Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Halák vs. Eller, získal viac Montreal?

Keď si na začiatku leta v roku 2010 fanúšikovia tímu Montreal Canadiens vyplakávali oči po tom, čo sa vedenie tímu rozhodlo vymeniť ich hrdinu – brankára Jaroslava Haláka do St. Louis za Larsa Ellera a Iana Schultza, určite ešte ani len netušili, že z celého obchodu môžu vzísť víťazne práve oni.

Od kontroverznej výmeny ubehlo už vyše roka, a tak sa mnoho fanúšikov „Habs“ zamýšľa nad tým, či ich správanie v súvislosti s touto výmenou nebolo trochu prehnané. Je to hra čísel a tie ukazujú jasne v prospech Canadiens.

St. Louis sa s 87 bodmi v minulom ročníku dokázali zaradiť až na 11 priečku v Západnej konferencii. Naopak, Montreal nazbieral o 9 bodov viac a zo šiesteho miesta sa statočne popasoval v play-off s úradujúcim víťazom Stanleyho pohára Bostonom Bruins.

Carey Price, ktorému dal generálny manažér Pierre Gauthier prednosť, obstál v tomto ročníku s 92,3% úspešnosťou zákrokov, pričom mu súperi dokázali streliť 2,35 gólu na zápas počas 72 štartov, ktoré absolvoval. Po Camovi Wardovi, ktorý v drese Caroliny Hurricanes odchytal 74 duelov, sa tak stal druhým najvyťažovanejším brankárom NHL. Navyše svojimi výkonmi dopomohol Montrealu do vyraďovacích bojov.

Naopak, Halák odchytal v minulom ročníku len 57 zápasov, v ktorých inkasoval priemerne 2,48 gólu na zápas. Jeho úspešnosť zákrokov sa vyšplhala na rovných 91,0%.

Dá sa povedať, že vstup do sezóny nevyšiel tak ako Montrealu, ani tímu zo St. Louis, no aj tentokrát si Halák vedie o čosi horšie, ako jeho bývalý kolega. S bilanciou 1-5-0 a s percentuálnou úspešnosťou 84,3 počas šiestich zápasov pomaly stráca v očiach trénera Davisa Paynea dôveru. Dvadsaťšesťročný Brian Elliott dýcha Halákovi na krk. Z jeho šiestich pokusov dokázal vyťažiť už štyri výhry a jedno čisté konto. Priemerne pustil 1,67 gólov za zápas a s úspešnosťou 94,2% si pomaly dobíja post jednotky v tíme.

Nesmieme však zabudnúť na veľmi dôležitú časť celého obchodu. Má meno Lars Eller a pochádza z dánskeho mestečka Rodovre. Eller s jeho 188 centimetrami a 92 kilogramami si dobíja miesto na výslní. Jeho úloha v tíme, práve kvôli jeho postave, pozostáva prevažne z defenzívnych úloh, no talent a šikovné ruky sa mu rozhodne uprieť nedajú. Eller v minulom ročníku odohral za Canadiens 77 zápasov, v ktorých zaznamenal 7 gólov a 10 asistencii. V „tabuľke pravdy“ však blonďavý Dán zaznamenal záporné štyri body.

Tento rok sa jeho postavenie v tíme upevnilo a jeho rola nabrala na väčšej vážnosti. Tréner Jaques Martin o ňom rozpráva ako o pittsburghskom Staalovi, či chicagskom Bollandovi. „Jordan Staal v Pittsburghu zastáva pozíciu tretieho centra. Je pre svoje mužstvo nesmierne dôležitý, tak isto ako ja Eller. Vezmite napríklad Bollanda v Chicagu. Ich sila spočíva v defenzívnych schopnostiach, avšak nezaostávajú ani v útoku,“ vyjadril sa na Ellerovu adresu Martin. To je celkom veľká porcia chvály pre tohto dvadsaťdvaročného mladíka.

Netreba však zabúdať na to, že Eller nastupuje len do svojej druhej sezóny v National Hockey League. Jeho schopnosti sa počas nejakého času stále budú zdokonaľovať, tak isto, ako aj jeho čísla v štatistikách.

„Minulý rok som sa prakticky stále niečo učil,“ povedal Eller. „Všetko sa odohrávalo tak rýchlo. Chvíľu mi to trvalo, kým som si zvykol. Tento rok by ste ma mohli vidieť v trochu lepšom svetle. Keď vám začne tréner dôverovať, strávite na ľade viac času. Potom sa už necítite, ako priviazaný. To vám celkom zvýši sebavedomie.“

„Chcem byť hráč, ktorého môže tréner poslať na ľad v ktorejkoľvek hernej situácii. Tomáš Plekanec je taký druh hokejistu. Je to hráč, na ktorého sa chcem podobať. Naozaj dokáže všetko zvládnuť na výbornú,“ dodáva nakoniec hráč s typicky severanským výzorom.

Keďže sa sezóna ešte len začala, je trochu priskoro robiť unáhlené závery, ale pokiaľ sa dvadsaťšesťročný odchovanec z Bratislavy nerozpamätá na formu, akú mal počas play-off v roku 2010, môže sa stať, že Elliott dostane na ľade viac priestoru a fanúšikovia St. Louis začnú ľutovať Ellerov odchod.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL naživo: Začína sa play-off!Tréner vychválil Pospíšila a označil ho za potkana. Slovák si reakciou získal expertaNHL je v Utahu veľkým hitom už teraz: Neuveriteľné množstvo záujemcov o permanentkyJe tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies