Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Správy z NHL

Čo by sa stalo, ak by sa Gretzky pripojil k Detroitu?

Koncom minulého týždňa sa pripomínalo 31. výročie výmeny, ktorá ukázala, že v NHL nemá miesto garantované ani najväčšia hviezda. Edmonton 9. augusta 1988 vymenil Waynea Gretzkyho. Išiel do Los Angeles, ale bola šanca, že by mohol zakotviť v Detroite. Ako by to ovplyvnilo osud Red Wings?

Red Wings boli jedným z dvoch tímov, do ktorých mohol byť legendárny útočník reálne vymenený. Kings ho nakoniec získali spolu s Mikeom Krushelnyskim a Martym McSorleym za Jimmyho Carsona, Martina Gelinasa, voľby v prvých kolách draftov 1989, 1991 a 1993, ako aj 15 miliónov amerických dolárov, ktoré mali pomôcť neľahkej ekonomickej situácii Oilers.

Tony Wolak sa však zaoberal otázkou, čo by sa stalo, ak by boj o Gretzkyho vyhral Detroit. V prvom rade by sa muselo zistiť, akí hráči by za neho mohli odísť. V tom čase boli ekvivalentmi Carsona a Gelinasa hráči, ako Adam Oates, Petr Klíma a Joe Murphy. Oates a Klíma mali za sebou skvelú sériu v play-off proti Oilers a Murphy bol niekdajšou draftovou jednotkou, ktorá v sebe mala stále veľký potenciál. Vybrať niekoho z týchto hráčov by pre Red Wings nebolo zlé, pretože nakoniec títo hráči klub aj tak opustili.

Kľúčovú úlohu však zohrávali vo výmene draftové voľby, pričom Detroit svoje prvé voľby v rokoch 1989, 1991 a 1993 využil na Mikea Sillingera, Martina Lapointeho a Andersa Erikssona. Prvý menovaný nemal na osud tímu veľký vplyv, ale zvyšní dvaja áno – Lapointe strieľal kľúčové góly v ceste za titulmi v rokoch 1997 a 1998, Eriksson bol kľúčovým artiklom pri akvizícii Chrisa Cheliosa, ktorý zase pomohol k Stanleyho pohárom v rokoch 2002 a 2008.

Článok pokračuje pod reklamou

Gretzkyho prítomnosť v Detroite by však mala aj ďalší vplyv na draft. Tím si v roku 1989 vybral okrem Sillingera aj Boba Boughnera, Nicklasa Lidströma, Sergeja Fiodorova, Dallasa Drakea a Vladimira Konstantinova. S Gretzkym v zostave by však mal lepšou bilanciu a nemusel by byť v pozícii, ktorá by mu umožnila vybrať si týchto hráčov, ktorí sa stali dôležitými v cestách za Stanleyho pohármi. V ďalších rokoch to mohlo ovplyvniť výbery Keitha Primeaua, Slavu Kozlov, Chrisa Osgooda, Darrena McCartyho či Tomasa Holmströma.

Wolak tiež poukazuje na vplyv na kapitána Stevea Yzermana. Bol tvárou organizácie, no po príchode Gretzkyho by musel hrať druhé husle. To by buď ovplyvnilo jeho ďalší rozvoj alebo viedlo k túžbe po odchode.

Je nepopierateľné, že veľký vplyv na úspechy Red Wings i Yzermana samotného mal aj legendárny tréner Scotty Bowman. A ten by nemusel do „Hokejového mesta“ nikdy prísť, ak by sa Red Wings s Gretzkym v zostave darilo lepšie. Vtedy by mohol Jacques Demers vydržať na lavičke o niekoľko rokov dlhšie.

„Hoci by bolo skvelé mať Gretzkyho v drese Red Wings, výsledné udalosti by nemuseli prekonať to, ako sa nakoniec vyvinula história. Okamžité a krátkodobé úspechy s Gretzky v zostave by viac ako pravdepodobne zabránili Red Wings rozvinúť dlhodobý udržateľný úspech cez excelentné draftové triedy. Detroit si šiel svojou vlastnou cestou a získal od roku 1988 štyri Stanleyho poháre, čo bolo viac, ako získal ktorýkoľvek iný tím v tom časovom období, a o štyri viac, ako získal Gretzky od odchodu z Edmontonu,“ poznamenal Wolak.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies