Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Magazín

Kanadský pohár 1981: Sovieti rozdrvili Kanaďanov

Prvý ročník Kanadského pohára (odohral sa v roku 1976) zaznamenal pre domáci výber veľký úspech – skvelý výkon korunoval víťazstvom. Najväčší favorit druhého ročníka bol teda jasný.

Dvakrát ho preložili

Organizátori najskôr avizovali, že sa ďalší ročník uskutoční v roku 1979. Pre nezhody medzi Kanadskou amatérskou hokejovou asociáciou (CAHA) a Kanadskou hokejovou asociáciou (Hockey Canada) sa však preložil o rok.

Ďalší presun spôsobila politická situácia. Po sovietskej invázii do Afganistanu v decembri 1979 sa totiž viaceré krajiny, vrátane Kanady, rozhodli bojkotovať letné olympijské hry 1980, ktoré sa konali v Moskve.

Jeden z organizátorov Kanadského pohára, Alan Eagleson, spočiatku veril, že sa môže turnaj odohrať bez ohľadu na politickú situáciu. Nakoniec však súhlasil s jeho ďalším odložením. Tentoraz na rok 1981.

Článok pokračuje pod reklamou

Keď Eagleson a prezident IIHF Gunther Sabetzki oficiálne oznámili, že sa v septembri 1981 uskutoční v štyroch mestách (Edmonton, Winnipeg, Ottawa, Montreal) pokračovanie Kanadského pohára, fanúšikovia jasali. Po dlhých piatich rokoch.

Gretzky debutuje

Domáci Kanaďania boli podľa očakávaní najväčšími favoritmi. Kouč Scotty Bowman tentoraz zostavil tím okolo kanonierov Mikea Bossyho, Denisa Potvina či Bryana Trottiera, ktorí začiatkom osemdesiatych rokov získali s New Yorkom Islanders štyri Stanley Cupy za sebou. Veľkým prínosom boli aj Guy Lafleur z Montrealu a mladé pušky Wayne Gretzky s Rayom Bourqueom.

Veľa sa čakalo aj od Sovietov, ktorí sa ešte nespamätali z prehry na ZOH 1980 v Lake Placid s Američanmi, a tak tréner Viktor Tichonov výrazne omladil káder. V Kanade sa po prvýkrát predstavil útok „KLM“ v zložení Vladimir Krutov, Igor Larionov a Sergej Makarov. V obrane boli Viačeslav Fetisov s Alexejom Kasatonovom a do bránky sa znova postavil Vladislav Tretiak.

Organizátori aj fanúšikovia predpovedali, že finalistami budú práve tieto dve mužstvá. Menšie šance sa dávali Američanom, hoci mali v bránke Tonyho Esposita, ktorý pred získaním amerického občianstva chytal za Kanadu, Švédom, ktorých viedol Börje Salming, Čechoslovákom alebo Fínom. Tí boli najväčšími outsidermi.

Zo strieborného československého tímu z roku 1976 leteli cez Atlantik len piati hráči – Milan Nový, František Černík, Pavel Richter, Jaroslav Pouzar a Miroslav Dvořák. Inak to bol výber mladých hráčov, ktorí mali nahradiť predošlú generáciu. Medzi hráčmi figurovali aj Slováci Dárius Rusnák s Dušanom Pašekom. Naopak, bratia Šťastní, ktorí hrali na olympiáde v Lake Placid, emigrovali do Kanady a v československej reprezentácii už nikdy nenastúpili.

Československo prekvapilo favoritov

Prvý september, ktorý bol úvodným dňom turnaja, priniesol pohodlnú výhru Kanady nad Fínskom pomerom 9:0 aj víťazstvo USA nad Švédskom 3:1. Prekvapenie sa však zrodilo v dueli Československa so Sovietskym zväzom. Mladí Čechoslováci prekvapili favorita, s ktorým remizovali 1:1.

„V tom zápase sme mali zvíťaziť. Ja sám som tam mal dve veľké šance. Keby sme išli do vedenia 2:0, tak by sme to ubránili, pretože v obrane sme hrali skvele,“ spomínal pre idnes.cz útočník Pavel Richter, ktorý prihral na gól Milanovi Novému.

O dva dni neskôr vyhralo Československo v Edmontone nad Fínskom 7:1. Aj keď malo výraznú streleckú prevahu (53:17), po dvoch tretinách viedlo len 2:1. Ďalších päť gólov strelilo až v záverečnej časti. Päť gólov v tretej tretine strelila aj Kanada, ktorá zdolala USA 8:3. V ďalšom súboji vyhral Sovietsky zväz nad Švédskom 6:3.

Čechoslovákom sa darilo aj po presune do Winnipegu, kde o dva dni neskôr uhrali opäť skvelý výsledok. S domácou Kanadou remizovali 4:4, hoci v desiatej minúte vyhrávali 2:0 a neskôr prehrávali 2:3 aj 3:4.

„V tom zápase nám uškodil švédsky rozhodca Olsson, ktorý podľahol atmosfére vypredanej haly. Dvakrát nás poslal do troch a my sme inkasovali. Tým to Kanaďania otočili,“ uviedol Richter. Pár hodín pred týmto stretnutím sa v rovnakom meste odohralo severské derby. Švédi zvíťazili 5:0, hoci štyri góly zaknihovali až v poslednej tretine. V ďalšom súboji Sovieti vrátili Američanom požičané za predchádzajúcu olympiádu a tešili sa z výhry 4:1.

V siedmy septembrový deň nastúpilo Československo v Montreale proti USA. Po góloch Rusnáka a Kokrmenta vyhrávali Čechoslováci v 21. minúte 2:0. Američania však v druhej časti vyrovnali a v tretej zápas otočili na 6:2. V Montreale vyhrali aj domáci Kanaďania. Tí si poradili so Švédmi 4:3. Sovieti si pripísali ďalšie dva body za víťazstvo 6:1 nad Fínmi.

Posledné skupinové súboje priniesli zaujímavé výsledky. Fíni najskôr nečakane remizovali s Američanmi 4:4, hoci tí prestrieľali súpera 46:22. Potom československí reprezentanti deklasovali Švédov 7:1. „Trom korunkám“ vôbec turnaj nevyšiel a z Kanady odišli so ziskom dvoch bodov. Šlágrom bol súboj Kanady so Sovietskym zväzom. Domáci vyhrávali 2:0, ale Sovieti dokázali vyrovnať. V tretej tretine však predviedla Kanada gólovú kanonádu a po víťazstve 7:3 ovládla celú skupinu.

Oproti prvému ročníku Kanadského pohára urobili organizátori zmenu vo formáte. Po skupinovej fáze nenasledovalo finále na dva víťazné duely, ale najskôr semifinálové súboje a až potom finálový duel.

Medzi štyri najlepšie tímy postúpili Kanada (9 bodov), Sovietsky zväz (7 b), Československo (6 b) a USA (5 b). S turnajom sa rozlúčili Švédi, ktorí získali dva body, a Fíni. Tí nazbierali len bod.

Sovieti zmrazili Kanadu

Semifinálové stretnutia sa hrali v Ottawe (Československo so Sovietskym zväzom) a v Montreale (USA s Kanadou). V Ottawe mali navrch Sovieti, ktorí strelili Československu tri góly v prvej tretine a po výhre 4:1 postúpili do finále. V Montreale sa zrodil rovnaký výsledok s úspešným koncom pre Kanaďanov. Vďaka lepšiemu postaveniu v skupine získalo bronz Československo. Štvrté skončili Spojené štáty americké.


Vo finále (hralo sa v Montreale) sa tak podľa očakávaní predstavili Kanaďania a Sovieti. Domáci kouč Scotty Bowman hovoril o „povinnom víťazstve“, pretože v skupine vyhrali Kanaďania 7:3. Vo vyjadreniach však pôsobil sebavedomo aj jeho náprotivok Viktor Tichonov. „Musíte hrať tak dobre, aby si vás celá Kanada pamätala aj dlhú dobu po zápase,“ burcoval svojich zverencov.

A tak sa aj stalo. Kanaďania síce začali aktívnejšie, keď v prvej tretine prestrieľali súpera 12:4, ale aj vďaka Tretiakovi odchádzali tímy do kabín za bezgólového stavu. Druhú časť hry otvoril gólom Larionov, no Gillies dokázal vyrovnať. V ďalších minútach mali navrch Sovieti. Šepelev pridal v druhej tretine dva góly a v úvode tretej zavŕšil hetrik. Po góle Krutova v oslabení prehrávala Kanada už 1:5. Ale to nebolo všetko. V posledných štyroch minútach skórovali Larionov, Golikov aj Svorcov.


Veľké víťazstvo bolo na svete. Sovietsky zväz porazil Kanadu na jej pôde 8:1. A to i napriek tomu, že bodovanie turnaja vyhral Gretzky a hneď za ním skončili ďalší traja Kanaďania. Sovieti mali však prevahu v All-star tíme a brankár Vladislav Tretiak sa stal najužitočnejším hráčom turnaja.

Kanaďania utrpeli ponižujúcu prehru s mladým sovietskym mužstvom. Tento duel však ešte zintenzívnil súperenie oboch hokejových veľmocí v nasledujúcich rokoch.

Zostava Sovietskeho zväzu:

Vladislav Tretiak, Vladimir Myškin, Sergej Babinov, Zinetula Biľaletdinov, Nikolaj Drozdeckij, Viačeslav Fetisov, Irek Gimajev, Vladimir Golikov, Sergej Kapustin, Alexej Kasatonov, Andrej Chomutov, Vladimir Krutov, Igor Larionov, Sergej Makarov, Alexander Maľcev, Vasilij Pervuchin, Viktor Šalimov, Sergej Šepelev, Aleksandr Skvorcov, Valerij Vasiliev, Viktor Žluktov, Vladimir Zubkov. Tréneri: Viktor Tichonov, Vladimir Jurzinov.

Zostava Československa:

Karel Lang, Jiří Králik, František Černík, Milan Chalupa, Miroslav Dvořák, Arnold Kadlec, Stanislav Hajdůšek, Jan Neliba, Miloslav Hořava, Radoslav Svoboda, Dušan Pašek, Dárius Rusnák, Jaroslav Pouzar, Jiří Lála, Jiří Kokrment, Lubomír Pěnička, Jiří Dudáček, Milan Nový, Pavel Richter, Jaroslav Korbela, Norbert Král, František Černík, Oldřich Válek. Tréneri: Luděk Bukač, Stanislav Neveselý.

Článok bol pôvodne vydaný 25.12.2015.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Prvý tím v NHL si zaistil play-off. Ako sa vyvíjajú šance Slovákov? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies