Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Magazín

Valentínsky špeciál: Pohľad na najvernejšie páry v NHL

Tohtoročný deň svätého Valentína poďme venovať aktuálnym spoluhráčom, ktorí tvoria vo svojich kluboch neoddeliteľné dvojice.

Pierre-Luc Dubois v utorok absolvoval premiéru v novom drese Winnipegu Jets, po tom ako sme zažili jeden z najhorších rozchodov hráča a tímu za posledné roky. Dubois nevydával zo seba na ľade všetko, a tak ho tréner John Tortorella posadil na lavičku a nenechal ho hrať. Koniec bol nevyhnutný a hráč si takto vydobyl trejd do iného tímu.

Pred sezónou sme však boli svedkami ďalších a v mnohých prípadoch omnoho prekvapujúcejších rozchodov. New York Rangers dali po 15 rokoch košom Henrikovi Lundqvistovi, Joe Thornton sa po taktiež 15 rokoch rozlúčil so San Jose Sharks a to najvýznamnejšie pre slovenského fanúšika: Zdeno Chára a Boston Bruins sa rozhodli ukončiť svoj vzťah po tom, ako od roku 2006 bol ich kapitánom, keď podpísal jednoročnú zmluvu s Washingtonom Capitals.

Všetko sa jedného dňa skončí, ale kým je to ešte možné, poďme na tento špeciálny deň oceniť súčasných hráčov, ktorí sú verný svojmu klubu už nejakú tú dobu a tvoria so svojimi spoluhráčmi nerozlučné páry.

Sidney Crosby a Jevgenij Malkin

Keď sa Crosby a Malkin pred zápasom prvýkrát pripravovali spolu vyjsť na ľadovú plochu, tak kanadský hráč očakával, že pôjde na ľadovú plochu z tímu ako posledný. To isté však očakával mladý Rus. Crosby oponoval tým, že už má za sebou jednu profesionálnu sezónu v NHL za sebou, a tak by mal dostať prednosť. Na to však Malkin kontroval tým, že on už má za sebou 2 sezóny v ruskej superlige. S tým nemohol Crosby nesúhlasiť a odvtedy Malkin vychádza na ľad vždy ako posledný. Zrodila sa vtedy dokonalá súhra?

Na ľade ju až tak často dokazovať nemôžu, pretože obidvaja sú to centri. Crosby hrával väčšinou s krídlami akými boli Chris Kunitz, Pascal Dupuis a teraz Jake Guentzel. Malkin nemal často stabilných krídelníkov, ale úspech našiel s Jameson Nealom alebo Philom Kesselom. Avšak, stretávajú sa v početnej prevahe, kde tvoria už takmer 15 rokov jeden z najnebezpečnejších párov v histórií. Sezónu 2008/2009 mali spolu najdominantnejšiu, keď dokopy získali 216 kanadských bodov. Druhá dvojica najproduktívnejších spoluhráčov mala vtedy bodov 198. Zdieľajú spolu aj podobné úspechy. Obaja dokázali získať trofej Conna Smytha, Hartovu trofej, dvakrát vyhrať trofej Arta Rossa a samozrejme trikrát Stanley Cup. Tak ako Jágr a Lemieux predtým, rovnako aj Crosby a Malkin dokázali spolu priviesť mesto Pittsburgh k vytúženému poháru v dvoch rokoch po sebe.

Malkinovi končí kontrakt s tímom po budúcej sezóne, Crosbymu po sezóne 2024/2025. Ruský center sa však už nechal počuť, že po vypršaní súčasnej zmluvy by rád predĺžil s Penguins o ďalšie tri roky. To by mu predĺžilo pobyt v Pittsburghu presne do konca Crosbyho zmluvy. Umožnilo by im to byť spolu až do šťastného konca.

Jonathan Toews a Patrick Kane

Príchod Jonathana Toewsa a Patricka Kanea do Chicaga v roku 2007 pomohlo oživiť organizáciu Blackhawks, ktorá dlhé roky predtým tápala na dne tabuliek. Netrvalo dlho a tak ako Crosby s Malkinom priviedli svoj tím k trom výhram Stanley Cupu, ktoré získali len v rámci 5 sezón po sebe spolu s naším Mariánom Hossom. Obaja taktiež vyhrali po jednej trofeji Conna Smytha. Na rozdiel od dvojice Tučniakov sa však obaja aj so svojím ďalším verným spoluhráčom Duncanom Keithom vmestili do stovky najlepších hráčov histórie, ktorú vyhlásila NHL. Napriek tomu, že Toews je center a Kane pravé krídlo, tak často spolu v jednej formácií nehrávajú. Aj povahovo sú veľmi odlišní. Toews je pre svoje seriózne vystupovanie prezývaný „Kapitán Vážny“, Kane je známy svojou búrlivou povahou a prehreškami z minulosti. Keď sa však stretnú na ľadovej ploche, často to vedie k želanému úspechu.

I keď mnohí fanúšikovia Buffala Sabres by si želali, aby ich vytúžený hráč Patrick Kane prišiel dokončiť svoju kariéru domov, kvôli svojim kontraktom je viac než pravdepodobné, že aj s Jonathanom Toewsom zostanú v Chicagu až do ich vypršania. Obom zmluva, platná do roku 2023, prináša 10,5 milióna dolárov a obsahuje klauzulu o nevymeniteľnosti. Pred touto sezónou síce narástli nejaké vrásky vo vzťahu medzi Toewsom a Blackhawks. Klub sa vo verejnom prehlásení vyjadril, že začína s prestavbou a žiadal fanúšikov o trpezlivosť. To sa samozrejme Toewsovi, ktorý je stále hladný po ďalších úspechoch, nepáčilo a začalo sa špekulovať o rozchode. Nateraz však zostávajú spolu aj keď momentálne je Toews pre neznámu chorobu mimo hry už od začiatku sezóny. Dúfajme, že sa čoskoro vylieči, nech spolupráca na ľade s Kaneom môže pokračovať.

Alex Ovečkin a Nicklas Bäckström

Ak niekedy ruská superstar Alex Ovečkin predbehne Waynea Gretzkyho v historickom poradí strelených gólov je nepopierateľným faktom, že švédsky center Nicklas Bäckström na tom bude mať obrovskú zásluhu. V roku 2018 sa táto dvojka konečne dočkala zisku Stanley Cupu. Po dominantných rokoch v základnej časti, ale neúspechoch v playoff, na štvrtý pokus pokorili ich soka vo forme Penguins, až napokon porazili vo finále Vegas Golden Knights.

Spolu však tvorili jeden z najdominantnejších párov dávno predtým. V sezóne 2009/2010 spolu získali 210 kanadských bodov. Druhá najproduktívnejšia dvojica spoluhráčov ten rok získala o 13 bodov menej. Na rozdiel od skôr spomínaných párov sú Ovečkin a Bäckström súčasťou tej istej formácie. Európske duo je zohrané napriek veľmi odlišným štýlom hry. Ovečkin je známy ako najospevovanejší útočník všetkých čias, Bäckström je známy označením najpodceňovanejší hráč v NHL. Ovečkin je ten, čo strieľa góly, Bäckström je ten, čo na ne prihráva, tvorí hru a patrí aj k jedným z top defenzívnych hráčov. Ale ako sa vraví, protiklady sa priťahujú. Švédskemu hráčovi končí zmluva s tímom v sezóne 2024/2025, ale tomu ruskému už tento rok. Ak nenastane nejaké prekvapenie, očakáva sa, že ich produktívna spolupráca bude pokračovať aj naďalej.

Patrice Bergeron a Brad Marchand

Títo dvaja spoluhráči sú spolu v dobrom aj v zlom. Na začiatku ich vzťahu v roku 2011, keď sa Brad Marchand prvýkrát pozrel do playoff, tak hneď pre Boston Bruins vyhrali Stanley Cup. Pod vedením Zdena Cháru v siedmom zápase porazili tím Vancouver Canucks. Avšak, odvtedy márne čakajú na ďalší úspech. Až dvakrát zažili prehru vo finále playoff. V roku 2013 ich porazilo Chicago s Toewsom a Kaneom a naposledy v roku 2019 ich v rozhodujúcom siedmom zápase zdolalo mužstvo St.Louis Blues. Čo váš vzťah nezabije, to ho posilní. Bergeron a Marchand tvoria spolu po príchode Davida Pastrňáka podľa mnohých ten najnebezpečnejší útok za niekoľko posledných rokov.

Je zaujímavé sledovať, ako sa veľmi rýchlo kariéra týchto dvoch spoluhráčov vyvíjala. Patrice Bergeron patrí od začiatku svojej kariéry k tým najlepším hráčom na vhadzovaniach a k tým najuznávanejším defenzívnym útočníkom. Doteraz získal už 4 trofeje Franka J. Selkeho. Brad Marchand si rýchlo získal reputáciu provokatéra a nenávideného hráča fanúšikov súperov. Za posledné roky sa však premenil v jedného z najefektívnejších krídelníkov v lige.

Spolu zožali úspech aj na medzinárodnej úrovni. Počas Svetového pohára v ľadovom hokeji 2016 tvorili spolu so Sidneym Crosbym najproduktívnejší útok celého turnaja a pomohli tak Kanade ku zisku zlatých medailí. Marchandovi končí zmluva s Bruins so sezónou 2024/2025, Bergeronovi už s tou budúcou.

Je ťažké si predstaviť všetkých vyššie spomínaných hráčov dresoch iného tímu. Ak aj náhodou sa jeden z nich rozhodne ísť inou cestou, všetci sú to legendy svojich klubov a ich dresy sa raz určite zase stretnú keď budú visieť pod stropmi štadiónov ich tímov.

Casey Cizikas, Cal Clutterbuck a Matt Martin

Mnohí tréneri radi miešajú svoje formácie, ale toto trio je na pomery NHL až netypicky nerozlučné. Áno, na začiatku sa písalo, že sa bude jednať o páry, ale nie všetky vzťahy sú konvenčné. Kombináciou tvrdej hry a dôslednej obrany od sezóny 2013/2014 tvoria Casey Cizikas, Cal Clutterbuck a Matt Martin v tíme New York Islanders jeden z najefektívnejších štvrtých útokov v NHL. Niektorí túto formáciu, prezývanou aj E=mc2, neváhajú nazvať tou úplne najlepšiu štvrtou lajnou v celej lige.

Na rozdiel od vyššie spomínaných spoluhráčov, Cal Clutterbuck nezačínal kariéru v tom istom tíme, ale prišiel práve v roku 2013 z Minnesoty Wild. Matt Martin dokonca svojich spoluhráčov na nejaký čas opustil. Podpísal za lepšie peniaze štvorročný kontrakt s Torontom Maple Leafs. Tí mu po dvoch rokoch dali kopačky a vymenili ho naspäť k Islanders.

Spolu by mala byť trojica minimálne do konca tejto sezóny, keď končí zmluva Martinovi aj Cizikasovi.

Bonusový pár: Marc-Andre Fleury a bránková konštrukcia

Kanadský brankár bol niekoľko rokov neoddeliteľnou súčasťou Pittsburghu Penguins. V roku 2017 však prišiel na rad expanzívny draft a Tučniaci dali prednosť mladšiemu brankárovi Mattovi Murraymu. Fleury sa zachoval tímovo a vzdal sa klauzuly o nevymeniteľnosti. Nový tím Vegas Golden Knights si ho vybrali ako žiarivú hviezdu novej organizácie. Avšak, Fleury už má 36 rokov a minulú sezónu sa stalo to, čo bolo nevyhnutné. Vegas si našli tiež niekoho mladšieho, tentokrát o 7 rokov mladšieho Robina Lehnera. Fluery to bral športovo, ale nie všetky city zostali nezranené. Jeho agent Allan Walsh zdieľal na Twitteri obrázok, na ktorom je zobrazený Fleury s mečom v chrbte. To malo symbolizovať zradu a krivdu, ktorej sa Vegas podľa neho voči Fleurymu dopustili.

Odvtedy sa hovorí o Fleuryho odchode. Podľa Roba Rossiho z The Athletic sa síce údajne Penguins snažia o jeho návrat. Penguins sa zbavili Murrayho a ani súčasná jednotka Tristan Jarry nie je dostatočne dobrý. Fanúšikovia Pens by si však mali priznať, že jeho návrat je hlavne z pohľadu naplneného rozpočtu tímu nerealistický a zdravšie by pre nich bolo priznať si, že tejto etape je nadobro koniec a mali by sa pohnúť ďalej.

Fleury je známy v lige svojimi žartmi a veselou povahou. Preto za jeho najlepšieho partnera označujem žrde jeho bránky. Či už práve reprezentuje Penguins alebo Golden Knights, keď súperi trafia konštrukciu brány, Fleury nikdy nezabudne svojej kamoške poďakovať pohladením alebo nežným bozkom. Ak sa ho nakoniec zbavia aj v Las Vegas, som presvedčený, že bránkovej konštrukcii zostane verný aj v novom drese.





Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
NHL naživo: Začína sa play-off!Tréner vychválil Pospíšila a označil ho za potkana. Slovák si reakciou získal expertaNHL je v Utahu veľkým hitom už teraz: Neuveriteľné množstvo záujemcov o permanentkyJe tu play-off: Kto patrí medzi favoritov na zisk Stanleyho pohára podľa bookmakerov? Preview: Aj Slováci sa pokúsia o prekvapenie v nevyspytateľnom 1. kole play-offSplní si sen: Tretí Slovák z NHL potvrdil účasť na majstrovstvách sveta! Honzek debutoval v drese Calgary. Dostal šancu v otváracej formáciiToto je 6 najväčších prekvapení základnej časti tejto sezóny NHLUrbanov víťazný štart do play-off, Kmec prispel k postupu! Repčík bodoval pri kolapse tímu + videoFrustrovaný Tortorella: Stále sme ďaleko, potrebujeme viac talentu Dubas otvorene: Crosby by mal ukončiť kariéru v Pittsburghu Tuhý boj o Hartovu trofej? Dve hviezdy delí v hlasovaní šesť bodov Niekdajší najužitočnejší hráč zápasu hviezd by si už v NHL nemusel zahrať Neuveriteľné: Ako nováčik žiaril a to hral dva mesiaca s bolestivou zlomeninou! Bojovník: Letanga trápilo významné zranenie a prvýkrát po dlhých rokoch odohral celý ročníkIslanders si upísali útočníka a brankára, Avalanche obrancu Slafkovský dosiahol hetrik aj po sezóne: Opäť získal ocenenie! Prvý útok Canadiens celý na MS neuvidíme. Slafkovský sa teší na zaujímavú konfrontáciu Známy český brankár z NHL je nútený ukončiť kariéruSlovenský útočník dostane šancu v záložnom tíme ColoradaZobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies