Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
18. 04.
kurzy
01:00info
MIN
SEA
NHL live
02:00info
WPG
VAN
03:00info
CGY
SJS
03:30info
COL
EDM
NHL live
04:00info
VGK
ANA
NHL live
04:30info
LAK
CHI
19. 04.
kurzy
Žiadne zápasy
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom: Šatanov a Demitrov rok, medzi prekvapeniami Alfie i Zeďo

Naše potulky draftami minulosti nás teraz priviedli k rokom 1993 a 1994. Prvé roky po osamostatnení Slovenska priniesli niekoľko prekvapení i draftovanie slovenských velikánov, akými boli Miroslav Šatan, Pavol Demitra či Richard Zedník.

1993

Draft je o jednej z najhorších prvých volieb draftu a jednej z najlepších druhých volieb draftu. Okrem toho sú tu mená, ako Chris Gratton, Paul Kariya, Rob Niedermayer, Jason Arnott, Saku Koivu, Todd Bertuzzi už v prvom kole, neskôr Shean Donovan, Jamie Langenbrunner, Bryan McCabe či Václav Prospal.

Najlepší výber: Chris Pronger z druhého miesta je výber ako hrom, takisto všetci hráči spomínaní vyššie, no najlepším hráčom z tohto roka bude hráč, ktorý mal toho odohrať viac. Paul Kariya. Stalo sa čo sa stalo, no dovtedy Kanaďan nazbieral 989 bodov v rovnakom počte zápasov. Žiaden hráč z tohto draftu nedosiahol 1000-bodovú hranicu a Paul by s tým určite nemal problém

Najhorší výber: Legendárna draftová jednotka, Alexandre Daigle, o ktorom je už aj zbytočné písať opäť to isté. 616 zápasov, 327 bodov a nevídané sebavedomie. Všetkých 7 hráčov, ktorí nasledovali po ňom, dokázalo nazbierať viac bodov ako on, jedna z najhorších prvých volieb v histórii.

Prekvapenie draftu: Keďže tu máme aj kategóriu najlepší Slovák, zaradíme sem voľbu z 10. kola a celkového 250. miesta. Fínskeho zadáka Kimma Timonena si vybralo Los Angeles takmer na konci, no v NHL urobil väčšiu stopu ako drvivá väčšina hráčov pred nim so Stanley Cupom ako čerešničkou na torte.

Najlepší Slovák: Zlatá éra Slovákov, inak sa 90. roky ani nazvať nedajú. Ďalší štyria hráči a aj keď sa ani jeden nedostal do prvej stovky, z dvoch sa stali legendy. Richarda Šafárika si zo 116. miesta vybralo Buffalo, no v NHL nikdy nehral. Martina Štrbáka si s 224. miesta vybralo Los Angeles a v NHL odohral iba 49 zápasov. Potom sú tu ale dve legendy – Miroslav Šatan vybraný zo 111. miesta Edmontonom Oilers, ktorý má na konte 1050 zápasov a Stanley Cup, a Pavol Demitra vybraný z 227. miesta Ottawou, ktorá jeho výmenu dodnes ľutuje a ktorý je najlepším Slovákom z roku 1993. 848 zápasov, 768 bodov. Len štyria hráči draftovaní v tomto roku nazbierali viac bodov a všetci boli vybraní v prvom kole.

1994

Draft, ktorého najväčšie hviezdy sa vyberali až neskôr. Draftová jednotka Ed Jovanovski síce nebol zlým hráčom, no jednotkou by spätne nebol. Skvelý draft majú za sebou susedia z Česka. Radek Bonk vybraný z tretieho miesta má za sebou solídnu kariéru, Milan Hejduk taktiež a nepochybne aj Patrik Eliáš. Poslední dvaja ale prišli na rad až neskôr. Kanaďan Ryan Smyth tiež určite nebol zlým výberom prvého kola, a platilo to aj o neskorších voľbách v podobe Josého Theodorea, Fredrika Modina, Sheldona Souraya alebo Chrisa Druryho.

Najlepší výber: Skvelým výberom bol Patrik Eliáš na konci druhého kola, ktorý sa stal legendou New Jersey a je len jedným len z dvoch hráčov tohto roka, ktorý prekonal hranicu 1000 bodov. Okrem toho získal aj 2 Stanley Cupy, ku ktorým sa zaslúžil nemalou mierou. Najlepšou voľbou je ale Daniel Alfredsson. 1246 zápasov a 1157 bodov a to bol vybratý až zo 133. miesta. Aj keď tímové víťazstvo chýba, individuálne bol „Alfie“ lepším hokejistom.

Najhorší výber: Ako si prečítate nižšie, voľby v prvom kole neboli poväčšine najšťastnejšie, Jason Bonsignore je útočník draftovaný ako štvrtý v poradí so 79 zápasmi na konte a len trom presnými zásahmi. To z neho robí jednoznačne najhoršiu voľbu draftu.

Prekvapenie draftu: Taká plejáda hráčov draftovaných po prvej stovke nemá obdobu. Kim Johnsson vybraný z úplného konca a 286. miesta, Tomas Holmström z 257. miesta, Steve Sullivan z 233. miesta, Tomáš Vokoun z 226. miesta, Jevgeni Nabokov z 219. miesta, Tim Thomas z 214. miesta, Bryce Salvador zo 138. miesta, či už spomínaný Daniel Alfredsson zo 133. miesta. Opäť raz, Daniel Alfredsson je aj tak najlepším hráčom vybraným z minimálne 100. miesta. Všeobecne je pokladaný za jedno z historicky najväčších prekvapení draftu NHL.

Najlepší Slovák: Ďalší štyria hráči zaujali skautov tímov NHL. Pomerne vysoko bol draftovaný Rudolf Verčík z 52. miesta, no aj Radoslav Kropáč z 260. miesta či Ján Lipiansky z 270. miesta NHL neokúsili. Richarda Zedníka z 249. miesta vybratého Washington ale na druhej strane môžeme pokojne zaradiť k najväčším prekvapeniam vtedajšieho draftu. Solídnych 378 bodov v 745 zápasoch hovorí za všetko.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Slafkovský je v spoločnosti veľkých mien. Vie, že sa môže zlepšiť. Čo plánuje po MS?Nemec mal svoje chyby, ale svojou defenzívou prekvapil. Akú známku si vyslúžil? Slováci v USHL postupovali ďalej, v CHL nie. Čaká nás séria slovenských brankárov Chromiak hrdinom zápasu, presadil sa aj Regenda + videoRok zmenil vo vnímaní Slafkovského veľa. Hovoril o tom viceprezident Canadiens Erik Karlsson otvorene o sezóne v Pittsburghu: Obrovské sklamanie V NHL debutoval bývalý dorastenec Trnavy. A hneď aj bodoval! NHL zverejnila termíny prvých duelov play-off. Kedy začnú Slováci? Majiteľ Jazz sa vyjadril k informáciám o predaji Coyotes Matthews robil, čo mohol, ale nebolo mu to súdené. Chýbali milimetre a štipka šťastia + video Kučerov napodobnil McDavida: Exkluzívny klub rozšíril na päť hráčov a dočkal sa ovácií v stoji! Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára s Pittsburghom úspech nezažil. Končí kariéru Canadiens urobili zásadné rozhodnutie ohľadom svojho trénera NHL zverejnila nominácie na King Clancy TrophyDetroit a Philadelphia podpísali vstupné zmluvy s vysokoškolákmi Na waiver listine je útočník Red WingsČernák viedol zápas a videl historický moment. Matthews ten svoj nezažil, Coyotes sa lúčili víťazne Hlavaj sa stretne v kempe aj s legendou: Fleury pokračuje v kariéreMS sa blížia: Optimizmus ohľadom Regendu, Mešár a Dvorský otázni, Nemec príde! Capitals vytvorili postupom negatívny rekord. Potopila Detroit neskorá informácia v rukách Tortorellu?Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies