Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Najlepšie prezývky histórie NHL II. – prezývky brankárov, bitkárov a rýchlikov

Včera sme priniesli prvú časť prehľadu top prezývok histórie NHL podľa Jeffa Seida a teraz prichádza na rad aj tá druhá. V nej sa zameriame na prezývky brankárov, bitkárov, ako aj tvrdých i poriadne rýchlych hokejistov.

Brankárske prezývky

Dominik „The Dominator“ Hašek – vo svojej ére bol dominantným brankárom, ktorý získal šesť Vezinovych a dokonca dve Hartove trofeje. Z toho vyplynula aj jeho prezývka, ktorú navyše podporilo aj jeho krstné meno.

Georges „The Chicoutimi Cucumber“ Vezina – trofej pre najlepšieho brankára bola nazvaná po ňom a on bol spoluhráčmi nazvaný „Uhorka z Chicoutimi“, pretože bol rezervovaný a nič ho nerozhodilo.

Lorne „Gump“ Worsley – prezývku dostal už v mladosti podľa toho, že si jeden zo spoluhráčov uvedomil, že mu vlasy stáli tak, ako komixovej postave, Andymu Gumpovi.

Článok pokračuje pod reklamou

Curtis „Cujo“ Joseph – prezývku dostal podľa veľkého psa z hororu Stephena Kinga. Navyše, išlo o zloženie prvých dvoch písmen jeho krstného mena i priezviska. Joseph mal dlhé roky na maske aj psa s vycerenými zubami.

Nikolaj „The Bulin Wall“ Chabibulin – meno dostal podľa Berlínskeho múru, ktorý bol mimoriadne odolný a takmer nepreniknuteľný. A také boli aj výkony, ktorými v roku 2004 pomohol Tampe k jej prvému Stanleyho poháru v histórii.

Gary „Bones“ Bromley – viac ako svojimi výkonmi zaujal svojou maskou, na ktorej mal lebku. Preto dostal prezývku „Bones“, teda „Kosti“.

Glenn „Chico“ Resch – podobal sa na herca Freddieho Prinzea, ktorý hral v komediálnom seriáli Chico and the Man.

Frank „Mr. Zero“ Brimsek – prečo nazvete brankára „Pán Nula“ je jasné. Brimsek v ročníku 1938/39 neinkasoval gól 231 minút a 54 sekúnd a neskôr 220 minút a 24 sekúnd. Vychytal 10 čistých kont i Stanleyho pohár.

Andre „Red Light“ Racicot – „Červené svetlo“ preto, lebo podával biedne výkony a často sa za jeho bránou rozsvietilo červené svetlo.

Henrik „The Kings“ Lundqvist – Švédsko reprezentoval pred príchodom do NHL, a keďže Švédi majú na dresoch tri korunky, rýchlo Lundqvistovi prischla prezývka „Kráľ Henrik“, keď žiaril vo svojej nováčikovskej sezóne v drese Rangers.

Felix „The Cat“ Potvin – jeho reflexy pripomínajúce mačku a jeho krstné meno totožné s populárnou animovanou postavičkou kocúra, mu vyslúžili prezývku „Kocúr“.

Tony „O“ Esposito – prezývku zloženú z jednoduchého písmena „O“ dostal pre svoju schopnosť vychytať v zápasoch nulu.

Steve „The Puck Goes Inski“ Buzinski – ďalší brankár, ktorý dostal svoju prezývku preto, lebo v jeho bráne končilo veľa pukov. Ide o výraz „Puk ide dnu“, pri ktorom je „In“ doplnené o „ski“, aby sa to lepšie hodilo k jeho priezvisku.

Eddie „The Eagle“ Belfour / „Crazy Eddie“ Belfour – Belfour bol známy pre svoju masku s hlavou orla po bokoch, preto ho volali aj „Orol“. Jeho nepredvídateľná a výbušná osobnosť však boli predpokladom pre vznik ďalšej prezývky – „Šialený Eddie“.

Prezývky bitkárov a tvrďasov

Derek „The Boogie Man“ Boogaard – medzi spoluhráčmi bol obľúbený, medzi súpermi so svojimi dvoma metrami a 120 kilogramami obávaný. Preto dostal prezývku, ktorá sa hodila aj k jeho priezvisku, podľa monštra, ktorým v minulosti strašili rodičia neposlušné deti.

Wendel „Captain Crunch“ Clark – kapitán Toronta miloval, keď si mohol pochrumkať na súperoch a naraziť ich na mantinel.

Dave „The Hammer“ Schultz – prečo nazvete bitkára „Kladivo“ ja zrejme jasné každému – bol to robustný bitkár so skutočne silnou ranou. V sezóne 1974/75 vytvoril rekord NHL so 472 trestnými minútami v jednej sezóne.

Dave „Tiger“ Williams – tento „Tiger“ je rekordérom NHL s 3966 trestnými minútami.

Dave „Cementhead“ Semenko – osobný strážca Waynea Gretzkyho bol známy aj ako „Cementová hlava“, pretože ho len tak nejaký úder nezložil.

Stu „The Grim Reaper“ Grimson – slávny bitkár z 90. rokov so slávnou prezývkou. „Smrťkou“ bol preto, lebo ak proti vám zhodil rukavice, tak to pre vás znamenalo koniec.

Frank „Seldom“ Beaton – jeho priezvisko evokovalo výraz „porazený“, ale ako bitkár prehrával pästné súboje len vzácne. Preto mu bola daná prezývka „Seldom“, čo v preklade znamená „zriedka“. Pred prvými prehrami mal aj prezývku „Never“, čo je v preklade „nikdy“.

Johan „Mule“ Franzen – švédsky útočník bol známy ako „Mulica“ pre svoj tvrdý a húževnatý štýl hry. Bol to hráč, ktorého bolo ťažké odstaviť od puku.

Jerry „King Kong“ Korab – ako obranca mal 191 cm a vážil cez 100 kilogramov, tak je asi jasné, prečo mu spoluhráči vymysleli prezývku „King Kong“.

Larry „Big Bird“ Robinson – bol veľký a silný, dve dekády bol oporou defenzívy Canadiens a keďže pripomínal postavičku z detského seriálu Sesame Street, tak po nej dostal trefnú prezývku „Veľký vták“.

Prezývky hokejových rýchlikov

Bobby Hull „The Golden Jet“ – jeho blonďavé vlasy a hokejová rýchlosť spôsobili, že si vyslúžil prezývku „Zlatý triskáč“. Mal aj jednu z najrýchlejších striel v hokeji, vďaka ktorej nastrieľal v NHL 610 gólov. Prezývka sa mu hodila dvojnásobne v časoch, keď hral za „Stíhačov“ z Winnipegu vo WHA.

Howie Morenz „The Statford Streak“ – NHL dominoval v 20. a 30. rokoch minulého storočia a stal sa jej prvou superhviezdou. Pochádzal zo Stratfordu a bol rýchly, preto ho volali aj ako „Blesk zo Statfordu“.

Pavel Bure „The Russian Rocket“ – každému je zrejmé, prečo Bure dostal prezývku „Ruská raketa“ – pochádzal z Ruska a bol rýchly ako raketa. V 702 dueloch NHL strelil 437 gólov.

Teemu Selänne „The Finnish Flash“ – národnosť a hokejový prejav sa odzrkadlili aj na prezývke Teemu Selänneho, ktorý sa stal „Fínskym bleskom“ už v prvej sezóne v lige, v ktorej vytvoril nováčikovský rekord so 76 gólmi.

Yvan „The Roadrunner“ Cournoyer – Roadrunner je rýchlo bežiaci vták typický pre juhozápad USA a Mexiko. Cournoyer dostal túto prezývku preto, lebo bol rýchly a drobný – vážil 78 kilogramov pri výške 170 cm.

Maurice „The Rocket“ Richard – slávna prezývka „Raketa“ vznikla pre hráča, ktorý v kariére strelil 544 gólov. Ako prvý strelil 50 gólov v sezóne a pokoril métu 500 gólov v kariére. Canadiens pomohol k ôsmim Stanleyho pohárom. V súčasnosti jeho prezývka rezonuje aj pre ocenenie Rocket Richard Trophy, ktoré sa udeľuje najlepšiemu strelcovi sezóny.

Henry „The Pocket Rocket“ Richard – Richardov mladší brat Henri bol od neho o desať kilogramov ľahší a o osem centimetrov nižší. Preto dostal prezývku „Vrecková raketa“. V kariére nazbieral 1046 bodov a s Canadiens vyhral ako hráč rekordných 11 Stanleyho pohárov.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies