Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Gordie Howe

Veľa skvelých hokejistov nosilo priezvisko začínajúce písmenom H. Glen Hall, Dominik Hašek, Doug Harvey, Dale Hawerchuk, Bobby Hull, Brett Hull. Ani jeden z nich však nebol známy ako „Pán hokej“. A práve tento pán, Gordie Howe, je našou aktuálnou voľbou.

H – Gordie Howe

Naozaj veľa skvelých hokejistov nosilo priezvisko začínajúce písmenom H. Dominik Hašek – brankár s najväčšou kariérnou percentuálnou úspešnosťou zákrokov v histórii NHL, dve Hart Memorial Trophy, dve Lester B. Pearson Award, tri William M. Jennings Trophy a až šesť Vezina Trophy. K tomu, samozrejme, dva Stanley Cupy. Glenn Hall – 502 odchytaných zápasov v rade, celkovo 906 v NHL a 407 výhrami, Conn Smythe Trophy, Calder Memorial Trophy, tri Vezina Trophy, dva Stanley Cupy ako hráč, jeden ako tréner brankárov, člen Hokejovej siene slávy. Legendárny obranca Doug Harvey so siedmimi James Norris Memorial Trophy (len Bobby Orr ich získal viac) a šiestimi triumfami v Stanley Cupe.

Dale Hawerchuk nazbieral v NHL 1409 bodov a získal Calder Memorial Trophy, no nikdy nesiahol na Stanley Cup. Nezaradiť na prvé miesto Bobbyho Hulla s 1170 bodmi, tromi Art Ross Trophy, dvoma Hart Memorial Trophy, jednou Lady Byng Memorial Trophy a Lester Patrick Trophy a víťazstvom Stanley Cupu alebo jeho syna Bretta Hulla s 1391 bodmi a Lady Byng Memorial Trophy, Hart Memorial Trophy, Lester B. Pearson Award a dvoma Stanley Cupmi je naozaj veľmi ťažké. No potom sa pozriete na meno Gordie Howe a voľba najlepšieho hokejistu na H je zrazu veľmi jednoduchá. Nedostal predsa prezývku „Mr. Hockey" len tak pre nič za nič.

Šesťkrát vyhral Art Ross Trophy a Hart Memorial Trophy, k tomu pridal Lester B. Patrick Award, 23 účastí v NHL All-Star (rekord NHL) a štyri Stanley Cupy s Detroitom. Účasť v Hokejovej sieni slávy je samozrejmosťou. Drží rekord NHL v počte odohraných zápasov, spolu s Chrisom Cheliosom odohral najviac sezón (26). Ako pravý krídelník nastrieľal najviac gólov a nazbieral najviac bodov. Má za sebou najviac aspoň 20-gólových sezón v rade (22). Vo veku 52 rokov a 11 dní je najstarším hráčom, ktorý nastúpil do zápasu NHL (žiaden iný nedovŕšil ani 48 rokov). Okrem toho je po ňom pomenovaná divácky úspešná aktivita – hat-trick Gorideho Howea, čo je vlastne gól, asistencia a bitka v zápase. Samému hráčovi sa to ale „podarilo“ len dvakrát.

Howe sa narodil ako jeden z deviatich súrodencov v kanadskej provincii Saskatchewan a cez leto ako chlapec pomáhal otcovi na stavbách. Bol z časti dyslektik, no na svoj vek fyzicky veľmi vyvinutý a silný. Organizovanému hokeju sa začal venovať od svojich ôsmich rokov. Jeho veľkou prednosťou bolo to, že dokázal hrať rovnako kvalitne s hokejkou na pravej aj ľavej strane. V roku 1942 vyhral miestny turnaj mladých hokejistov Saskatchewan Provincial Bantam Hockey Finals a v roku 1943 sa prvýkrát priblížil profesionálnemu hokeju, keď dostal vo veku 15 rokov pozvánku do tímu New York Rangers.

Hral dobre a Rangers chceli získať práva na hráča, no Howeovi sa to nepáčilo a kontrakt odmietol s tým, že radšej hrá so svojimi kamarátmi a rovesníkmi. Kluby NHL ale hráča nenechali tak, rok na to ho kontaktovalo vedenie Detroitu Red Wings, ktoré ho pozvalo do kempu. Klub nakoniec hráča presvedčil, podpísal s ním kontrakt, tzv. „C form", a poslali ho hrať do svojej juniorky, neskôr hral za Omahu v USHL. Frank Selke z organizácie Maple Leafs si všimol, že zmluva s hráčom má chyby, pre ktoré by mohli Red Wings prísť o Howeove služby, a tak informoval vtedajšieho trénera Red Wings, aby dali s hráčom do poriadku papiere, pokiaľ sa to nedostane von.

Howe nastúpil na svoj prvý zápas v NHL 16. októbra 1946 vo veku 18 rokov a samozrejme sa hneď zapísal do listiny strelcov. Vo svojej prvej sezóne nosil Howe dres s číslom 17, no po tom, čo majiteľ dresu s číslom 9 z tímu odišiel, Howe dostal práve to. Nosil ho počas celej kariéry, aj keď vyslovene oň nežiadal. Hneď zo začiatku kariéry ukazoval Howe, že je skvelým hokejistom, vie strieľať góly, no bavilo ho aj biť sa. Sám tréner si ho prizval k sebe: „Viem, že sa vieš biť, môžeš mi ukázať aj to, ako vieš hrať hokej?“

A Gordie trénerovi ukázal, ako vie hrať hokej. Jeho sila a hokejový um mu umožnili byť v prvej „päťke" kanadského bodovania v 20 sezónach v rade. Počas siedmich rokov doviedol svoj tím k štyrom Stanley Cupom a k siedmim prvenstvám v základnej časti, čo doteraz ostáva rekordom ligy. So spoluhráčmi Sidom Abelom a Tedom Lindsayom tvorili známu „Production Line", ktorá ničila súperov. Po sezóne 1949/1950 skončila táto trojica dokonca na prvých troch miestach celkového bodovania ligy.

Počas play-off 1950 si spôsobil počas zápasu proti Torontu fraktúru lebky. Zranenie bolo tak vážne, že hrozilo poškodenie mozgu a hráč absolvoval operáciu. V ďalšej sezóne sa vrátil vo veľkom štýle a vyhral bodovanie sezóny o viac ako 20 bodov. Howe bol počas kariéry porovnávaný hlavne s Mauricem „Rocket" Richardom z Montrealu Canadiens, ktorý taktiež nosil číslo 9 na drese, tiež bol skvelým strelcom hrajúcim na pravom krídle a nemal problém pobiť sa, ak to bolo potrebné. V sezóne, v ktorej bol nováčikom, Richarda schladil ranou do tváre, štyrikrát sa proti sebe postavili vo finále pohára a po tom, čo Richard ukončil kariéru v roku 1960, uznal Howeove kvality slovami: „Gordie vie všetko.“ Zatiaľ čo v 50. a 60. rokoch boli Red Wings jedným z najlepších tímov, ich výkony začali upadať. V sezóne 1967/1968 sa liga rozšírila zo šiestich tímov na dvanásť a poriadne sa tak zvýšila aj porcia zápasov v NHL. Howe mal vtedy už 40 rokov.

Howe hral vo formácii s Alexom Delvecchiom a Frankom Mahovlichom a v kariére prvý aj poslednýkrát prekonal hranicu 100 bodov. Howe v tom čase poberal ročný plat 45 000 dolárov a až neskôr mu ho vedenie zvýšilo na 100 000. Bruce Norris vinil hokejistovu manželku z toho, že ho donútila k tomu, aby žiadal zvýšenie mzdy. Po 25 rokoch v klube však Howe pre chronické problémy so zápästím končí kariéru v Detroite a začína pracovať v manažmente tímu. Ponuku na pozíciu hlavného trénera New Yorku Islanders odmieta. S pozíciou v organizácii Detroitu však hráč nie je veľmi stotožnený a po tom, čo klub novovzniknutej WHA Houston Aeros podpisuje jeho synov Marka a Martyho, podstupuje operáciu zápästia a vracia sa k hokeju.

V klube hral v rokoch 1973 až 1977. Spolu so synmi odišiel potom hrať do iného klubu WHA, New England Whalers. V poslednej sezóne WHA si zahral All-Star Game s Wayneom Gretzkym. Potom, čo WHA zanikla, New England sa premenovala na Hartford Whalers a Howe sa vrátil hrať do NHL. Aj keď Red Wings mali stále prvotné právo na hráča v NHL, uzavreli s Hartfordom džentlmenskú dohodu a Howe mohol pokračovať v organizácii. V tom roku sa zápas All-Star konal práve v Detroite a hala pripravila svojmu bývalému hráčovi mohutné ovácie. Scotty Bowman ho vtedy pozval do Zápasu hviezd spolu s Philom Espositom a Jeanom Ratelleom na počesť pred ukončením ich kariér.

Počas svojej kariéry mal Mr. Hockey, čo je mimochodom registrovaná obchodná značka, aj mnoho iných prívlastkov ako Power, Mr. Everything, Mr. All-Star, The Most, The Great Gordie, The King of Hockey, The Legend, The Man, No. 9, a Mr. Elbows pre svoju tvrdú fyzickú hru. Zaujímavým momentom bola jeho krátka zmluva s klubom IHL Detriot Vipers, za ktorých nastúpil na jedno striedanie vo veku takmer 70 rokov! Hokej tak hral neuveriteľných šesť desaťročí. S 1850 bodmi je tretím najproduktívnejším hráčom NHL. V roku 1998 The Hockey News zverejnili rebríček najlepších hokejistov všetkých dôb a Howe obsadil tretie miesto. Pred ním skončili len Gretzky a Orr. Lemieux skončil štvrtý. Podľa Orra bol najlepším hokejistom všetkých čias práve Gordie Howe.

Od roku 1972 je hráč uvedený v Hokejovej sieni slávy, Detroit vyradil jeho dres s číslom 9, v roku 2007 mu pred Joe Louis arénou odhalili bronzovú sochu. So svojou manželkou Colleen sa spoznali už v 17 rokoch a o štyri roky neskôr sa zobrali. Spolu majú štyri deti. Boli spolu 56 rokov, no v roku 2009 zomrela vo veku 76 rokov pre chorobu spôsobujúcu demenciu. Howe založil Detroit Junior Red Wings a celý život sa pohyboval vo svete športu. Minulý rok ho zasiahla mŕtvica, z ktorej sa stále zotavuje, začiatkom tohto roka zomrel jeho brat Vic, ktorý odohral v NHL 33 zápasov za New York Rangers.

Článok bol pôvodne vydaný 29.7.2015.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies