Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Nagano 1998 – prvá olympiáda s hráčmi NHL

Tento rok sa Zimné olympijské hry uskutočnia v juhokórejskom Pjongčangu. Jednou z ich populárnych súčastí je hokejový turnaj, ktorý sa tento rok uskutoční bez hráčov NHL. Tí sa na olympiáde predstavili premiérovo pred 20 rokmi.

Hokejisti z kanadsko-americkej profiligy zažili svoj debut takisto v Ázií. V roku 1998 sa olympijský turnaj uskutočnil v japonskom Nagane. Hokej sa hrával v The Big Hat s kapacitou okolo 10 0000 divákov a v Aqua Wing Aréne s vtedajšou kapacitou okolo 6 000 divákov.

Po prvýkrát v 74-ročnej histórii podujatia sa do hokejového turnaja zapojili veľké hviezdy z NHL. Najviac ich mali Kanaďania a Američania, čo z nich robilo jasných favoritov. Navyše, oba tímy skončili vo finále Svetového pohára 1996. Šport je však vždy nepredvídateľný, čo dokázal aj rok 1998.

Článok pokračuje pod reklamou

Účasť na hlavnom turnaji mali istú Kanada, Spojené štáty americké, Rusko, Švédsko, Fínsko a Česká republika. Ďalšie dva tímy si ju museli zaistiť v kvalifikácii, v ktorej sa Slovensko nemohlo oprieť o viac ako trojicu hráčov z NHL (Peter Bondra, Róbert Švehla, Róbert Petrovický). Navyše, tím s obmedzeným počtom hráčov sužovali zdravotné problémy. Aj preto v nej neuspelo, keď remizovalo s Rakúskom, vyhralo s Talianskom a prehralo s Kazachstanom. Práve ten a Bielorusko z druhej skupiny postúpili do hlavného turnaja.

Dvaja top favoriti boli v skupine C, v ktorej išlo pre Kanadu všetko podľa predstáv a so skóre 12:3 skončila na prvom mieste s troma výhrami. Američania však porazili len Bielorusko a skončili tretí za Švédskom, ktoré ich porazilo 4:2. Bielorusi nevyhrali ani jeden zápas.

V skupine D potvrdili úlohu favorita Rusi, ktorí vyhrali všetky tri zápasy. Česi dokázali hneď na úvod turnaja zdolať Fínsko a vďaka tomu skončili druhí. Fínom patrilo tretie miesto a Kazachstan podľa predpokladov skončil bez bodu posledný.

Všetky tímy si zahrali vo štvrťfinále. Kanada a Rusko proti outsiderom nezaváhali. Ďalšie dva zápasy boli zaujímavé. V súboji Švédska s Fínskom boli favoritmi „Tri korunky“, ale víťazstvo 2:1 poslalo do súboja s Ruskom „Suomi“. Úlohu papierového favorita nenaplnili ani hráči USA, ktorí podľahli Českej republike jasne 1:4 a turnaj opúšťali s veľkým sklamaním.

Dňa 20. februára 1998 sa uskutočnili semifinálové zápolenia. Prvý zápas bol medzi top favoritom z Kanady a Českou republikou. Na prvý gól sa čakalo do 50. minúty, keď Patricka Roya prekonal Jiří Šlégr. Favorit dokázal vyrovnať skóre vďaka Trevorovi Lindenovi v 59. minúte. V nájazdoch však Dominika Hašeka neprekonal ani jeden zo šiestich Kanaďanov, kým na Roya našiel recept Róbert Reichel. Senzácia bola na svete.

Druhé semifinále bolo na góly bohatšie. Dva ofenzívne tímy strelili až 11 gólov, pričom z výhry 7:4 sa tešilo Rusko, ktoré túžilo po prvom úspechu od rozpadu Sovietskeho zväzu. Päť gólov v zápase strelil Pavel Bure. A hoci vo finále nečelilo Kanade, aspoň to zvyšovalo vieru, že želaný úspech príde v Nagane.

V boji o tretie miesto prehrala rozladená a sklamaná Kanada s Fínskom 2:3. Veľké finále sa uskutočnilo 22. februára. Rusko, ktoré úspech dosiahlo aj bez pár hviezd z NHL (tím však tvorili s výnimkou brankára Švecova len hráči z profiligy) bojkotujúcich reprezentáciu pre problémy v ruskom hokeji, bolo favoritom. Turnaj však ukázal, že tím na čele so skvelým Hašekom nemožno podceňovať.

Hašek opäť potvrdil svoje kvality a s čistým kontom doviedol Česko s „len“ 11 hráčmi NHL v zostave a s druhou najmladšou zostavou k úspechu na „turnaji storočia“. Na rozhodujúci gól finále sa čakalo do 49. minúty, keď sa stal hrdinom Petr Svoboda.

„Pre Českú republiku znamená tento úspech veľa. Sme malá, ale hrdá krajina. Hašek je Boh. Čo mám o ňom viac povedať? Najlepší brankár, akého som kedy videl,“ skonštatoval vtedy obranca Philadelphie.

Kým najlepším brankárom turnaja bol jednoznačne Hašek, za najlepšieho obrancu vymenovali Kanaďana Roba Blakea a najlepšieho útočníka Bureho, ktorý viedol turnaj s 9 gólmi. Kanadské bodovanie však ovládli dvaja Fíni, Teemu Selänne a Saku Koivu s 10 bodmi.

Hlavného turnaja sa v Japonsku zúčastnilo množstvo kvalitných hráčov NHL a niektorí z nich už sú aj v Sieni slávy – Wayne Gretzky, Ray Bourque, Patrick Roy, Erik Lindros, Rob Blake, Al MacInnis, Chris Pronger, Scott Stevens, Joe Sakic, Brendan Shanahan, Steve Yzerman, Joe Nieuwendyk, Chris Chelios, Brian Leetch, Pat LaFontaine, Mike Modano, Brett Hull, Pavel Bure, Sergej Fiodorov, Jari Kurri, Dominik Hašek, Mats Sundin, Peter Forsberg, Nicklas Lidström, ako aj tohtosezónni laureáti Teemu Selänne a Mark Recchi, či aj tí budúci – Martin Brodeur a Jaromír Jágr.

Olympiáda v Nagane ukázala, že dohoda medzi NHL a IIHF viedla k vytvoreniu skvelého turnaja, na ktorý sa tešili hráči i fanúšikovia. Najlepší hráči sveta sa predstavili aj v Salt Lake City, Turíne, Vancouveri a Soči. Dokopy sa ich zúčastnilo 706. V Pjongčangu však budú pre rozhodnutie NHL chýbať.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies