Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
23. 04.
kurzy
01:00info
NYR
WSH
01:30info
FLA
TBL
NHL live
03:30info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
NHL live
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
«

Správy z NHL

Pokročilé štatistiky: Čo je to CORSI?

Pár rokov dozadu sa na sociálnych sieťach objavila zvláštna skupina hokejových nadšencov, ktorá komunikovala „cudzou" rečou. Spomínali výrazy ako Corsi, Fenwick a k tomu, že podľa striel sa dá zistiť lepší tím. Dokonca tvrdili, že kanadské bodovanie, góly, asistencie, +/- či trestné minúty sú nedostatočné a naznačujú nám len 10 % potencionálne užitočných informácií.

Pozeral som nato s veľkou nedôverou. V začiatkoch ste ich mohli nájsť aj na stránkach ako BehindTheNet (Gabriel Desjardins), HockeyAnalysis (David Johnson) či ExtraSkater (Darryl Metcalf, ktorý teraz pracuje ako špeciálny asistent GM Maple Leafs Kylea Dubasa). Dnes by ste týchto nadšencov hľadali na sociálnych sieťach už márne. Dostali prácu v rôznych tímoch NHL, kde pokračujú vo svojich analýzach. Naozaj potrebujeme pokročilé štatistiky a čo nám vlastne ponúkajú?

Ak vás zaujme nejaký hráč či prípadne sa stal novou posilou vášho obľúbeného tímu, tak si ho väčšinou vyhľadáte a zistíte si o ňom, ako sú mu viedlo v predchádzajúcom tíme. Podľa toho mu začnete hľadať miesto v zostave a určujete jeho potencionálny prínos pre tím. Stále však len podľa 10 % možných informácií, ak sa riadite základnými štatistikami. Tie pokročilé vám ponúkajú možnosti a nástroje ako lepšie poskladať mozaiku charakteristiky daného hráča. Zistiť jeho riziká, závislosť na spoluhráčov, prednosti či mnohé a mnohé ďalšie.

Hokej sa za posledné roky zmenil. Prevládajú držanie puku či strelecká prevaha. Úspešný je tím, ktorý je rýchlejší, jednoduchší, s častou streľbou, dokáže sa udržať v útočnej tretine a pri strate puku nevyčkáva, ale okamžite napáda. Tým pádom sa spochybňujú niektoré zavedené a dlho používané štatistiky. Čo nám naznačuje veľký počet hitov či zblokovaných striel? Že tím je často bez puku.

Útočník San Jose Sharks Tomáš Hertl sa raz v jednom rozhovore vyjadril: „Tieto strelecké prevahy s nami tréneri riešia. Kto sa dostáva pod tlak a kto naopak dokáže hrať v tretine súpera. Veľa sme rozoberali aj pozície, odkiaľ tímy a hráči strieľajú, ako to brániť a naopak ako sa my môžeme zlepšiť."

Máme tu napríklad aj zmeny ako tímy opúšťajú obrannú tretinu a ako vstupujú do tej útočnej. Kedysi sa vstupovalo bezmyšlienkovým nahadzovaním puku, ale to malo za následok poväčšinou stratu puku. Teraz sa najviac cení vstup s držaním puku a následne režírovanie hry (pri nahodení puku máte až o 50 % menšiu pravdepodobnosť, že sa dostanete k streleckému pokusu).

Základným prvkom je Corsi, ktoré je pomenované podľa trénera brankárov Jima Corsiho (viac o tom, ako toto označenie vzniklo nájdete TU).

Keď sa hokejoví analytici rozhodovali, ako merať, ktorý tím je dlhšie na puku, rozhodli sa miesto futbalovej varianty počítania času, pre túto štatistiku. Corsi započítajú všetky vystrelené aj inkasované strelecké pokusy (strely na bránku, mimo aj zblokované) a celá vychádza z toho, že kto má viac streleckých pokusov, tým je viac na puku. Analytici NHL dokázali, že tímy, ktoré majú dlhodobo Corsi cez 50% majú oveľa väčšiu šancu na víťazstvo. Najčastejšie sa uvádzajú v hernej činnosti 5 na 5. To z dôvodu, že sa takto odohrá skoro 80% všetkého herného času a odbúrava sa zvýhodnenie či znevýhodnenie v jednotlivých situáciach. Tým pádom sú presnejšie. Presilovky a oslabenia majú svoje vlastné kategórie.

Viackrát ste v komentároch písali, že nerozumiete niektorým číslam či skratkám, ktoré sa tu používajú, tak aspoň pár sa pokúsime vysvetliť: Corsi For (CF) – vystrelené všetky strelecké pokusy tímu (na bránku, mimo aj zblokované), keď bol hráč na ľade, Corsi Against (CA) – inkasované všetky strelecké pokusy, Corsi For% - percentuálny pomer všetkých streleckých pokusov (CF/(CF+CA).

Fenwick sú ako Corsi, len sa nerátajú zblokované strely a potom tu máme samotné strely (SF, SA a SF%) či góly (GF, GA a GF%). Samozrejme tu išlo skôr o počet a bolo treba „izolovať" tie nebezpečnejšie pokusy a preto pribudli príležitosti na skórovanie (alebo ak chcete - šance) (Scoring Chances – SCF, SCA a SCF%) a aj z tých najnebezpečnejších pozícii (High Danger Chances – HDCF, HDCA a HDCF%).

Ani to však nestačilo. Všetci vieme, že nie je strela ako strela a je veľa aspektov na ktorých záleží (vzdialenosť od bránky, typ zakončenia, uhol a pod.). Kvalitou streleckého pokusu sa zaoberá Expected Goals (očakávaný gólový pomer – analýza streleckých pokusov, šancí a nebezpečnosti striel, xGF, xGA a xGF%).

Bolo treba však zistiť, aký dopad má aj samotný hráč v porovnaní s tímom a preto tu máme „Relative" – RelCF%, RelFF%, RelxGF%...). V skratke, napríklad u RelCF% je to percentuálny rozdiel medzi prevahou tímu, keď je hráč na ľade a keď nie je (vyššia hodnota je lepšia). Rozdielna je aj minutáž daných hráčov v zápase a preto sa prepočítajú na 60 minút hry v danej hernej činnosti (CF/60, CA/60, FF/60, FA/60 ...).

U brankárov sú to hlavne rozdiel medzi skutočnou úspešnosťou zákrokov (Sv%) a predpokladanou (xSv% - takúto by mal priemerný ligový brankár za rovnakých podmienok) pod skratkou dSv% (0 znamená priemer, kladné číslo znamená nadpriemer, záporne opak). Máme tu úspešnosť zákrokov podľa miest zakončenia na s nízkym nebezpečenstvom (Low Danger Sv%), so stredným nebezpečenstvom (Middle Danger Sv%) a s vysokým nebezpečenstvom (High Danger Sv%).

GSAA (Goals Saved Above Average – rozdiel medzi skutočným počtom inkasovaných gólov a očakávaným na základe striel, ktorým brankár čelil a ktorý by zastavil priemerný ligový brankár). Túto štatistiku nájdete na viacerých portáloch a jej hodnota sa často líši. Nie vždy sa berie v úvahu aj kvalita streleckého pokusu a tu odporúčam corsica.hockey.

Tých nástrojov a ukazovateľov je neskutočne množstvo a ďalšie v češtine nájdete vysvetlené TU.

Poviete si, že vidieť zápas nenahradí nič. Ani štatistiky nezachytia všetky veci, ktoré sa dejú na ľade a nie všetko sa vyjadriť formou čísel či grafov. Ak viete po anglicky, výborný článok, po ktorom možno trochu zmeníte mienku nájdete TU.

V zámorí už pokročilé štatistiky ovplyvňujú aj výšku hráčskych zmlúv a sú dôležitými argumentami pri ich vyjednávaní. Nie každí z hráčov im je však naklonený.

„Nejaký zmysel to má. Ale ja to beriem tak, že keď vidím dobrého hráča, tak je to jednoducho dobrý hráč," hovorí útočník Detroitu Dylan Larkin. „Štatistika hovorí, že možno má zlé číslo Corsi, ale vy vidíte, že je to dobrý hokejista, ktorý vie hrať a mal by dostať dostatok času na ľade. Možno je v súčasnom hokeji veľa dobrých hráčov, takže niekomu to pomáha sa rozhodovať, ale hlavný by predsa len mal byť ten jednoduchý test: vidím to na vlastné oči."

Tak či tak sú už pevnou súčasťou nie len najlepšej hokejovej ligy a fanúšikovia sa musia naučiť ich rešpektovať. Zmenili pohľad na samotnú hru a vo veľa prípadoch doviedli samotné tímy k úspechu. Nikdy však netreba zabúdať, že aj tak sa vždy rozhodne na ľade.

Poznámka autora: Nie som hokejový analytik a ani odborník, len sa vám tu snažím prezentovať niečo, čo tu na najlepšom hokejom portáli medzi najlepšou hokejovou komunitou chýbalo. Týmto sa chcem poďakovať SlovakNHL a špeciálne Hymymu za poskytnutie priestoru.

Redakcia SlovakNHL.sk ďakuje Pensovi za sériu kvalitných a zaujímavých článkov o pokročilých štatistikách!




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Fanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zámorský novinár urobil rebríček Top 10 nádejí Blues: Sú v ňom obaja Slováci Top 5 nováčikov, ktorí by mohli mať v play-off najväčší vplyv Slovenský brankár prešiel najkratšiu cestu k postupu, pre útočníka sezóna končíAké plány majú Penguins v lete so svojím bránkoviskom?Veľký návrat: Lindy Ruff sa vracia do tímu, v ktorom tvoril rekordyĎalšia posila Slovenska z NHL je potvrdená. Švajčiari ich hlásia hneď niekoľko!Matthews zavelil k vyrovnaniu, žiarili aj McDavid či Hyman. Dalo Vegas facku fair-play?Video: Kyle MacLean vs. Stefan Noesen (bitka) „Šokujúca“ novinka: Obhajcovi titulu sa v prvom zápase play-off vráti hviezdaSlafkovského útok bol jeden z najlepších v NHL. Za sebou nechal aj útoky superhiezdMešár s Dvorským na MS nedávajú zmysel. Ich čas príde, hovoria majstri sveta V hre o Calderov pohár bude viacero Slovákov. V základnej časti im kraľovali Studenič s Regendom Mešára teraz čaká tvrdá konkurencia. Toto bude pre neho múdre, ak chce zlepšiť šance na úspech Slafkovského útok patrí medzi tri pozitíva budúcej sezóny. Spomína sa aj Mešár Slovensko má ďalšiu posilu zo zámoria! V tejto sezóne si zahrala aj v NHLMeno možno mať nový tím hneď nebude, ale pre tieto 4 dôvody môže skončiť úspechomZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies