Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Slováci v NHL

Pokročilé štatistiky: Herný pád Cháru je nespochybniteľný. Prečo je však stále dôležitý?

Vo veku 43 rokov je kapitán tímu Boston Bruins, Zdeno Chára, nielen najstarším obrancom v súťaži, ale aj najstarším aktívnym hráčom. Na vrchole svojej kariéry bol jedným z najlepších hokejistov na svete, ktorí dokázali výrazne ovplyvňovať dianie na ľade, pýšili sa obrovským dopadom na hru a v defenzíve vytvárali skoro nepreniknuteľný val. Toto je však príbeh minulosti...

Napriek svojmu veku je stále v lige, v ktorej nároky na hráčov rastú a zrýchľuje sa, veľmi rešpektovaným hráčom. To všetko vďaka svojej inteligencii, talentu a kondícií. Aký je však jeho vplyv a úloha v tíme? Hráva stále tie najdôležitejšie minúty alebo sa jeho pozícia zmenila?

V sezóne 2019/20 odohral 68 zápasov (1428:44 min) s bilanciou 4 gólov a 9 asistencií. S priemerným časom na ľade 21:01 bol druhým najvyťažovanejším hráčom v tíme (viac len Charlie McAvoy 23:10).

Pri vyrovnanom počte hráčov (even strength, 5v5, 4v4, 3v3) mali Bruins s Chárom na ľade horší pomer streleckých pokusov, striel na bránku a šancí, len pri dvojici Sean Kuraly a Chris Wagner (+500 min, 15 hodnotených hráčov). Často nastupoval s najlepšími hráčmi tímu, ale relatívna štatistika spoluhráčov (Teammate Relative Statistics, RelTM) už odbúrava tieto nedostatky a nepresnosti. Tieto štatistiky už pozerajú za hranicu relatívnych metrik tímu a namiesto porovnania vybraného hráča s celým tímom izolujú výkon hráča porovnaním jeho čísel so všetkými jeho individuálnymi spoluhráčmi. Kľúčom pri výpočte je zahrnutie výkonu hráča na ľade i priemer všetkých jeho spoluhráčov, keď daný hráč na ľade nebol.

V porovnaní s tímom mal Chára RelTM všetkých streleckých pokusov +/- -7,72 (14. v tíme, najhorší z obrancov), RelTM striel na bránku +/- -3,94 (13., najhorší z obrancov), RelTM očakávaných gólov +/- -0,2 (12., z obrancov horší Brandon Carlo). Ani jeden z 19 hráčov v tíme, ktorí s ním počas sezóny strávili v hre 5 na 5 aspoň 50 minút na ľade, nemal lepší pomer všetkých streleckých pokusov (CF%) s ním ako bez neho!

Chára dokonca strácal aj v potláčaní streleckých pokusov v tímovom porovnaní. Nezávislý tvorca vizualizácii údajov a štatistík, HB Analytics, porovnáva hráčov na základe metriky GAR (Goals Above Replacement). V skratke, je to "veličina", ktorá ukazuje ako hodnotný je hráč v porovnaní s hráčom "na náhradej úrovní", teda s hráčom, ktorý je ľahko dostupný a hneď k dispozícii. "Na náhradnej úrovni" je výraz, ktorý sa dáva hráčovi, ktorý pendluje medzi NHL a AHL, prípadne býva často zdravým náhradníkom.

Základný rámec pozostáva zo šiestich kategórií: ofenzíva pri vyrovnanom počte hráčov na ľade (EVO), defenzíva pri vyrovnanom počte hráčov na ľade (EVD), ofenzíva pri presilových hrách (PPO), defenzíva pri hrách v oslabení (SHD), uložené tresty (Take) a získané tresty (Drawn). Pri ofenzívnych a defenzívnych častiach sa zamerali na čisto strelecké pokusy (ofenzíva: výsledky, kvalita striel, množstvo striel, schopnosť zakončenia, defenzíva: kvalita striel proti tímu, množstvo striel proti tímu a nezblokované strely proti tímu) a pridali aj siedmu kategóriu A3Z (All Three Zones čiže prechodovú hru) a vznikol hbGAR.


(via HBAnalytics, Tableau)

Chára skončil s výsledkom -7,4 ako najhorší z hráčov Boston Bruins a ako 23. najhorší medzi všetkými obrancami (256 hodnotených obrancov). Okrem vyššie spomínaných streleckých pokusov (v presilových hrách si zahral iba 7:42 min), mal najhoršie penalizácie v tíme (penalizačný rozdiel hrozných -12) a rezultát za prechodovú hru -1,4 bol štvrtý najnižší v lige.

Z tohto nám vychádza, že jeho neprítomnosť na ľade robí tím lepším a herný pád bol v tejto sezóne nespochybniteľný. Prečo potom dostal toľko priestoru a minút na ľade v najlepšom tíme po základnej časti?

Skúsme to uviesť trochu do kontextu, rozobrať si nasadzovanie a dôležitosť pre tím. V početnej nevýhode boli Bruins s úspešnosťou 84,3% tretím najúspešnejším tímom v lige a Chára najčastejšie nasadzovaným hráčom tímu v tejto hernej situácii s priemerným časom na zápas 3:11 (12. v lige).


(via Micah McCurdy, HockeyViz)

Tepelná mapa nám ukazuje, z ktorých miest smeruje najviac nezblokovaných streleckých pokusov počas oslabení s Chárom na ľade. V tímovom kontexte zaostával, ale aj tak to bolo stále 1 % pod ligovým priemerom. V hre 5 na 5 dokonca 7 % pod ligovým priemerom. Zaujala hlavne vysoká efektivita tímu so slovenským kapitánom. S ním na ľade v tejto hernej situácii mal tím pomer gólov 57:35 (61,96%), čo bol najlepší výsledok medzi obrancami v tíme (8. medzi obrancami NHL) a celkovo sa pred neho dostala len štvorica Brad Marchand, David Pastrňák, Patrice Bergeron a David Krejčí.

Môžeme sa domnievať, že väčšinu času na ľade strávil s najlepšími hráčmi tímu a najčastejším partnerom v obrane mu bol Charlie McAvoy (807:13 min), ale... Práve McAvoy mal bez svojho kapitána na ľade pomer všetkých streleckých pokusov 58,31%, kým pomer strelených a inkasovaných gólov 24:20. S ním 47,80% a pomer 38:22 (63,33%). Ako sme však písali vyššie, ani jeden z hráčov Bruins s ním na ľade neriadil viac streleckých pokusov ako bez neho, napriek tomu len dvaja (Chris Wagner, Joakim Nordstrom) mali s ním na ľade gólový pomer pod 50 % !

Hľadať za tým môžeme úspešnosť streľby (10,09%), ale hlavne vysokú úspešnosť zásahov brankárov pri Chárovom pobyte na ľade (94,28%). Nadpriemerne PDO (sh% + sv%) je však dlhodobo neudržateľný jav a tu môžeme očakávať pokles ku tímovej hodnote 101,7. Toto však trvá už od posledných bojov o Stanleyho pohár, kde Bruins prehrali až vo finále proti St.Louis Blues.


(via Sportsnet)

Tu môžeme vidieť porovnanie tímu v poslednom play-off s Chárom na ľade (žltá farba) a bez neho (biela farba). Vplyv Cháru bol opäť menej výrazný (hlavne strely na bránku, všetky strelecké pokusy a prihrávky do slotu), ale tím s ním bol oveľa efektívnejší.

Hokejoví analytici síce tvrdia, že nasadzovanie do pásma nehrá až tak dôležitú úlohu, ale v prípade Zdena Cháru to treba spomenúť. V hre 5 na 5 štartoval v prepočte na 60 minút hry v útočnej zóne 4,38, čo je najmenej zo všetkých obrancov v súťaži. V percentuálnom vyjadrení (Off. Zone Start %) 32,3 je to tretia najnižšia hodnota (menej len Ian Cole z Avalanche a Mark Borowiecki zo Senators), ale pri percentuálnom vyjadrení štartov pri vhadzovaniach (Off. Zone Faceoff %) za 34,87 bol opäť na samom chvoste. K tomu si pridajte, že 46,4% hracieho času odohral proti elitným hráčom súpera (elite 46,4%, middle 29,8%, gritensity 23,8), čo je výrazne najviac spomedzi všetkých hráčov NHL! Zápas čo zápas hral proti najväčším hviezdam súperov skoro polovicu svojho pobytu na ľade.

Pri zohľadnení kvality spoluhráčov, s ktorými nastupoval, zistíme, že 43-ročný Zdeno Chára hral ôsme najťažšie minúty v celej NHL. K tomu si pozrieme ešte niekoľko dôležitých defenzivnych údajov v jeho podaní:


(via HBAnalytics, Tableau)

Výsledky sú v percentile, čo znamená percentuálne vyjadrenie voči ostatným ligovým hráčom. Teda, ak má Chára pri inkasovaných gólov z tých najnebezpečnejších miest na skórovanie v prepočte na 60 minút (High-danger goals against per 60) percentil "89", znamená to, že len 11 % hráčov vykazovalo v tomto prípade menší počet inkasovaných gólov z daných miest. Vo všetkých ukazovateľoch si viedol viac ako dobre, strácal len pri výstupoch z obrannej tretiny v držaní puku (PossExit % - 21 percentile). Úlohy na ľade sa zmenili, ale napriek tomu má stále veľkú dôveru. Niekde už stráca, ale jeho prínos pre defenzívu je stále na vysokej úrovni. Navyše, vedľa neho vyrástol jeden z najkomplexnejších obrancov v lige, Charlie McAvoy.

Zdeno Chára je stále dôležitým hráčom. Na ľade prináša určitú silu, zastrašujúci faktor, zodpovednosť a inteligenciu. Jeho úloha sa v tíme zmenila, ale jeho vplyv na ľade aj mimo neho zostal rovnaký. Zdeno Chára je jedinečný exemplár, ktorý nemožno nahradiť a nech sa už rozhodne akokoľvek ohľadom ďalšej kariéry, určite sa rozhodne správne. Tak ako mnohokrát počas svojej kariéry: zodpovedne, poctivo a inteligentne.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies