Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Správy z NHL

Nedomanský a ďalší piati ľudia sú od pondelka členmi Siene slávy

Po niekoľkých dňoch sprievodných akcií sa v pondelok štyria bývalí hokejisti a dvaja budovatelia dočkali oficiálneho uvedenia do Hokejovej siene slávy v kanadskom Toronte. Tento rok sa do nej dostal aj dlhoročný Slovanista.

Z hráčov NHL sa do Siene slávy dostali obranca Sergej Zubov, útočník Guy Carbonneau, zástupkyňa nežného pohlavia Hayley Wickenheiserová a Čechoslovák Václav Nedomanský. Z budovateľov sú to Jim Rutherford a Jerry York.

Nedomanský bol prvým športovcom z „východného bloku“, ktorý emigroval do Severnej Ameriky, aby mohol hrať hokej na profesionálnej úrovni. V 420 zápasoch NHL zaznamenal 277 bodov (121+156), pričom si zahral za Detroit, St. Louis a Rangers. Odohral aj sedem zápasov play-off so ziskom ôsmich bodov.

Článok pokračuje pod reklamou

„Keď som sa v roku 1974 rozhodol nasledovať svoj sen, jednoducho som do toho išiel po hlave a som šťastný, že som tak urobil. Chcel by som sa poďakovať mojim tímom a všetkým mojim spoluhráčom. Vďaka nim som dnes tam, kde som,“ povedal Nedomanský.

Pred príchodom do NHL si zahral vo WHA a predtým pôsobil v Československu, kde strávil 12 sezón v bratislavskom Slovane. Aj preto o sebe zvykol tvrdiť, že sa viac cíti byť Slovákom ako Čechom, hoci sa slovenským rodičom narodil v českom Hodoníne. S reprezentáciou získal olympijské striebro a bronz. Je druhým českým hokejistom uvedeným do Siene slávy po Dominikovi Hašekovi.

Wickenheiserová je päťnásobnou olympijskou medailistkou, pričom štyrikrát získala s Kanadou zlato. Na turnajoch v rokoch 2002 a 2006 bola najužitočnejšou hráčkou. Ako útočníčka získala aj sedem titulov majsterky sveta a je kanadskou líderkou so 168 gólmi, 211 asistenciami a 377 bodmi, na ktoré potrebovala odohrať 276 zápasov.

Carbonneau odohral v NHL 1 318 zápasov za Canadiens, Blues a Stars, pričom patril medzi najlepších defenzívnych útočníkov. Selkeho trofej získal v rokoch 1988, 1989 a 1992. Nazbieral aj 663 bodov za 260 gólov a 403 asistencií. Ako kapitán doviedol Montreal k dvom Stanleyho pohárom (1986, 1993) a raz sa z neho tešil aj s Dallasom (1999). V 231 dueloch play-off nazbieral 93 bodov (38+55).

Zubov bol spoluhráčom Carbonneaua v majstrovskom tíme Dallasu. Bol to však už jeho druhý Stanleyho pohár v kariére, pretože z prvého sa tešil v roku 1994 ako hráč Rangers. V NHL si obliekol aj dres Pittsburghu a v 1 068 zápasoch nazbieral 771 bodov (152+619). V 164 dueloch play-off pridal 117 bodov (24+93). V roku 1992 sa stal olympijským šampiónom s Výberom bývalých sovietskych krajín.

Rutherford je jediným generálnym manažérom v ére po expanzii, ktorý získal Stanleyho pohár s viacerými klubmi. K jednému titulu doviedol Carolinu, ku dvom Pittsburgh. V roku 2016 sa stal generálnym manažérom roka.

York je známym vysokoškolským trénerom, ktorý na tejto úrovni pracoval 47 rokov, z toho 25 na lavičke Bostonskej vysokej školy, 7 na lavičke Clarksonu a 15 na lavičke Bowling Green. Na konte má rekordný počet 1 067 výhier na vysokoškolskej úrovni. Ako jeden z troch trénerov doviedol k celonárodnému titulu dve rozdielne školy – jeden titul získal s Bowling Green a štyri s Bostonskou vysokou školou.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Vyšli finálne preddraftové rebríčky CSS: Aké pozície v nich obsadili Slováci?Poznáme päť istých sérií prvého kola play-off. Svojich súperov poznajú aj obaja Slováci Hlavný favorit na Vezinovu trofej je vcelku jasný Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies