Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Správy z NHL

Pokročilé štatistiky: Odzrkadľuje postavenie Senators v tabuľke dianie na ľade?

Na stretnutí manažmentu spoločnosti Terrace Investments Ltd. 4. decembra 1987 predložil Duncan MacDonald počiatočnú myšlienku, že by sa do Ottawy mohla vrátiť NHL, keď sa dozvedel o plánoch rozšírenia ligy o nové tímy začiatkom 90. rokov.

Bruce Firestone, developer nehnuteľností, sa začal s touto myšlienkou pohrávať a usúdil, že Ottawa je pripravená. 22.júna 1989 bolo verejne oznámené, že Ottawa sa pokúsi získať licenciu a oživiť „Senátorov" v meste. Voľba názvu vyvolávala hrozby právnej žaloby, hoci Firestone získal povolenie od pôvodných Senators, tak aj od majiteľa klubu Tommyho Gormana, ktorého tím v tom čase hrával pod rovnakým názvom v Central Junior A Hockey League.

V decembri 1990 usporiadala NHL stretnutie v Palm Beach na Floride, aby zvážila možnosti rozšírenia. Predstavitelia NHL boli údajne ohromení prezentáciou Ottawy, vrátane účasti hráča pôvodných „Sens“ Franka Finnigana, niekoľkých stoviek fanúšikov a pochodujúcej kapely, ktorí cestovali priamo do Palm Beach, ale hlavne tým, že boli ako jeden z mála uchádzačov ochotných zaplatiť poplatok 50 miliónov bez výhrad.

Dňa 6. decembra 1990 bolo oznámené, že Ottawa Senators budú jedným z dvoch tímov, ktoré vstúpia do NHL od sezóny 1992/93. Firestone musel riešiť aj problémy okolo umiestnenia novej arény a počas tohto obdobia dostal ponuku od Anaheimu na presťahovanie tímu za 20 miliónov. Odmietol to so slovami: „Nevrátil som Ottawa Senators, aby hrali v Anaheime."

Rozširovací draft sa konal 18. júna 1992 a bol „nezabudnuteľný". Zlyhal totiž tímový prenosný počítač a klub nemal pripravený záložný plán, pričom vybral niekoľko neoprávnených hráčov. Historicky prvý zápas odohrali v Ottawa Civic Centre 8. októbra proti Montreal Canadiens (na konci sezóny sa radovali zo zisku zatiaľ svojho posledného Stanley cupu). Na úvodné vhadzovanie vykorčuľovali na ľad títo hráči: Peter Sidorkiewicz (rodák z poľského mesta Dabrowa Bialostocka) – Ken Hammond, Brad Shaw – Sylvain Turgeon, Neil Brady, Jody Hull.

Prvé vylúčenie zaznamenal už po 31 sekundách hry Ken Hammond, prvý strelecký pokus zase Marc Fortier. Na prvý gól v klubových dejinách si diváci museli počkať na začiatok druhej tretiny, keď sa v čase 00:26 presadil Neil Brady (asistencie: Jody Hull, Norm Maciver). Brady strelil premiérový gól klubu aj v prvom prípravnom zápase pred sezónou pri remíze 1:1 proti Hartford Whalers. Zápas napokon doviedli do víťazného konca 5:3. Vytriezvenie prišlo však už o 2 dni na ľade Quebec Nordiques pri prehre 2:9 a najvyššiu prehru v sezóne utrpeli 30. októbra proti Buffalo Sabres - 3:12. Bob Kudelski sa stal autorom prvého hetriku 10. 1. 1993 pri výhre 3:2 proti San Jose Sharks. Sezónu napokon dokončili s bilanciou 10-70-4 a ziskom 24 bodov, čo znamená, že získali len 14,3% možných bodov (horšie dopadol len Washington Capitals v sezóne 1974/75 s bilanciou 8-67-5, 21 bodmi – 13,1%). Na súperovom ľade to bolo 1-41-0! Zvíťazili len 10. apríla 1993 na ľade Islanders (5:3).

Vráťme sa však do súčasnosti.

Začiatkom júna bol vtedajší asistent generálneho manažéra Randy Lee obvinený z obťažovania šoféra autobusu, ktorý ho prepravoval do hotela v Buffale, v ktorom bol ubytovaný počas preddraftového testovania nádejí. Cez leto najprv tím opustil produktívny útočník Mike Hoffman a neskôr aj kapitán a najväčšia hviezda tímu Erik Karlsson. Išlo o vyústenie sporu týchto dvoch hráčov, respektíve ich polovičiek. Hoffmanova snúbenica Monika Caryková vraj šikanovala Melindu Karlssonovú a dokonca jej priala smrť ich nenarodeného syna. V novembri zase Chris Wideman, Thomas Chabot, Chris Tierney, Matt Duchene, Dylan DeMelo, Colin White a Alex Formenton sa v zlom vyjadrovali o trénerskom zbore a smiali sa zo svojej biednej defenzívnej hry. Táto skupina hráčov cestovala v arizonskom Phoenixe autom cez službu Uber a neuvedomovala si, že to bolo nahrávané.

Kým v predminulej sezóne Senators delil jediný gól od postupu do finále Stanleyho pohára, tak tu minulú už skončili predposlední so stratou priepastných 30 bodov na posledný postupujúci tím v konferencii, New Jersey Devils. Väčšina predsezónnych prognóz očakávala opäť pozície v spodnej časti ligy a dokonca vo viacerých boli na samom ligovom dne.

Máme tu niečo vyše 2 mesiacov do skončenia základnej časti a Senators tieto predpovede napĺňajú. Bilancia 19-28-5 a 43 bodov, čo znamená, že získali len 41,3 % možných bodov a patrí im posledná pozícia v súťaži. V priemere strieľajú 3,06 gólov na zápas (12. v lige) a inkasujú 3,73, čo je najviac v celej NHL. Úspešnosť počas presilových hier je 21,1% (12.) a v oslabení 76,4% (26.).

Pozrime sa bližšie či naozaj postavenie v tabuľke odzrkadľuje dianie na ľade.

Smerom dopredu to podľa počtu strelených gólov vyzerá v poriadku, ale tím (hlavne prvé dva mesiace sezóny) vykazoval nadpriemernú úspešnosť streľby. Od decembra sa dostáva však opäť k ligovému priemeru a počet gólov klesá (október 3,25 gólov na zápas, november 3,73, december 2,41 a január 2,98).

Defenzíva a bránkovisko zaostávajú výraznejšie, aj keď bránkovisko naznačilo posledný mesiac zlepšenie (január Sv% 91,37, 6. v lige). V hre 5 na 5 Corsi For% 44,36 (31.), Fenwick For% 44,74 (31.), Shots For% 44,53 (31.), Scoring Chances For% 46,50 (28.), High Danger Chances For% 48,10 (21.), Expected Goals For% (očakávaný gólový pomer – analýza streleckých pokusov, šancí a nebezpečnosti striel) 45,78 (29.) a ešte dodám, že v útočnej tretine začínajú (OZS%) len 29,24% vhadzovaní, čo je po Devils, 2. najnížšia hodnota v lige. Úspešnosť streľby 8,9% (7., október a november to bolo po 10,57%) a bránkovisko úspešnosť zákrokov 90,87% (29.). Tu je zrejmé, že nejaké výrazne zlepšenie od tohto tímu netreba očakávať a toto je reálny obraz kvality tímu.

Nepopulárny majiteľ klubu Eugene Melnyk síce v otvorenom liste ubezpečil fanúšikov, že klub robí všetko pre úspešnú prestavbu a rozhodne zostane v Ottawa. Väčšina mu však neverí a pred začiatkom sezóny sa nepredalo ani 4000 permanentiek. „Sens“ na play-off pravdepodobne už nepomýšľajú, ale ich momentálne šance na celkový prvý výber v drafte 2019 sú 18,5% a v prvej trojke draftu 49,4% (tankathon.com). Respektíve šance Colorada, do ktorého putovala voľba v 1. kole draftu pri výmene troch tímov ešte 6. novemra 2017.

Byť fanúšikom tímu, v drese, ktorého si zahralo už 10 hráčov spod Tatier (Pavol Demitra, Marián Hossa, Ivan Čiernik, Zdeno Chára, Peter Bondra, Andrej Meszároš, Tomáš Malec, Marek Svatoš, Marián Gáborík a Christián Jaroš), nie je jednoduché. Môže to byť vôbec horšie?




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies