Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Slávne útoky NHL: Červená armáda v Detroite

Ešte pred príchodom švédskej vlny pomáhali Detroitu k Stanleyho pohárom hráči ruskej hokejovej školy. Vrcholom ich pôsobenia bola unikátna „Ruská päťka“, formácia piatich hráčov, ktorá bola známa napríklad aj pod menom „Červená armáda“ či „Veľká červená mašina“.

Prečo bol tento slávny útok unikátny? Pretože v skutočnosti nešlo len o útok. Kým v Severnej Amerike bolo typické nasadzovať zvlášť trojice útočníkov a dvojice obrancov, na starom kontinente a v Rusku nebolo ničím zvláštnym, ak tréneri nasadzovali na ľad celé „päťky“.

A tréner Red Wings, Scotty Bowman, mal túto príležitosť práve vďaka pätici Sergej Fiodorov, Slava Fetisov, Vladimir Kostantinov, Slava Kozlov a Igor Larionov, ktorú často posielal na ľad pokope. Túto myšlienku mu pritom vnukol Larionov, ktorý si pre svoju inteligenciu vyslúžil prezývku „Profesor“.

V útoku hrávali Fiodorov, Larionov a Makarov. V obrane zase Fetisov a Konstantinov, ktorí sa zapájali aj do útokov a neraz sa ocitli v prečíslení dvoch na jedného. Treba zdôrazniť – dvoch obrancov na jedného...

Článok pokračuje pod reklamou

„Zrazu sa Konstantinov dostal do úniku, prehodil si puk z forhendu na bekhend a skóroval. A my sme si mysleli: ‘Čo to tam vpredu stvára?’ Alebo sme mohli vidieť, ako sa Konstantinov a Fetisov rútia spolu dopredu a my tam sedíme a smejeme sa. ‘Áno, naši dvaja obrancovia majú prečíslenie dvoch na jedného.’ Tí Rusi neskóroval vždy, ale puk mali na hokejke neustále,“ zaspomínal si Brendan Shanahan.

Larionov a Fetisov pritom spolu tvorili inú údernú formáciu, Zelenú jednotku, už v Sovietskom zväze, kde hrávali za tím CSKA Moskva a spolu s Alexejom Kasatonovom, Vladimirom Krutovom a Sergejom Makarovom žiarili aj v národnom drese.

Formácia v Detroite vznikala postupne – Fiodorov a Kontantinov prišli do tímu ako talentovaní mladíci, pričom prvý menovaný musel ujsť z hotela na turnaji v Portlande, aby si mohol splniť túžbu hrať v NHL. Neskôr k nim pribudol Kozlov a skúsený Fetisov, ktorý prišiel do tímu z New Jersey. Päticu uzavrel Larionov, ktorý do „Hokejového mesta“ prišiel výmenou zo San Jose v roku 1995. Vyžiadal si ho samotný Bowman.

„Vedel som, že by to mohlo fungovať. Jediná obava, ktorú som mal, bola, že sa liga naučí, ako proti nim hrať, a tak som sa ich rozhodol spočiatku nasadzovať len párkrát za zápas. V niektorých dueloch som čakal až do tretej tretiny, aby som ich nechal hrať spolu,“ poznamenal legendárny tréner.

„Červená armáda“ na ľade dominovala a stávalo sa, že svojich súperov dokázala zatlačiť aj počas dvojminútových striedaní. Síce neexistovala dlho, ale ukázala niečo, čo NHL dovtedy nezažila, a postarala sa aj o to, že sa začal rúcať predsudok, že čím viac Európanov v tíme máte, tým menšiu šancu na úspech budete mať.

Aj v samotnej šatni Red Wings bolo počuť také hlasy. Jeden z veteránov vraj povedal vtedajšiemu generálnemu manažérovi Jimovi Devellanovi toto: „Stále draftujete Európanov, Jimmy, a oni sú mäkkí. Nikdy nevyhráme s týmito chlapcami Stanleyho pohár.“

Slova veterána sa nepotvrdili. Ich zručnosti a súhra napokon neviedli len k individuálnym úspechom, ale aj k definitívnemu vystúpeniu Red Wings z temnej éry. V roku 1995 pomohli tímu k finálovej účasti a o dva roky neskôr ukončili aj čakanie na Stanleyho pohár, ktoré trvalo od roku 1955.

Počas daného play-off mal Detroit bilanciu 16-0, ak formácia bodovala. Stalo sa pritom len štyrikrát, že vo vyraďovacích bojoch jej členovia nebodovali. Dokopy nazbierali 53 bodov, pričom Fiodorov viedol produktivitu tímu s 20 bodmi (8 gólov, 12 asistencií). Kozlov ich nazbieral 13, Larionov 12, Fetisov a Konstantinov po 4.

Nanešťastie, formácia v tomto zložení zanikla krátko po veľkom úspechu. Autonehoda totiž spôsobila, že Konstantinov už nikdy nemohol hrať hokej, pretože zostal paralyzovaný na vozíku. Nasledujúci ročník tím venoval jemu a „Vladinator“ bol s ním na ľade, keď oslavoval úspešnú obhajobu.

Druhá verzia „Ruskej päťky“ vznikla ešte pred ziskom Stanleyho pohára v roku 1998, keď Red Wings získali pred prestupovou uzávierkou obrancu Dmitriho Mironova. Ten však hneď po sezóne zamieril do Washingtonu.

Pomaly z Detroitu odchádzali aj ďalší Rusi zo slávnej formácie. Fetisov v roku 1998 ukončil hráčsku kariéru a Kozlov sa v roku 2001 vrátil do Ruska. Larionov tím opustil v roku 2000, ale vrátil sa doň ešte na tri sezóny, aby bol aj pri titule v roku 2002. Ten získal aj Fiodorov, ktorý však o rok neskôr tím tiež opustil.

Počas existencie „Červenej armády“ v Detroite získal Fiodorov svoju druhú Selkeho trofej, Konstantinov získal cenu pre hráča s najlepším plus/mínus a dostal sa vysoko aj v nomináciách na Norrisovu trofej – v roku 1996 bol v hlasovaní štvrtý, o rok neskôr dokonca druhý.

Po hráčskych kariérach sa traja členovia formácie ešte stretli na jednom mieste – v Hokejovej sieni slávy. Uvedení do nej boli postupne Larionov (2008), Fetisov (2001) a Fiodorov (2015).



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL naživo: Začína sa play-off!Tréner vychválil Pospíšila a označil ho za potkana. Slovák si reakciou získal expertaNHL je v Utahu veľkým hitom už teraz: Neuveriteľné množstvo záujemcov o permanentkyJe tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies