Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
02:00info
BOS
TOR
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
21:00info
NYR
WSH
01:00info
WPG
COL
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Valábik jedným z top sklamaní Atlanty. Vrcholom bola bitka s Chárom + video

Pokiaľ ide o draftové prešľapy tímu Atlanta Thrashers, pamätný je najmä český útočník Patrik Štefan. Ani slovenský obranca Boris Valábik však od neho nemá ďaleko. Obaja už bývalí hokejisti patria medzi top prešľapy na drafte organizácie, ktorá sa v roku 2011 presťahovala do Winnipegu. Myslí si to Declan Schroeder.

Atlanta sa dostala len raz do play-off napriek tomu, že až deväťkrát si vyberala na drafte z prvých desiatich miest a dvakrát vlastnila voľbu číslo jeden. Na The Hockey Writers si minulý týždeň pripomenuli článok Schroedera, ktorý poukázal na päť najväčších draftových omylov tejto organizácie.

Ako prvý samozrejme prišiel na rad Patrik Štefan, ktorý sa v roku 1999 stal jednou z najhorších draftových jednotiek všetkých čias. Po sezóne v mužskej IHL dostal šancu v NHL, ale v prvej sezóne zaznamenal v 72 dueloch len päť gólov a 20 asistencií. V ročníku 2001/02 sa zlepšil na 31 bodov, ale v ďalšej sezóne ich nazbieral len 23. Pred výlukou si vytvoril osobné maximum so 40 bodmi a po výluke zaznamenal len 24 bodov. Vtedy bol vymenený do Dallasu. Za Thrashers odohral 414 zápasov so ziskom 59 gólov, 118 asistencií a 41 mínusových bodov. V novom tíme sa preslávil netrafením prázdnej brány.

Článok pokračuje pod reklamou

Mal byť ako Chára, jeho vrcholom bola bitka s Chárom

Po českom omyle sa Schroeder zameral na ten slovenský. Valábika si organizácia vybrala v roku 2004 z celkového 10. miesta. Potrebovala obrancu a predpoklad bol, že nitriansky rodák bude oporou zadných radov Thrashers v mnohých rokoch. Nakoniec však v NHL odohral len 80 duelov, v ktorých zaznamenal viac bitiek (12) ako bodov (0 gólov, 7 asistencií).

„Slovák, ktorý mal za idol Zdena Cháru, prišiel do Severnej Ameriky ako 17-ročný a hral juniorský hokej za Kitchener v OHL. Mal pozoruhodnú prítomnosť, keď meral 201 cm a vážil 111 kg. Tiež budil na ľade rešpekt, keď sa nebál zhodiť rukavice proti komukoľvek. V 163 zápasoch v Kitcheneri nazbieral úctyhodných 725 trestných minút,“ konštatoval Schroeder.

„Na rozdiel od Cháru, ktorý odohral vo viac ako 1500 zápasoch NHL a je stále užitočný aj v 43 rokoch, Valábik bol vysoký a to je všetko. Jeho hlavným problémom bola jeho pohyblivosť, resp. jej nedostatok. Neustále ho v nájazdoch k bráne porážali rýchli útočníci a pripomínal masívny stĺp, okolo ktorého sa preháňali rýchle autá Ferrari.“

Valábik odohral za Thrashers sedem zápasov v sezóne 2007/08, 50 zápasov v sezóne 2008/09 a 23 v sezóne 2009/10. Jeho kariérnym vrcholom bola bitka so Zdenom Chárom v decembri 2008.

Valábikov koniec v organizácii prišiel v roku 2011, keď ho Atlanta vymenila do Bostonu spolu s Richom Peverleym za Blakea Wheelera a Marka Stuarta. V drese Bruins si nikdy nezahral a kariéru ukončil po 20 zápasoch v Alpskej hokejovej lige v sezóne 2016/17.

Ďalšie draftové prepadáky Thrashers

Hoci za zmienku stáli aj hráči ako Luke Sellars (30. miesto, 1999), Riley Holzapfel (43. miesto, 2006) a Carl Klingberg (34. miesto, 2009), medzi zvyšné tri najväčšie prešľapy organizácie na draftoch boli zaradení obranca Grant Lewis, útočník Alex Bourret a útočník Daultan Leveille.

Lewis bol ďalší vysoký obranca draftovnaý v roku 2004 – z celkového 40. miesta. Ani s ním to však tímu nevyšlo. Už počas vysokoškolskej kariéry začal upadať a potom prišli problémy s členkom. Šancu dostal v záložnom tíme Atlanty v nižšej AHL a v sezóne 2008/09 odohral svoj prvý i posledný zápas v NHL. Pred ročníkom 2010/11 putoval do organizácie Nashvillu, potom si zahral za Lev Poprad v KHL a kariéru ukončil v Rakúsku v roku 2016.

Bourret bol celkovo 16. draftovaným hráčom v roku 2005. V juniorskej lige ukazoval veľký potenciál, ktorý však medzi mužmi nikdy nenaplnil. Po krátkom pôsobení v záložnom tíme bol vymenený do organizácie Rangers, v ktorej vydržal dva roky. Potom ho získala Arizona, ale ani v jej drese debut v NHL nezažil. Nakoniec strávil väčšinu kariéry v poloprofesionálnej LNAH.

Leveille bol draftovaný v roku 2008 z 29. miesta. Ani on nakoniec v NHL neodohral ani jeden zápas. Jeho vyhliadky začali upadať, keď sa rozhodol z juniorskej ligy presedlať na vysokoškolskú. Nakoniec s ním nováčikovskú zmluvu nepodpísala ani Atlanta, ani Winnipeg po presťahovaní. Nakoniec nedokázal preraziť ani v AHL.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies