Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Zabudnuté tímy NHL VIII. – Hamilton Tigers

V dnešnej časti seriálu o zabudnutých tímoch NHL sa budeme venovať klubu, ktorého zánik vydláždil cestu do súťaže americkým tímom. Reč bude o Tigroch z Hamiltonu.


Hamilton je pomerne veľké mesto v kanadskej provincii Ontário a pre predstavu, je zhruba také veľké ako Winnipeg. Hokej je v ňom populárny a v súčasnosti v ňom nájdeme viac ako 30 ľadových plôch. V Copps Coliseum hráva tím Hamilton Bulldogs, ktorý bol do minulého roka jediným profesionálnym klubom v meste.

Tým prvým však boli Tigers, ktorých vznik sa spája s inými „buldogmi“. V roku 1920 sa definitívne zrútil projekt hokejového tímu v Quebec City a miestni Bulldogs sa presťahovali do Hamiltonu, kde sa premenovali na Tigers. Prvým logom bola oranžová hlava tigra.

Po katastrofálnej sezóne 1919/20, v ktorej Quebec vyhral len štyri zápasy z 24, bolo jasné, že zmena názvu nebude jediná, ak chce tím pomýšľať na úspech. S pomocou ligy tak ostatné tri kluby museli tímu pár hráčov darovať. Išlo o niečo podobné ako expanzný draft. Do tímu tak prišli Billy Coutu z Montrealu, Joe Matte, Goldie Prodgers či Babe Dye z Toronta. To si však cenu straty budúcej legendy uvedomilo a len po jednom zápase v novej sezóne chcelo Dyea naspäť. Napokon sa s Hamiltonom dohodli na výmene.

Článok pokračuje pod reklamou

Ani takáto výpomoc od ligy však nepomohla „tigrom“ k výraznému zlepšeniu. Prvá sezóna v Hamiltone sa skončila s bilanciou 6-18-0 a trpkým sklamaním – posledným miestom v oboch poloviciach sezóny. Tím pritom počas nej posilnil aj hviezdny útočník Joe Malone, ktorý nastrieľal až 28 gólov. V lete sa zmenilo logo, v ktorom tentokrát figuroval celý tiger v žltej farbe.

V ročníku 1921/22 sa upustilo od delenia sezóny, ale ani to nič nezmenilo na trápení klubu. Skončil s bilanciou 7-17-0 a oproti minulej sezóne si polepšil o dva body. Tréner Percy Thompson sa rozhodol na svojej pozícii skončiť a chopil sa pozície generálneho manažéra. Ako prvé prilákal do tímu trénera Arta Rossa. Následne urobil aj zmeny v zostave a dokonca si upísal aj budúceho člena Siene slávy, Billyho Burcha. Fanúšikov však sklamal, keď vymenil Maloneho do tímu Montreal Canadiens.

Kontroverzia však rýchlo utíchla, keď sa Malonemu nedarilo, kým Edmond Bouchard, ktorého za neho Tigers získali, viedol ligu s 12 prihrávkami. Tímu v prestavbe sa nedarilo ani v tretej sezóne a skončil tak, ako v tej prvej – s bilanciou 6-18-0. To znamenalo koniec Rossa, ktorého na lavičke nahradil Percy LeSueur. Opäť sa menilo aj logo. Tým sa stalo čierne „H“ v ktorom bolo žltým písmom napísané „TIGERS“.

Sezóna 1923/24 bola dovtedy najlepšiu v histórii tímu, ale tiež nešlo o nič prelomové – s bilanciou 9-15-0 skončil na poslednom mieste. Thompson po ročníku urobil ďalšie zmeny v zostave a k Burchovi získal bratov Reda a Shortyho Greenových. Posilnil aj defenzívu, a to prinieslo želaný efekt.

Pod vedením nového trénera Jimmyho Gardinera sa Hamiltonu podarilo odštartovať ročník s bilanciou 10-4-1 a nakoniec ho ukončiť s 19 výhrami, vďaka čomu skončil v konkurencii ďalších piatich tímov prvý a kvalifikoval sa do finále NHL. To však so sebou prinieslo aj problémy.

Thompsonovi pribudli vrásky na tvári, keď za ním po poslednom zápase prišli do kupé vo vlaku hráči, ktorí odmietli vo finále nastúpiť, ak im nepridá k platom ďalších 200 amerických dolárov. Problémom bolo, že kým liga zvýšila počet zápasov z 24 na 30, ročné platy zostali rovnaké.

Tím argumentoval, že zmluva nič o počte zápasov nehovorila. Situáciu tak napokon riešil aj šéf NHL, Frank Calder, ktorý sa hráčom vyhrážal suspendáciou. Hráči však trvali na svojom a vyhlásili, že radšej ukončia kariéru, ako by mali byť využívaní. Prvý štrajk v ligovej histórii bol na svete.

Bol deň finále a konflikt medzi hráčmi a vedením pretrvával. Prezident NHL sa na poslednú chvíľu snažil s hokejistami dohodnúť, ale neuspel. Liga ich tak suspendovala a každého potrestala pokutou 200 amerických dolárov. Titul putoval do rúk Canadiens, ktorí následne prehrali boj o Stanleyho pohár s Victoria Cougars.

Štrajk nakoniec potopil aj tím, ktorý bol konečne v rozkvete. V lete roku 1925 odkúpil mužstvo za 75 000 amerických dolárov „Big Bill“ Dwyer a presťahoval ho do novopostavenej Madison Square Garden v New Yorku. Vznikli tak Americans a niektorým hráčom stúpli platy až o 200 %.

V Hamiltone ešte vládla nádej, že Tigers krízu prežijú a vybudujú nové mužstvo, no v 22. septembra organizácia definitívne zanikla.

Sťahovanie Tigers bolo tým najdôležitejším, ktoré NHL zažila. Americans ukázali, že ľadový hokej môže uspieť aj v Spojených štátoch amerických a okamžite sa stali hitom. Takisto aj samotný štrajk bol prepojený s expanziou, pretože hráči chceli viac peňazí a americké kluby im ich vedeli poskytnúť.

V poslednej sezóne Hamiltonu v NHL pôsobil v lige len jeden klub zo Spojených štátov – Boston Bruins. Vďaka sťahovaniu Tigers sa liga presvedčila, že expanzia na juh má význam. Už v ročníku 1926/27 v nej hralo desať tímov, z toho šesť amerických.

Profesionálny hokej v Hamiltone zostal aj v ďalších desaťročiach, no NHL sa do neho už nikdy nevrátila.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies