Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Po kom sú pomenované individuálne trofeje NHL?

Jozef Struhár  
28.02.2019

Stanleyho pohár je pomenovaný po Lordovi Stanleym, to zrejme viete. Zrejme aj viete, prečo tomu tak je. Po kom však dostali mená prestížne individuálne ocenenia? Viete, kto bol James Norris, David Hart či Lady Byngová? Dnes sa to dozviete.

Trofej Mauricea Richarda - trofej pre najlepšieho strelca sezóny sa udeľuje od roku 1999 a bola venovaná tímom Montreal Canadiens, v drese ktorého žiaril v 40. a 50. rokoch minulého storočia Maurice Richard. Ten ako prvý hráč strelil v jednej sezóne 50 gólov a ako prvý pokoril aj 500.gólovú métu. „Habs“ pomohol k ôsmim Stanleyho pohárom.

Trofej Arta Rossa - ocenenie pre najproduktívnejšieho hráča sezóny je pomenované po Arthurovi Rossovi, ktorý v NHL pôsobil ako hráč, generálny manažér a hlavný tréner. Na trofeji sú umiestnené puky preto, lebo Ross ich upravil tak, že majú dodnes zaoblené hrany. Vďaka jeho úprave sa ľahšie na ľade kontrolujú. Trofej venoval lige spolu so synmi v roku 1947.

Trofej Kinga Clancyho - Francis M. „King“ Clancy bol hráčom Senators a Maple Leafs, ktorý sa neskôr stal trénerom, rozhodcom a výkonným pracovníkom. Známy bol aj pre svoju veľkú humanitárnu činnosť, vďaka čomu liga koncom 80. rokov nazvala túto trofej práve po ňom. Odovzdáva sa hráčovi, ktorý v sebe najlepšie spája hráčske a ľudské kvality.

Článok pokračuje pod reklamou

Jenningsova trofej - trofej sa začala udeľovať v roku 1982 brankárovi, ktorého tím inkasoval najmenej gólov. Pomenovaná bola na počesť Williama M. Jenningsa, ktorý v roku 1981 zomrel ako jedna z významných postáv rozvoja ľadového hokeja v Spojených štátoch. Bol aj dlhoročným guvernérom a prezidentom tímu New York Rangers.

Selkeho trofej - trofej pre najlepšie brániaceho útočníka nesie meno Franka J. Selkeho, ktorý bol generálnym manažérom tímov Toronto Maple Leafs i Montreal Canadiens. Liga ju po ňom pomenovala po tom, čo v roku 1978 oznámil koniec svojej kariéry.

Cena Jacka Adamsa - najlepší tréneri získavajú ocenenie, ktoré je pomenované po Jackovi Adamsovi. Ten v NHL hrával a neskôr pracoval dlhé roky ako generálny manažér i tréner tímu Detroit Red Wings. Ako tréner ho doviedol k trom Stanleyho pohárom.

Cena Teda Lindsaya - pôvodne bola cena určená pre najlepšieho hráča podľa hráčov pomenovaná po niekdajšom premiérovi Kanady Lesterovi B. Pearsonovi, ale v roku 2010 Hráčska asociácia NHL oznámila, že ju premenuje na počesť legendárneho útočníka Detroitu Teda Lindsaya, ktorý bol známy pre svoje zručnosti, húževnatosť a vodcovstvo. Pomohol aj formovať hráčsku asociáciu.

Mastertonova trofej - trofej vznikla na počesť útočníka Minnesoty North Stars Billa Mastertona, jediného hráča ligovej histórie, ktorý zomrel na priamy následok zranenia utrpeného v zápase. Stalo sa tak 15. januára 1968 a cena bola prvýkrát udeľovaná už po skončení danej sezóne.

Norrisova trofej - cena pre najlepšieho obrancu bola pomenovaná po dlhoročnom majiteľovi Red Wings Jamesovi E. Norrisovi dva roky po jeho smrti. Zaujímavosťou je, že trofej s rovnakým názvom sa odovzdávala v už neexistujúcej IHL najlepšiemu brankárovi.

Calderova trofej - najlepší nováčik získava cenu, ktorá dostala meno po Frankovi Calderovi, ktorý bol prvým prezidentom NHL. Pozíciu zastával od roku 1917 až do jeho smrti v roku 1943. Cena sa odovzdáva od roku 1937, ale už v roku 1933 sa vyhlasoval najlepší nováčik.

Vezinova trofej - po kom je pomenovaná trofej pre najlepšieho brankára je zrejmé každému – po legendárnom brankárovi Canadiens Georgesovi Vezinovi. Vznikla po jeho smrti na následky tuberkulózy v roku 1926.

Trofej Lady Byngovej - „džentlmenská trofej“ nesie ako jediná meno ženy. Je ňou Marie Evelyn Moretonová, manželka vojnového hrdinu Juliena Hedwortha Georgea Bynga. Lady si hokej veľmi obľúbila a trofej lige venovala v roku 1925. Za prvého víťaza vybrala ona samotná Franka Nighbora z Ottawy. Zaujímavé je, že súčasná trofej je druhou verziou. Prvú Lady Byngová venovala natrvalo Frankovi Boucherovi, ktorého uchvátila tým, že ju získal sedemkrát za osem rokov.

Hartova trofej - najcennejšia individuálna trofej nesie meno doktora Davida Harta, ktorý ju už v roku 1923 venoval Národnej hokejovej lige. Hart bol otcom hlavného trénera a generálneho manažéra Canadiens Cecila Harta. V tom čase išlo o jedinú individuálnu trofej v lige.

Trofej Conna Smythea - v play-off sa najužitočnejšiemu hráčovi dáva trofej pomenovaná po dlhoročnom majiteľovi, generálnom manažérovi a trénerovi Maple Leafs Connovi Smytheovi. Na jeho počesť venovalo lige túto trofej práve jeho Toronto. Aj preto je na trofeji javorový list a hala Maple Leaf Gardens.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies