Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Príbeh o tom, ako vznikla rolba na ľad

Jozef Struhár  
25.10.2019

V súčasnosti je roľba samozrejmosťou, ale v prvých dekádach existencie NHL sa o niečom takom nikomu ani nesnívalo. O ľad sa vtedy staralo ručne, na čo bol potrebný čas i poctivá práca. Ako sme sa nakoniec dopracovali k strojovej starostlivosti o klziská?

Tak ako množstvo inovácií a vynálezov, aj tento vznikol s cieľom uľahčiť činnosť jeho vynálezcu. Tým bol v tomto prípade Frank Zamboni, syn talianskych imigrantov. Aj preto je v Severnej Amerike roľba známa ako „Zamboni“.

Obdobie po 2. svetovej vojne vynálezom uľahčujúcim život prialo. K zrodu roľby došlo v roku 1949 a iba sa tým preukázala vynaliezavosť Franka Zanboniho a jeho brata Lorenza.

Obaja v tej dobe už podnikali a pre potravinový priemysel vytvárali ľadové kocky, ktoré sa využívali na prepravu či skladovanie čerstvých jedál. Keďže sa vynálezy dotkli aj tohto odvetvia a zlepšili sa chladničky a chladiace boxy, ľadové kocky už neboli viac potrebné.

Článok pokračuje pod reklamou

Keďže ľadu bratia rozumeli, rozhodli sa presmerovať svoju pozornosť na tvorenie klziska. Nazvali ho Paramount Iceland a ležalo niekoľko kilometrov od Los Angeles. Pre ľudí v tej oblasti to v tom čase bola exotika, a tak bolo klzisko pomerne populárne.

Problémom však boli kvalita ľadu a starostlivosť oň. Všetko sa muselo robiť ručne. Úprava ľadu tak bola časovo i finančne náročná. Niekoľko pracovníkov museli ľad zarovnať, odstrániť vybrúsené čiastočky ľadu, postriekať ho vodou a čakať na jeho zamrznutie. Proces trval bežne hodinu a pol.

Frank Zamboni nemal síce dosiahnuté vyššie formálne vzdelanie, ale vynaliezavosť mu nebola cudzia. Všetko začalo myšlienkou – musí predsa existovať lepší spôsob. Potom už bolo potrebné len poskladať správne nápady a vznikla roľba.

Prvé experimenty s ňou začal robiť v roku 1942. Skúšal rôzne motory, rôzne nastavenia chladenia, vyhrievania, podvozku, vody. O sedem rokov neskôr prišiel k ideálnemu stavu a vznikol Model A.

Model A
Model A (foto: zamboni.com)

Bol postavený na džípe a určité diely pochádzali aj z bombardéra, pričom časť na zarovnávanie ľadu bola uložená v jednoduchom drevenom boxe a voda na ľad prúdila z jednoduchého sudu vody, ktorý bol tiež prekrytý drevom. Nevyzeralo to vábne, ale svoju úlohu to splnilo a všetko trvalo len 15 minút!

Model A vtedy zaujal krasokorčuliarku Sonju Hernieovú, ktorá chcela mať takú roľbu aj pre seba. Preto Zamboni začal pracovať na vylepšenej verzii pôvodného modelu a v roku 1950 vznikol Model B. V roku 1953 získal Zamboni na svoj stroj patent a začala jeho púť za zbohatnutím.

Do NHL sa prvá roľba dostala v roku 1954 vďaka tímu Boston Bruins a do roku 1956 sa ich vyrobilo len 36. Ďalšie vylepšenia a estetickejší vzhľad sa však v ďalších rokoch postarali o veľký boom. V 60. rokoch sa už roľba stala samozrejmosťou. V roku 1960 ju prvýkrát využili aj na olympiáde. Konala sa totiž v kalifornskom Squaw Valley.

Zamboni svoje roľby neprestal inovovať a prostredníctvom rôznych experimentov a vylepšení sa nakoniec prepracoval až k sérii „500 Series“, ktorú uviedol v roku 1978 a ktorej modely sa používajú dodnes.

Jednou z posledných inovácií na týchto roľbách bol elektrický pohon, ktorý bol spoločnosťou Zamboni Company predstavený v roku 2010. V súčasnosti firma vyrobí asi 200 rolieb ročne. Počas rokov mala viacero konkurentov, ale drvivá väčšina zanikla.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies