Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Svetový pohár 2004: Veľké očakávania Slovenska sa nenaplnili

Osem rokov sa čakalo na druhé vydanie Svetového pohára. Konal sa v roku 2004 a Slovensko vkladalo do svojho tímu veľké nadeje. Nebolo sa čomu čudovať. Nakoniec však turnaj skončil sklamaním.

Zlatá generácia v najlepších rokoch

Slovenský hokej zažíval v úvode 21. storočia svoj vrchol. V roku 2000 sme získali prvú medailu na majstrovstvách sveta, v roku 2002 mala zlatý lesk a o rok neskôr bronzový. Na Svetovom šampionáte v roku 2004 sme mali kvalitné mužstvo, ale obsadilo nepopulárne štvrté miesto. Svetový pohár bol šancou na nápravu. Aspoň to tak mnohí vnímali.

Konkurencia na turnaji mala byť veľká. Ani slovenský tím sa však v tom čase nemohol sťažovať na nedostatok kvalitných hráčov. V bráne bol pripravený hrdina Ján Lašák, Rastislav Staňa i cenený mladík Peter Budaj, ktorý nakoniec nechytal. V obrane bolo niekoľko zvučných mien, vrátane Zdena Cháru či Ľubomíra Višňovského. Útok? Mená ako Demitra, Gáborík, Hossa, Nagy, Bartečko, Šatan vzbudzovali rešpekt. Z celého výberu Jána Filca neboli len štyria hráči pod zmluvou s tímom NHL.

Článok pokračuje pod reklamou

Samozrejme, nebolo všetko ideálne. Pre zranenia na turnaj necestovali nebezpeční krídelníci Žigmund Pálffy a Peter Bondra, ani center Michal Handzuš, ktorých absenciu bolo cítiť.

Tak ako v roku 1996, aj tentokrát sa skupinová fáza rozdelila na Európsku a Severoamerickú skupinu. Slovensko sa spolu s Ruskom ocitlo v tej druhej, na prvý pohľad silnejšej.

Veľké nádeje, veľké sklamanie

Hovorí sa, že ten, čo veľa nečaká, nebude tak veľmi sklamaný. Očakávania slovenských fanúšikov pred turnajom boli veľké. Chceli vidieť úspech, verili v úspech, a nakoniec im zostali len oči pre plač, keď prišlo na lámanie chleba. Slovenskí hráči na súperov nemali.

Studená sprcha prišla hneď na úvod, kedy sme sa stretli s Kanadou. V Montreale sme so Staňom prehrali 1:5 a o jediný gól sa postaral Martin Cibák. O dva dni neskôr sa slovenskí hráči predstavili v Minnesote, kde sa v bráne predstavil Lašák. Mal viac práce ako predtým Staňa, ale pomohol k miernejšej prehre 1:3, hoci Američania mali zreteľne navrch. Čestný úspech zaznamenal Nagy.

Pred posledným zápasom si Slovensko mohlo zaistiť o čosi ľahšieho súpera vo štvrťfinále, ale ani ten nezvládlo. Prvýkrát na turnaji malo streleckú prevahu a do čierneho sa zapísali Hossa a Gáborík. To však proti Rusku nestačilo. Zrodila sa prehra 2:5.

Slovensko začínalo turnaj proti Kanade a proti nej ho aj končilo. V torontskom štvrťfinále na Martina Brodeura nenašiel recept žiaden slovenský strelec, kým Kanaďania dokázali Lašáka so Staňom prekonať dokopy päťkrát. Slovenský výber tak opúšťal turnaj bez bodu a so skóre 4:18. Keďže na tom boli Nemci ešte horšie, obsadil predposledné miesto.

„Žiaľ, želaný efekt sa nedostavil. Boli sme v danom momente horší ako konkurencia a to je fakt, ktorý už nezmeníme,“ lamentoval tréner Filc. Sklamaný bol aj vtedajší generálny manažér Peter Šťastný: „V našej hre sme mali medzery. Navyše, niektorí hráči neboli schopní zvládnuť toto prostredie. Každý kolektív je taký silný ako jeho najslabšie ohnivko. Mali sme niekoľko slabých článkov a robili sme veľa individuálnych chýb.“

Turnaj patril iným

„Slovenskú“ skupinu ovládla domáca Kanada, ktorá vyhrala všetky tri zápasy základnej fázy a inkasovala pritom len tri góly, od každého súpera po jednom. Rusi skončili druhí, keď porazili Američanov 3:1. Tí obsadili tretie miesto.

Kým Severoamerická skupina sa hrala v Montreale, Toronte a v St. Paul, Európska skupina sa odohrala v Helsinkách, Štokholme, Kolíne a v Prahe. Outsider skupiny, Nemecko, neprekvapil. Neprekvapilo ani to, že si o prvenstvo zahrali Severania. Nakoniec skupinu vyhralo Fínsko, ktoré malo lepšie skóre ako druhé Švédsko. Vzájomný zápas, ktorý bol na programe ako posledný, skončil remízou 4:4. Tretí boli Česi, ktorí prehrali 0:4 s Fínskom, 3:4 so Švédskom a na záver porazili Nemecko 7:2.

Česi sa stali vo štvrťfinále katom Švédov, ktorí od turnaja očakávali viac. Naši západní susedia ich vo štvrťfinále porazili 6:1 a postúpili do semifinále, v ktorom narazili na premožiteľa Slovenska, Kanadu.

V Helsinkách veľa ľudí Nemecko neprilákalo, ale urobilo domácemu Fínsko väčšie problémy, ako sa čakalo. „Suomi“ nakoniec postúpili po vydretej výhre 2:1. V semifinále ich čakali Spojené štáty americké, ktoré vyradili Rusov.

Európske zápasy sa odohrali ako prvé, ale i tak vznikali obavy, že Američania a Kanaďania budú mať v semifinále výhodu, keďže okrem toho, že budú hrať doma, nemuseli toľko cestovať.

V Minnesote bolo aj vidno, že Fínom trochu trvá, kým sa rozbehli, ale zvládli to a nakoniec sa im v tretej tretine podarilo zvrátiť stav z 0:1 na 2:1. Saku Koivu strelil víťazný gól v 57. minúte.

Česi zase urobili veľké problémy Kanade. V Toronte im síce nevyšiel úvod a prehrávali o dva góly, ale nakoniec skončil duel po 60 minútach nerozhodne 3:3. V predĺžení o všetkom rozhodol z dorážky Vincent Lecavalier. Domáca Kanada postúpila do finále.

Na Svetovom pohári v roku 2004 sa finále nehralo na počet víťazných zápasov. V Toronte sa odohral jeden jediný duel, ktorý mal rozhodnúť o všetkom. Budú to Fíni alebo „Javorové listy“? Odpoveď padla 14. septembra.

Kanadu potešil triumf pred blížiacou sa výlukou v NHL

Finále prinieslo to, čo sa od neho očakávalo – drámu. Kanada síce viedla zásluhou Sakica už po 52 sekundách, ale Fíni dokázali ešte v prvej tretine vyrovnať (Hahl). Niedermayer obnovil v druhej tretine vedenie hráčov v červeno-bielom, no Tuomo Ruutu opäť misky váh vyrovnal. Kanadským hráčom vyšiel aj úvod do tretej tretiny, keď sa po 34 sekundách hry presadil Doan. Tentokrát už Brodeur neinkasoval a domáca reprezentácia sa tešila z prvého víťazstva na Svetovom pohári.

„Vedeli sme, že Fíni majú silné mužstvo. Pred zápasom sme mali pred nimi rešpekt, čo však k športu patrí. Opäť hrali veľmi dobre, napádali nás po celom klzisku. Navyše rýchlo korčuľovali. Víťazstvo je naše, no museli sme si ho tvrdo vybojovať,“ uznal tréner Kanady, Pat Quinn.

Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal Lecavalier, ktorý v šiestich zápasoch strelil dva góly a pridal päť asistencií. Produktívnejší bol len Fredrik Modin zo Švédska, ktorý v štyroch zápasoch strelil štyri góly a pridal štyri asistencie. Lecavalier a Modin boli súčasťou útoku v All-Star tíme. Doplnil ich Saku Koivu. Obranu tvorili Adam Foote a Kimmo Timonen. Do bránkoviska bol očakávane zvolený Brodeur, ktorý turnaj opanoval s 96,1% úspešnosťou zákrokov.

Svetový pohár bol poslednou možnosťou pre divákov v Kanade a v USA, aby videli toľko hviezdnych hráčov v ročníku 2004/05. Ako isto viete, krátko po turnaji bola v NHL vyhlásená očakávaná výluka, ktorá nakoniec trvala celú sezónu.

Poradie Svetového pohára 2004:
1. Kanada, 2. Fínsko, 3. Česká republika, 4. USA, 5. Švédsko, 6. Rusko, 7. Slovensko, 8. Nemecko.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies