Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Slováci v NHL

Kopecký pred 10 rokmi prepísal históriu, Hossa ukončil kliatbu

Presne pred desiatimi rokmi slovenskí fanúšikovia oslavovali úspech tímu Chicago Blackhawks, ktorý v noci získal svoj prvý Stanleyho pohár od roku 1961. Pre slovenský hokej to bolo tiež prelomové, pretože prvýkrát sa stalo, že titul získali dvaja hráči spod Tatier. Boli nimi Tomáš Kopecký a Marián Hossa.

Pred touto dvojicou sa zo Stanleyho poháru tešili len Stan Mikita, ako prvý slovenský hokejový odchovanec Jiří Bicek, potom Martin Cibák, Kopecký a Miroslav Šatan.

Kopecký slovenským rekordérom

Kopecký predtým už raz na Slovensko Stanleyho pohár priviezol. Bolo to v lete 2008 po úspechu Red Wings. O dva roky neskôr sa tak do dejín zapísal ako prvý slovenský viacnásobný víťaz prestížnej trofeje v histórii.

„Je to senzačné. Toto je dôvod, prečo hráme hokej. Keď vyrastáte, snívate o zisku Stanleyho pohára. Už keď som ho získal s Detroitom, tie spomienky vo mne zostanú po celý život. Tie pocity sú neuveriteľné,“ povedal Kopecký po výhre Chicago 4:3 nad Philadelphiou v poslednom šiestom zápase finálovej série.

Článok pokračuje pod reklamou

Kopecký získal svoj prvý Stanleyho pohár v drese Detroitu, ale vtedy mu v účasti vo finálovej sérii zabránilo zranenie kolena. Do momentu zranenia však bol pevnou súčasťou tímu a splnil požiadavky kladené na to, aby mohlo byť jeho meno vyryté na pohár.

Vtedy sa stal prvým Slovákom, ktorý získal pohár a pritom neodohral v play-off ani jeden zápas. V roku 2010 ich odohral 17 so ziskom štyroch gólov a dvoch asistencií. Vo finálovej sérii strelil víťazný gól a pridal asistenciu.


Hossa sa na tretí pokus dočkal

Príbeh Mariána Hossu je dobre známy. Vo finále si zahral aj v rokoch 2008 a 2009, no vtedy neuspel ani v drese Detroitu, ani v drese Pittsburghu. Paradoxom bolo, že práve Pittsburgh a Detroit sa tešili z titulov, keď on stál na opačnej strane. Z toho vyplynuli aj reči o jeho kliatbe.

Po druhom neúspechu pred sezónou 2009/10 posilnil Blackhawks, aby pomohol urobiť z tímu víťaza. Úvod sezóny mu obmedzilo zranenie, ale postupne sa rozohral a v play-off už bol jednou z opôr. Odohral v ňom 22 duelov so ziskom troch gólov a 12 asistencií.

Ako jediný hráč histórie NHL sa dostal do finále v tretej sezóne po sebe s tretím rôznym tímom. V sérii proti Flyers zaregistroval gól a tri asistencie. Pohár mu putoval do rúk priamo od kapitána Jonathana Toewsa.

„Som nesmierne šťastný, že som to konečne dokázal. Nemohli sme jednoducho len zložiť naše hlavy. Museli sme pokračovať v práci. Vedeli sme, že to môžeme dokázať,“ povedal Hossa krátko po rozhodujúcom zápase.

„Keď sme sa opäť prebojovali tak ďaleko, bol som šťastný, že sme vo finále. Ale zároveň vlastne trochu zdesený. Som rád, že je hotovo. Do tretice všetko dobré. Vyhral som a držal Stanley Cup... to je pocit. Neuveriteľné.“


Hossa, kto napokon spojil svoje pôsobenie s tímom „Čiernych jastrabov“ ešte s dvoma majstrovskými sezónami. Zo Stanleyho pohára sa tešil aj v rokoch 2013 a 2015, v ktorom sa stal prvým Slovákom s majstrovským hetrikom v NHL.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies