Účet používateľaVyhľadávanie
Menu  .
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Rawcharge: Černák je piatym najlepším hráčom Lightning do 25 rokov

Nádejný slovenský útočník Maxim Čajkovič obsadil 20. miesto v rebríčku najlepších hráčov organizácie Tampa Bay Lightning do 25 rokov od Rawcharge. Obranca Erik Černák v ňom tiež figuruje – na peknom piatom mieste.

Černák skončil napríklad pred Taylorom Raddyshom či Mathieuom Josephom. Štyria hráči pred ním tiež hrávajú pravidelne v NHL. Vo výsledkoch hlasovania sa ešte neobjavili Brayden Point, Anthony Cirelli, Michail Sergačov. A 25 rokov má stále aj Andrej Vasilevskij.

Dvadsaťdvaročný košický rodák skončil v tomto rebríčku pred rokom na 11. mieste. Teraz sa posunul o šesť priečok vyššie, pričom kým v hlasovaní redaktorov obsadil piate miesto, čitatelia ho dokonca zaradili na štvrté. Pre zaujímavosť, v roku 2017, krátko po výmene, bol na 25. mieste rebríčka.

Černák bol pôvodne draftovaný tímom Los Angeles Kings, ktorý si ho vybral v roku 2015 zo 43. miesta. Do Tampy prišiel spolu s Petrom Budajom a draftovou voľbou za Bena Bishopa a draftovú voľbu. Následne zažil svoj profesionálny debut v AHL.

Článok pokračuje pod reklamou

V sezóne 2017/18 odohral za Syracuse 71 zápasov so ziskom 18 bodov (5+13). Po vydarenom kempe začal s Crunch aj minulý ročník a v deviatich dueloch si pripísal dva góly a päť asistencií. Potom prerazil aj v NHL.

Spočiatku bol súčasťou rotácie obrancov, ale jeho výkony presvedčili trénerov, aby sa stal trvalou súčasťou zostavy – hrával takmer stále po boku Ryana McDonagha. V 58 zápasoch nakoniec zaznamenal päť gólov a 11 asistencií. Zahral si aj v play-off, v ktorom pridal tri asistencie v štyroch stretnutiach.

Pár McDonagh-Černák hrával v hre piatich proti piatim viac minút, ako ostatné páry Lightning – 810. V porovnaní s pármi Coburn-Sergačov a Girardi-Hedman obsadil tieto pozície vo vybraných pokročilých štatistikách: tretie miesta v CF60 a xGF%, druhé miesta v CA60, GA60, xGF60 a xGA60, prvé miesta v GF60 a GF%.

Z 23 párov celej NHL, ktoré odohrali minimálne 800 minút v hre piatich proti piatim obsadili miesto v prvej desiatky v CA60 (5. miesto), GF60 (3.), xGA60 (5.) a xGF% (7.).

„Budúcnosť vyzerá celkom svetlo pre Černáka,“ konštatujú na Rawcharge. „Vždy sa hovorí, že obranca potrebuje 300 zápasov v NHL, aby skutočne objavil svoju hru. Vyzerá to tak, že v tomto má náskok už po 58 zápasoch. To je dobré pre jeho ďalší rast, ako bude bližšie k tomu číslu počas nasledujúcich troch sezón a ako sa bude približovať vrcholu kariéry.“

Zámorský portál odhaduje, že Černák asi nikdy nebude obrancom, ktorý by pravidelne zbieral 30-40 bodov za sezónu, ale mohol by ich zbierať konštantne 20 až 25 v hre v plnom počte hráčov, pričom by hrával cez 20 minút na zápas ako veľmi platný hráč na modrej čiare. Lightning by ho mali nechať hrávať s ešte niekoľko ďalších rokov.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies