Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Magazín

Najlepší hokejisti od A po Z – Mark Messier

Veľa skvelých hokejistov nosilo priezvisko na písmeno M, no voľba najlepšieho bola opäť raz veľmi jednoduchá.

M – Mark Messier

Joe Mullen nazbieral v NHL 1063 bodov a okrem iného vyhral 2-krát Lady Byng Memorial Trophy a 3-krát Stanley Cup. Frank Mahovlich nazbieral 533 gólov a 1103 bodov, 6-krát vyhral Stanley Cup. Larry Murphy nazbieral 1216 bodov, na Stanley Cup siahol 4-krát. Al MacInnis nazbieral 1274 bodov a okrem iného vyhral Stanley Cup aj Norris Trophy. Legendárny americký útočník Mike Modano nazbieral v 1499 zápasoch 1374 bodov a siahol na Stanley Cup. Stan Mikita, slovenský rodák, nazbieral v NHL 1467 bodov, stal sa legendou Chicaga, s ktorým vyhral Stanley Cup. Okrem toho získal 4-krát Art Ross Memorial Trophy, dvakrát Lady Byng Memorial Trophy a dvakrát Hart Trophy. Všetci menovaní hokejisti sú členmi Hokejovej siene slávy.

Všetky tieto ohromné kariéry sa však nechytajú na absolútnu jednotku s priezviskom na M. Mark Messier odohral 1756 zápasov počas 25 sezón. 694 gólov a 1887 bodov z neho robí druhého najproduktívnejšieho hokejistu v histórii NHL. Napriek tomu ani raz v kariére nevyhral kanadské bodovanie v sezóne! Ku Conn Smythe Trophy pridal dve Hart Memorial Trophy, dve Lester B. Pearson Award a šesť Stanley Cupov. Okrem toho je po ňom pomenované ocenenie Mark Messier Leadership Award, ktoré sa udeľuje hráčovi s výraznými vodcovskými vlastnosťami a prínosom pre tím a charitu. S Kanadou vyhral trikrát Kanadský pohár. Hráč počas svoje kariéry hral za Edmonton Oilers, New York Rangers a Vancouver Canucks, aj keď začínal vo WHA. Keď končil kariéru, bol posledným aktívnym hráčom NHL, ktorý si stihol zahrať ešte vo WHA a posledným aktívnym hráčom, ktorý hral hokej aj v 70. rokoch.

Začiatky neboli ružové

Už v začiatkoch bol hráč známy svojou produktívnou, no zároveň tvrdou hrou. V čase, keď hral v drese St. Albert Saints v juniorskej AJHL, nazbieral v 54 zápasoch 74 bodov a až 194 trestných minút. Ako Gretzky, tak aj Messier dostal šancu hrať v tíme WHA Indianapolis Racers. Počas 5-dňového skúšobného kontraktu za 30 000 dolárov však hráč nebodoval. Neskôr klub, ako si pamätáte z dielu G, zanikol pre finančné problémy. V rámci WHA sa mu nedarilo ani v tíme Cincinnati Stingers, kde aj napriek tomu, že hral vo formácii s Robbiem Ftorekom, ktorý patril k najlepším strelcom v lige, nazbieral len 11 bodov v 47 zápasoch, keď sa trafil do brány len raz.

Tieto nevydarené sezóny mali za následok, že aj keď skauti v ňom videli talentovaného hráča, výsledky odradili tímy draftovať ho z prvých priečok. Napokon sa dočkal až v treťom kole na drafte 1979, keď si ho vybral zo 48. miesta Edmonton. Bol veľkým bojovníkom, v šatni patril k najrešpektovanejším a aj keď zo začiatku sa mu bodovo nedarilo, neskôr ukázal svoje kvality naplno. V sezóne 1981/1982 nastrieľal svoje maximum 50 gólov. Darilo sa mu aj vďaka spolupráci s Glennom Andersonom, s ktorým bol v útoku. Zaujímavý zlom v jeho kariére prišiel v play-off v roku 1984, keď ho tréner premiestnil z ľavého krídla na pozíciu centra a výsledok toho bol skvelý. Messier doviedol tím až do finále, kde napokon porazil New York Islanders a vyhral svoj prvý Stanley Cup. Messier dostal ocenenie pre najlepšieho hráča play-off. Hokejové zručnosti však hráč dopĺňal aj agresiou na ľade či mimo neho. Za úder zozadu si vyslúžil od ligy 10-zápasový dištanc a so svojím Porsche vo vysokej rýchlosti zdemoloval tri zaparkované autá a z miesta ušiel. Neskôr platil pokutu.

S Edmontonom vyhral ešte Stanley Cupy v rokoch 1985, 1987, 1988 a dokonca doviedol svoj tím k triumfu aj v roku 1990 po tom, čo Gretzky putoval do L. A. Tento triumf prekvapil všetkých. V tej sezóne vyhral aj Hart Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča sezóny.

Aj keď mal hráč kontrakt s tímom až do sezóny 1993, po ročníku 1990/1991 došlo k jeho výmene, ktorú požadoval sám hráč po tom, ako sa Edmonton snažil vymeniť Adama Gravesa. Podľa Messierových slov nemá byť prečo v tíme, ktorý sa zbavuje svojich najlepších a najpotrebnejších hráčov. 4. októbra pred začiatkom novej sezóny bol vymenený do New Yorku Rangers za hráčov Louie DeBrusk, Bernie Nicholls a Steven Rice.

Historický úspech v New Yorku

Hneď v prvej sezóne dosiahol s tímom rekordnú sezónu a získal Hart Trophy. V nasledujúcej však došlo k šoku, keď Rangers nepodstúpili do play-off. Bola to vôbec prvá Messierova sezóna, v ktorej sa nepozrel do vyraďovacích bojov. Vtedy najal tím nového trénera, Mikea Keenana, a Rangers opäť skončili po základnej časti prví a opäť boli favoritmi na pohár. Po ľahkom vyradení Islanders a Capitals prehrávali v sérii s Devils 2:3 a pred 6. zápasom Messier do médií fanúšikom povedal, že sľubuje, že ten zápas vyhrajú. Neklamal a dokonca sa o výhru zaslúžil hetrikom. „Veríte tomu? Veríte tomu? Povedal, že vyhrajú a sám dal tri góly,“ jasal komentátor. Siedmy zápas vyhrali Rangers v druhom predĺžení a postúpili až do finále. Tam v siedmom zápase dal víťazný gól do siete Vancouveru Canucks a Rangers vyhrali Stanley Cup po dlhých 54 rokoch. Od fanúšikov dostal prezývku „Mesiáš" a Messier sa tak stal jediným hráčom v histórii NHL, ktorý ako kapitán doviedol dva rôzne tímy k absolútnemu triumfu. Po víťaznom góle predviedol Messier dva nezabudnuteľné momenty. Prvým bola jeho oslava gólu, pri ktorom skákal a fanúšikovia jasali, tá druhá, keď neskrýval silné emócie pri preberaní pohára.

V sezóne 1996/1997 sa stretol s Gretzkym opäť v tíme. Ako kapitán nazbieral 84 bodov a doviedol tím až do konferenčného finále, kde ale Rangers podľahli Flyers, keď nedokázali zastaviť Erica Lindrosa a jeho „Légiu smrti“. Po play-off chcel ostať Messier v tíme, no majiteľ si nemyslel, že si hráč zaslúži za tri roky 20 miliónov a tak sa hráč porúčal do nového tímu alebo ako hráč požadoval jednoročnú zmluvu na necelých 6 miliónov. Vyjadril sa, že s Gretzkym a Patom LaFontainem má dobrých centrov a bol dokonca blízko podpisu s Joeom Sakicom. Messier tak ako 36-ročný podpísal zmluvu s Vancouverom, kde sa stretol opäť s trénerom Mikeom Keenanom.

Nevrelé privítanie v Kanade a návrat do New Yorku

Návrat Messiera do Kanady bol veľkou udalosťou, no odobratie kapitánskeho céčka Trevorovi Lindenovi na úkor Messiera sa s pochopením a obľubou nestretlo. A tak vyzerala aj sezóna. Po vyhodení trénera a generálneho manažéra v minulej sezóne nový tréner vymenil aj Trevora Lindena. Messierova reputácia utrpela aj po tom, čo požadoval číslo 11, ktoré nosil počas celej kariéry. To však neoficiálne vyradil klub na počesť smrti Waynea Makia. Messier sa už nikdy do konca kariéry do play-off nepozrel. Emotívny a úspešný bol jeho návrat do MSG v New Yorku, no jeho produktivita vo Vancouveri bola v porovnaní s inými centrami, ktorí zarábali 6 miliónov, biedna. V roku 1998 nebol preto ani nominovaný do olympijského výberu Kanady. Po ukončení zmluvy Canucks nejavili záujem podpísať s hráčom novú zmluvu, a tak sa pred sezónou 2000/2001 stal Messier voľným hráčom.

Vrátil sa na Manhattan a na tlačovej konferencii sľúbil, že tím opäť dostane do play-off. Klub mu vrátil aj kapitánske „céčko" na dres. Ako 40 ročný nazbieral 67 bodov, rok na to pre zranenie vynechal polovicu sezóny a zaznamenal len 23 bodov. V ďalšej sezóne sa zastavil na hranici 40 bodov. 4. novembra 2003 dosiahol v zápase dva góly, čím prekonal Gordieho Howea a dostal sa na druhé miesto v historických tabuľkách produktivity. Počas posledného zápasu sezóny diváci aplaudovali pri každom jeho dotyku s pukom. V nasledujúcej sezóne bola v NHL výluka a mnohí čakali, že Messier ukončí kariéru. V tom roku si zahral na Heritage Classic ako jediný aktívny hráč aj v zápase hráčov, ktorí už ukončili kariéru.

Ukončenie kariéry

12. septembra 2005, ako sa očakávalo, ukončil na stanici ESPN oficiálne svoju kariéru len 11 zápasov od stanovenia rekordu NHL v počte odohraných zápasov. V januári 2006 New York Rangers vyradili jeho dres s číslom 11. Počas tejto ceremónie sa predné miesta na čiernom trhu predávali až po 30 000 dolárov. O rok vyradil jeho dres aj Edmonton Oilers v zápase proti Phoenixu, ktorý v tom čase trénoval jeho bývalý spoluhráč Wayne Gretzky. V roku 2009 sa stal špeciálnym asistentom trénera a generálneho manažéra Rangers.

Markov brat bol taktiež draftovaný klubom NHL, jeho dvaja bratranci hrali krátko taktiež za kluby NHL. S manželkou Kim má tri deti, synov Lyona a Douglasa Paula a dcéru Jacqueline Jean. Po ukončení kariéry sa Messier objavoval v reklamách alebo pracoval ako hokejový analytik a spolukomentátor. V Edmontone po ňom v roku 2007 premenovali ulicu na Mark Messier Trail a v tom istom roku bol uvedený aj do Hokejovej siene slávy. Je advokátom pre zdravotnú starostlivosť Cold-fX a podporuje mnohé dobročinné organizácie ako policajné stanice, hasičov alebo detské nadácie. Na Bahamách vlastní hotel, bežal newyorský maratón, podieľal sa i na stavbe najväčšieho svetového hokejového centra v Bronxe, ktorý obsahuje deväť ľadových plôch.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Flyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies