Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
26. 04.
kurzy
01:00info
WSH
NYR
NHL live
01:30info
NSH
VAN
04:00info
COL
WPG
04:30info
LAK
EDM
NHL live
«

Magazín

Zabudnuté tímy NHL IX. – Oakland Seals

Jozef Struhár  
09.04.2016

V súčasnosti v Národnej hokejovej lige nájdeme tri tímy z Kalifornie. Anaheim Ducks a San Jose Sharks sa pridali neskôr ako Los Angeles Kings. To bolo jedným z prvých dvoch kalifornských tímov v NHL. Ktorý bol ten druhý?

Pod hrozbou toho, že by sa WHL zmenila z juniorskej súťaže na profesionálnu, sa vedenie NHL rozhodlo promptne podniknúť expanziu na západ. Tá sa stala realitou v sezóne 1967/68 a obsahovala šesť nových tímov, vrátane dvoch kalifornských – Kings a California Seals.


Seals sídlili v meste Oakland, kde našli svoj domov v Alameda County Coliseum Aréne. Netrvalo dlho a ich názov sa premenoval na Oakland Seals. „Tulene“ boli nasledovníkom tímu z juniorskej WHL, ktorý sídlil v San Franciscu. A v tomto meste sa mala hrávať aj NHL, no sen majiteľa Barryho Van Gerbida o novej hale sa nenaplnil, a tak si tím našiel domov na druhej strane zátoky.

Spočiatku nechcel do názvu tímu vkladať názov mesta, aby si udržal fanúšikovskú priazeň aj v San Franciscu a takisto na podnet ostatných tímov NHL, ktoré verili, že Oakland nie je dostatočne veľké mesto a nebude v ňom lákať dostatok fanúšikov.

Článok pokračuje pod reklamou

A skutočne, tím postihol slabý začiatok pôsobenia na druhej strane zátoky. Plán lákať fanúšikov zo San Francisca zlyhal, a tak sa tím rozhodol sústrediť len na Oakland a v novembri prvej sezóny prišlo k zmene názvu.

Návštevnosť zápasov bola počas celej sezóny žalostná a majiteľ sa často vyhrážal presťahovaním mužstva. Prvý tréner a generálny manažér Ber Olmstead dokonca otvorene hovoril o tom, že by sa tím mal presťahovať do kanadského Vancouveru. Dokonca sa našli aj záujemcovia, ktorí by tím presťahovali do Vancouveru či Buffala, no liga to zamietla. S týmito mestami už mala iné plány.

Problémom Seals však bolo to, že okrem slabého trhu predvádzali aj slabý hokej. V prvej sezóne skončili s prehľadom na dne celkovej tabuľky NHL, keď zo 74 zápasov vyhrali len 15. Strelili pritom len 153 gólov, kým 219 ich inkasovali.

Po katastrofálnej prvej sezóne došlo k zmenám vo vedení aj v mužstve, v ktorom zostalo len sedem hráčov. Zmeny priniesli úspech na ľade, keď sa tím dvakrát po sebe prebojoval do play-off, hoci nezískal ani polovicu možných bodov.

Medzitým medzi majiteľmi klubu a vedením ligy prebiehal spor, ktorý sa dostal aj pred súd. Majiteľom sa nepáčilo, že im liga neodsúhlasila predaj tímu s následným sťahovaním. Van Gerbig sa však ťarchy zbavil, keď v roku 1969 predal mužstvo spoločnosti Trans National Communications, ktorá mala záujem tím ponechať v blízkosti San Francisca. Van Gerbig sa však tešil len krátko a tím mu zostal po tom, čo záujemca skrachoval.

Tím bol opäť na predaj a pred sezónou 1970/71 ho odkúpil Charles O. Finley, ktorý už vlastnil miestny baseballový tím. A to napriek tomu, že existoval aj iný záujemca, ktorý ponúkal väčšiu čiastku a lepší plán na oživenie klubu. NHL však uprednostnila milionára zo „starej školy“.

Finley sa rozhodol zmeniť názov klubu a z Oakland Seals sa stal tím California Golden Seals. Ani „zlaté tulene“ však neprinášali lepšie výsledky. Trápenie mimo ľadu pokračovalo a ani hokejovo to nebolo najlepšie. Ročník 1970/71 zakončil klub na poslednom mieste celej ligy.


V sezóne 1971/72 to vyzeralo optimistickejšie až do momentu, keď tímu nezačali robiť problémy tímy z konkurenčnej WHA. Tie totiž ponúkali hráčom lepšie kontrakty, ktoré Finley odmietal dorovnávať. Tím neskončil posledný, ale nikoho neohúril. Po odchode hráčov nemal v zostave veľa talentu a o rok neskôr skončil na dne svojej divízie. Ďalší rok dopadol ešte horšie a tím získal najmenej bodov vo svojej histórii – 36 zo 156 možných.

V každej z ďalších dvoch sezón sa výkony tímu zlepšovali, ale ani raz to nestačilo na play-off a tím končil v tabuľke posledný. Finley sa tím pokúšal neúspešne predať. Nikto ho nechcel a keď sa objavil záujemca s plánom presťahovať ho do Indianapolisu, NHL to zamietla. Nakoniec sa vo februári 1974 práve liga stala novým majiteľom tímu. Zaplatila zaň 6,585 milióna dolárov.

Na začiatku roku 1975 sa hovorilo o tom, že by sa Seal mohli presťahovať do Denveru. Lige sa však tento predaj nepodarilo skompletizovať. Až po viac ako roku sa tímu zbavila, keď ho predala Melvinovi Swigovi. Ten ho chcel časom presťahovať do San Francisca, ak by sa v ňom postavila nová aréna.

Plány na výstavbu haly však stroskotali po miestnych voľbách. Napriek tomu, že návštevnosť začala konečne stúpať, nestačilo to na to, aby zabránila sťahovaniu do Ohia, ku ktorému Swiga presvedčili minoritní vlastníci George a Gordon Gundovci, ktorí pochádzali z Clevelandu. Liga sťahovanie odobrila 14. júla 1976 a nový tím niesol názov Cleveland Barons. Seals sa tak stali po deviatich sezónach minulosťou.

„Tulene“ však v kalifornskej „oblasti zátoky“ časom nahradili „žraloky“ zo San Jose, ktoré žali väčšie úspechy na ľade i mimo neho a v súčasnosti sú pevnou súčasťou Národnej hokejovej ligy.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
V hokeji, vo fitku i v živote: Kĺby sú základom, o ktorý sa musíme staraťJohnny Bower prepísal dejiny a stal sa legendou, hoci to mal nesmierne ťažkéJedna hviezda za druhou: Súper Slovenska v skupinovej fáze zverejnil prvých 15 nominovaných hráčovMladíci na tribúne. Ako začali play-off AHL potenciálne posily Slovenska?Podpíše Crosby novú zmluvu krátko na to, ako bude oficiálne môcť? Nebolo to k Slafkovskému fér, tvrdí expert. Porovnal preto draftové jednotky inak! Tréner Toronta: Je neuveriteľné, ako to Marchandovi prechádza! Gajan žiaril v zápase o prežitie, dvaja Slováci idú ďalej!Islanders urobia pred ďalším zápasom série zmenu v bráneDôležitý obranca Hurricanes by mal vynechať minimálne zvyšok prvého kolaHviezda Floridy utrpela nešťastné zranenie. Vynechá minimálne týždeň Ďalší vyhodený tréner, tentoraz v KaliforniiČeský velikán sa rozhodol: Definitívne zavesil korčule na klinecSeattle si upísal len osemnásťročného obrancu Marchand prepisoval históriu, Vegas je pred návratom domov na koni, dráma v Edmontone! Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies