Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Najväčšie brankárske talenty – Rusko

V prvom dieli nášho seriálu sme si predstavili najtalentovanejších brankárov z Kanady. V tom druhom prišiel rad na Rusko.

Rusi disponovali vždy kvalitnými brankármi. V ére Sovietskeho zväzu bol veľkou hviezdou Vladislav Tretiak. V NHL si vybudovali skvelé meno Jevgenij Nabokov, Nikolaj Chabibulin či Sergej Bobrovskij. Dnes sa pozrieme na ich nasledovníkov.

1. IĽJA SAMSONOV (Washington Capitals, 18 rokov)

Rusi mali po troch rokoch opäť brankára, ktorý prešiel draftom už v prvom kole. Andreja Vasilevského, ktorý chytá za Tampu Bay Lightning, napodobnil Iľja Samsonov. Osemnásťročného mladíka si vybral Washington Capitals z celkovej 22. pozície.

Článok pokračuje pod reklamou

Rodák z Magnitogorska chytal v poslednej sezóne za tamojší klub v juniorskej Mládežnickej hokejovej lige (MHL). V polovici novembra minulého roka si odkrútil debut v KHL, keď odchytal v drese Metallurgu Magnitogorsk 21 minút.

Iľja Samsonov prešiel draftom NHL v tomto roku.

Samsonov patrí k vyšším brankárom (190 centimetrov), ale napriek tomu sa vyznačuje skvelou atletickosťou. Jeho výhodou je aj výborná práca lapačkou a agresívny štýl chytania, ktorým núti súpera urobiť prvý krok.

Po roku v MHL sa presunul do prvého mužstva Metallurgu, v tomto ročníku zaň nastúpil už deväťkrát. Capitals veria, že práve toto je najlepšie miesto, kde môže získať ďalšie skúsenosti pred odchodom do Severnej Ameriky.

2. IĽJA SOROKIN (New York Islanders, 20 rokov)

Vlani si kluby NHL vybrali troch ruských brankárov, Sorokin bol zo všetkých najvyššie. V treťom kole (78. miesto) ho draftovali newyorskí „ostrovania“.

Do pozornosti skautov sa dostal chytaním v MHL a v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL), v ktorej si odkrútil debut už v novembri 2012. V prestížnej súťaži pôsobil aj v poslednej sezóne. Tú síce začal v drese Novokuznecka, ale v decembri ho klub vymenil do slávneho CSKA Moskva.

Takýto parádny zákrok predviedol Sorokin vlani v KHL.

Sorokin je typickým gólmanom s rýchlymi reflexmi, atletickým štýlom chytania a skvelou hrou pod tlakom. To dokázal aj na posledných MS juniorov, keď pomohol Rusom k strieborným medailám.

V aktuálnom ročníku KHL dostal príležitosť už v jedenástich zápasoch, v ktorých zaznamenal bilanciu 7-3-1 a takmer 96-percentnú úspešnosť zákrokov. Zmluva s tímom mu skončí až v roku 2017, a preto sa Islanders s jeho príchodom do New Yorku nikam neponáhľajú.

3. IGOR ŠESTERKIN (New York Rangers, 19 rokov)

Moskovský rodák prešiel draftom NHL tiež minulý rok. V závere štvrtého kola (118. pozícia) po ňom siahol ďalší newyorský klub – Rangers.

V minulom ročníku chytal za tri petrohradské kluby v KHL, MHL aj VHL. Na prelome rokov bol jednotkou striebornej ruskej reprezentácie na juniorskom svetovom šampionáte, pred dvoma rokmi chytal za osemnástku.

Šesterkin je agilným brankárom, ktorý dopĺňa svoju hru výbornými reflexmi a prácou nohami. V KHL doteraz odchytal 15 duelov, v ktorých ukázal, že má obrovský potenciál. Potrebuje však získať skúsenosti a zlepšiť techniku.

V ročníku 2015/16 by mohol dostať príležitosť v Petrohrade. Sezónu však začal vo VHL. V sedemnástich dueloch vyhral až dvanásťkrát, zaknihoval 95,6-percentnú úspešnosť zákrokov.

4. ANDREJ MAKAROV (Buffalo Sabres, 22 rokov)

Makarov je nielen najstarším hráčom tohto rebríčka, ale aj jediným, ktorý odchytal v NHL aspoň jeden zápas a neprešiel vstupným draftom.

Kazaňský rodák zažil skvelú juniorskú kariéru. Na MSJ 2012 získal striebro, o rok neskôr bronz. Po dvoch úspešných sezónach vo WHL (v oboch mal úspešnosť zákrokov nad 91 percent) odchytal ročník v súťažiach ECHL a AHL. V apríli si pripísal premiérový štart v profilige v drese Buffala Sabres, s ktorým podpísal zmluvu už pred troma rokmi.

V zápasoch sa najviac spolieha na skvelé reflexy a atletickosť. Hoci má veľký potenciál, ešte musí pracovať na vyrovnanosti výkonov. V tejto sezóne vstúpil do posledného roku kontraktu, o jej predĺženie bojuje na farme Sabres v Rochesteri.

5. IVAN NALIMOV (Chicago Blackhawks, 21 rokov)

Vlani ho draftoval aktuálny šampión súťaže Chicago Blackhawks v šiestom kole zo 179. pozície. S klubom však doteraz nepodpísal nováčikovskú zmluvu.

Nalimov dal o sebe vedieť skvelými výkonmi v juniorskej MHL, kde odchytal tri sezóny a na predvlaňajšom svetovom šampionáte dvadsaťročných. Rusko vtedy získalo bronzové medaily. V uplynulom ročníku odchytal 30 duelov za Admiral Vladivostok v KHL.

Rodák z Novokuznecka je napriek výške 193 centimetrov veľmi obratným brankárom so skvelými reflexmi. Musí však zlepšiť techniku a pozičnú hru. V budúcnosti z neho môže byť solídny gólman.

V aktuálnej sezóne je jednotkou Vladivostoka. V 25 dueloch prispel k trinástim výhram a zaznamenal 91,4-percentnú úspešnosť zákrokov.

Ak sa vám článok páči a chcete viac podobných, podporte ho svojím hlasom na tomto odkaze.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies