Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Slovenské útoky v NHL: Jeden legendárny, jeden skvelý, jeden krátkodobý

Jozef Struhár  
21.02.2019

V tejto sezóne sme odštartovali v našom magazíne seriál o slávnych útokoch. Prečo teda nevenovať priestor aj útokom, ktoré v NHL vytvorili výhradné slovenskí hráči? Ten priestor prichádza práve teraz.

Posledný slovenský útok spojil trio z Trenčína

Naposledy sme slovenský útok videli v úvode sezóny 2006/07. Kým v tréningovom kempe sme videli trojicu Marián Gáborík-Pavol Demitra-Peter Ölvecký, v úvode základnej časti si spolu s Gáboríkom a Demitrom zahral Branko Radivojevič.

Úvodný zápas im vyšiel, keď sa pri výhre 3:2 nad Coloradom po predĺžení postarali o oba góly v normálnom hracom čase. Tento útok však nakoniec tréner Wild Jacques Lemaire rozhodol nevyužívať trvalo.

Slovak Pack

Podstatne hviezdnejšie obdobie má za sebou iný slovenský útok, ktorého členom bol opäť Pavol Demitra. Sedem rokov predtým, ako vytvoril posledný slovenský útok, žiaril po boku krajanov Michala Handzuša a Luboša Bartečka v St. Louis.

Článok pokračuje pod reklamou

„Slovenská svorka“ vznikla v sezóne 1999/2000, v ktorej pomohla svojimi famóznymi kombináciami a súhrou naslepo mužstvu Joela Quennevillea až k zisku Prezidentovej trofeje. Úspechy zo základnej časti sa však do play-off nepreniesli, časťou aj pre absenciu zraneného Demitru.

Hráč číslo 38 zakončil ročník ako najproduktívnejší hráč tímu so 75 bodmi (28+47), Handzuš ich získal 53 (25+28) a Bartečko 39 (16+26). Druhý menovaný bol aj blízko k Selkeho trofeji, keď ho v hlasovaní prekonal len ikonický Steve Yzerman. Demitra získal Trofej Lady Byngovej.

S útokom sa fanúšikovia St. Louis museli definitívne rozlúčiť v strede nasledujúcej sezóny, keď bol v marci Handzuš spolu s Ladislavom Nagyom vymenený do Phoenixu za Keitha Tkachuka. Nakoniec v tom istom roku tím opustil aj Bartečko, ktorý si našiel nový domov v Atlante.

Dodnes behajú fanúšikom zimomriavky po chrbte, keď si spomenú na zápas z 29. novembra 2000. O „stredajší zázrak“, pri ktorom Blues otočili v záverečných 15 minútach zápas proti Torontu z 0:5 na 6:5. Veľkú zásluhu na tom mali práve Slováci:

Útok bratov Šťastných

Kým trio Slovákov v St. Louis tvorilo veľmi úderný útok, z historického pohľadu sa nevyrovnalo slovenskej formácii, ktorá má svoje miesto medzi najlegendárnejšími v dejinách NHL. Bol ňou, pochopiteľne, útok bratov Šťastných v Quebecu.

Spojenie bratov Petra, Antona a Mariána bolo prirodzené, Nordiques prinieslo želané ovocie, všetci traja žiarili a z historického pohľadu tým pomohli prekonať aj bariéry pre hráčov z východnej časti Európy.

Spôsob, akým sa bratia dostali do Kanady, je všeobecne dobre známy. Útok sa stal realitou po tom, čo sa s ročnou odmlkou k Petrovi a Antonovi pripojil v Quebecu najstarší brat Marián v ročníku 1981/82. Stali sa vtedy len treťou skupinou bratov, ktorí v NHL vytvorili jeden útok.

V prvej sezóne, ktorú odohrali pokope, žiarili ako žiaden iný útok a nazbierali dokopy rovných 300 bodov – dvadsaťštyriročný Peter 139, dvadsaťosemročný Marián 89 a dvadsaťdvaročný Anton 72.

Bratia Šťastní spolu hrávali až do roku 1985, v ktorom Quebec vymenil Mariána do Toronta. Dovtedy stihli v štyroch sezónach nakombinovať 390 gólov a 1 029 bodov. Jediným nedostatkom ich legendárnej formácie bolo to, že Nordiques nedoviedla k úspechu v play-off.

Od ukončenia existencie tejto ikonickej formácie už NHL dlhé roky nezažila útok tvorený výhradne bratmi. Ako štvrtí v histórii ho vytvorili bratia Staalovci v Caroline. Eric, Jordan a Jared však spolu odohrali len dva zápasy. Ani útoky Bentleyovcov či Plagerovcov z minulosti sa však nemohli rovnať bratom Šťastným.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies