Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Slováci v NHL

Chára je v All-Star tíme veteránov tejto sezóny

V NHL hrá v tejto sezóne 42 hráčov vo veku 35 a viac rokov. Pre porovnanie, hráčov vo veku 20 a menej rokov je 33. Kluby dnes úprednostňujú práve mladíkov, služby skúseného tridsiatnika sú však neoceniteľné. Je čoraz náročnejšie byť na vrchole síl v tomto veku, v lige je však stále niekoľko hráčov, ktorí sú napriek tomu lídrami svojich tímov. Oficiálny web NHL z nich zostavil All-Star tím.

Rebríček je zostavený nielen na základe bežných štatistík, ale aj moderných, ktoré podrobne mapujú herný prejav hráčov. Slovákov určite poteší, že sa do výberu dostal aj kapitán Bostonu Bruins, obranca Zdeno Chára.

Útočníci:

HENRIK ZETTERBERG, DETROIT RED WINGS, 35 rokov
Kapitán Detroitu vedie kanadské bodovanie tímu po 15 zápasoch ročníka s 15 bodmi a je aj najlepším nahrávačom s 11 asistenciami. Pred mladíkmi Gustavom Nyquistom a Dylanom Larkinom má päťbodový náskok. Švédsky ľavý krídelník nikdy nezaostal za lídrom tímovej produktivity od sezóny 2008/09 o viac ako bod. Pri plnom počte hráčov na ľade má v tejto sezóne druhý najlepší bodový priemer na zápas spomedzi hráčov starších ako 35 rokov (3,26). Napriek svojmu veku je tento kompletný obojsmerný hráč naďalej lídrom tímu a je jeho kľúčovým hráčom v základnej časti i v play-off.

Článok pokračuje pod reklamou

DANIEL SEDIN, VANCOUVER CANUCKS, 35 rokov
Mladšia zo švédskych dvojičiek je jedným z hlavných dôvodov toho, že kanadský tím sa pohybuje na popredných miestach Pacifickej divízie. Tímové bodovanie vedie s 15 bodmi za päť gólov a desať prihrávok s dvojbodovým náskokom pred bratom Henrikom. Sedinovci sú už desaťročie kľúčovými postavami Canucks, takže je ťažké vybrať toho lepšieho z nich. Obaja už v minulosti vyhrali Art Ross Trophy, Hart Trophy aj Ted Lindsay Award. V tejto sezóne však má zatiaľ navrch Daniel. Ten je piatym najlepším hráčom ligy vo veku minimálne 35 rokov v jednej zaujímavej štatistike. Bol na ľade pri 53,3 percentách všetkých streleckých pokusov jeho tímu v sezóne.

JOE THORNTON, SAN JOSE SHARKS, 36 rokov
Kanadský center má spomínaný ukazovateľ na úrovni 59,16 %, čo je najviac spomedzi hráčov nad 35 rokov. Celkovo mu patrí desiata priečka v lige medzi hráčmi, ktorí odohrali aspoň desať duelov. Jeho doménou sú práve častá kontrola puku a vytváranie gólových šancí spoluhráčom. Po 15 zápasoch ročníka je najlepším nahrávačom tímu s ôsmimi asistenciami. Jeho najväčším konkurentom s podobným spôsobom hry je spoluhráč Patrick Marleau. Medzi najlepšími tvorcami hry ostatných 15 rokov sú okrem Thorntona aj starší Henrik Sedin a Scott Gomez. Podľa moderných štatistík má práve on najlepší bodový priemer na zápas pri plnom počte hráčov na ľade (3,64) v tejto vekovej skupine.

Obrancovia:

ANDREJ MARKOV, MONTREAL CANADIENS, 36 rokov
Montreal vedie ligu s 28 bodmi, no málokto by za tento úspech chválil tohto ruského obrancu. Markov je veľmi platným hráčom aj smerom dopredu a najmä v presilových hrách. V kanadskom bodovaní obrancov súťaže je s 15 bodmi na druhom mieste spolu s Johnom Klingbergom z Dallasu za svojím kolegom z prvého obranného páru P. K. Subbanom (16 bodov). Jeho deväť plusových bodov ho radí na delené ôsme miesto v NHL. Pravidelne tiež hráva v oslabeniach. V tejto sezóne bol na ľade pri 52,17 % striel Canadiens, čo je druhé najvyššie číslo spomedzi obrancov v jeho vekovej kategórii. Prvým je Brian Campbell z Floridy.

ZDENO CHÁRA, BOSTON BRUINS, 38 rokov
Trenčiansky rodák je najstarším hráčom z tejto zostavy veteránov. Bez svojho kapitána sa Bruins takmer vždy herne trápia, navyše, tohtosezónne výmeny hráčov a zranenia z neho robia ešte dôležitejšieho hráča. Dokazuje to aj jeho priemerný čas trávený na ľade, ktorý predstavuje 24 minút a 49 sekúnd na zápas. Jeho sedem bodov ho radí do prvej štvorky obrancov vo veku aspoň 35 rokov, no jeho prednosťou je hra v defenzíve. Z hráčov v rovnakej vekovej skupine trávi najviac času na ľade v oslabeniach – 3:47 na zápas.

Brankár:

ROBERTO LUONGO, FLORIDA PANTHERS, 36 rokov
Kanadský brankár je len jedným z dvoch veteránov v maskách, ktorí v tomto ročníku chytajú v NHL. Tým druhým je Ryan Miller z Vancouveru, ktorý však nemá takú formu ako niekdajší gólman Canucks. Luongova úspešnosť zákrokov na úrovni 92,8 % je štvrtá najlepšia v lige spomedzi brankárov, ktorí odchytali aspoň desať zápasov. Je tiež zatiaľ jeho druhou najlepšou v kariére po sezóne 2003/04 (93,1 %).

Nedostali sa do All-Star tímu:

Do výberu sa nezmestil okrem iných ani v súčasnosti s prehľadom najstarší hráč v NHL, český útočník Panthers Jaromír Jágr, ktorému v kolonke vek svieti údaj 43 rokov. Momentálne mu patrí piate miesto v kanadskom bodovaní hráčov starších ako 35 rokov, keď v 13 zápasoch sezóny nazbieral 12 bodov za sedem gólov a päť asistencií. Druhý najstarší hráč, Dan Boyle z New Yorku Rangers, má o viac než štyri roky menej.

Medzi desiatimi najproduktívnejšími hráčmi staršími než 35 rokov sú podľa štatistík z 12. novembra aj Jarome Iginla a Francois Beauchemin z Colorada (38 a 35 rokov), Henrik Sedin z Vancouveru (35), Patrick Marleau zo San Jose (35), Mike Ribeiro z Nashville (35) a Mark Streit z Philadelphie (36).



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies