Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
28. 03.
kurzy
00:30info
CAR
DET
00:00info
FLA
NYI
NHL live
00:00info
MTL
PHI
00:00info
OTT
CHI
00:00info
PIT
CBJ
00:00info
TOR
WSH
01:00info
MIN
SJS
01:00info
STL
CGY
01:00info
WPG
VGK
02:00info
COL
NYR
02:00info
EDM
LAK
03:00info
ARI
NSH
03:00info
SEA
ANA
NHL live
03:00info
VAN
DAL
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
«

Slováci v NHL

Pokročilé štatistiky: Sekera je späť. Do zostavy Dallasu zapadol

Koncom júna zarezonovala hokejovým Slovenskom správa o umiestnení Andreja Sekeru na „uncontidional waivers" za účelom ukončenia zmluvy s tímom Edmonton Oilers. Ostávali mu ešte dva roky zo zmluvy, ktorú podpísal v roku 2015 v celkovej hodnote 33 miliónov dolárov.

V prvých dvoch sezónach v drese Oilers sa prezentoval Sekera ako spoľahlivý obranca vo všetkých troch zónach. Najväčší dopad na tím mal rozhodne v tej druhej, kde výrazne prispel k postupu do bojov o Stanleyho pohár. Tam však utrpel zranenie v sérii proti Anaheim Ducks po zákroku od Ryana Getzlafa a práve tu môžeme hľadať začiatok jeho konca v Edmontone.


Aj keď toho za posledné dve sezóny príliš veľa neodohral, nového zamestnávateľa si našiel okamžite. V prvý júlový deň sa upísal na 1 rok tímu Dallas Stars. Generálny manažér tímu Jim Nill sa po podpise zmluvy vyjadril: „Andrej je spoľahlivý obranca, ktorý vie vyvážať puk a ktorý posilní našu defenzívu. S jeho príchodom vstupujeme do sezóny s dobrými pocitmi ohľadom našej hĺbky na danej pozícii, ako aj ohľadom schopnosti rovnať sa s akýmkoľvek typom súpera."

Máme za sebou prvú štvrtinu sezóny a rodák z Bojníc má na svojom konte odohratých 19 zápasov (priemerný čas na ľade 20:13 min.) s bilanciou 3 asistencie. To mu dáva v prepočte na 60 minút 0,31 bodov, čo je jasne najhorší výsledok v tíme (+200 min, 18 hodnotených hráčov), ale aj v ďalších individuálnych metrikách sa nie je príliš čím chváliť. Opäť v prepočte na 60 minút hry vykazuje 3,59 streleckého pokusu (shots/60, 17.), očakávané góly 0,07 (ixGF/60, 18.), striel na bránku aj mimo 4,68 (iFF/60, 18.), príležitosti na skórovanie 1,56 (iSCF/60, 18.) a z toho z tých najnebezpečnejších pozícii 0,31 (iHDCF/60, 17.). Priložený graf nám ukazuje ako výrazne zaostáva v tejto oblasti a to nie len v rámci tímu Dallas Stars.

Na vodorovnej lište sa nachádzajú individuálne všetky strelecké pokusy v prepočte na 60 minút hry (iCF/60) a na zvislej zase očakávané góly v prepočte na strely. Sekera sa mimochodom naposledy strelecky presadil počas základnej časti 23.3.2017 v zápase Oilers proti Colorado Avalanche!

Je však oblasť, ktorá v jeho prípade rozhodne stojí za zmienku a to v eliminovaní streleckých pokusov. Zoberme to však nie v rámci tímu, ale celej ligy. V hre 5 na 5 v prepočte na 60 minút hry s ním na ľade dovolia súperom 23,1 striel na bránku, čo je najlepší výsledok v lige (+300 min, 197 hodnotených hráčov)! S ním na ľade tím inkasuje opäť v prepočte na 60 minút hry 1,11 gólu, čo je zase 2.najlepší výsledok v rámci ligy. Spomenieme ešte očakávané inkasované góly 1,8 (xGA/60 – 12.) či príležitosti na skórovanie z tých najvýhodnejších pozícii 8,13 (HDCA/60 – 14.).

Ako je vidieť súperi strieľali počas jeho pobytu na ľade výrazne menej z predbránkového priestoru a celkovo z tých najnebezpečnejších pozícii (čím je farba modrejšia, tým menej striel v porovnaní s ligovým priemerom, naopak čím červenšia tak viac).

Sekera si výborne na ľade sadol hlavne s fínskym mladíkom Mirom Heiskanenom. Spolu v hre 5 na 5 sa na ľade objavili v 19 zápasoch (93:06 min). Spolu vykazujú pomer striel na bránku (SF%) 60,92, čo je 6. najlepší výsledok v lige medzi všetkými obrannými pármi (+80 min, 134 hodnotených obranných párov). Tu to však nekončí. Ich gólový pomer (GF%) 71,43 (14.), ale hlavne pomer očakávaných góloch (xGF%) 65,96, pomer príležitosti na skórovanie (SCF%) 66,67 a z tých najnebezpečnejších pozícii (HDCF%) 67,74. Vo všetkých troch sú najlepší v celej lige! Kto hrá prím v tejto dvojici netreba rozoberať, ale je zaujímavé, že Heiskanen má nižšie CF% bez Sekeru ako s ním (s ním na ľade 54,61, bez 51,75).

Možno si poviete, že Stars majú jednu z najlepších defenzív v lige a Sekera sa možno len „vezie". Rozhodne nie. Dodám, že štartuje v obrannej tretine v prepočte na 60 minút 10,16 striedaní, čo je 33. najvyšší výsledok celkovo medzi hráčmi a 17. medzi ligovými zadákmi. Tak isto jeho TOI% QoT (kvalita času na ľade – vážený priemer hracieho času spoluhráčov, s ktorými nastupoval) je 27,7, kým TOI% QoC (kvalita času na ľade – vážený priemer hracieho času súperom, proti ktorým nastupoval) je vyšší a to 29,1.

Keď si to zhrnieme tak:

Jeho ofenzívny prínos (GF/60, xGF/60, CF/60) pre tím je mizivý, naopak ten defenzívny je výrazný (xGA/60, CA/60), dokonca vyše dve štandardné odchýlky nad ligovým priemerom.

Andrej Sekera, aj napriek niektorým ukazovateľom, zapadol dobre do tímu, ktorému sa pred sezónou dávali veľké šance na úspech. Ešte je pred ním, aj samotným tímom, veľa práce, ale čo môžeme s radosťou napísať po dvoch rokoch útrap je: Andrej Sekera, vitaj späť v najlepšej hokejovej lige sveta.

Štatistiky sú ku dňu 23.11.2019.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Nepríjemný náraz sa mu stal osudný: Útočník Blues si už v sezóne nezahrá Mladý slovenský útočník už atakuje dvojcifernú sériu Černák s míľnikom, ktorý dosiahol ako štvrtý hráč Tampy a tretí Slovák v históriiĎalší hráč Washingtonu vstupuje do asistenčného programu! Seattle podpísal zmluvu s nedraftovaným útočníkomSlafkovský nasadil „beast mode“: Neviem, či tu od čias Jágra bol v tomto lepší mladík, tvrdí skaut Video: Trent Frederic vs. Tanner Jeannot (bitka) Slafkovský umlčal kritikov. Raz bude nebezpečný, hovorí víťaz Stanleyho pohára Guentzel otvorene: Chcel som zostať v PittsburghuNezmysel? Obvinení Hart, Dube a spol. sa spájajú s Ruskom Šialené: Shane Doan sledoval, ako jeho syn pri debute snov prepisuje históriu! + videoTortorella sa ospravedlnil svojmu brankárovi za nedeľnú reakciu Prvý tím v NHL si zaistil play-off. Ako sa vyvíjajú šance Slovákov? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies