Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
24. 04.
kurzy
01:00info
TOR
BOS
NHL live
03:30info
DAL
VGK
NHL live
04:00info
EDM
LAK
25. 04.
kurzy
01:00info
TBL
FLA
NHL live
01:30info
NYI
CAR
NHL live
«

Slováci v NHL

Pokročilé štatistiky: Černák pomohol k Stanley Cupu viac, ako sa mohlo zdať

Play-off je v kanadsko-americkej NHL výnimočná časť sezóny. Bojuje sa o postup do ďalších kôl, ktoré vedú až do finále, v ktorom sa hrá priamo o to najdôležitejšie, čo u hokejistu v zámorí predstavuje slovo "úspech". Vidina zisku Stanley Cupu je natoľko silná, že väčšina hráčov je ochotná hrať cez bolesť a siahnuť až na dno svojich síl. Už niekoľko sezón liga nastavuje podmienky útočnému štýlu hry, stále však platí, že v tej najdôležitejšej časti sezóny sú pre úspech tímu dôležité rovnako aj obranné systémy.

Často počas play-off čítame: "obrana vyhráva tituly," ale na základe analýzy play-off od roku 1980 sa zistilo, že stále väčším prediktorom pravdepodobnosti víťazstva a väčšiu šancu na víťazstvo v sérii vám dá lepší pomer strelených gólov ako tých inkasovaných oproti súperovi.

Hráči Tampa Bay Lightning však napriek mimoriadnemu útočnému talentu v posledných dvoch bojoch o Stanleyho pohár pohoreli na defenzíve. Či už to bolo v konferenčnom finále v roku 2018 alebo hneď v úvodnom kole v roku 2019. Chcelo to zmenu. Tá prišla. Nastavenie tímu a podriadenie sa úspechu zmenou zaužívaného spôsobu hry bolo v prípade jedného hráča Bolts veľmi dôležitým faktorom cesty až do finále. Tým hráčom je Erik Černák.

Počas dvoch sezón v základnej časti si urobil skvelé meno s pozitívnym dopadom na defenzívnu hru tímu.

statistiky
(Erik Černák 2018-20 RAPM via Evolving-Hockey)

Regulované upravené plus/mínus (RAPM) je štatistický model odhadnutia účinku hráča NHL na úspešnosť jeho tímu v útočných a obranných zložkách pri vyrovnanom počte hráčov na ľade a v presilových hrách v prepočte na 60 minút hry. Tento model je nezávislý od spoluhráčov či súpera a tým pádom je ďaleko presnejší ako veľmi často používané +/-.

Tu vidíme, že Černák mal pozitívny dopad na strelené góly (GF/60) a hlavne očakávané inkasované góly (xGA/60) a strelecké pokusy proti tímu (CA/60). Podľa RAPM bol Černák spoľahlivým obrancom a treba poznamenať, že s lepším dopadom v sezóne 2018/19 ako tomu bolo v tej poslednej. Svedčí o tom aj jeho defenzívna hodnota metriky GAR (Goals Above Replacement).

V skratke, je to "veličina", ktorá ukazuje ako hodnotný je hráč v porovnaní s hráčom "na náhradej úrovní", teda s hráčom, ktorý je ľahko dostupný a hneď k dispozícii. "Na náhradnej úrovni" je výraz, ktorý sa dáva hráčovi, ktorý pendluje medzi NHL a AHL, prípadne býva často zdravým náhradníkom.

Obranná hodnota GAR v sezóne 2018/19 (defenzíva pri vyrovnanom počte hráčov na ľade + počas oslabenia) bola 5,7, tak v sezóne 2019/20 "len" 3,3. V dvoch oblastiach sa zaradil medzi absolútnu ligovú špičku. Ide o hru v početnej nevýhode a bránení obrannej modrej čiary. V tom druhom prípade si treba uvedomiť, že väčšina gólov padne do 7 sekúnd po vstupe do zóny a lepšie na tom bolo už len 6 % hráčov.

Toto bránenie však malo za následok, že v prípade úspešného prechodu už nie vždy stíhal obsadiť dostatočne predbránkový priestor. S ním na ľade v hre 5 na 5 dovolili v prepočte na 60 minút 25,89 šancí na skórovanie (2. najhorší v tíme a najhorší z obrancov, +600 min) a z toho bolo 9,81 z tých najnebezpečnejších pozícii (3. najhorší a opäť najhorší z obrancov). V rámci ligy to síce neboli ani len priemerné hodnoty, ale úspešnosť streľby z týchto miest bola v poslednej sezóne 17,47 %. Z vnútorného slotu je to už vyše 20 %.

Lightning mali po prvom mesiaci sezóny bilanciu 6-5-2 a dôvod bol jednoznačný. Na ich bránku smerovalo v priemere 34,5 striel (viac už len Senators a NY Rangers), 27,75 šancí (26.), z tých najnebezpečnejších miest 10,77 (22.), čo im dáva očakávané inkasované góly (analýza streleckých pokusov, šancí a nebezpečnosti striel) 2,91 (26.). Po tomto období už len tri tímy dovolili menej zakončení zo slotu, očakávané inkasované góly 2,46 (4.) a druhá najlepšia bilancia 37-17-4.

Černák strácal v porovnaní so spoluhráčmi v základných ukazovateľoch. K tomu tu máme relatívnu štatistiku spoluhráčov (RelTM, Teammate Relative Statistics). Tieto štatistiky už pozerajú za hranicu relatívnych metrik tímu a namiesto porovnania vybraného hráča s celým tímom izolujú výkon hráča porovnaním jeho čísel so všetkými jeho individuálnymi spoluhráčmi.

Kľúčom pri výpočte je zahrnutie výkonu hráča na ľade i priemer všetkých jeho spoluhráčov, keď daný hráč na ľade nebol. V porovnaní s tímom v prepočte na 60 minút hry strácal v góloch, v strelách či očakávaných góloch. Dokonca porovnanie očakávaných inkasovaných góloch (RelTMxGA/60) bolo štvrté najhoršie v tíme a najhoršie z obrancov. Trochu ho môže ospravedlňovať, že v ofenzívnej zóne štartoval v 45,92% prípadoch (z obrancov menej len Ryan McDonagh) a až 34% herného času odohral proti elitným hráčom súperov, čo bolo najviac medzi obrancami v tíme (napríklad Hedman 30,4% či Sergačev 26,2%).

Architecte Hockey (zakladateľom je analytik Bryce Chevalier) obsahuje zaujímavú funkciu "Player Styles". Používa rôzne štatistiky či mikrostaty a zaraďuje hráčov do hodnotiacich kategórii. Pokiaľ ide o obrancov, má 6 atribútov, ktoré používa na ich opis: High Volume Shooter, In-Zone Quaterbacks, Rush-Leaders, Build-Up Passers, Shutdown Defensemen a Deep Defensive Defensemen.

statistiky
(via Architecte Hockey)

Ako vidíte z časti Černákovej hráčskej karty vyniká hlavne ako "Shutdown" (defenzívny) obranca, ktorého charakterizuje hlavne vynikajúca úspešnosť odmietnutia vstupov do obrannej zóny.

Čo sa však zmenilo?

Počas bojov o Stanleyho pohár sa z Černáka stal typický "Deep Defensive". Túto kategóriu charakterizuje spôsob bránenia, ktorý začína až vo vnútri obranného pásma, teda nie už na obrannej modrej. S takýmito obrancami na ľade tím účinné limituje strely s označením "High Danger" (vysoko nebezpečné), z pásma sa dostávajú jednoduchými prihrávkami a pripisujú si množstvo zblokovaných striel.

Najčastejším partnerom mu v tejto sezóne bol opäť Ryan McDonagh. Počas základnej časti strávili spolu na ľade vyše 700 minút a v play-off ďalších skoro 250 minút. Kým v základnej časti to bol Černák, ktorý častejšie (a úspešnejšie) vystupoval z obrannej tretiny s pukom na hokejke či prihrávkou, v play-off sa situácia otočila. Ako sme písali vyššie, častejšie zabránilo vstupu do obrannej zóny v základnej časti už len 6 % hráčov ako Černák (úspešnosť dokonca vyššia už len u 3%), play-off to už bolo v dôsledku zmeny až 67 %.

K čomu potom to bolo dobré?

Dôvodom môže byť Andrej Vasilevskij. V tohtoročných bojoch o Stanleyho pohár bol výraznou osobnosťou a jedným z dôvodov úspešného ťaženia tímu, ale napriek tomu v jednej oblasti zaostáva. Podpriemerná úspešnosť pri strelách s najväčším nebezpečenstvom. V minuloročnom play-off bol medzi brankármi s 200 odchytanými minútami pri úspešnosti 78,9% horší už len jeden brankár, v tohtoročnom za 80,9% zase len piati. Aj keď Lightning patria medzi najúspešnejšie tímy v potláčaní striel a šancí z prebránkového priestoru, práve tu sa veľmi často rozhodujú zápasy. S Černákom na ľade ich Lightning dovolia v hre 5 na 5 v prepočte na 60 minút hry 6,24, čo je najlepší výsledok medzi všetkými obrancami (+150 min)!

Okrem McDonagha nastupoval často v play-off po boku s Michailom Sergačovom a spolu vytvorili skvelú dvojicu hlavne v potláčaní spomenutých príležitostí. Spolu na ľade (187:21 min) dovolia súperom v hre 5 na 5 v prepočte na odohraný čas 21,51 striel na bránku (4., +60 min, 56 obranných dvojíc), 14,11 šancí na skórovanie (1.), z najvýhodnejších miest na skórovanie 5,04 (1., s McDonaghom sú za 5,31 na 2. pozícii!), čo im dáva inkasované očakávané góly 1,13 (1., s McDonaghom 1,41 a 4. pozícia).

statistiky
(via HBAnalytics, Tableau)

Pohľad na hráčsku kartu nám odhalí, že Černákova hra bola lepšia ako nám ukazujú niektoré metriky. Hlavne vysoké hodnoty očakávaných gólov (xG) oproti skutočnému stavu plus/mínus gólov. Za všetkým môžeme hľadať tretiu najnižšiu úspešnosť zákrokov počas jeho pobytu na ľade (91,81%) v tíme. V porovnaní so spoluhráčmi mal RelTMGA/60 (inkasované góly) +0,28 (13. v tíme, +150 min, plusová hodnota je v tomto prípade tá horšia), kým RelTMxGA/60 (očakávané inkasované góly) -0,35 (1., lepší respektíve vyšší rozdiel pred spoluhráčmi majú už len štyria obrancovia).

Erik Černák odvádzal skvelú prácu. Napriek tomu, že musel zmeniť zaužívané veci ako tomu bolo počas základnej časti, ukázal veľký prínos a dôležitosť pre tímový úspech. Lightning chýba naplnili svoj sen o Stanleyho pohári a k tomu im výrazne dopomohol hráč, ktorý tímu dodal fyzickosť, tvrdosť či odhodlanosť. Nebál sa nasadiť svoje telo či zdravie pre úspech a dobro tímu. To urobilo z tohto tímu šampióna.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Nemec sa z vlaňajška poučil. Teší sa na MS i vyvrcholenie prípravy: Takýto turnaj tu nebol dlho V boji o juniorský Stanley Cup zostávajú stále dvaja talentovaní SlováciMarchand uznáva: Maple Leafs sú stavaní inak ako v minulých rokoch Canadiens, Capitals i Devils sú medzi klubmi s rekordnými trestami v platovom rozpočte Slafkovský na dne: Skauti porovnali Celebriniho s poslednými 9 draftovými jednotkami Anaheim by sa v lete mohol posilniť o zvučné mená. Priority sú dveSlovenský brankár žiaril v súboji s Gajanom, z postupového mečbalu sa teší aj Pekarčík Pohroma pre Canucks: V druhom zápase boli bez opory, zvyšok série je v ohrození! Obranca Bruins utrpel zranenie. Uvidíme ho ešte v play-off? Švajčiarska hviezda Devils podstúpi operáciu. Stihne kemp? Colorado umiestnilo na waiver listinu útočníka Strelil viac gólov ako Dvorský, teraz podpísal zmluvu v NHLSlováci sú po drámach bližšie k MS: Jeden spálil tutovku, druhý bol svedkom zákroku play-off!Ďalšie dve veľké posily Slovenska sú o krok bližšie k MS. V hre je späť aj útočník, ktorý si zahral NHLV AHL začalo prvým zápasom play-offFlyers podpísali novú zmluvu s ruským brankáromFanúšikovia Canadiens nechápu: Aj po takejto sezóne je Slafkovský tak podceňovaný?Anketa: Ako oznámkujete Slovákov v NHL za ich výkony?Francis nevylučuje pred letom zmeny v zostave i na lavičke Kraken Ramsay: Pospíšilovi by náš štýl mal sadnúť. Mešár a Dvorský? Niekedy sa musíte rozhodnúť inak Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies