Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Slovenská radosť v NHL III. – Chárova cesta za Norrisovou trofejou

Iste slovenského fanúšika poteší, keď niektorý hráč spod Tatier získa Stanleyho pohár. V ostatných rokoch sme si na to zvykli. Na čo sme si však nikdy zvyknúť nemohli, boli prestížne individuálne ocenenia.

Nie veľa Slovákov sa môže pochváliť tým, že boli vo svojom odbore medzi takou úzkou špičkou NHL, že sa dostali do záverečnej nominácie na individuálne ocenenia. Obranca Zdeno Chára je jedným z nich. A navyše, on jednu z tých najprestížnejších trofejí aj získal.

Chára vzbudzoval od úvodu svojej kariéry rešpekt najmä svojou výškou. V skutočnosti mu až tak veľa ľudí neverilo a aj keď prerazil v NHL, mnohí ho vnímali ako solídneho obrancu a bitkára. Vtedy si nikto nevedel predstaviť, že sa jedného dňa dostane do vzácnej spoločnosti.

Cesta trenčianskeho rodáka za Norrisovou trofejou sa začala po príchode do Bostonu. V roku 2009 bol na cenu pre najlepšieho obrancu nominovaný po tretíkrát. Konkurentmi mu boli dominantný Nicklas Lidström a mladík Mike Green, ktorý nastrieľal 31 gólov.

Článok pokračuje pod reklamou

Kým v predošlých dvoch prípadoch mu ocenenie uniklo, za ročník 2008/09 ho zaslúžene získal. Slovensko takýmto spôsobom potešil ako tretí po Petrovi Sťastnom a Pavlovi Demitrovi. Cenu získal aj Stan Mikita, čo však až tak veľmi v „Hokejovej republike“ nezarezonovalo.

Chárovi sa v sezóne darilo tak dobre, že favoritom na ocenenie už bol po polovici sezóny. Boston bol lídrom Východnej konferencie aj jeho zásluhou. Okrem poctivej defenzívnej práce sa v prvých 40 zápasoch prezentoval aj 22 kanadskými a 17 plusovými bodmi.

„Chára bol v posledných 15-20 zápasoch veľmi dominantný v defenzíve, vždy vedel čo a kedy treba urobiť. Nepočul som ešte veľa spojení jeho mena s Norrisovou trofejou a skutočne si myslím, že by sa tak malo robiť,“ povedal Peter Chiarelli, vtedajší generálny manažér Bruins.

Slovenský obor v Zápase hviezd vytvoril rekord v tvrdosti strely a aj druhá polovica ročníka mu vychádzala. Nakoniec v ňom odohral 80 zápasov, v ktorých po druhýkrát v kariére dosiahol 50-bodovú hranicu, keď strelil 19 gólov a pridal 31 asistencií.

Posledné dva body získal v záverečnom zápase základnej časti. Na konte mal aj 23 plusových bodov a svoj tím doviedol k prvému miestu vo Východnej konferencii.

Bruins nazbierali aj vďaka nemu 116 bodov, pričom inkasovali len 190 gólov, čo bolo najmenej v celej súťaži. Len jeden bod ich delil od Prezidentovej trofeje, ktorú vtedy získalo San Jose. V play-off sa ich púť skončila v druhom kole.

Chára si cenu zaslúžil za svoju celoplošnú hru a predovšetkým výbornú obrannú prácu. Všetko mu v sezóne vychádzalo a zatienil v nej aj Lidströma, ktorý získal trofej v šiestich z predošlých siedmich ročníkov.

Spolu s Greenom boli súčasťou prvého All-Star tímu a na Slovensko priniesol radosť niekoľko dní po tom, čo zavládlo sklamanie po neúspešnom ťažení Mariána Hossu vo finále Stanleyho pohára.

„Veľký Zdeno“ sa do záverečnej nominácie dostal ešte trikrát v rokoch 2011, 2012 a 2014. Minimálne raz si trofej ešte zaslúžil, ale už ju nikdy nezískal. V roku 2011 ju o ňu pritom mohol obrať bojkot novinárov, ktorí chceli Boston Bruins potrestať za správanie sa k jednému z ich kolegov.

„Počas sezóny vyhodili po zápase proti Islanders v New Yorku neprávom z našej kabíny jedného novinára, ktorému odobrali akreditáciu. Na jeho podporu sa pridalo niekoľko žurnalistov, ktorí vyzvali všetkých kolegov k bojkotu hlasovania o individuálne ocenenia. Nakoniec išlo o 80 či 90 hlasov. No boli z klubov ako New York Rangers, Islanders, Boston, Philadelphia, či New Jersey. Teda všetko z tímov našej konferencie. V konečnom dôsledku mi práve toto uškodilo a obralo ma o hlasy,“ poznamenal vtedy pre denník Šport Chára.

Z
G
A
B
TM
+/-
80
19*
31
50
95
+23
* - osobné maximum



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies