Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Obhliadnutie za draftom 2001: Rok Petra Budaja, Slováci sa rovnali Švédom

Draft NHL v roku 2001 bol pre Slovensko kvantitatívne opäť úspešný, ale tentoraz nepriniesol až tak hviezdu silu. Napriek tomu však jeden tím siahol na dvoch Slovákov, ktorým sa v jeho drese podarilo zaujať. A jedným z nich bola aj prvá slovenská brankárska jednotka v lige.

2001

Po niekoľkých rokoch zlých prvých volieb začali v roku 2001 tímy konečne triafať do čierneho. Tento rok priniesol zatiaľ šesť hráčov s viac ako 1000 zápasmi na konte, no zároveň zatiaľ žiadneho s 1000 bodmi. Iľja Kovalčuk, Jason Spezza, Stephen Weiss, Mikko Koivu, Tuomo Ruutu, Dan Hamhuis, Aleš Hemský, Tim Gleason sú dobré voľby prvého kola. Neskôr prišli na rad Derek Roy, Fedor Ťutin, Michael Cammalleri. Jason Pominville, Tomáš Plekanec, Patrick Sharp či brankár Craig Anderson.

Najlepší výber: Nebyť zopár zvláštnych rozhodnutí draftovej jednotky, ruského útočníka Iľju Kovalčuka, mohlo byť v tejto kategórii jeho meno. Doteraz má 926 zápasov a 876 bodov, donedávna to bola kariéra s priemerom viac ako bod na zápas. Najlepším hokejistom roku 2001 je tak najproduktívnejší hráč draftu, kanadský útočník Jason Spezza, ktorého si brala z druhého miesta Ottawa. Túto voľbu získala snáď najlepšou výmenou klubovej histórie a zároveň asi najhoršou výmenou New Yorku Islanders. Momentálne hráč Toronta Maple Leafs je legendou klubu z hlavného mesta Kanady. Klub opúšťal po 11 sezónach s priemerom bod na zápas, štyrikrát pokoril hranicu 80 bodov, z toho dvakrát hranicu 90 bodov. V Dallase ho po dvoch dobrých sezónach dobehol vek a v ostatných troch rokoch zaznamenal značný pokles formy. Do dnešného dňa nazbieral v 1123 zápasov 940 bodov a ako jediný hráč z draftu 2001 má stále šancu na tisícku. Zároveň len tiež stále aktívny Dan Hamhuis odohral viac zápasov a to 1148 – to je len o 25 viac ako Spezza.

Najhorší výber: Tampa Bay musí voľbu ruského útočníka Alexandra Svitova z tretieho miesta veľmi ľutovať. Jeho zámorská kariéra trvala len 179 zápasov a strelil veľmi slabých 13 gólov. A krátko po ňom prišli na rad naozaj skvelí hokejisti.

Prekvapenie draftu: Po 100. pozícii prišlo na rad veľa stálic NHL. Christian Ehrhoff, Kevin Bieksa, Mike Smith, Dennis Seidenberg, Marek Židlický, Brooks Laich. Okrem nich z neuveriteľného 221. miesta Johnny Oduya, ktorý získal dva Stanley Cupy s Chicagom. Najväčším prekvapením draftu ale nie je. Tým je deviaty najproduktívnejší hráč draftu s 563 bodmi v 951 zápasoch, vo fínskej lige stále aktívny Jussi Jokinen. Ten bol vybratý až zo 192. miesta Dallasom. Okrem dresu Stars obliekal aj dresy Lightning, Hurricanes, Penguins, Panthers a posledný rok v zámorí stihol obehnúť ďalšiu štvoricu tímov a to Edmonton, Los Angeles, Columbus a Vancouver. V jeho najlepšej sezóne zaznamenal 65 bodov a 30 gólov. Aj keď Stanley Cup nikdy nevyhral, na takmer zabudnutého hráča na drafte je to vynikajúca kariéra.

Najlepší Slovák: Ďalší početný draft v podaní Slovákov priniesol len o jedného hokejistu spod Tatier menej ako minulý rok. Tímy NHL si dokonca vybrali len o jedného hokejistu zo Slovenska menej, ako si ich vybrali z takej hokejovej krajiny, akou je Švédsko.

V prvom kole tentokrát neprišiel na rad žiaden, no v druhom si tímy NHL vybrali troch. Obrancu Tomáša Slováka si vybral Nashville zo 42. miesta, útočníka Igora Pohánku New Jersey zo 44. miesta a brankára Petra Budaja Colorado zo 63. miesta. Kým prví dvaja neodohrali ani zápas, Budaj je najlepším Slovákom roku 2001. V NHL vydržal 13 sezón a často to bolo ako na hojdačke. V niektorých ročníkoch nastupoval ako bankárska jednotka tímu, v niektorých ako dvojka, jeden rok strávil mimo NHL, na sklonku kariéry už nechytal takmer vôbec. Po šiestich vcelku úspešných rokoch v Colorade odišiel do Montrealu, kde robil náhradníka 3 sezóny. To ho stálo miesto v NHL, keď jednu celú sezónu po pobyte v Montreale strávil na farme. Potom si ho upísalo Los Angeles, no odchytal len jeden zápas v prvom tíme. V nasledujúcej sezóne bol ale pre zranenie Jonathana Quicka jednotkou Kings, pokiaľ ho nevymenili to Tampy Bay, kde chytal len sporadicky. Posledné štarty v NHL si pripísal pri návrate do LA. Celkovo si v NHL zachytal v 368 zápasoch a vyhral 158 z nich, 18-krát zaknihoval čisté konto. Len brankári Craig Anderson a Mike Smith, draftovaní v tomto roku, toho odchytali v NHL viac.

Na začiatku tretieho kola, zo 64. miesta, si Florida vybrala Tomáša Maleca. Väčšinu zámorskej kariéry strávil v AHL, do NHL nazrel v 46 zápasoch. Za Panthers nikdy nenastúpil, no obliekal dresy Caroliny a Ottawy. Zo 120. miesta si Pittsburgh vybral Tomáša Surového. V jeho drese nastúpil na 126 zápasov a získal 59 bodov. Útočník František Skladaný vybratý zo 143. miesta Coloradom, obranca Ján Tabaček draftovaný Anaheimom zo 170. miesta, útočník Ivan Koložváry ako 198. a brankár Ján Chovan ako 213. voľba Toronta, v NHL nehrali.

V predposlednom kole boli draftovaní traja Slováci. Útočníci Peter Polčík, draftovaný Washingtonom z 254. miesta, a Marek Dubec, ktorého si z 247. miesta vybralo Buffalo, do NHL nenazreli. Voľba Bostonu, celkovo 241., obranca Milan Jurčina, odohral sedem sezón. V 430 zápasoch nazbieral 81 bodov. Okrem dresu Bruins obliekal aj dresy Capitals. Islanders a krátko aj Blue Jackets.

V poslednom kole draftu siahla Florida po dvoch slovenských obrancoch. Najprv si vybrala z 263. miesta Jána Blanára, ktorý to ale do NHL nikdy nedotiahol. O štyri miesta siahla po Ivanovi Majeskom, ktorý počas troch sezón v najvyššej hokejovej súťaži v troch rôznych kluboch odohral 202 zápasov so ziskom 31 bodov. Postupne obliekal dresy Floridy, Atlanty a Washingtonu.

Až z 227. miesta, na konci siedmeho kola, si Colorado vybralo talentovaného Slováka Mareka Svatoša s Memorial Cupom na konte. V prvej sezóne v NHL nastúpil len na 4 zápasy, no strelil dva góly. Po ďalšej sezóne, ktorú celú strávil v AHL, prišiel prelomový nováčikovský rok so ziskom 50 bodov v 61 zápasoch. V nasledujúcich štyroch sezónach aj vinou zranení prišiel herný úpadok a slovenský hokejista tím Avalanche opustil. Po krátkom pobyte v KHL to opäť skúsil v zámorí a v jednej sezóne obliekal dresy Nashvillu a Ottawy. Nepresadil sa a ďalšiu sezónu úplne vynechal. Jeho štatistiky v NHL činia 344 zápasov a 172 bodov. Po krátkom pôsobení v Slovane Bratislava odohral poslednú sezónu kariéry za rodné Košice, ktorá skončila titulom. V roku 2016 ako 34-ročný tragicky zomrel na predávkovanie.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL naživo: Začína sa play-off!Tréner vychválil Pospíšila a označil ho za potkana. Slovák si reakciou získal expertaNHL je v Utahu veľkým hitom už teraz: Neuveriteľné množstvo záujemcov o permanentkyJe tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies