Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Tradičné európske kluby VI. - Södertälje SK

V logu tímu figuruje rok 1902. Až dovtedy siahajú korene tímu Södertälje SK. Ide o jeden z najtradičnejších klubov vo Švédsku, ktorý však momentálne prežíva krízu a pôsobí v HockeyEttan, čo je v hierarchii až tretia najsilnejšie súťaž v krajine.

Klub, v ktorom v minulosti pôsobil aj Oto Haščák, vznikol ako športový oddiel už začiatkom 20. storočia, ale kanadský hokej sa začal hrávať až v roku 1925. Dovtedy sa na ľade hrával len bandy hokej. Už veľmi skoro sa začalo používať ako jeho meno aj skratke SSK (Södertälje Sportklubb).

SSK patri medzi zakladajúce tímy prvej organizovanej švédskej ligy a do roku 2014 bol tímom s najväčším počtom sezón strávených v najvyššej súťaži. Prekonal ho až Djurgardens. Počas 74 sezón získalo Södertälje sedem titulov. Vráťme sa však späť na začiatok.

V švédskom meste na začiatku minulého storočia nebol šport na tom najlepšie a miestni nadšenci chceli, aby bola jeho organizácie pevnejšia a napomáhala nádejným športovcom k úspechu. Preto 22. februára 1902 vznikol športový klub, ktorý združoval futbalistov, atlétov, gymnastov, korčuliarov a podobne. O päť rokov neskôr sa do klubu začlenili aj hráči bandy hokeja, ktorý sa v nasledujúcej sezóne stali okresnými majstrami a reprezentovali ho na švédskych majstrovstvách.

Článok pokračuje pod reklamou

Záujem o bandy bol relatívne veľký aj napriek tomu, že úroveň nebola taká vysoká ako v neďalekých mestách. Skutočný hokejový bum však priniesol až kanadský hokej, ktorý si začal svoje miesto hľadať v 20. rokoch. Iniciátormi jeho zavedenia sa stali bratia Abrahamssonovci, ktorí mali skúsenosti s týmto novým športom zo Štokholmu, kde sa s ním začalo už skôr experimentovať.

Bratia presvedčili vedenie klubu a hokej sa stal jeho súčasťou 11. januára 1925, kedy sa konal prvý tréning len krátko po tom, čo do Södertälje dorazili prvé hokejky a puky. Už vo februári klub odohral svoj prvý zápas a dopadol úspešne – výhrou 1:0 nad Karlbergom.

Klub sa následne zapísal do národného šampionátu ako outsider a na prekvapenie všetkých sa okamžite prebojoval až do finále. V ňom narazil na Västeras SK a podľa predpokladov prehrával 0:2. Senzačný obratom na 3:2 si však zaistili prvý švédsky titul vo svojej histórii. Bol to pritom len štvrtý ročník šampionátu, ktorému v prvých troch rokoch dominoval tím IK Göta. A navyše, väčšina hráčov SSK sa učila pravidlá vo vlaku pri ceste na zápas.

Tento úspech samozrejme nenechal chladných obyvateľov mesta a tí boli hrdí na to, že sú v niečom najlepší vo Švédsku. Hokej s atak stal veľmi obľúbeným športom. Tím patril aj v ďalších rokoch medzi popredné kluby a v roku 1931 zopakoval úspech, keď vo finále porazil Hammarby 2:0. Brankár Karlsson vtedy vychytal sedem čistých kont po sebe, čo je doteraz neprekonaný rekord.

V meste bol hokej taký populárny, že vznikol aj druhý klub - Södertälje IF. A ten začal kradnúť popularitu SSK, keď skončil v dvoch ročníkoch v 30. rokoch pred mestským rivalom. Tím sa trápil, ale do mužstva prichádzali prví hokejoví odchovanci. Ti spôsobili, že klub v roku 1941 opäť ovládol najvyššiu súťaž. Titul získal aj o tri roky neskôr. V 40. rokoch si navyše upevnil svoju pozíciu v meste, keď konkurenčný IF ukončil činnosť svojho hokejového tímu.

Aj v 50. rokoch patrilo Södertälje SK medzi popredné tímy v krajine a v rokoch 1953 a 1956 sa dočkalo ďalších titulov. Ten druhý si užilo už vo svojom prvom štadióne s umelou ľadovou plochou. Následne klub začali opúšťať hráči, ktorí reprezentovali Švédsko a prichádzala generačná obmena. Úspechy dlho neprichádzali, ale významný bol rok 1971, kedy sa otvoril nový krytý štadión, do ktorého sa zmestilo až 11 tisíc divákov. V roku 1973 bol tím blízko k svojmu ďalšiemu titulu, ale napokon ho získal Leksands vďaka lepšiemu skóre. Pomohol mu vlastný gól Brynäsu v poslednej minúte vzájomného súboja.

V roku 1975 sa odštartovala prvá sezóna novej ligy s názvom Elitserien. Södertälje skončilo na šiestom mieste. O rok dopadlo o pozíciu horšie a najhorší ročník dovtedajšej histórie absolvoval v sezóne 1977/78, v ktorej tím vyhral len štyri zápasy z 36 a vypadol do Divízie 1.

SSK sa do najvyššej súťaže vrátilo v ročníku 1980/81, aby vzápätí zostúpilo o úroveň nižšie. Opäť sa do Elitserien vrátilo v ročníku 1983/84 a skončilo o poznanie lepšie – na štvrtom mieste. O rok neskôr skončilo v základnej časti druhé a v play-off porazilo IF Björklöven i Djurgardens IF, aby oslávilo po 19 rokoch svoj siedmy majstrovský titul. O rok neskôr mu obhajoba o kúsok nevyšla.

V roku 1990 sa stal prvým Slovákom pôsobiacim v tomto klube Oto Haščák. Klub pôsobil v najvyššej súťaži až do roku 1992, kedy skončil posledný a zostúpil o úroveň nižšie. Na dve sezóny sa vrátil medzi elitu v roku 1996 a následne medzi ňou absentoval do sezóny 2001/02. Do play-off sa tím prebojoval opäť až v ročníku 2004/05, no už o rok neskôr opäť zostúpil do nižšej ligy. Vypadnutiu nezabránil ani slovenský reprezentačný brankár Rastislav Staňa.

Södertälje SK v 21. storočí veľa úspechov nezažívalo. V Elitserien si zahralo ešte v sezónach 2007/08, 2008/09, 2009/10 a 2010/11. Následne až dodnes pobúda v nižších ligách. Na svoje dno sa kleslo v ročníku 2014/15, kedy kleslo z Allsvenskan až do tretej najvyššej súťaživo Švédsku.

Za SSK nastúpilo niekoľko legiend, hviezdnych hráčov a reprezentantov. Z medzinárodne známych mien nemožno nespomenúť súčasnú hviezdu Los Angeles Kings, Anžeho Kopitara. Slovinec prišiel do klubu ako šestnásťročný a SSK z neho pomohlo vychovať skvelého centra.

Vizitka Södertälje SK

Rok založenia: 1902
Mesto: Södertälje, Švédsko
Aréna: AXA Sports Center (6 130 divákov)
Klubové farby: červená, čierna, biela
Najväčší rivali: Linköpings HC
Tituly v najvyššej súťaži: 7 (1925, 1931, 1941, 1944, 1953, 1956, 1985)
Čím je tím mimoriadny: druhý najvyšší počet sezón v najvyššej švédskej súťaži po Djurgardense
Historicky líder bodovania: Glenn Johansson (507 bodov v 445 dueloch)
Najväčšie legendy: Anders Eldebrink, Stig-Göran Johansson, Glenn Johansson
Odchovanci hrajúci teraz v NHL: Carl Hagelin
Slováci v klube: momentálne žiaden, v minulosti za klub nastúpilo 11 Slovákov (cez 100 zápasov odohrali Oto Haščák, Martin Cibák a Kristián Kudroč)



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies