Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Magazín

Úspechy a pády skautov NHL II. (2005-2009)

LukasPN
29.01.2021

V predošlej časti sme sa venovali pamätným výberom draftov v rokoch 2000-2004 a nastal čas posunúť sa o pol dekády ďalej. Tentoraz si posvietime na pamätné výbery draftu v rokoch 2005 až 2009.

Zásadný hlas pri výbere hráča majú generálni manažéri tímov. No kam by to dotiahli bez prepracovaného systému a tímu svojich profesionálnych hľadačov talentov? V tímoch NHL všetko úzko súvisí, a preto sa poďme spoločne pozrieť na to, čo sa tímom skautov v sledovanom období podarilo a čo nie.

Draft 2005 (Ottawa)

Písal sa rok 2005 a práve skončila prvá celosezónna výluka v histórii NHL. Novinkou týkajúcou sa draftu bola zmena v počte draftových kôl. Z pôvodných 9 klesol maximálny počet kôl na 7, kde si z posledného možného výberu na čísle 230. vybral Nashville budúceho dvojnásobného víťaza Stanley Cupu, Patrica Hornqvista. Na opačnom konci draftu si v 1. kole z 13. miesta vyberalo Buffalo a to vsadilo na slovenského útočníka Mareka Zagrapana, čo sa im neskôr vôbec nevyplatilo. Marek v NHL neodohral ani jeden zápas a v súčasnosti pôsobí v slovenskej najvyššej hokejovej súťaži, kde oblieka farby popradského klubu.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Nashville Predators
7.kolo - (230.) - Patric Hornqvist (útočník)

Najhorší pick:
Tím skautov Buffalo Sabres
1.kolo - (13.) - Marek Zagrapan (útočník)

Zaujímavosť:
Nespochybniteľnou jednotkou draftu 2005 sa stala neskoršia hviezda NHL a celej generácie, Sidney Crosby, ktorú si vybral Pittsburgh. Z druhého miesta bol potiahnutý Bobby Ryan Anaheimom a z tretieho Jack Johnson, na ktorého získali práva Carolina Hurricanes. Na 5. mieste bol tímom Montreal Canadiens vybraný prvý brankár draftu 2005, Carey Price. To ako by dopadlo pôsobenie slovenského Jaroslava Haláka v tíme Montreal Canadiens, ak by si Pricea vybral tím Minnesota, ktorý bol zo 4. miesta na rade o pozíciu skôr zostáva už len špekuláciou, ktorá sa nenaplní. Jedno je isté. V začiatkoch kariér oboch spomínaných brankárov mal po vynikajúcom play-off vo farbách Montrealu jemne navrch náš Halák, no aj napriek tomu viedli jeho kroky postupne smerom k St. Louis Blues, kde jeho kariéra začala naplno rozkvitať.

Draft 2006 (Vancouver)

Po rokoch hojnosti na draftoch prišiel na rad trochu slabší ročník ako obyčajne. Nebola opomenutá žiadna z budúcich veľkých hviezd NHL, snáď len na Brada Marchanda si mohli niektoré zo skautských tímov spomenúť o čosi skôr. Stanley Cup a viac ako 750 zápasov a 650 bodov v NHL by malo byť značnou motiváciou na skorší výber, avšak v tom čase to skauti ešte nevedeli. Naopak vedieť, alebo aspoň tušiť mali v čase kedy sa vyberal 8. „pick“ draftu. Phoenix si z tohto miesta vybral Petra Muellera, ktorý sa najskôr javil vo veľmi dobrom svetle predovšetkým čo sa bodovej produkcie týka. Tá sa mu ale zastavila už na čísle 160 a o 6 rokov neskôr po drafte už z NHL odišiel do Európy.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Boston Bruins
3.kolo - (71.) - Brad Marchand (útočník)

Najhorší pick:
Tím skautov Phoenix Coyotes
1.kolo - (8.) - Peter Mueller (útočník)

Zaujímavosť:
Jednotkou draftu sa stal Erik Johnson vybraný skautingom St. Louis a trojkou draftu Jonathan Toews, základ mini-dynastie Chicaga. Čas Blackhawks bol ale na pláne dňa až po triumfe Penguins.
Pittsburgh vyberal štvrtýkrát po sebe z prvých dvoch miest na drafte. 2003 (1. miesto) Marc-André Fleury, 2004 (2. miesto) Evgeni Malkin, 2005 (1. miesto) Sidney Crosby, 2006 (2. miesto) Jordan Staal. Slušný základ k tomu, aby sa už o 3 roky po tomto drafte mohli radovať zo Stanley Cupu a neskôr z ďalších dvoch.

Draft 2007 (Columbus)

Opäť 8. miesto draftu a opäť to nevyšlo. Tentokrát z neho vyberali Bruins, ktorí sa rozhodli pre Zacha Hamila. Ten ale v ich službách odohral len 20 zápasov a v NHL sa už viac nepresadil. Naopak, šťastnejšiu ruku mali v 5. kole Stars, ktorým sa na 129. mieste podarilo nájsť svojho budúceho kapitána Jamieho Benna.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Dallas Stars
5.kolo - (129.) - Jamie Benn (útočník)

Najhorší pick:
Tím skautov Boston Bruins
1.kolo - (8.) - Zach Hamil (útočník)

Zaujímavosť:
Po predošlom roku, v ktorom si Blackhawks vybrali Jonathana Toewsa (3.), vyberali tento raz už z 1. miesta celkovo. O tom, že výber Patricka Kanea bol správny, sa mohli v nasledujúcich rokoch v Chicagu presviedčať pravidelne a o 4 roky neskôr to potvrdil už aj prvý z trojice Stanley Cupov, ktorý získali v tomto storočí.
Dvojkou draftu bol James van Riemsdyk, ktorého si vybrala Philladelphia, a trojkou Kyle Turris, po ktorom siahol vtedajší Phoenix Coyotes.

Draft 2008 (Ottawa)

Aj keď sa Minnesote podarilo vyskautovať svojho súčasného kapitána Jareda Spurgeona a vybrať ho v 6. kole zo 156. miesta, tak aj napriek tomu bol na drafte ešte jeden zabudnutý poklad. V 4. kole draftu sa podarilo nájsť Washingtonu svojho brankára číslo 1 na nasledujúce roky v podobe Bradena Holtbyho, ktorý neskôr priniesol celku Capitals okrem Vezinovej a Jenningsovej trofeje aj jeden Stanley Cup. Ten najhorší výber prišiel v roku 2008 ešte o čosi skôr ako v tých predošlých. Zo 6. miesta si vyberal tím Columbus Jackets a vybral Nikitu Filatova. Hráča, ktorý v NHL odohral 53 zápasov a odišiel do Ruska.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Washington Capitals
4.kolo - (93.) - Braden Holtby (brankár)

Najhorší pick:
Tím skautov Columbus Blue Jackets
1.kolo - (6.) - Nikita Filatov (útočník)

Zaujímavosť:
Celkovou jednotkou draftu v roku 2007 bol tímom Lightning vybraný neskorší kapitán tímu a víťaz Stanley Cupu Steven Stamkos. Dvojkou draftu sa vďaka výberu Los Angeles stal Drew Doughty a ten získal Stanley Cupu dokonca dvakrát. Trojka draftu v podaní Atlanty Thrashers vyšla na Zacha Bogosiana a aj ten získal jeden Stanley Cup. Štvorkou draftu bol Alex Pietrangelo vybraný tímom St. Louis a taktiež sa môže pochváliť ziskom Stanley Cupu. Päťkou draftu bol Luke Schenn a ten hádajte... Rovnako ako všetci hráči, ktorí išli pred ním na drafte, je víťazom Stanley Cupu. Túto skvelú šnúru preťal až na 6. mieste už spomínaný Filatov.

Draft 2009 (Montreal)

Draft 2009, v ktorom si v 6. kole vybral New York Islanders svojho budúceho kapitána Andersa Leeho zo 152. pozície, bol draftom, ktorý ale ešte o kúsok lepšie vyšiel organizácii Minnesota Wild. Tá si zo 161. miesta vyhliadla brankára Darcyho Kuempera, ktorého kariéra sa však naplno rozbehla až po príchode do Arizony Coyotes. Najhorším pickom sa stal po ročnej pauze opäť ten, ktorý bol potiahnutý z 8. miesta. Tentokrát bol „šťastlivcom“ Scott Glennie, ktorého si vybral Dallas Stars a ktorý v NHL odohral iba 1 zápas.

Najlepší zabudnutý pick:
Tím skautov Minnesota Wild
6.kolo - (161.) - Darcy Kuemper (brankár)

Najhorší pick:
Tím skautov Dallas Stars
1.kolo - (8.) - Scott Glennie (útočník)

Zaujímavosť:
Jednotkou draftu sa stal John Tavares, ktorého si vybrali New York Islanders. Dvojku spravili z Victora Hedmana v Tampe Bay Lightning a trojkou draftu vďaka Coloradu bol Matt Duchene.
V roku 2009 bolo draftovaných 5 slovenských hráčov a 3 českí. Jednotkou v slovenských farbách bol Richard Pánik, ktorého si vybrala Tampa Bay v 2. kole z 52. miesta. O osem miest neskôr rovnako v 2. kole bol Detroitom vybraný Tomáš Tatar (60. miesto). Richard Pánik v súčasnosti atakuje hranicu 200 bodov a Tomáš Tatar sa blíži k číslu 400 bodov v NHL.

O ďalších úspechoch a pádoch skautov sa budete môcť dočítať už o týždeň. V poslednej tretej časti tohto seriálu si pripomenieme úspechy a pády skautov medzi rokmi 2010 a 2015.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Rebríček experta: Uvidíme na drafte 2025 návrat Slováka do prvého kola? Zomrel bývalý hráč Penguins. Mal len 42 rokov Blíži sa play-off. Dvorský má fantastickú formu, no darilo sa viacerým SlovákomVšetci Slováci bodovali, štyria zahviezdili. Najproduktívnejší boli Kelemen a Koch Ovečkin chytil druhý dych: Napodobnil dve veľké legendy, toto dokázal ako prvý v histórii! + video Opäť sa stretávajú generálni manažéri tímov NHL. Čo je kľúčovým bodom programu? Rangers prišli na niekoľko týždňov o obrancu. Naplnili sa obavy? Kariéru končí hráč s 1000+ duelmi v NHL. Bol aj najužitočnejším hráčom zápasu hviezdRuský obranca bol suspendovaný za svoj čin z floridského derby Montreal preradil svoju jednotku draftu z Európy do AHL. Ako zareagoval Slafkovský?Flames, Oilers a Wild podpisovali zmluvy s mladíkmi Pospíšil otvorene o škandále: Veľká škoda, čo sa udialo. Bola to hlúposť Dvom Slovákom sa play-off vzdialilo, jeden je už na postupovej priečke! Kňažko nebodoval ani sa netešil z výhry Zlá správa: Anaheim priniesol nemilú novinku o Regendovi Vytvorí Nemec rekord? Ak by skončil ročník teraz, bol by jeho! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies