Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
18. 03.
kurzy
01:30info
CGY
WSH
NHL live
03:00info
SEA
BUF
NHL live
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
«

Magazín

Úspechy a pády skautov NHL I. (2000-2004)

LukasPN
21.01.2021

Čas letí... Už je to 21 rokov, čo sa NHL nachádza v novom tisícročí. Ideálna príležitosť pozrieť sa aspoň v krátkosti na to, čo sa za ten čas skautom podarilo a čo si naopak „za klobúk“ určite nedajú.

V 3-dielnej sérii článkov, ktoré budú vychádzať raz týždenne si pripomenieme pamätné výbery draftov v rokoch 2000 až 2015 a tie ostatné roky si necháme ešte „dozrieť“.

Zásadný hlas pri výbere hráča majú generálni manažéri tímov. No, kam by to dotiahli bez prepracovaného systému a tímu svojich profesionálnych hľadačov talentov?

V tímoch NHL všetko úzko súvisí a tentoraz sa spoločne pozrieme na to, čo sa týmto tímom skautov podarilo a čo nie.

Draft 2000 (Calgary)

Áno, pamätáte sa správne. Išlo o ten draft, v ktorom si skauti NHL všímali Ricka DiPietra. Ten bol potiahnutý ako celková jednotka draftu tímom New York Islanders. Zároveň išlo o ten draft, v ktorom bol až do 7. kola prehliadaný „kráľ Henrik“, ktorého si vzali z 205. miesta konkurenční rivali New York Rangers. Ako je to možné? Tak túto otázku vám veru nezodpovieme. NHL je v tom krásna, že je niekedy maximálne nepredvídateľná.

Zabudnutí na drafte 2000:
SVK - 8.kolo (232.) - MIN - Ľubomír Sekeráš (obranca)
CZE - 6.kolo (171.) - PHI - Roman Čechmánek (brankár)

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov New York Rangers
7.kolo - (205.) - Henrik Lundqvist (brankár) 

Najhorší pick:
Tím skautov New York Islanders
1.kolo - (1.) - Rick DiPietro (brankár)

Zaujímavosť:
Rok 2000 bol pre slovenských fanúšikov hokeja v NHL rokom, v ktorom bol z 3. miesta vybraný náš najvyššie draftovaný slovenský hráč v dejinách. Marián Gáborík, ako celková trojka draftu, bol vybraný vtedy ešte novým tímom Minnesota Wild, ktorý na trenčianskeho rodáka obetoval aj svoju historicky prvú voľbu na drafte celkovo. Treba dodať, že tento výber dopadol veľmi úspešne. Marián sa začal odmeňovať prakticky okamžite, a to hneď vo svojom prvom zápase (6. okóbra 2000), v ktorom vsietil svoj prvý gól a zároveň sa stal aj prvým gólovým strelcom histórie klubu. Prvý zápas, prvý rekord. Úctyhodný počin na vtedy ešte „zelenáča“, čo poviete?

Draft 2001 (Florida)

V tomto drafte sa prekvapenie na 1. a 2. mieste nestalo. Čo sa od Ilyu Kovalchuka a Jasona Spezzu čakalo, to títo dvaja vtedy ešte mladíci začali s chuťou napĺňať. Tretí výber celkovo bol ale už o celkom niečom inom. Tampa Bay si vybrala Alexandra Svitova a ten už žiaľ svoj potenciál, ktorý v ňom vtedajší skauti Lightning videli, nenaplnil. 179 zápasov a 39 bodov je na trojku draftu pramálo a na to všetko Svitov v Tampe strávil len 1,5 sezóny.
Husársky kúsok sa ale podaril Dallasu, ktorý si zo 161. miesta vybral Mikea Smitha, budúceho hviezdneho brankára. No čo čert nechcel, tak ho presne po rovnakej 1,5 sezóne Dallas vymenil práve do Tampy Bay. Takže kto mal vlastne v danom roku šikovnejší skauting? Zrejme Dallas, no generálny manažér Lightning chybu svojich skautov dokonale zastúpil a pritiahol Smitha do Tampy.

Zabudnutí na drafte 2001:
SVK - 7.kolo (227.) - COL - Marek Svatoš (útočník)
CZE - 6.kolo (176.) - NYR - Marek Židlický (obranca)

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Dallas Stars
5.kolo - (161.) - Mike Smith (brankár) 

Najhorší pick:
Tím skautov Tampa Bay Lightning
1.kolo - (3.) - Alexander Svitov (útočník)

Zaujímavosť:
Atlanta Thrashers a jej tretí draft NHL dopadol azda najlepšie v histórii klubu. Ako prvého celkovo si Thrashers vybrali na drafte Ilyu Kovalchuka a rok pred tým ako druhého celkovo Danyho Heatleyho. Celkom slušný základ. Netreba ale zabudnúť, že nie vždy mali skauti tohto tímu takú dobrú ruku pri výbere. Ich celkovo prvý draft v roku 1999 (Patrik Štefan) im naopak nevyšiel.

Draft 2002 (Toronto)

Vybrať obrancu s kariérnym priemerom takmer 0,5 bodu na zápas pri tom, aby odohral vyše 800 zápasov v NHL, sa podarilo vtedajším skautom Buffala. A že podarilo. Skauti Sabres si ho vybrali až v 8. kole z 241. pozície. Také šťastie ale naopak nemali skauti Floridy Panthers. Tí dali dôveru českému útočníkovi Petrovi Tatíčkovi a vybrali si ho tak z 9. miesta celkovo. Výsledok? 3 zápasy v NHL, 4 sezóny v AHL a smer Európa. Žiaľ nie vždy vyjde všetko podľa plánu. 

Zabudnutí na drafte 2002:
SVK - bez nominácie
CZE - bez nominácie

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Buffalo Sabres
8.kolo - (241.) - Dennis Wideman (obranca) 

Najhorší pick:
Tím skautov Florida Panthers
1.kolo - (9.) - Petr Tatíček (útočník)

Zaujímavosť:
Výber z 1.miesta draftu bol už druhý rok po sebe veľmi úspešný. Columbus si vybral z 1. miesta celkovo Ricka Nasha a ten sa mu za to odvďačil 9 sezónami vo farbách klubu. Počas pôsobenia u Jackets sa stal kanonierom s viacerými 40-gólovými sezónami a kariéru v NHL ako takú napokon ukončil až po odohraní viac ako 1000 zápasov a zisku viac ako 800 bodov. Dvojkou vtedajšieho draftu bol brankár Kari Lehtonen, ktorého si vybrala Atlanta, pre ktorú to bol rovnako dobrý ťah, a trojkou draftu sa stal vďaka Floride Panthers neskorší člen Triple Gold Klubu, Jay Bouwmeester.

Draft 2003 (Nashville)

Adeptov na najlepší „pick“ roku 2003 je naozaj požehnane a vtedajší skauti mali v danom roku naozaj dobrý čuch na hráčov aj v neskorších kolách. Len ako príklad uvedieme mená ako sú Brian Elliott - Ottawa - 9.kolo (291.), Dustin Byfuglien - Chicago - 8.kolo (245.) a Joe Pavelski - San Jose - 7.kolo (205.). Čo meno, to hviezda NHL. Napokon ale pomyselné víťazstvo v tomto roku prisúdime niekomu úplne inému. Niekomu, koho všetci slovenskí fanúšikovia veľmi dobre poznajú a niekomu koho bude veľmi náročné nahradiť v čase, kedy sa rozhodne zavesiť lapačku „na kliniec“. Ako iste predpokladáte jedná sa o hráča, ktorý bol draftovaný a pýchou skautov tímu Montreal Canadiens v poslednom 9. kole draftu roku 2003 z 271. pozície. Tím hráčom nie je nik iný, ako náš Jaroslav Halák!
Opakom bol z 12. miesta celkovo vybraný skautingom New York Rangers Hugh Jessiman. Hráč, ktorý odohral v NHL spolu 2 zápasy, a hráč, ktorý okrem klubov AHL skúšal šťastie aj v chorvátskom tíme Záhreb, či rakúskom Vienna Capitals.

Zabudnutí na drafte 2003:
SVK - 9.kolo - (271.) - MTL - Jaroslav Halák (brankár) 
CZE - bez nominácie

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Montreal Canadiens
9.kolo - (271.) - Jaroslav Halák (brankár) 

Najhorší pick:
Tím skautov New York Rangers
1.kolo - (12.) - Hugh Jessiman (útočník)

Zaujímavosť:
Ako prvý bol po 3 rokoch vybraný opäť brankár a nad Fleurym sa spočiatku niesol aj akýsi prízrak Ricka DiPietra. Ten sa ale nepotvrdil a prvý stavebný kameň nových Penguins bol na správnom mieste. Z druhého miesta vybrala Carolina Erica Staala a z tretieho Florida Nathana Hortona.
Ak by sa draftovalo tak ako v súčasnosti a teda na 7 kôl draftu, tak by Jaroslav Halák, vzhľadom na to, že si ho Montreal vybral až v 9. kole, nebol v roku 2003 vôbec draftovaný.

Draft 2004 (Carolina)

Rok, v ktorom sa opäť zabudlo na budúcu brankársku hviezdu, pri ktorej rovnako platí, že ak by sa draftovalo ako v súčasnosti na 7 kôl, draftom by neprešla. Reč je o fínskom démonovi Pekkovi Rinnem, ktorého si vybral tím skautov Nashville Predators a za ktorých hrá dodnes. Ako je možné, že sa zabudlo na budúceho držiteľa Vezina Trophy? Odpoveď by mohla byť jednoduchá. Ako vraví stará známa pravda, brankári dospievajú oveľa neskôr ako ostatní hráči. Niečo na tom iste bude.
Ako najhorší „pick“ draftu sme vybrali útočníka Alexandra Picarda, na ktorého vsadil tím skautov z Columbusu už z 8. pozície celkovo. Spomínaný hráč odohral v NHL spolu 67 zápasov a to je na 8. miesto draftu málo.

Zabudnutí na drafte 2004:
SVK - bez nominácie
CZE - 6.kolo - (180.) - STL - Roman Polák (obranca)

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Nashville Predators
8.kolo - (258.) - Pekka Rinne (brankár) 

Najhorší pick:
Tím skautov Columbus Blue Jackets
1.kolo - (8.) - Alexandre Picard (útočník)

Zaujímavosť:
Z prvého miesta sa chyba na drafte opäť nespravila - Alexander Ovechkin. Ako by to mohla byť aj chyba, všakže? Tím Washingtonu Capitals vsadil na istotu, ktorá sa vyplatila. Z druhého miesta vyberal Pittsburgh a siahol po Evgenijovi Malkinovi. Kto vie, ako by vyzeral ich výber, ak by vedeli, že si budú môcť o rok neskôr vybrať Sidneyho Crosbyho, ktorý je mimochodom tiež center a aj si ho vyberú. Vzali by Malkina aj napriek tomu s rizikom, že budú mať dvoch mladých centrov, alebo by radšej vsadili na trojku draftu Cama Barkera, obrancu, ktorého si potiahlo Chicago? Ak áno, podarilo by sa Pittsburghu získať aj bez Malkina 3 Stanley Cupy, alebo by naopak Chicago z Malkinom získalo Stanley Cupov viacej? To sa už nedozvieme.

O ďalších úspechoch a pádoch skautov sa budete môcť dočítať už o týždeň. V druhej časti tohto seriálu si pripomenieme úspechy a pády skautov medzi rokmi 2005 a 2009.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Anaheim priniesol nemilú správu o RegendoviLepší ako velikáni slovenského hokeja: Šimon Nemec má na dosah rekord! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Latkóczy to dokázal, zahrá si finálový turnaj! Výhru vychytal aj ďalší Slovák Zhodenie rukavíc sa mu vypomstilo: Obranca Oilers utrpel zlomeninuPôjde na koberec: Ruského obrancu čaká konfrontácia s disciplinárkou NHL Nemec viedol svoj tím, prvý tím so Slovákom je vyradený z hry o play-off!Mešár: Mužský hokej by mi pomohol. MS alebo AHL? Rastie nám hviezda: Dvorský má lepší gólový priemer aj ako najlepší strelec ligy!Nemec atakoval Top 10, na rekord stratil 5 minút. Nedrží ho Zdeno Chára Na ľade si nič nedarujú: Pospíšil hovoril o účasti na MS i incidente so SlafkovskýmSlafkovský klubový rekord neohrozí. Už je v top 40 všetkých čias, prekoná aj Tomáša Jurča? Nemec: K novému trénerovi máme bližšie, otočilo sa to v môj prospech Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies