Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Magazín

Pokročilé štatistiky: Ktorí hráči majú skutočný strelecký talent?

Strieľať pravidelne góly nie je jednoduché v dnešnej dobe na akejkoľvek úrovni. So stále prísnejším a agresívnejším obranným systémom, mobilnejšími obrancami a neustálym vývojom brankárskeho výstroja je byť úspešným zakončovateľom čoraz zložitejšie.

Či už si to chceme pripustiť alebo nie, bodová produkcia a strelecký talent sú kľúčové faktory schopnosti hráča dostať tím na vyššiu úroveň.

Každý vie, že bez strely je nemožné skórovať a vedieť, ako strieľať, je len malou časťou toho, ako sa dá prispieť k celkovému úspechu tímu.

Inštinktívne vedomosti o tom, kde strieľať, umožňujú hráčom stať sa lepšími strelcami gólov a to znížením času vo vysoko konkurenčných oblastiach na ľade. Ďalšími významnými faktormi, ktoré sú dôležité pre úspešné zakončenie sú množstvo, typ strely, vzdialenosť, uhol strely...

Niektoré strelecké pokusy sú cennejšie ako iné s vyššou pravdepodobnosťou streleného gólu. Práve na tomto základe pracuje koncept očakávaných gólov (expected goals) alebo vážená pravdepodobnosť gólového zásahu. Je to zmes pokročilej matematiky, štatistiky a metódy analýzy údajov. Elitní strelci budú neustále prekračovať svoje "očakávané góly", k tomu sa však ešte dostaneme.

Začnime najskôr tými najlepšími útočníkmi pri vytváraní streleckých pokusov v hre 5 na 5 s minimálne 500 odohratými minútami v sezóne 2019/20.


(via Sportsnet)

Os pre grafiku nastavená na priemer ligy medzi útočníkmi, v priemere si útočník pripíše niečo vyše 4 streleckých pokusov za 20 minút hry s úspešnosťou okolo 57 % smerovania do priestorov bránky.

Brendan Gallagher obhájil prvenstvo z predchádzajúcej sezóny a okrem neho sa za hranicu 7 streleckých pokusov dostala už len trojica Max Pacioretty, Alexander Ovečkin a Nathan MacKinnon. Pacioretty je však jediným hráčom z tejto štvorice, ktorého strelecké pokusy prešli až ku bránke vyššou úspešnosťou ako je ligový priemer.

Naopak Ovečkin a MacKinnon sú výrazne po ním, teda veľa ich striel smerovalo vedľa bránky, prípadne boli zblokované, čo nie je najlepšia vizitka.

Optimalizácia streleckých pokusov teda streľba z oblastí, z ktorých hráči skórujú najčastejšie môže mať aj u tých najlepších strelcov významnejší úžitok. Veď napríklad David Pastrňák si medzi rokmi 2016-19 pripísal 274 striel v hre 5 na 5 z oblasti ponad vhadzovacích kruhov a zaznamenal 0 gólov! Aký má teda zmysel, že 30 % z celkového počtu striel prichádza v jeho podaní práve z takzvanej "mŕtvej zóny"?

Pravdepodobne to nikoho neprekvapí, ale až 54 % všetkých striel na bránku v sezóne 2019/20 tvorili strely zápästím a dosiahnutých gólov takýmto typom strely bolo 48% z celkového počtu s úspešnosťou 8,82 %.

Najčastejšie sa prezentovali týmto typom streľby Max Pacioretty, Patrick Kane či Nathan MacKinnon. Najúspešnejším strelcom bol zase Auston Matthews s 28 gólmi, prenasledovaní dvojicou Jack Eichel (27) a Sebastien Aho (24). Najefektívnejší spôsob zakončenia to však rozhodne nebol a najvyššiu úspešnosť zakončenia mali odrazené puky (Off Rebound 28,98% - tieto však tvoria len 3% z celkového počtu striel), tečované strely (Tip In 16,55% a Deflected 15,17%) a bekhendové strelecké pokusy (11,36%). Mimochodom strely s náprahom (Slapshots) tvoria 14 % z celkového počtu s úspešnosťou 6,68% (najčastejšie Shea Weber, Alexander Ovečkin, Brent Burns).

Aj keď model očakávaných gólov nemá vplyv na skutočné strelecké schopnosti hráča, pozrieme sa na tých najlepších v poslednej sezóne.

Na vodorovnej lište nájdete celkový počet gólov v sezóne, na zvislej zase góly oproti očakávaným a vpravo hore tých najúspešnejších v sezóne 2019/20. Trojica Mika Zibanejad, Auston Matthews a David Pastrňák sa dostala cez hranicu vyše 18 gólov oproti očakávaným a za nimi skončili Alexander Ovečkin (13,91), Jack Eichel (13,24), Artemij Panarin (13)...

Ako teda zistíme pravdepodobnosť, že hráč má vzhľadom na doterajšie výkony v NHL skutočne určitú streleckú úroveň? Model predpokladaného streleckého talentu oproti priemeru (via MoneyPuck) sa to pomocou Bayesovskej štatistiky pokusil vyriešiť.

Počas celej doterajšej kariéry na základe pravdepodobnosti streleckej zručnosti a streleckého talentu v porovnaní s priemerným hráčom vyšiel najlepšie Steven Stamkos s predpokladaným streleckým talentom vyšším o 32,9 %. Za ním nasleduje (možno prekvapujúco) Shea Weber (32,1%). Potom prichádzajú Artemij Panarin (30,6%), Jake Guentzel (29,8%), Nikita Kučerov (29,7%), Patrik Laine a Iľja Kovaľčuk (28,9%), David Pastrňák (27,6%), Patrick Kane (27,3%), Brad Marchand (26,3%).

Rozhodne by sme v prvej desiatke očakávali či už Austona Matthewsa (24,9%), ale hlavne jedného z najoslňujúcich strelcov v histórii NHL, Alexandra Ovečkina (22,3%). Ten je určite jeden z najlepších hráčov, ktorý si kedy šnuroval korčule, fantastický strelec a snáď jediný hráč, ktorý má reálnu šancu prekonať rekord 894 strelených gólov počas základnej časti v podaní Waynea Gretzkého.

Hráči stále hľadajú spôsoby ako sa zlepšiť, pretože strieľanie gólov je jednou z najťažších vecí v profesionálnom hokeji. Dnešní brankári sú atletickejší a majú na sebe oveľa väčšie vybavenie ako v minulosti a hráči preto musia reagovať rýchlejšie, presnejšie.

Dnes už vedie k tomu, aby ste patrili medzi elitnú spoločnosť ostrostrelcov, dlhá cesta a treba si pamätať, že percento streľby nie je udržateľná zručnosť. Veď góly sú to, na čom skutočne záleží a rozhodujú o tom, kto sa bude na konci radovať. Preto väčšina z nás hodnotí hráčov na základe toho, ako často dávajú góly, prípadne ako im dokážu zabrániť. Je na tom však niečo zlé?




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal poslal svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies