Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Slováci v NHL

Cenia si Kings viac morálno-vôľové vlastnosti Budaja nad tými športovými?

Peter Budaj by mal na poslednú sezónu čím skôr zabudnúť. Zápasov na svojom konte si rozhodne predstavoval viac. Ani v tých pred zranením ľavej nohy však rozhodne nepresvedčil.

Rodák z Banskej Bystrice pri v hre 5 na 5 (322 minút a 52 sekúnd) udržal 91,14% úspešnosť zákrokov, kým jeho xSv% (takúto by mal priemerný ligový brankár pri rovnakej kvalite striel) je 93,27 %, čo mu dáva dSv% -2,13, čo ho radí na 76. pozíciu zo 79 hodnotených brankárov, ktorí odchytal v základnej časti aspoň 200 minút.

Percentuálna úspešnosť zákrokov pri stredne nebezpečných strelách (Medium-Danger, MDSv%) je 90,28 (64.pozícia) a pri vysoko nebezpečných (High-Danger, HDSv%) 70,0 (predposledné 78.miesto v lige). Jeho GSAA (Goals Saved Above Average) je -3,36 (64. v lige), ale pre bližší obraz si ešte pozrieme GSAA/30 (Adjusted goals saved above average per 30 shots), kde mu za -0,64 patrí dokonca až 76.pozícia v lige. Jediná štatistika, ktorou sa môže túto sezónu pochváliť, je percentuálna úspešnosť zákrokov pri nízko nebezpečných strelách (Low-Danger, LDSv%), kde je s 98,48 na 9. mieste v lige.

Treba si však uvedomiť, že kým u Low-Danger je úspešnosť streľby menej ako 3 %, tak pri High-Danger je to viac ako 9 %. Pritom Lightning s Budajom v bránke fungovali dobre. Corsi For% mali 54,46 (4. najlepší výsledok v lige), Scoring Chances For% 56,99 (2.), Shots Against/60 29,36 (18.), ale hlavne HDCA/60 mal 8,73, čo bolo druhé najnižšie číslo v lige! Práve High Danger Chances bola oblasť, v ktorej najviac sklamal. Emmanuel Perry, zakladateľ corsica.hockey, raz napísal: „Vyzerá to tak, že na zručnostiach založená zložka percentuálnej úspešnosti zákrokov je takmer celkom obsiahnutá v schopnosti zastaviť strely z kategórie vysoko nebezpečných.“

Pravdou však je, že vzorka je naozaj dosť obmedzujúca. Aj po návrate zo zranenia zastával naďalej pozíciu dvojky Louis Domingue a dalo sa tušiť, že Budajove dni u Lightning by sa mohli pomaly chýliť ku koncu. Dňa 13. júna bolo oznámené, že Peter Budaj bol vymenený do tímu, ktorý mu dal možnosť reštartovať jeho kariéru v NHL, do Los Angeles Kings. Veľa slovenských fanúšikov sa potešilo, ale...

Najprv sa vráťme o sezónu späť. V prvom zápase Kings (12.októbra proti Sharks) sa zranila tímová jednotka Jonathan Quick a jeho návrat bol v nedohľadne (napokon to bolo 25.februára proti Ducks). Šancu síce dostal Jeff Zatkoff, no už po pár zápasoch bolo jasné, že riešením nebude on, ale práve náš reprezentant. V základnej časti napokon (v závere aj v drese Bolts) odchytal 60 zápasov a pri hre 5 na 5 (2649:01 min) dosiahol 92,61% úspešnosť zákrokov, pričom xSv% mal 92,52, čo mu dáva dSv% 0,08. Predstavuje to 22. pozíciu medzi brankármi, ktorí odchytali počas sezóny aspoň 1000 minút (zo 49 hodnotených). LDSv% 98,24 (12.), MDSv% 91,33 (37.), HDSv% 80,98 (16.) a GSAA 0,9 (22.).

Na konte mal aj 32 kvalitných štartov (QS – Sv% v zápase musí byť vyššia ako je ligový priemer, alebo aspoň 88,5% v zápase, v ktorom čelí 20 a menej strelám), čo mu dáva podiel 58,2% (QS% - nad 60% dobrý, pod 50% zlý, ligový priemer okolo 53%), pričom skutočne zlých štartov mal 7 (RBS – Sv% v zápase je pod 85%). Treba však dodať, že tímy pred Budajom fungovali veľmi dobre. Corsi For% 53,93 (najlepší výsledok v lige), Fenwick For% 54,46 (2.), Shots For% 54,71 (3.), Scoring Chances For% 52,95 (3.), High Danger Chances For% 55,56 (2.) či CA/60 49,33 (1.), FA/60 36,1 (1.), SA/60 25,16 (1.), SCA/60 23,08 (9.) a HDCA/60 8,34 (5.).

V zápasoch čelil na ligové pomery mimoriadne nízkej a nie príliš kvalitnej intenzite streleckých pokusov. Je to napríklad zrejmé na jeho GSAA vo všetkých herných situáciách. Kým na hockey-reference má +2,37 (neberie sa do úvahy kvalita streleckého pokusu), tak na corsica.hockey je to už -2,34. Veľa fanúšikov jeho sezónu 2016/17 síce mierne preceňuje, ale treba aj dodať, že Budaj bol dôvod, prečo Kings nezačali narýchlo hľadať náhradu za zraneného Quicka.

Nepodliehajme však dojmu, že Kings si spomenuli na Budaja v súvislosti s pôsobením pri prvom tíme. Všetko objasňuje novinárka Helene Elliottová z Los Angeles Times: „V klube chcú, aby sa Budaj venoval veľkej brankárskej nádeji Calovi Petersenovi v AHL. Aby bol jeho mentorom. Nechcú z neho mať Quickovu dvojku v prvom tíme, pretože ňou je Jack Campbell. Sama som však veľmi rada, že taký človek ako je Peter, sa k nám vracia."

Jeho miesto by teda malo byť v kalifornskom meste Ontario v AHL, kde už pôsobil počas sezóny 2015/16. Práve tu reštartoval kariéru, ktorá predtým klesla na samé dno v St. John´s, záložnom tíme Winnipegu Jets.

Zdá sa, že v „meste anjelov" si viac cenia jeho morálno-vôľové vlastnosti nad tými športovými. Nie je to však až takým prekvapením. Bývalý úspešný reprezentačný tréner Ján Filc raz o ňom povedal: „Peter vždy vynikal ľudskými vlastnosťami. Je z dobrej rodiny a výchova mala významný vplyv na jeho charakter. K hokeju sa staval poctivo a možno si niekedy na seba bral až príliš veľa zodpovednosti, čo som mu vyčítal."

Dúfajme, že kultová postavička Neda Flandersa zo seriálu Simpsonovci na jeho maske nepovedala ešte posledné slovo v rámci najlepšej ligy sveta.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Flyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies