Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Slováci v NHL

Toto je 5 najlepších slovenských útočníkov histórie NHL

Po najlepších brankároch a obrancoch sa teraz zameriame na päť najlepších útočníkov spod Tatier, ktorí sa kedy predstavili v NHL. Rozhodlo o nich takmer tisíc hlasov (979) v našej nedávnej ankete.

Hráči boli obodovaní podľa početnosti ich výskytu na jednotlivých pozíciách vo virtuálnych hlasovacích lístkoch. Hlas na prvom mieste mal hodnotu 5 bodov, druhom 4, treťom 3, štvrtom 2 a piatom 1. Tentoraz pôjdeme v rebríčku od piateho miesta po prvé:

5. Žigmund Pálffy, 1519 bodov
Nesmierne talentovaný krídelník mal v NHL najlepší gólový priemer zo Slovákov – 0,481. Priemer 1,042 bodu na zápas je zase tretí najlepší. Zažiaril v drese Islanders, pokračoval v tom aj v Los Angeles a kvality ukázal aj v Pittsburghu, v drese ktorého nedohral ročník 2005/06 pre problémy s ramenom. Ukončil kariéru a hoci sa k hokeju ešte vrátil, bolo to iba na Slovensku. V NHL tak odohral len 684 zápasov, no stihol streliť 329 gólov a nazbierať 713 bodov.

4. Stan Mikita, 1683 bodov
Slovenský rodák, ktorý emigroval do Kanady ako mladý chlapec, získal druhý najvyšší počet hlasov na prvé miesto (232), ale nakoniec ho predbehli ešte traja hráči. V NHL odohral až 1396 zápasov v drese jediného tímu, v ktorých zaznamenal 541 gólov, 926 asistencií a 1467 bodov – v tomto všetkom je lídrom Slovákov. Je členom Siene slávy, víťazom Stanleyho pohára, dvojnásobným držiteľom Hartovej trofeje a Trofeje Lady Byng, ako aj štvornásobným držiteľom trofeje Arta Rossa. V Chicagu na jeho počet vyradili číslo 21.

Článok pokračuje pod reklamou

3. Peter Šťastný, 2076 bodov
Šťastný ako jeden z troch útočníkov získal v hlasovaní nad 2000 bodov a až 190-krát bol zaradený na prvé miesto, čo je tretí najvyšší počet. Tiež je členom Siene slávy a tiež držiteľom Calderovej trofeje. S priemerom 1,268 bodu na zápas je lídrom Slovákov. V NHL odohral 977 zápasov za Quebec, kde mu vyradili číslo 26, New Jersey a St. Louis. Pripísal si v nich 1239 bodov za 450 gólov a 789 asistencií.

2. Peter Bondra, 2149 bodov
Druhým najlepším útočníkom je podľa hlasovania autor zlatého gólu z majstrovstiev sveta v roku 2002. Gólov v NHL strelil neúrekom a dvakrát bol najlepším strelcom ligy. Do Siene slávy sa nedostal a vo Washingtonu mu stále nevyradili jeho typickú 12-ku. Až do príchodu Ovečkina bol pritom dlho klubovým rekordérom v počte gólov i bodov. Na sklonku kariéry si zahral aj za Ottawu, Atlantu a Chicago. V 1081 dueloch strelil 503 gólov a nazbieral 892 bodov.

1. Marián Hossa, 3353 bodov
Za najlepšieho slovenského útočníka histórie NHL najlepší hokejoví fanúšikovia zvolili Mariána Hossu, ktorý vo svojej komplexnosti nemal medzi krajanmi konkurenciu. A práve tá komplexnosť spôsobovala, že bol dlho nedocenený. Do ligy prišiel ako ofenzívny talent, ale opúšťal ju ako obojsmerný klenot. V dresoch Ottawy, Atlanty, Pittsburghu, Detroitu a Chicaga odohral 1309 zápasov, v ktorých nazbieral 1134 bodov a strelil 525 gólov. Žiadnu individuálnu cenu nezískal, ale tri Stanleyho poháre, ku ktorým Blackhawks významne pomohol, by mu mali otvoriť dvere do Siene slávy. Mal potenciál odohrať aj viac zápasov, ale kariéru mu predčasne ukončila alergia. V ankete dostal až 309 hlasov na prvé miesto a ako jediný prekonal métu 3000 bodov.

Do prvej desiatky by sa ešte dostali: Pavol Demitra (1141 bodov), Marián Gáborík (985), Miroslav Šatan (938), Tomáš Tatar (100) a Michal Handzuš (79).

Na záver ešte raz ďakujeme všetkým, čo sa zapojili do ankety. Vy ste SlovakNHL!



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal poslal svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies