Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 1. tr.
DAL
1
VGK
1
po 1. tr.
EDM
1
LAK
3
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
«

Slováci v NHL

Julien a „Big Z“ vedú Bruins na vrchol

Nebolo to ani tak dávno(sezóna 2005/2006) , keď mužstvo Boston Bruins na ľade vyzeralo ako chaos na korčuliach(a to hlavne vďaka „bystrému“ nápadu vtedajšieho generálneho manažéra Mike O Connella zbaviť sa Joea Thorntona. Tento trejd by sa mohol v kľude označiť ako najhorší v celej histórií Bruins. )

Keď Thornton odišiel, zvyšok sezóny v Bostone bol slušnou blamážou a čo bolo možno ešte horšie, pri pohľade na súpisku nebolo veľa dôvodov k optimizmu do budúcna. V lete, ale nový GM Chiarelli vytiahol z trhu voľných hráčov 2 žolíkov, ktorí dnes tvoria kostru mužstva. Marc Savard bol vtedy trochu neistá investícia na takú tučnú zmluvu, akú mu Chiarelli ponúkol. No vyplatilo sa to.

Druhá ulovená ryba trochu pripomínala vzrastom práve Medveďa v logu Bostonského klubu. Áno určite viete, že to bol Zdeno Chára, ktorý sa nedohodol na zmluve v Ottawe a zamieril práve do Bostonu. A to nie za nejaké drobné. Chára bol odmenený zmluvou na 7,5 milióna ročne, čím sa stal jedným z najlepšie plateným obrancov ligy. Bol zvolený kapitánom mužstva a očakával sa od neho takmer zázrak. Dostať tú nesúrodú partičku hokejistov do play-off.

Bohužiaľ sa ale ukázalo, že ďalšia posila, nový hlavný tréner Dave Lewis nebol až taký dobrý nápad. Nová sezóna nezačala zle, no časom sa ukázali značné slabiny v systéme hry. Tréner Lewis zvyknutý na prepracovanú hru s Detroitu prišiel do tímu, ktorý nebol ani zďaleka tak zohratý a ucelený ako Red Wings. Problémom bola obranná hra mužstva, kde chýbala práve organizácia a dôslednosť. Všetci kľúčový hráči boli po sezóne v tabuľke +/- v hodnotách okolo –15, a len traja z celého kádra ktorí hrali pravidelne, sa dokázali udržať nad nulou.

Klub ukončil sezónu v značnom bodovom odstupe od play-off , s druhým najväčším počtom inkasovaných gólov v lige a veľkým otáznikom do ďalšej sezóny. Čo urobiť aby sa počet inkasovaných gólov, dostal aspoň na prijateľnú úroveň? Ak si porovnáme terajšiu súpisku s tou minuloročnou, zistíme že sa nič moc nezmenilo, ba dokonca sú teraz dlhodobo zranení dvaja dôležití hráči Bergeron a Murray. Napriek tomu, je to úplne iné mužstvo. Počet inkasovaných gólov sa znížil z 3,6 na 2,7 za zápas.

Čomu tento posun môžeme priradiť? 3 aspekty oproti vlaňajšku treba vyzdvihnúť. Nový coach Claude Julien, ktorý nahradil neúspešného Lewisa, zmenil herný prejav tímu s väčším dôrazom na obranu hlavne u útočníkov.

Druhým aspektom bolo dobré narábanie Juliena s Ice-timeom jednotlivých hráčov. Vidieť to hlavne u Cháru, ktorý pod Lewisom bol na ľade takmer neustále. Čím nielenže naberal veľkú únavu spojenú so stratou koncentrácie, ale ostatní beci sa dostávali na ľad málo a tým pádom im chýbala potrebná istota. Julien týmito krokmi docielil, že hra obrancov a útočníkov sa veľmi dobre prekrýva. Útočníci viac bránia a Chára má energiu na útočné výpady. Už teraz po odohraní 49 zápasov má skoro toľko bodov, ako za celú minulú sezónu, pričom v +/- je na 7 kladných bodoch.

Tretí aspekt zmien nie je systémový a dá sa nazvať jednou krátkou vetou: životná sezóna Tima Thomasa, keď nad niektorými jeho zákrokmi zostáva rozum stáť. Keby sme sa pozreli kryštálovou guľou o jednu-dve sezóny dopredu, možno uvidíme Cháru a spol. krúžiť po ľade s Pohárom. Chce to len mierne posilniť káder, byť zdravý a mať trochu šťastia.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Divoká polminúta v Toronte rozhodla: Marchand vyrovnal rekord, ďalší prekonal! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies