Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
BOS
OTT
01:00info
CBJ
CAR
01:30info
FLA
TOR
NHL live
01:00info
MTL
DET
01:00info
PHI
WSH
02:00info
WPG
SEA
04:00info
VGK
CHI
04:00info
VAN
CGY
NHL live
16. 04.
kurzy
01:00info
BOS
OTT
01:00info
CBJ
CAR
01:30info
FLA
TOR
NHL live
01:00info
MTL
DET
01:00info
PHI
WSH
02:00info
WPG
SEA
04:00info
VGK
CHI
04:00info
VAN
CGY
NHL live
17. 04.
kurzy
01:00info
NYI
PIT
01:00info
TBL
TOR
NHL live
03:30info
DAL
STL
04:00info
ARI
EDM
NHL live
«

Správy z NHL

Sprievodca sezónou 2018/19, ktorá štartuje už dnes!

Dočkali sme sa. Už dnes odštartuje svoju historicky 102. sezónu kanadsko-americká NHL, v ktorej je postarané o množstvo potenciálne zaujímavých zápletiek. Nebudú v nej chýbať ani slovenskí hráči.

V prvý deň základnej časti uvidíme štyri zápasy, vrátane dvoch klasických derby. V akcii bude aj Washington, ktorý pred zápasom proti Bostonu vyvesí pod strop One Capital Center majstrovský banner. V úvode sezóny uvidíme aj zápas Globálnej série vo švédskom Göteborgu, kde sa už 6. októbra stretnú Oilers s Devils, 1. a 2. novembra sa zase odohrajú duely v Helsinkách medzi Panthers a Jets.

Reprízu finále uvidíme prvýkrát už v stredu 10. októbra, keď Washington privíta Vegas. Odveta sa odohrá v „meste hriechu“ 4. decembra.

Článok pokračuje pod reklamou

Základná časť, ktorej súčasťou bude opäť aj tzv. „bye week“, vyvrcholí 6. apríla. Pár dní na to začnú boje o Stanleyho pohár. Ktoré dni budú najvyťaženejšie? Najviac zápasov sa odohrá 23. novembra a v záverečný deň základnej časti, keď bude v akcii 30 z 31 tímov. Naopak, okrem prestávok na Vianoce (24. – 27.12.) a počas Zápasu hviezd (24. – 27.1.), budú voľné dni aj 12. október a 22. november.

Svoje 25. výročie oslavujú Florida Panthers a Anaheim Ducks. Oba tímy odohrajú prvé domáce zápasy práve v tie dni, keď pred štvrťstoročím debutovali v NHL.

Pozri aj: Rozpis sezóny 2017/18

Zápas hviezd a zápasy pod holým nebom

Zápas hviezd sa v tejto sezóne uskutoční v kalifornskom San Jose, ktoré ho bude v SAP Center hostiť po druhýkrát (1997). Tradične exhibičný víkend vyjde na koniec januára a opäť pôjde o mini turnaj divíznych výberov. Tentokrát je tu však rozpisová novinka – súťaže zručností budú už v piatok a exhibícia v sobotu.

Sezóna 2018/19 opäť nebude bez zápasov pod holým nebom, tento raz ich bude o jeden menej ako vlani. Tradičný Winter Classic sa uskutoční 1. januára na Notre Dame Stadium v South Bend z Indiany a sily si v ňom zmerajú Chicago s Bostonom. Dvojzápas pod holým nebom v rámci Štadiónovej série zavŕšia rivali Flyers a Penguins. Tentokrát sa stretnú 23. februára vo Philadelphii a hostiť ich bude Lincoln Financial Field.

Pozri aj: Kľúčové termíny sezóny 2018/19

32 arén pre 31 tímov, alternatívne dresy sú späť

V minulej sezóne sme v NHL privítali dve nové arény, tento rok sa arén týkali len zmeny názvov. Toronto už nebude hrávať domáce zápasy v Air Canada Centre, ale v Scotiabank Aréne. K premenovaniu haly došlo aj v St. Louis, kde Blues budú svoju halu odteraz volať Enterprise Center.

Zaujímavé v tejto sezóne bude, že sa zápasy budú hrávať v 32 arénach. Islanders totiž polovicu domácich zápasov odohrajú v zrenovovanej hale Nassau Coliseum, ktorá bola ich domovom dlhé roky pred sťahovaním do Barclays Center.

Vo Philadelphii budeme môcť sledovať nového maskota Grittyho, na ľade niektorých tímov uvidíme reklamy v rokoch klziska a niektoré pred divákov predstúpia aj v nových dresoch. Zmeny sa netýkajú tých primárnych, ale rok po zmene dodávateľa sa vracajú tretie sady dresov.


Mnoho tímov využilo túto príležitosť na návrat do minulosti. Ide o Arizonu, Calgary, New Jersey, St. Louis, Washington. Prvky z minulosti do nových dresov zaviedli aj v Anaheime. Edmonton, Colorado, Columbus, Ottawa a Philadelphia budú mať dresy, v ktorých sme ich už aspoň raz videli. Úplne novú sadu budú mať Islanders, San Jose, Winnipeg a Carolina, ktoré bude mať dokonca aj štvrtú sadu v štýle Hartford Whalers. Využije ju len v dvoch dueloch proti Bostonu.

Šesť tímov má nových trénerov, tri generálnych manažérov

Minulá sezóna bola netypická v tom, že sa počas nej nediali trénerské zmeny. Krátko po nej ich však nastalo niekoľko a až šesť tímov si bude zvykať na nových kormidelníkov. Všetko odštartovali Rangers, ktorí po poslednom zápase vyhodili Alaina Vigneaulta a až koncom mája nahradili Davidom Quinnom.

Nováčikov na lavičkách uvidíme aj v Dallase, kam po konci kariéry Kena Hitchocka zavítal Jim Montgomery, v Caroline, kde Billa Petersa po rezignácii nahradil Rod Brind’Amour a vo Washingtone, kde sa kormidla chopil dovtedajší asistent Todd Reirden. Barry Trotz medzitým zamieril k Islanders, ktorí sa rozlúčili s Dougom Weightom. Peters tiež z NHL neodišiel nadobro, ale pripojil sa ku Calgary, ktoré vyhodilo Glena Gulutzana.

Islanders sa inak v rovnaký deň rozlúčili aj s generálnym manažérom Gathom Snowom, ktorého nahradil skúsený Lou Lamoriello. Prvá rošáda však nastala v Minnesote, kde Chucka Fletchera nahradil Paul Fenton. Krátko pred tréningovými kempmi odstúpil zo svojej funkcie prekvapujúco aj Steve Yzerman v Tampe. Zostal v nej ako asistent a jeho nástupcom sa stal jeho asistent Julien BriseBois.

Najväčšie transakcie leta

Zatiaľ čo hokejisti počas letného obdobia tvrdo pracovali na fyzickej kondícii, generálni manažéri sa snažili čo najviac posilniť svoje tímy pred ďalšou sezónou. Zmeny v kádroch nastali prakticky hneď po skončení minulého ročníka. Prinášame vám krátky prehľad tých najdôležitejších.

Najväčšie brankárske hviezdy dres síce nezmenili, no viacerí etablovaní gólmani áno. Jaroslav Halák sa presunul z NY Islanders do Bostonu, kde zabojuje o post jednotky s Tuukkom Raskom, zatiaľ čo Petr Mrázek bude súperiť so Scottom Darlingom v Caroline. Cam Ward zase vystužil bránkovisko Chicaga. V Buffale vyriešili brankársku situáciu tak, že angažovali Cartera Huttona, ktorý dostane šancu naplno ukázať svoj potenciál. Robin Lehner zase putoval na Long Island. Colorado získalo z Washingtonu Philippa Grubauera.

Medzi obrancami bolo významnejších presunov viac, no azda najviac zaujala výmena medzi Ottawou a San Jose. Z Kanady sa totiž do slnečnej Kalifornie presunul jeden z najlepších obrancov Erik Karlsson. Z ďalších známych bekov zmenili pôsobisko Dougie Hamilton, ktorý putoval do Caroliny aj za obrancu Noaha Hanifina, Calvin de Haan (z Islanders do Caroliny) či Jack Johnson (z Columbusu do Pittsburghu).

O najväčšiu senzáciu sa postaralo Toronto, ktoré angažovalo hviezdneho útočníka Johna Tavaresa a urobilo z neho druhého najlepšie plateného hráča súčasnosti. Maple Leafs prišli o Jamesa van Riemsdyka, ktorý sa vrátil do Philadelphie. Okrem toho zaujali presuny Paula Stastneho (z Winnpegu do Vegas), Jamesa Neala (z Vegas do Calgary), Jeffa Skinnera (z Caroliny do Buffala), Eliasa Lindholma (z Caroliny do Calgary), Ryana O´Reillyho (z Buffala do St. Louis), Alexa Galchenyuka (z Montrealu do Arizony), Maxa Paciorettyho (z Montrealu do Vegas), nášho Tomáša Tatara (z Vegas do Montrealu) alebo návrat Iľju Kovalčuka z KHL. Ruský kanonier si v tejto sezóne oblečie dres Los Angeles.

V novej sezóne uvidíme aj mladú novú krv. Najväčšia pozornosť bude smerovať do Buffala, v drese ktorého bude hrávať súčasná draftová jednotka Rasmus Dahlin. Tento generačný talent nie je jediným hráčom z draftu, ktorý v úvode sezóny dostane šancu. Sú to hráči z prvej päťky – Andrej Svečnikov (Carolina), Jesperi Kotkaniemi (Montreal), Brady Tkachuk (Ottawa) a Barrett Hayton (Arizona) , ale aj Isac Lundeström, ktorého Anaheim draftoval až z 23. miesta.

Zmeny v pravidlách a platový strop

Pred touto sezónou nedošlo k žiadnym významným zmenám v pravidlách, ale došlo k zmene, ktorá by mohla potenciálne viesť k vyššiemu počtu gólov. V minulej sezóne sa brankári museli zmieriť s menšími betónmi a nohavicami, tento rok sa im zmenšili aj chrániče hrudníka a rúk.

Vzhľadom na rast hokejových príjmov vzrástol aj platový strop. Tímy budú v tomto ročníku operovať s maximálnou hranicou 79,5 milióna amerických dolárov, čo je o 4,5 milióna dolárov viac ako vlani. Stúplo aj platové dno. Tímy teraz musia vynaložiť na pláty hráčov minimálne 58,8 milióna dolárov.

Favoriti a outsideri

Západná konferencia by mohla byť nepredvídateľná. Veľkú rybu na konci leta ulovilo San Jose, ktoré angažovaním Erika Karlssona poslalo súperom jasný odkaz. K favoritom sa tento rok bude radiť aj Vegas, ktoré bolo pred rokom hlavným outsiderom. Skutočne agresívny útok na Stanleyho pohár sa však očakáva najmä od dvoch tímov z Centrálnej divízie – Nashvillu a Winnipegu. Do play-off sa chcú vrátiť Edmonton, St. Louis, Dallas a Chicago. Jasného outsidera nájdeme vo Vancouveri. Arizona by mohla byť „čiernym koňom“ a v Denveri dúfajú, že Colorado nezažije podobný prepad ako pred pár rokmi.

Pozri aj: Preview Západnej konferencie

Toronto sa ziskom Johna Tavaresa razom zaradilo medzi popredných adeptov na titul. Vo Východnej konferencii je však zopár tímov, ktoré môžu byť ambicióznejšie. Z Atlantickej divízie môže byť reč o Tampe Bay, v Metropolitnej divízii o Pittsburghu a Washingtone, ktorý bude obhajovať zisk Stanleyho pohára. Do boja sa však hlásia aj Boston a Columbus, vydarený ročník by chcela zopakovať Philadelphia. Zopakuje minulý ročník New Jersey? Mohla by konečne svoj potenciál naplniť Carolina? Zlepšenie sa očakáva od Buffala. Naopak, medzi outsiderov možno zaradiť Detroit a Ottawu. Veľa sa nečaká ani od Montrealu a newyorských tímov.

Pozri aj: Preview Východnej konferencie

Zámorskí bookmakeri veria, že najväčšie šance na zisk Stanleyho pohára majú Toronto, Tampa Bay a Winnipeg. Do druhej vlny favoritov radia obhajcu titulu z Washingtonu, predošlého šampióna z Pittsburghu, ako aj Nashville, Boston, San Jose a Vegas, ktoré vlani radili medzi najväčších outsiderov. Tými sú v tejto sezóne Ottawa a Detroit. Bookmakeri tiež veria, že draftová lotéria je pravdepodobnejším cieľom pre Vancouver, Arizonu, Islanders, Rangers, Buffalo, Montreal a Carolinu.

Slováci v NHL

Do minulej sezóny vstupovali v tímoch NHL dvaja brankári, dvaja obrancovia a traja útočníci zo Slovenska, ktorí boli zdraví a pripravení hrať. Tento rok je to jeden brankár, dvaja obrancovia a traja útočníci. Šesť zdravých hráčov.

Rovnako ako vlani, aj tentokrát začnú sezónu na listine zranených hráčov Andrej Sekera a Marián Gáborík, ktorého to mohlo v Ottawe zachrániť pred vykúpením zo zmluvy. Na listine dlhodobo zranených hráčov je Marián Hossa, ktorý bol v lete vymenený do Arizony. Pochopiteľne, len na papieri, keďže hrať už nebude.

Dresy menili aj iní Slováci. Útočník Tomáš Tatar bol vymenený z Vegas do Montrealu a brankár Jaroslav Halák podpísal zmluvu s Bostonom, kde začne ročník ako náhradník Tuukku Raska. Nové pôsobisko si však nenašiel Tomáš Jurčo, ktorému situáciu ovplyvnila operácia chrbta. Z ligy sa nám vytratil brankár Peter Budaj, ktorý po výmene do L.A. zakotvil v záložnom tíme.

Legendárny Zdeno Chára predĺžil s Bostonom zmluvu o ďalší rok a o miesto v prvom tíme Bruins bude bojovať počas sezóny v nižšej AHL Peter Cehlárik. Na rozdiel od neho boj o otváraciu zostavu vyhrali obrancovia Martin Marinčin v Toronte a útočník Marko Daňo vo Winnipegu. Je však otázne, koľko priestoru dostanú. Pomerne slušný priestor by v Arizone mal dostať krídelník Richard Pánik. Pomerne dobrú šancu na rozšírenie slovenských radov počas ročníka majú stále aj obrancovia Erik Černák v Tampe a Christián Jaroš v Ottawe.

Pozri aj: Potenciálne míľniky Slovákov | Platy a zmluvy Slovákov

10 otázok pred novou sezónou

1) Bude mať Vegas opäť silný ročník?
2) Kto nazbiera viac bodov, Erik Karlsson alebo Brent Burns?
3) Prelomí niektorý tím kanadskú sériu bez Stanleyho pohára?
4) Bude John Tavares v novej sezóne atakovať 100 bodov?
5) Ako dopadne „comeback“ Iľju Kovalčuka?
6) Zažije Ramus Dahlin spanilú jazdu za Calderovou trofejou?
7) Vrátia sa tímy ako Chicago a Edmonton do play-off?
8) Podarí sa Connorovi McDavidovi streliť 50 gólov?
9) Bude Carey Price chytať ako 10 a pol-miliónový brankár?
10) Bude metropolitná oblasť New Yorku bez play-off?

NHL v TV

Aj tento rok budeme môcť priame prenosy a záznamy zápasov NHL sledovať na obrazovkách športovej televízie Nova Sport, ktorá nám ponúkne každý týždeň bohatú nádielku zápasov na svojom prvom i druhom okruhu. Občasne bude duely vysielať aj jej sesterský program Nova Action.

Pozri aj: NHL v TV

Nezabudnite, že so sezónou začína aj naša tipovacia súťaž.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec je najproduktívnejší slovenský obranca medzi nováčikmi od ročníka 2005/06 Bizarný víťazný gól, žiadne podanie rúk. Na toto finále by Montreal rád zabudolSuchoty končili: Štyria Slováci skórovali, len jeden nebodovalAž 14 expertov z 15 sa zhodlo na top favoritovi na Norrisovu trofej Ide do tuhého: Štyri tímy stále bojujú o jednu pozíciu! Bude v play-off druhý Slovák alebo pôjde na MS? NHL chce sťahovanie Coyotes zavŕšiť ešte pred play-off. Podarí sa to?Veľká nádej Canadiens sa pri debute presadila bleskovo. Dočká sa debutu ďalší mladík?Gajan vstúpil do play-off víťazne! Nemec viacbodový Obranca Nashvillu prekonal na poslednú chvíľu rekord NHL!McDavid sa vrátil a prepísal históriu NHL: Vyrovnal sa Gretzkému, Lemieuxovi a Orrovi! + videoO Prezidentskej trofeji je rozhodnuté. Rangers si vytvorili nové klubové rekordy!Canucks sa vráti opora ešte pred play-off!Generálny manažér Panthers sa dočkal povýšenia Černákova gólová bomba, Nemec končí, Slafkovský má už len jednu šancu. Ďalší tím je v play-offSlafkovský to poriadne dramatizuje. Už bude mať len jednu šancu! Až päť hráčov podpísalo v NHL nováčikovské zmluvySlovenský mladík zo zámoria ide zabojovať o MS v Česku i miesto na drafte Medzi hviezdami týždňa je aj Pospíšilov parťák z formácieV minulosti Slafkovského kritizoval, teraz tvrdí: Vyzerá ako oveľa iný hráč Top 5 pozitívnych príbehov Canadiens v sezóne: Na čele je Slafkovský!Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies