Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Magazín

Toronto Oilers, Edmonton Maple Leafs a ďalšie sťahovania, ktoré hrozili v NHL

Bleacher Report pred pár rokmi priniesol zaujímavý prehľad sťahovaní organizácií NHL, ktoré sa takmer stali realitou a ktoré by sme si s odstupom čase možno už ani nevedeli predstaviť. Blízko pritom boli k sťahovaniu aj také kluby, ako sú Oilers, Blues či dokonca Maple Leafs.

1981 Edmonton Maple Leafs, Toronto Oilers
Toto by ste si asi predstaviť nevedeli. V úvode 80. rokoch minulého storočia boli blízko k presťahovaniu Oilers i Maple Leafs. Zaujímavé však bolo, že Maple Leafs sa mali sťahovať do Edmontonu a Oilers do Toronta. Vtedajší majiteľ torontskej organizácie, Harold Ballard, mal finančné problémy a potreboval 50 miliónov dolárov. V zúfalosti zavolal majiteľovi Edmontonu Peterovi Pocklingtonovi, ktorý bez váhania súhlasil so vzájomnou rošádou ich tímov. O týždeň neskôr mu však Ballard zavolal, že z dohody nič nebude, lebo už svojich 50 miliónov zohnal inde. Podľa CBC mohli peniaze prísť od pivovaru Molson Brewery, ktorý sa v tom istom čase stal partnerom Maple Leafs. Pocklingtona to sklamalo, lebo z myšlienky bol nadšený, hoci v Toronte ho čakala stará hala, kým v Edmontone otvorili halu novú, vládla tam hokejová eufória a obyvateľstvo bohatlo.

1983 Saskatoon Blues
Tím St. Louis Blues patril medzi tie, ktoré patrili do pôvodnej skupiny expanzných tímov v roku 1967. Zároveň bol najstarším tímom ligy, ktorý ešte nezískal Stanleyho pohár. V roku 1983 sa tím takmer presťahoval do relatívne malého mesta Saskatoon z kanadskej provincie Saskatchewan. Záujemca Bill Hunter prisľúbil, že ak sa predaj stane realitou, začne s výstavbou arény pre 18 000 ľudí, ktorá by stihla privítať Blues v Saskatoone už v ročníku 1983/84. Dohoda sa však nespečatila. Stroskotala na vedení NHL – guvernéri boli proti pomerom 15-3. Liga totiž nevnímala Saskatoon ako mesto, ktoré by bolo udržateľným domovom jej organizácie. Majiteľ Blues Ralston Purina ju za to zažaloval a hrozil, že rozpredá svojich hráčov a všetky klubové aktíva. Preto si Blues pod svoje krídla zobrala liga, ktorá si stanovila termín, do ktorého by tím držala nad vodou. Len desať dní pred uzávierkou odkúpil klub Harry Ornest, ktorý ho napokon udržal v St. Louis.

1995 Nashville Devils
Počas svojej cesty k Stanleyho poháru visela nad Devils hrozba sťahovania sa. Problémom bola výška prenájmu arény v New Jersey. Organizácia, ktorá predtým hrávala v Kansas City i v Colorade, sa mohla tentokrát presťahovať do Nashvillu. Ten ponúkol bonus 20 miliónov dolárov, ak sa tím presťahuje, a k tomu pridal výhodné podmienky prenájmu. Ani zisk titulu tieto reči úplne neutlmil. Hrozilo, že sa Devils stanú prvým tímom histórie, ktorý by získal titul a novú sezónu by začal v novom meste. Až 14. júla sa uzavreli rokovania o novom prenájme, ktoré umožnili zostať Devils v Meadowslands Aréne ďalších 12 rokov. Majiteľ John McMullen potom povedal, že ekonomicky by sa mu viac vyplatilo sťahovanie, ale ako rodákovi z New Jersey záležalo na tom, aby tím zostal v mieste, ktorému patrí jeho srdce.

Článok pokračuje pod reklamou

1998 Houston Oilers
Peter Pocklington došiel blízko k predaju Oilers aj v roku 1998, keď jednal so záujemcom, ktorý by klub presťahoval do Houstonu. Toto sťahovanie by bolo ranou pre kanadský trh, ktorý v ostatných rokoch opustili Nordiques a Jets. Pocklington už bol dohodnutý s Lesliem Alexanderom, majiteľom tímu NBA Houston Rockets, že ponechá Oilers ešte tri roky v Edmontone a ak tam tím nebude ziskový, tak ho v roku 2001 presťahuje do Texasu. Nakoniec sa tieto rozhovory rozpadli, pretože Pockington už nemal povolenie predať tím niekomu, kto by ho presťahoval. Alexander mal však opäť šancu kúpiť tím a na sťahovanie nemusel ani čakať. Už sa dokonca hovorilo, že kým by sa Houston pripravil na vlastnú organizáciu, dočasne by Oilers našli domov v Nashville. Poslednou šancou pre Edmonton sa stala podmienka provinčnej banky, ktorá v tom čase prevzala kontrolu nad organizáciou, že miestne firmy budú mať príležitosť zaviazať sa do 30 dní 70 miliónmi dolárov, aby tak tím udržali v meste. Len niekoľko hodín pred uzávierkou sa to napokon podarilo skupine 13 ľudí, ktorí dokázali zohnať peniaze na polovičnú zálohu. Táto skupina sa ešte rozrástla a tím kontrolovala až do roku 2008.

2006 Penguins smer Hamilton, Kitchener-Waterloo alebo Kansas City
Penguins sa ekonomicky trápili a hrávali v staručkej Melon Aréne. V rovnakom čase mal šéf firmy Blackberry Jim Balsillie túžbu doviesť tím NHL do južnej časti kanadského Ontária. Jeho prvým pokusom bola kúpa pittsburghskej organizácie. Ponúkol za ňu 175 miliónov dolárov s prísľubom, že ju nepresťahuje a prispeje na výstavbu novej arény. Ak by k nej však nedošlo, mal právo tím presťahovať do Hamiltonu alebo Kitcheneru. Predaj stroskotal, keď sa napokon trvalo na tom, že sa tím nepresťahuje za žiadnych okolností. V rovnakom čase sa o Penguins zaujímali aj záujemcovia z Kansas City, v ktorom sa NHL hrala naposledy v roku 1976. V meste sa v tom čase stavala nová aréna, v ktorej organizácia mohla hrávať zadarmo. Nakoniec sa Mario Lemieux a spol. rozhodli tím nepredať. O rok neskôr sa oznámili plány výstavby novej arény. Sidney Crosby napokon obnovil vášeň o hokej v meste a v roku 2009 mu pomohol získať aj Stanleyho pohár, ktorý podčiarkol zotrvanie tímu v „Steel City“.

2007 Hamilton Predators
Organizácia v Nashville mala ťažké prvé roky v NHL a budúcnosť bola neistá, keď sa Craig Leipold rozhodol organizáciu v roku 2007 predať. Na scénu sa vrátil Balsillie, ktorý súhlasil s kúpou tímu za 220 miliónov amerických dolárov. V úmysloch mal, samozrejme, presťahovať tím do Hamiltonu. Keď sa Leipold dozvedel, že Baisillie už vyjednáva o podmienkach prenájmu v miestnom Coops Coliseum, bol prekvapený. Dokonca sa v Hamiltone začalo s predajom permanentiek, čo bola taktika zvýšenia nestability organizácie Predators. Leipold sa následne rozhodol od dohody vycúvať a predal tím skupine investorov, ktorí sľúbili, že tím v Nashville udržia. Odvtedy sa klubu začalo dariť a so sťahovaním sa viac nespájal.

2009 Hamilton Coyotes
Basille sa aj v roku 2009 pokúsil priviesť NHL do Hamiltonu, tentokrát už bol dohodnutý na odkúpení Coyotes za 212,5 milióna amerických dolárov od Jerryho Moyesa, ktorý predtým vyhlásil bankrot tímu. Podmienkou kúpy bolo sťahovanie do kanadského mesta, s čím nesúhlasila liga a predaj zablokovala s tvrdením, že majiteľ klubu nemá právo vyhlásiť bankrot tímu NHL, s čím sa stotožnil aj sudca v Arizone. Predaj tímu tak stroskotal a kým sa nenašiel nový vlastník, ho mala pod kontrolou samotná liga.

2009 Kansas City Islanders
Kansas City sa spájalo s presunom organizácie NHL aj v roku 2009, keď sa špekulovalo o odchode Islanders z Long Islandu. Vtedajší majiteľ Charles Wang sa stretol s odmietnutím jeho snahy o renováciu Coliseum či výstavbu novej arény s podporou verejných zdrojov. Špekulácie o odchode sa zintenzívnili, keď sa v Kansas City otvorila nová aréna, v ktorej Islanders odohrali prípravný zápas. Wang sa sťahovaním organizácie vyhrážal niekoľkokrát, ale nakoniec ju dokázal predať novým majiteľom, ktorí sa zaviazali k tomu, že tím z New Yorku nepresťahujú.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský varuje: Len sa zahrievam! Aj ja chcem dosiahnuť túto métu V hre o post nového trénera Senators sú aj veľké mená Dvorský začal play-off zostra: Dva góly a víťazstvo! Bodoval aj ďalší Slovák + video Vzácnosť: Binnington bol produktívnejší ako autor víťazného gólu + videoJeden obranca sa Torontu zranil, ďalší sa vrátil. Ako je na tom hviezda?Obranca Buffala dostal maximálnu možnú pokutu + videoKraken podpísali zmluvu s nádejným obrancom Slafkovský len tretím Európanom histórie s takouto sériou, ďalšie tímy sú v play-offVideo: Bitky z 28. marca 2024 (4) Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies