sme boli svedkami mnohých krásnych momentov a vzrušujúcich udalostí. My sa zameriame na pár faktov a štatistík, ktoré nám udreli do očí.

VYROVNANOSŤ LIGY

Play-off pohľadom Erika Remžu
Najradšej by som bol, ak by Boston ani Los Angeles vôbec nepostúpili do play-off, aby sme mali nejaký základ na majstrovstvá sveta. Myslím si však, že Los Angeles, tak, ako sme to už videli, nakoniec postúpi a v play-off bude znova obávaným súperom. Ak by sa mu podarilo predrať na 7. miesto a Anaheim by obhájil prvenstvo na Západe, stretli by sa v play-off a tam by som viac veril práve „káčerom". Ale to sú len špekulácie. Na Východe ma príjemne prekvapujú Ottawa a NY Islanders. Čakal som, že budú nižšie. Naopak, najväčším sklamaním je pre mňa Toronto. To prvé dva mesiace hralo ako skutočný tím, ktorý má tie najvyššie ambície. Ale potom ako keby „vypol" Kessel a s ním aj celý tím a od decembra je Toronto proste márne. Na Západe prekvapil Nashville, ktorému až ku koncu dochádza dych, ale trištvrte sezóny hral perfektne. Medzi prekvapenia patria trochu aj Jets, ale najviac ma zaskočil tím Calgary Flames. Ten hrá naozaj dobrý a pekný hokej a vôbec som pred sezónou nečakal, že by mohli postúpiť do play-off. A aj keď sa tam nedostanú, za túto sezónu im patrí palec hore. Najväčším sklamaním zo Západu sú pre mňa jednoznačne San Jose a Colorado. Hlavne „žraloci" sklamali v tejto sezóne najviac, a preto v lete očakávam veľké zmeny.

Nakoniec by som pridal svoj osobný tip na play-off. Ak by sa hralo play-off dnes, tak Detroit, Chicago, Pittsburgh a Nashville by skončili už v prvom kole. Celkový tip na finále: New York Rangers - St. Louis Blues a zo Stanley Cupu sa budú nakoniec radovať Rangers.

Toto si všimol každý fanúšik a už sa o tom napísali aj nejaké články. Ak si vezmeme posledných päť sezón, vrátane tej aktuálnej, tak stobodovú hranicu dosiahlo od ročníka 2010/2011 postupne osem tímov, potom desať tímov, v skrátenej sezóne pri predpoklade priemerného bodového zisku na zápas by to bolo osem tímov. Vlani pokorilo 100-bodovú hranicu desať mužstiev, no a v aktuálnej sezóne má túto métu teoretickú šancu pokoriť hneď 18 klubov. Ak sa to povie takto, zdá sa, že aktuálna sezóna je extrémne vyrovnaná. V skutočnosti to však vyzerá, že 100 bodov sa podarí dosiahnuť 10, maximálne 12 tímom. Navyše, v sezóne 2010/11 síce dosiahlo „stovku" osem tímov, ale ďalšie tri delil od tejto hranice jediný bod. L.A. vtedy získalo 98 bodov a Chicago 97. Tiež dosť vyrovnané, že?

SIDNEY CROSBY

Áno, ďalšia téma, ktorá sa už v priebehu sezóny preberala. Teraz, ku koncu základnej časti, a pri pohľade na kanadské bodovanie, je stále aktuálna. Čo je to so Sidneym Crosbym? Aj vás rovnako trápi táto otázka? Je nepopierateľné, že Crosby už nie je taký nebezpečný, ako býval. Hoci trávi na ľade stále najviac času zo všetkých útočníkov v tíme, už ho nie je tak vidieť. Dokonca aj sám Jeremy Roenick, bývalý skvelý center, ktorý zažil svoje najproduktívnejšie roky v Chicagu, pred niekoľkými mesiacmi prehlásil, že: „Jeho hokej už nie je taký intenzívny." Aj v tomto článku sa bavil s novinármi o tom istom. Ale čo sa za tým skutočne skrýva?

Crosby vraví, že je so svojou hrou spokojný a nič by na nej nezmenil. Ale niečo skrátka za tým bude. Pokles po zranení? Vieme, že v polovici sezóny 2010/11 utrpel silný otras mozgu, ktorý mu ukončil onú sezónu a pripravil ho o necelé dve tretiny tej nasledujúcej. Ale aj po návrate dokázal dominovať. Tak to bude spoluhráčmi? Nie sú to však iní hráči, ktorí robia Crosbyho lepším. Je to Crosby, kto robí z priemerných hráčov top útočníkov. Alebo to bude zmena trénera a herného systému? Táto možnosť sa zdá najpravdepodobnejšia. Bylsma preferoval silne ofenzívny hokej, ktorý Crosbymu maximálne vyhovoval. Johnston nie je defenzívny tréner, ale jeho systém je iný a v tejto sezóne nahrajú „Pens“ svoj najlepší hokej. Po pravde, za posledných päť sezón majú zatiaľ najhoršie umiestnenie v ligovej tabuľke.

NÁVRAT KRÁĽA

S ruským bohatierom Alexom Ovečkinom je to zasa iná situácia. Po jeho nástupe do ligy sme si zvykli, že každú sezónu je u neho 50-gólová méta samozrejmosťou. Avšak, v sezóne 2010/2011 to bol pre neho zatiaľ gólovo najslabší ročník. V ďalšej sezóne síce dal o šesť gólov viac, ale bol to pre zmenu jeho bodovo najslabší ročník. Skrátenú sezónu mal rozbehnutú výborne, ale až v priebehu ročníka sa malo ukázať, či je schopný stále zvládnuť 50 gólov za sezónu. Zvládol a v tomto ročníku len potvrdzuje, že ešte stále je on kráľom strelcov celej NHL. Stamkos nezažíva úplne ideálnu sezónu, Nash nemohol dať osem zápasov svoj 40. gól. Celkovo je však produktivita všetkých hráčov v aktuálnej sezóne relatívne nižšia oproti iným sezónam. Zdá sa, že 100-bodovú hranicu tento ročník nik neprekoná. Jedine, ak by niekto z čela v niekoľkých zápasoch bodovo explodoval.

SLOVÁCI V NHL

Samozrejme, nemôžeme opomenúť ani slovenských hokejistov. Počet našich krajanov má stále klesajúcu tendenciu. Na našich dlhoročných elitných hráčov sa už začína prejavovať vek a Hossa s Gáboríkom už nie sú takí produktívni, ako kedysi. Chára už tiež nie je taký obratný a spoľahlivý, ako býval. A noví hráči, ktorí by ich nahradili, neprichádzajú príliš často. V tomto ohľade sa zrak nás všetkých upiera k pätici mladíkov. Každý správny fanúšik vie, že sú to Tatar, Daňo, Pánik, Jurčo a Réway. Posledného menovaného by sme iste všetci už radi videli v NHL. Pánik nám totiž robí starosti tým, že sa stále nezaradil medzi opory tímu ako Tatar, či Čech Palát. Takisto sa vznáša otáznik nad Jurčom, pretože táto sezóna mu vôbec nevychádza podľa predstáv. Okrem Marinčina nemáme moc mladých obrancov, ktorí by mohli preraziť v NHL. A v súvislosti so slovenským hokejom ako takým to nie sú moc príjemné správy.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Divoká polminúta v Toronte rozhodla: Marchand vyrovnal rekord, ďalší prekonal! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies