Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Zabudnuté tímy NHL V. – Philadelphia Quakers

Jozef Struhár  
13.02.2016

Tímy Pittsburgh Penguins a Philadelphia Flyers vstúpili do NHL v rovnakom roku – 1967. Pennsylvánia mala však svojich zástupcov už koncom 20. rokov minulého storočia. A pokiaľ by išlo o preteky pennsylvánskych rivalov, mal by navrch Pittsburgh. Pirates však skončili veľmi rýchlo a zakrátko skúsili šťastie vo Philadelphii. Ako to dopadlo?


„Piráti“ vstúpili do NHL ako tretí americký tím v roku 1925 a do play-off sa dostali vo dvoch z troch sezón, ktoré existovali. V závere svojej existencie sa však trápili na ľade i mimo neho. Slabá návštevnosť, nespôsobilá hala a biedna ekonomická situácia nakoniec vyústili do logického kroku – k sťahovaniu tímu.

Spolumajiteľ Pirates Benny Leonard sa snažil tím presťahovať do žičlivejšieho prostredia Philadelphie, vďaka čomu by klub zotrval v štáte Pennsylvánia a zároveň mal v piatom najväčšom meste Spojených štátov amerických šancu preraziť. V roku 1930 sa naplnili jeho požiadavky a klub našiel svoj domov na Market Street v centre Philadelphie, kde sídlila Philadelphia Arena s kapacitou 5 526 divákov.

Klub skutočne pôsobil v „meste bratskej lásky“ len krátkodobo, ale nebolo to spôsobené tým, že by v Pittsburghu medzitým vyrástla nová aréna a vrátili by sa do hry Pirates. Bolo to tým, že výsledky tímu neboli najlepšie a záujem fanúšikov bol minimálny. Hlavným vinníkom toho však bola skutočnosť, že akurát v tom období prepukla Veľká hospodárska kríza. To sa odzrkadlilo aj na finančnej stránke projektu.

Článok pokračuje pod reklamou

Hokejový tím si osvojil meno Quakers. Jeho tvorba nebola nijako náročná, majitelia jednoducho poukázali na komunitu Kvakerov, ktorá mala svoj pôvod v Pennsylvánii a najsilnejšia bola práve vo Philadelphii a jej okolí. Logo tiež nebolo príliš náročné – išlo len o diagonálny nápis ručným písmom. A klubové farby? Oranžová a čierna, ktoré si neskôr adoptovali aj Flyers.


Opačná strana štátu, ale rovnaké výsledky. Hoci Leonard mal víťazné ambície, tím sa trápil počas celej sezóny 1930/31 finančne i herne. Prvý zápas proti Rangers si pozrelo 5000 divákov, takže skoro plná hala. Tí však už počas stretnutia začali znechutení odchádzať ešte pred jeho koncom. Na druhý domáci duel sa prišlo pozrieť už len 2000 divákov.

Leonard i tréner Cooper Smeaton hovorili o potrebe dobrého začiatku. Ten sa však realitou nestal. Až v treťom zápase sezóny strelili Quakers svoj prvý gól a ďalšie tri zápasy potrebovali na to, aby sa dočkali prvého víťazstva. Tento historický okamih prišiel 25. novembra, keď Quakers porazili Toronto Maple Leafs tesne 2:1. Viac či menej aj preto, že ich tím, ktorý dovtedy neinkasoval v ročníku ani gól, podcenil.

Verte či nie, ale víťazstvo nad Torontom bolo len jedným zo štyroch, ktoré mužstvo zaknihovalo (spolu s Quebecom Bulldogs drží negatívny rekord pre tím, ktorý odohral celú sezónu). Ročník ukončilo s bilanciou 4-36-4 a jeho 13,6% víťazná úspešnosť sa stala najnižšou v histórii Národnej hokejovej ligy. Kým ju niekto prekonal, prešlo 45 rokov. Podarilo sa to Washingtonu Capitals, ktorý v ročníku 1974/75 vyhral len 13,1 % svojich zápasov.

Quakers netvorili veľmi zvučné mená, ale predsa sa v zostave nájde aj jedna legenda. Svoju prvú plnú sezónu v NHL zažil v ich drese Syd Howe, ktorý napokon strávil v NHL 17 sezón, vyhral tri Stanleyho poháre s Detroitom Red Wings a v roku 1965 bol uvedený do Siene slávy.

Howe v 44 zápasoch nazbieral 20 bodov a bol tretím najproduktívnejším hráčom tímu. Predbehli ho skúsenejší Hib Milks (kapitán) s 23 a Gerry Lowrey s 27 bodmi. 24. miesto v ligovom poradí nebola pre najproduktívnejšieho hráča tímu žiadna sláva, no brankári boli na tom ešte horšie. Jednotkou bol Wilf Crude, ktorý v priemere inkasoval 4,22 gólu na zápas. Vychytal však aj jedinú nulu v histórii klubu – 17. februára proti Detroitu Falcons (2:0).

Tím mal v celej NHL, vtedy desaťčlennej, najhorší útok i obranu. Strelil len 76 gólov, pričom ich dostal až 184. Ekonomické ukazovatele boli tiež hrozné – majitelia prišli za sezónu o 100 tisíc dolárov, čo bolo na vtedajšiu dobu veľmi veľa a v súčasnosti by to predstavovalo zhruba jeden a pol milióna. Priemerne ich domáce zápasy sledovalo necelých 2500 divákov, čo bola menšia návštevnosť ako mal tím Philadelphia Arrows z nižšej súťaže CAHL.

Po skončení ročníka 1930/31 oznámili dva tímy, že sa do ďalšieho ročníka nezapoja. Boli to Ottawa Senators a práve Philadelphia Quakers. Kým pôvodní Senators sa ešte vrátili na dve sezóny, Quakers už nikdy nevykorčuľovali na ľad. Pritom ešte päť nasledujúcich rokov sa neodhlásili z ligy definitívne. K tomuto kroku prišlo až v roku 1936, keď už bolo jasné, že sa v Pittsburghu ani vo Philadelphii nepostaví nová hala. Mestu klub nechýbal. Do príchodu Flyers si užívali hokejoví nadšenci hry tímov z nižších líg.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies