Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Magazín

Slávne útoky NHL: The Trio Grande Line

Jozef Struhár  
18.04.2019

Posledný tím, ktorý vyhral Stanleyho pohár štyrikrát po sebe je, New York Islanders. A práve v jeho najpamätnejšej ére zaň hrávali traja velikáni, ktorí sformovali útok nazývaný The Trio Grande Line.

Útok, ktorý bol známy aj ako LILCO formácia, sa zrodil na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia a pomohol vytvoriť mužstvu Islanders predposlednú skutočnú dynastiu v NHL. Tvorili ho Clark Gillies, Bryan Trottier a Mike Bossy.

Táto víťazná kombinácia, ktorá išla do akcie vždy, keď bolo potrebné streliť dôležitý gól, je prirovnávaná k tým najlepším útokom všetkých čias. Vo svojom čase nebola v lige nebezpečnejšia trojka útočníkov.

Formácia vznikla po tom, čo Islanders draftovali v roku 1977 Bossyho. Vo veku 20 rokov dostal šancu po boku ďalších mladíkov, dvadsaťjedenročného Trottiera a dvadsaťtriročného Gilliesa. Za jej vznik možno ďakovať ikonickému trénerovi Alovi Arbourovi, ktorý ich dal dokopy už v tréningovom kempe.

Článok pokračuje pod reklamou

„Dokonale sa dopĺňajú. Gillies je vysoký a svoje telo využíva v defenzíve, získava puky v rohoch a udržiava na ľade zákon a poriadok. Trottier je najlepším centrom ligy. Dokáže robiť čokoľvek. Tvorí hru, skvelo korčuľuje a má najlepšie ruky v lige. Bossy je mimoriadne nebezpečný pred bránou. Jeho ruky sú ako blesk. Má skvelý gólový inštinkt a je jedným z najväčších pracantov v tíme,“ vysvetlil vtedy svoje rozhodnutie Arbour.

Bossy získal vo svojej nováčikovskej sezóne Calderovu trofej a tím viedol s 53 gólmi. Trottier bol najproduktívnejším hráčom a so 123 bodmi skončil v bodovaní ligy druhý. Tím získal divízny titul, ale v play-off stroskotal v prvom kole na Toronte.

O rok neskôr nazbieral Trottier 134 bodov a vyhral bodovanie ligy. Stal sa aj držiteľom Hartovej trofeje. Bossy strelil 69 gólov, najviac v kariére. Dokázal streliť 50 gólov v 50 zápasoch ako prvý hráč od Mauricea Richarda.

Newyorský tím získal najviac bodov v lige a ako držiteľ Prezidentovej trofeje sa v play-off dostal do druhého kola. V ňom ho vyradil rival z Manhattanu.

Po sezóne 1978/79 vládlo na Long Islande sklamanie. To však skončilo už v ďalľšej sezóne, v ktorej na čele s The Trio Grande Line získali Islanders prvý zo štyroch Stanleyho pohárov v sérii. Trottier získal Conn Smythe Trophy v roku 1980, Bossy v roku 1982.

„Ostrovania“ sa dostali do finále aj v roku 1984, ale na Edmonton nevyzreli. Do play-off sa vrátili aj v ďalších dvoch sezónach, no Gillies sa začal trápiť a v roku 1986 sa ho Islanders vzdali a cez waiver ho získalo Buffalo. Skvelý útok tak zažil svoj koniec. Bossy ukončil pre problémy s chrbticou kariéru o rok neskôr a Trottier v tíme zotrval do roku 1990.

Všetci traja si zahrali v jednom útoku v zápase hviezd 1978. Všetci traja boli uvedení do Siene slávy. Všetci traja majú vyradené na Long Islande svoje čísla.

Bossy odohral vo svojej kariére 752 zápasov, v ktorých nazbieral 1 126 bodov za 573 gólov a 553 asistencií. Okrem Calderovej trofeje získal trikrát aj Trofej Lady Byngovej. Dodnes je klubovým rekordérom v počte gólov (69) a bodov (147) v jednej sezóne.

Trottier, ktorý posledné tri sezóny kariéry strávil v Pittsburghu, odohral v NHL 1 279 zápasov so ziskom 524 gólov a 1 425 bodov. Ako hráč získal šesť Stanleyho pohárov a raz sa stal aj držiteľom Trofeje Kinga Clancyho. Dodnes je rekordérom v počte asistencií získaných v jednej sezóne (87) a nikto iný neodohral v drese Islanders viac zápasov (1 129). Tiež je rekordérom tímu s 1 353 bodmi.

Gillies tiež končil kariéru v drese iného tímu – spomínaného Buffala. Celkovo odohral v lige 958 stretnutí, v ktorých strelil 319 gólov a pridal 378 asistencií. Nazbieral aj 1 023 trestných minút. Krátko bol aj kapitánom New Yorku, ale s touto funkciou sa nikdy naplno nestotožnil a nakoniec sa jej vzdal.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies