Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Ako sa v NHL zhotovuje rozpis sezóny?

Mnoho ľudí si ani nevie predstaviť, koľko roboty je potrebnej na to, aby sa v NHL urobil rozpis zápasov základnej časti. Program play-off až také náročne pripraviť nie je, ale zostaviť vybalansovaný program dlhodobej časti sezóny, ktorá trvá od októbra do apríla, je poriadne tvrdý oriešok.

Ten bol ešte väčší niekoľko rokov dozadu, keď sa pritom nevyužívali počítače. Niekoľko pracovníkov sa vtedy trápilo s tým, aby ručne zostavili rozpis, ktorý by vyhovoval všetkým klubom ligy a nekolidoval s inými súťažami a kultúrnymi podujatiami. To už je však minulosťou a v súčasnosti sa ručné zásahy robia už len vo veľmi malej miere.

Rozpis NHL sa tvorí z väčšej časti vďaka počítačovému systému. Ide o program, ktorého algoritmus zohľadňuje mnoho premenných tak, aby vytvoril korektný rozpis. Ručne sa následne už robia len menšie úpravy, ak dôjde ku kríženiu termínov s mimoriadnymi udalosťami v určitej hale.

Premenné sú napríklad voľné termíny v miestnej hale, počet zápasov tímu v určitý počet dní, obmedzenie „skákavého“ cestovania sem a tam, priania celoštátnych televízií, voľné dni počas sviatkov, špeciálne zápasy ako Zápas hviezd či Winter Classic a podobne. Na základe toho vie urobiť počítač rozpis, ktorý následne už potrebuje len minimálne korekcie.

Článok pokračuje pod reklamou

Celý proces je komplikovaný, pretože je potrebné naplánovať dokopy 1230 zápasov pre 30 tímov ligy. Musia sa rešpektovať aj časové pásma, náročnosť cestovania, minimalizácia nákladov na cestovanie. Celý proces viac či menej popísal pre Mercury News Steve Hatze Petros, ktorý má plánovanie na starosti. Pozostáva z týchto krokov:

1. Každý tím musí NHL poskytnúť určitý minimálny počet dátumov, ktoré im vyhovujú pre domáce zápasy.

2. Liga následne vďaka týmto zoznamom nájde obsadené miesta v kalendári pre dlhšie akcie (cirkusy, ľadové šou, výstavy) a začne prostredníctvom počítačového programu plánovať tímom zápasy vonku.

3. Ako prvé tímy sa spracúvajú Vancouver Canucks a San Jose Sharks, pretože sú považované za najvzdialenejšie organizácie. Pri tímoch zo západného pobrežia sa NHL snaží vytvoriť rozpis, ktorý by zosúladil cestovanie tak, aby sa minulo čo najmenej peňazí a stratilo čo najviac leteckých míľ.

4. Práve preto tímy z pacifického časového pásma musia odohrať minimálne tri zápasy na východnom pobreží a naopak, tímy z východného a centrálneho časového pásma musia odohrať minimálne tri zápasy v pacifickom a horskom časovom pásme. Nemôže sa sať, že by napríklad Rangers odcestovali z New Yorku do Los Angeles a ďalší zápas odohrali na ľade Islanders.

5. Kým v októbri tímy hrať moc nechcú (prebieha veľa iných športových podujatí), viac či menej všetky tímy sa bijú o zápasy vo štvrtok a v sobotu. Sobota je najpopulárnejším dňom týždňa, kým piatok je vďaka tomu najmenej využívaný, pretože by sa inak tvorilo veľa situácií, pri ktorých by tímy hrali dva zápasy v priebehu dvoch dní.

6. Najväčšou výzvou sa stáva, ak tímy určitý dátum z odovzdaného zoznamu dodatočne nahlásia ako obsadený, resp. nevyhovujúci pre domáci duel. Zaplatia za to pokutu, ktorá však často pri nečakaných koncertoch veľkých osobností až tak organizáciu nezasiahne. Ligu však áno, pretože preplánovanie jedného zápasu spustí domino efekt. Vtedy nasleduje ručná práca, ktorá trvá niekoľko týždňov.

7. V ideálnych prípadoch sa rozpis zostavuje tak, aby tímy neodohrali doma viac ako štyri zápasy po sebe. Potom odcestujú na trip, ktorý optimálne pozostáva zo štyroch alebo piatich duelov, po ktorých nasleduje dvojdňová prestávka. Takéto situácie počítač vygeneruje, ale vo významnej miere ich ovplyvnia straty voľných dní v arénach, ktoré ich početnosť znižujú.

8. Niekoľko tímov sa ešte každoročne snaží na ligu zatlačiť, aby v ich prospech upravila rozpis tak, aby cestovanie bolo čo najmenej náročné a aby niektoré zápasy odohrali v termínoch, ktoré im viac vyhovujú. Cieľom je zvýšiť pravdepodobnosť víťazstva. NHL však nikdy takéto láskavosti nerobí, aj keď by sa to občas mohlo zdať.

Ak sa vám článok páči a chcete viac podobných, podporte ho svojím hlasom na tomto odkaze.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies