Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
16. 04.
kurzy
01:00info
BOS
OTT
01:00info
CBJ
CAR
01:30info
FLA
TOR
NHL live
01:00info
MTL
DET
01:00info
PHI
WSH
02:00info
WPG
SEA
04:00info
VGK
CHI
04:00info
VAN
CGY
NHL live
17. 04.
kurzy
01:00info
NYI
PIT
01:00info
TBL
TOR
NHL live
03:30info
DAL
STL
04:00info
ARI
EDM
NHL live
«

Magazín

Legendy NHL: Alex Delvecchio

Z otcovej strany mal talianske korene, ktoré odhaľuje aj jeho meno. Z maminej strany mal však aj slovenské korene. Hokej sa učil hrať na ulici a nakoniec sa z neho stala jedna z najväčších legiend NHL. Legendárny kapitán Detroitu Alex Delvecchio.

Delvecchio sa narodil 4. decembra 1931v ontárijskom Fort William a až do dvanástich rokov nehral hokej na organizovanej úrovni. Učil sa ho od piatich rokov hraním na ulici alebo na dvore so svojimi kamarátmi. Na katolíckej škole dostal od riaditeľky povolenie vyrobiť klzisko, na ktorom medzi sebou hrávali zápasy školy.

V rodnom meste zaujal skauta tímu Detroit Red Wings Loua Passadora. Ten sa vrátil do „hokejového mesta“, kde presvedčil generálneho manažéra Jacka Adamsa, aby s ním podpísal zmluvu. Následne jeho kroky viedli do juniorského tímu Oshawa Generals z OHA.

V juniorskej lige odohral len jednu sezónu a kraľoval v nej so 72 asistenciami. V 54 dueloch si dokopy pripísal 121 bodov. Zažil aj debut v NHL, ale za Red Wings odohral len jeden zápas. Ďalšiu sezónu, 1951/52, odohral medzi mužmi celú.

Článok pokračuje pod reklamou

Najskôr odohral za Indianapolis v nižšej AHL šesť zápasov so ziskom deviatich bodov. Potom našiel svoje miesto v prvom tíme. Hral síce len v treťom útoku, ale nedarilo sa mu zle. V 65 zápasoch strelil 15 gólov a pridal 22 asistencií. Najlepšie na tom všetkom bolo, že Red Wings hneď v tom ročníku pomohol k Stanleyho poháru.

Delvecchio strávil nakoniec v NHL 22 plných sezón a počas nich zostal verný jedinému tímu. Za Detroit odohral 1 549 zápasov. Žiaden iný hráč s výnimkou Nicklasa Lidströma, tiež hráča Red Wings, neodohral viac zápasov NHL, ak celú kariéru strávil v jednom tíme.

Vyžíval sa v hraní na poste centra i ľavého krídla. Preslávil sa ako súčasť údernej formácie, v ktorej ho doplnili ďalšie veľké legendy – Gordie Howe a Ted Lindsay. Aj vďaka ich prítomnosti v tíme nikdy neovládol klubové bodovanie. A to v súťaži nazbieral 1 281 bodov za 456 gólov a 825 asistencií.

S Howeom a Lindsayom hrával od svojej druhej plnej sezóny v NHL, no v ročníku 1968/69 nahradil v prvom útoku Lidnsaya Frank Mahovlich. Útok nastrieľal 118 gólov a prekonal rekord formácie Canadiens Toea Blakea, Elmera Lacha a Mauricea Richarda z roku 1945.

Počas svojej kariéry získal tri Stanleyho poháre, zahral si v 13 zápasoch hviezd a až do éry Stevea Yzermana bol najdlhšie slúžiacim kapitánom Red Wings. „Céčko“ na drese mal 12 rokov od roku 1962. V roku 1969 sa stal tretím hráčom histórie, ktorý pokoril tisícbodovú métu po Howeovi a Jeanovi Beliveauovi.

Hráč s prezývkou „Fats“ bol rýchly a šikovný, ale takisto slušný. Trikrát získal trofej Lady Byngovej a v kariére nazbieral dokopy len 383 trestných minút. Jeho sezónnym rekordom bolo 37 trestných minút. „Hral dobrý, čistý hokej,“ poznamenal v minulosti Howe, ktorému Delvecchio prihral na 210 gólov.

„Alex bol jedným z tých hráčov, ktorí robili hráčov okolo seba lepšími. Bol to extrémne nesebecký hráč. Pre neho sa hra akoby spomalila. Bol to špičkový, excelentný nahrávač,“ povedal o ňom Mickey Redmond pre Detroit Free Press.

Delvecchio ukončil kariéru v roku 1973 a v takmer každej ofenzívnej kategórii bol v tíme v historickom poradí druhý za Howeom. S ním si mohol zahrať aj v konkurenčnej WHA, ale lukratívnu ponuku odmietol. Po konci aktívnej kariéry zostal v Detroite a pracoval aj ako jeho hlavný tréner či generálny manažér. V roku 1977 začal podnikať a venovať sa charitám.

Práve v tom roku sa dočkal prvého významného ocenenia po konci kariéry – bol uvedený do Hokejovej siene slávy. V roku 1991 Detroit vyvesil pod strop Joe Louis Arény jeho číslo 10 a od októbra 2008 bola pred halou aj jeho socha.

Magazín The Hockey News ho v roku 1998 označil za 82. najlepšieho hráča histórie NHL a v roku 2017 sa dostal medzi stovku najlepších, ktorú zverejnila liga pri oslave svojej storočnice.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec je najproduktívnejší slovenský obranca medzi nováčikmi od ročníka 2005/06 Bizarný víťazný gól, žiadne podanie rúk. Na toto finále by Montreal rád zabudolSuchoty končili: Štyria Slováci skórovali, len jeden nebodovalAž 14 expertov z 15 sa zhodlo na top favoritovi na Norrisovu trofej Ide do tuhého: Štyri tímy stále bojujú o jednu pozíciu! Bude v play-off druhý Slovák alebo pôjde na MS? NHL chce sťahovanie Coyotes zavŕšiť ešte pred play-off. Podarí sa to?Veľká nádej Canadiens sa pri debute presadila bleskovo. Dočká sa debutu ďalší mladík?Gajan vstúpil do play-off víťazne! Nemec viacbodový Obranca Nashvillu prekonal na poslednú chvíľu rekord NHL!McDavid sa vrátil a prepísal históriu NHL: Vyrovnal sa Gretzkému, Lemieuxovi a Orrovi! + videoO Prezidentskej trofeji je rozhodnuté. Rangers si vytvorili nové klubové rekordy!Canucks sa vráti opora ešte pred play-off!Generálny manažér Panthers sa dočkal povýšenia Černákova gólová bomba, Nemec končí, Slafkovský má už len jednu šancu. Ďalší tím je v play-offSlafkovský to poriadne dramatizuje. Už bude mať len jednu šancu! Až päť hráčov podpísalo v NHL nováčikovské zmluvySlovenský mladík zo zámoria ide zabojovať o MS v Česku i miesto na drafte Medzi hviezdami týždňa je aj Pospíšilov parťák z formácieV minulosti Slafkovského kritizoval, teraz tvrdí: Vyzerá ako oveľa iný hráč Top 5 pozitívnych príbehov Canadiens v sezóne: Na čele je Slafkovský!Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies