Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Legendy NHL: Brad Park

Kariéru mu skrátili problémy s kolenom, no i tak ju dokázal uzavrieť ako dovtedajší historický líder v počte asistencií medzi obrancami. V dnešnej časti seriálu o legendách NHL si predstavíme Brada Parka.

Douglas Bradford Park sa narodil 6. júla 1948 v kanadskom Toronte, kde s hokejovými začiatkami nemal žiaden problém, navyše, keď bol jeho otec hokejovým rozhodcom. Svoju hokejovú premiéru zažil vďaka tomu, že sa miestnemu tímu zranil brankár. Vyprosil si miesto v bráne, v ktorej nakoniec chytal až do uzdravenia pôvodného brankára. Potom dostal ponuku hrať v útoku a on súhlasil, hoci bol od všetkých v tíme o pár rokov mladší.

Juniorskú kariéru strávil už ako obranca v tíme Toronto Marlboros, z ktorého v sezóne 1968/69 prešiel do veľkého hokeja. Nebolo to však v tíme, o ktorom sníval – Toronto Maple Leafs, ktorý bol presvedčený, že je na obrancu NHL nízky. Mal 183 centimetrov.

Park zažil debut v NHL v drese tímu New York Rangers, ktorý ho draftoval v roku 1966 z celkového druhého miesta. Najskôr si musel odbiť premiéru v nižšej AHL, kde však v drese tímu Buffalo Bisons zaujal natoľko, že nakoniec ročník dohral v prvom tíme.

Článok pokračuje pod reklamou

Do konca kariéry už kanadsko-americkú profiligu neopustil. Veľmi rýchlo sa u „Blueshirts“ stal hviezdou a dokonca bol prirovnávaný k Bobbymu Orrovi, keďže obaja vyznávali ofenzívny štýl hry. A práve vďaka Orrovi bol vo svojej ére aj trochu zatienený.

„Nemal som dôvod byť nahnevaný na to, že som bol hodnotený ako druhý za Bobbym Orrom. Nakoniec, Orr nebol len najlepším obrancom v lige, ale bol považovaný za najlepšieho hráča, ktorý si kedy obul korčule. Nebolo nič zlé na tom, že som bol považovaný za dvojku za takou superhviezdou,“ povedal k tomu.

S Orrom si vybudovali rivalitu, rovnako veľkú, aká existovala medzi ich tímami. V roku 1972 si dokonca zmerali sily vo finále Stanleyho pohára, ktorý získali Bruins. Napokon sa Park z New Yorku presunul v sezóne 1975/76 práve do Bostonu a stal sa nakrátko aj spoluhráčom ikonického Orra.

Rangers sa vtedy trápili a rozhodli sa vymeniť drahých skúsených hráčov. Navyše, Park mal vtedy vo veku 27 rokov nadváhu a newyorské médiá okrem toho kritizovali aj to, že je preplatený. Kým „Jazdci“ sa po výmene naďalej trápili, Bruins pomohol vrátiť sa medzi elitu.

Park si na Boston zvykol pomerne rýchlo a dokonca napriek tomu, že Orr tím pre zranenia opustil, nebol trénerom Donom Cherrym nútený hrať ofenzívnym spôsobom tak, aby ho nahradil. Tentokrát sa viac koncentroval na defenzívu.

Tímu pomohol k trom divíznym titulom a sám bol dvakrát druhý v hlasovaní o Norrisovu trofej. Dvakrát si zahral aj vo finále Stanleyho pohára, ale opäť neuspel. Tentokrát ho zarmútili hráči Montrealu Canadiens.

Po sezóne 1982/83 sa Park stal voľným hráčom a ako tridsaťpäťročný sa rozhodol podpísať zmluvu s Detroitom Red Wings. V prvej sezóne vytvoril klubový rekord obrancu s 53 asistenciami a po nej získal Mastertonovu trofej za svoju vernosť k hokeju. Aj v ďalšej sezóne bol užitočným hráčom, ale pre opakované zranenie kolena sa rozhodol zavesiť korčule na klinec.

V NHL odohral 1 113 zápasov, v ktorých zaznamenal 213 gólov a 896 bodov. Dokopy nazbieral 683 asistencií, čo sa predtým nepodarilo žiadnemu obrancovi. Šesťkrát bol finalistom Norrisovej trofeje, deväťkrát po sebe si zahral v zápase hviezd. Ani v jednej sezóne nechýbal v play-off.

Park reprezentoval Kanadu aj v slávnej Sérii storočia proti Sovietskemu zväzu v roku 1972. Ako jeden zo siedmich Kanaďanov odohral všetkých osem zápasov a bol vymenovaný za najlepšieho obrancu.

Po hráčskej kariére dal šancu trénerskému chlebíku, ale po 45 zápasoch na lavičke Detroitu, ktorý sa v sezóne 1985/86 nedostal do play-off, dostal výpoveď a on to nadobro zabalil. Krátko na to, v roku 1988, bol pri prvej príležitosti uvedený do Siene slávy v jeho rodnom Toronte.

Park bol desať rokov po svojom uvedení do Siene slávy označený renomovaným magazínom The Hockey News za 49. najlepšieho hráča všetkých čias. NHL ho zase pri oslave svojej storočnice zaradila medzi stovku najlepších hráčov.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies