Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Kto z dua Šablí skončí v Sieni slávy ako prvý? Jeden expert zvolil správne, druhý nie

Dnes sa v našom seriáli pozrieme na dve legendy 90. rokov minulého storočia v drese šablí z Buffala. Zámorskí odborníci odpovedali na otázku, ktorý z dvojice Alexander Mogilny – Dave Andreychuk bude ako prvý uvedený do Hokejovej siene slávy. Otázka, na ktorú už poznáme odpoveď.

Alexander Mogilny

Opomenieme fakt, že Alex Mogilny riskoval svoj život, aby mohol hrať hokej (nie že by to bola nejaká maličkosť). Pohľadom na jeho status elitného strelca svojej doby, jeho kariérne štatistiky a nie tak bežné členstvo v Triple Gold Clube, Mogilny si nepochybne zaslúži byť uvedený do Siene slávy.

Mogilny, jeden zo šiestich hráčov, ktorí strelili viac ako 75 gólov v jednej sezóne, nebol zďaleka iba zázrak jednej sezóny. Jeho priemer 1,04 bodu na zápas počas 16-ročnej kariéry mu stačí na 39. miesto v historickom poradí. Jeho smrtiaca strela a dych berúca pohyblivosť mu umožnili ukončovať akcie (473 gólov), ale ich aj vytvárať (1032 bodov). Taktiež má na konte mnoho potrebných ocenení na uvedenie do Siene slávy, Stanley Cup s New Jersey, zlaté medaily so Sovietskym zväzom z olympiády, majstrovstiev sveta seniorov aj juniorov. K tomu neskôr v kariére pridal aj Lady Byng Trophy.

Ale žiadna debata o Alexovi nemôže ignorovať jeho rozhodnutie utiecť zo Sovietskeho zväzu, ktoré šokovalo svet. Jeho cesta zahŕňala skrývanie v hoteloch, odpočúvanie jeho telefonátov a návštevy americkej ambasády. Síce to veľmi pádu komunizmu nepomohlo, ale jeho rozhodnutie naštartovalo globalizáciu NHL. Jeho bodová produkcia nie vždy odzrkadľovala jeho talent a zručnosti, ale to čo dokázal, zatienilo všetky nedosiahnuté očakávania na hráča, ktorý historicky zmenil hokej.

Autor: John Vogl

Dave Andreychuk

Ak by sa vás niekto opýtal, či je historický líder v počte presilovkových gólov v NHL v Sieni slávy, odpovedali by ste určite áno. Mysleli by ste si, že je to Wayne Gretzky, Brett Hull alebo Gordie Howe. Boli by ste si istí, že v Sieni slávy je. Ale Andreychuk v nej nie je. Uvedený už môže byť 8 rokov a stále je opomenutý.

Daveových 274 presilovkových gólov je top v tabuľke pred Hullom, Selännem a Philom Espositom. Andreychuk je tiež 14. najlepší strelec histórie NHL a takmer každý pred ním už v Sieni slávy je (pozn. prekladateľa: Jágr zatiaľ nie je). Dokonca aj hráči za ním sa už do Siene dostali. Dino Ciccarelli? Menej gólov a nikdy nevyhral Stanley Cup. Andreychuk doviedol ako kapitán k výhre Tampu Bay a narozdiel od Dina na uvedenie stále čaká.

Jediná pochybnosť, akú môžete mať k Daveovým gólom, je, že väčšina padla v oblasti do pol metra od brány. Na druhej strane, bol v tejto činnosti najlepší v histórii. S jeho veľkou postavou a širokými ramenami dokázal niečo, čo iní nie, a to utŕžiť pár úderov pred bránou a stále skórovať. Ako člen Šablí dal tento 193 cm vysoký a 100 kíl vážiaci krídelník dvakrát 40 gólov za sezónu. Neskôr už ako hráč Toronta dal 53 gólov v sezóne 1993/94, v ktorej zaznamenal aj kariérne maximum, 99 bodov.

Momentálne nedáva zmysel, aby Andreychuk stále nebol členom Siene slávy. Jeho životopis hovorí sám za seba, a to dokázal dávať góly aj v ére tzv. Mŕtveho puku, keď bol na vrchole svojej kariéry.

Autor: Ryan Kennedy

Originálny článok z dielne The Hockey News bol napísaný ešte predtým než bol Dave Andreychuk uvedený do Siene slávy. Keďže v našom seriáli nechceme vynechať žiaden tím, tak sme sa rozhodli pre zaujímavosť priniesť aj tieto dva názory, z ktorých uspel ten od Ryana Kennedyho.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies