Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
po 2. tr.
SEA
2
BUF
5
19. 03.
kurzy
00:00info
BOS
OTT
NHL live
00:00info
DET
CBJ
00:00info
NJD
PIT
00:00info
NYR
WPG
00:00info
PHI
TOR
00:30info
NYI
CAR
01:00info
NSH
SJS
01:00info
STL
COL
02:00info
EDM
MTL
03:00info
ANA
MIN
03:30info
LAK
CHI
03:00info
VAN
BUF
03:00info
VGK
TBL
NHL live
20. 03.
kurzy
00:30info
WSH
TOR
NHL live
01:00info
DAL
ARI
03:00info
LAK
MIN
«

Magazín

Život po hokeji: Netradičné povolania hráčov NHL po skončení kariéry

Tí najúspešnejší hráči NHL môžu po skončení kariéry ísť na dôchodok a venovať sa čomukoľvek len chcú, užívať si voľno či svoje koníčky. Mnohí však zostávajú aktívni a chcú byť zamestnaní vo svete NHL aj naďalej.

Typicky poznáme, že sa bývalí hráči stávajú trénermi, skautmi, agentmi alebo generálnymi manažérmi. V celkovo 31 tímoch je až 18 generálnych manažérov a 19 hlavných trénerov, ktorí majú skúsenosti z NHL. Je len 7 tímov, v ktorých obe funkcie zastávajú ľudia bez hráčskych skúseností z NHL. Naopak až v 13 tímoch zastávajú obe tieto funkcie bývalí hráči NHL.

Tí, čo nemajú také vodcovské schopnosti alebo ambície a sú radšej častejšie pred kamerami sa presadzujú v médiách. Stávajú sa komentátormi, moderátormi alebo analytikmi v televízií. Pre celonárodné televízne stanice komentujú či moderujú bývalí hráči ako Keith Jones, Brian Boucher alebo Eddie Olczyk. Aj v podstate každá regionálna stanica, ktorá vysiela zápasy svojho tímu má medzi komentátormi alebo moderátormi niekoho z bývalých hráčov NHL. Za zmienku stojí aj čoraz populárnejšie médium a to podcast. V zámorí ten najznámejší hokejový podcast Spittin’ Chiclets, moderujú Ryan Whitney a Paul Bissonnette.

Nie všetci hráči sa presadia vo svete NHL aj po skončení ich hracej kariéry. Či už je to kvôli tomu, že proste nemajú čas alebo záujem a chcú sa viac venovať rodine a blízkym. Prípadne je to kvôli tomu, že nemajú na to potrebné schopnosti alebo ich ambície sa zmenili. V mnohých prípadoch si chcú nájsť obyčajné povolanie alebo sa presadiť ako podnikatelia. Dokážu to aj vďaka tomu, že sa dopredu pripravia, ako to robí aj náš Zdeno Chára, ktorý získal pred pár rokmi licenciu realitného makléra. Je tak pripravený na kariéru po NHL. Existuje však aj veľa opačných prípadov, ktoré poukazujú na to, že pre hráčov nie je jednoduché sa na život po hokeji adaptovať.

V tomto článku sa teda pozrieme na takýchto hráčov, na bývalých hokejistov, ktorí sa zamestnali mimo sveta NHL, na niektoré tie najmenej typické povolania a ako sa k nim daní hráči dostali.

Sean Avery

Známy provokatér, bitkár a bývalý útočník Red Wings, Kings, Rangers a Stars, sa preslávil skôr kontroverziami než svojou hrou na ľade. Ešte počas svojho pôsobenia v NHL sa veľmi zaujímal o módu. Keď hrával za Rangers zúčastnil sa stáže v prestížnom módnom magazíne Vogue. Vtedy sa dokonca skutočne uvažovalo, že sa jeho životný príbeh, ktorý by kulminoval jeho stážou v spomínanom magazíne sfilmoval a premietal v kinách. K tomu nakoniec (zatiaľ) nedošlo, ale Avery sa napriek tomu už niekoľkokrát na striebornom plátne objavil. Potom ako sa zamestnal v reklamnej agentúre, v ktorej sám pôsobil ako model, začal mať aj hollywoodske ambície. Bol obsadený do niekoľkých hollywoodskych filmov, za zmienku stoja snímky Deň patriotov alebo sci-fi film Tenet od známeho režiséra Christophera Nolan, v ktorých sa objavil len v malých úlohách. Avery nie je samozrejme prvý ani posledný hráč, ktorý sa postavil pred kameru. Hráči ako Cam Neely, Luc Robitaille alebo Mike Modano si taktiež zahrali vo filmoch, ale v ich prípade šlo len o zaujímavú bokovku počas ich hokejovej kariéry. Pre Averyho však šlo o skutočnú kariérnu príležitosť.

Donald Brashear

Okrem modelingu a hereckých úloh Sean Avery aj podnikal, keď kedysi vlastnil reštauráciu. Napodobnil tak legendy ako Guy Lafleur, Marcel Dionne alebo Brett Hull, ktorí si otvorili vlastné reštaurácie. V reštaurácii pracoval aj bývalý útočník Donald Brashear, avšak na menej lukratívnej pozícií a to ako čašník. Brashear, ktorý nazbieral až 2 634 trestných minút a nastúpil v NHL do 1 025 zápasov, keď obliekal dresy Montrealu, Vancouveru alebo Washingtonu sa po skončení kariéry 2011 rozhodol zužitkovať svoje bitkárske schopnosti a chcel sa stať zápasníkom v zmiešaných bojových umeniach MMA. Absolvoval len jeden víťazný zápas a to bolo pre jeho kariéru v ringu dosť. Vrátil sa k hokeju, keď ešte pár sezón hral v kanadskej lige LNAH a niekoľko zápasov vo švédskej lige v tíme MODO, ale bez výraznejších úspechov. Následne, po tom ako v roku 2015 posledný krát hrával hokej profesionálne si obul korčule len na zápasy s jeho kamarátmi, ku ktorým patril napr. ďalší bývalý hokejista Simon Gagne. V tom období začali jeho problémy s užívaním drog a s tým prišiel aj pád na úplne dno, keď v roku 2019 bol zatknutý za vlámanie sa do bytu. Keď ho polícia zadržala objavili u neho kokaín. Vytriezvený, ale bez peňazí začal pracovať v kanadskom fast foodovom reťazci Tim Hortons. Zamestnal ho taktiež bývalý hráč NHL Pierre Sévigny, ktorý vlastní pobočku Tim Hortons v Quebec City. Po niekoľkých mesiacoch odišiel a začal si zarábať viac v autoumyvárke a začal robiť rozhodcu v miestnej amatérskej hokejovej lige. Brashear sa zúčastňoval odvykacieho programu, ktorý pomáhal rehabilitovať ľudí a zaraďovať ich naspäť do spoločnosti. V tejto organizácií v súčasnosti pracuje ako poradca a pomáha ľuďom, ktorí trpeli závislosťou podobne ako on.

Mimochodom, už spomínaný fast foodový reťazec Tim Hortons bol založený samotnou legendou Toronta Maple Leafs, ktorý bol NHL zaradený medzi 100 najlepších hráčov histórie. Reštauráciu špecializujúcu sa na kávu a donuty Tim Horton avšak založil ešte ako hráč v roku 1964. Dôchodku sa žiaľ nedožil, keď v roku 1974 už ako hráč Buffala Sabres zomrel po autonehode pod vplyvom alkoholu.

Clint Malarchuk

Tento bývalý brankár sa preslávil najmä incidentom v zápase v drese Sabres proti St. Louis, pri ktorom mu korčuľa súpera prerezala krčnú tepnu a spôsobila obrovské krvácanie. Inak jeho kariéra nemala až taký veľký dopad a po jej skončení bol trénerom brankárov vo viacerých tímoch vrátane Floridy, Atlanty a Calgary. Popri hokeji sa Malarchuk, prezývaný „brankár kovboj“, rád venoval rodeu a koňom. Dokonca v roku 2003 sa stal kvalifikovaným konským zubárom a otvoril si vlastnú konskú stomatológiu na svojom ranči. Jeho hrôzostrašné zranenie ho však neopustilo. Okrem očividných zdravotných implikácií malo na brankára toto zranenie podľa samotného Malarchuka hlavne veľký psychický dopad. Keď sa v roku 2008 podobný incident stal nášmu Richardovi Zedníkovi, tak to Malarchukovi prinieslo nechcené spomienky, ktoré mu spôsobili depresiu a posttraumatickú stresovú poruchu. Nasledovali aj problémy s alkoholom a všetky problémy kulminovali do pokusu o samovraždu. Našťastie z toho všetkého vyviazol živý a svoje skúsenosti sa teraz delí s ostatnými. Cestuje po firmách, stredných aj vysokých školách kde prednáša o problémoch, ktoré zažil, o depresii a úzkosti. Svojím príbehom tak propaguje prevenciu pred týmito duševnými poruchami.

Mimochodom, tak ako Malarchuk, ktorý miloval kone, premenil svoju lásku k zvieratám na povolanie aj bývalý český reprezentant a zlatý medailista z olympiády v Nagane Richard Šmehlík. Bývalý obranca Sabres si po skončení kariéry otvoril v Buffale psí hotel, ktorý sám prevádzkuje. Okrem toho trénuje brazílske jiu-jitsu, ktorému mu sa venoval aj súťažne a podarilo sa mu získať čierny pás.

Tomas Sandström

Bývalý švédsky útočník narodený vo Fínsku, ktorý bol v NHL známy ako provokatér mal veľmi úspešnú hokejovú kariéru. V 983 zápasoch nastrieľal 394 gólov a nazbieral 857 bodov. Zahral si na ľade s legendárnymi hráčmi ako Wayne Gretzky, Marcel Dionne, Teemu Selänne, Mario Lemieux alebo Jaromír Jágr. Vrchol jeho kariéry prišiel v drese Detroitu, keď v play-off roku 1997 nahrával na víťazný gól Darrena McCartyho a radoval sa tak zo zisku Stanley Cupu. V roku 1999 odišiel z NHL a o 4 roky neskôr po komplikáciách so zraneniami ohlásil úplný koniec hokejovej kariéry. Ako sme sa dozvedeli z predošlých prípadov, nie každý bývalý hokejista sa dokáže po konci kariéry aklimatizovať. Ani Sandström najprv nevedel, čo bude robiť.

„Snažil som sa každý deň hrať golf, ale po čase to začne byť nuda. Nie som ten typ človek, čo dokáže len vysedávať doma a čakať na ďalšie kolo golfu,“ povedal švédsky útočník v rozhovore pre The Athletic. Našťastie pre neho mal od malička predstavu, čo by robil ak by nebol hokejista. Bitky na ľade Vymenil za boj proti ohňu. „Môj brat bol hasič, tak aj ja som sníval, že sa ním tiež raz stanem.“ Vo švédskom meste Malmö si okrem toho založil vlastnú stavebnú firmu a začal vyvíjať mobilnú aplikáciu pre hasičov, ktorí pracujú na polovičný úväzok.

Sandström nie je jediný bývalý hokejista z NHL, ktorý sa stal hasičom. Kanadskému obrancovi Garymu Nylundovi, ktorý sa medzi rokmi 1983 až 1993 objavil v 608 zápasoch NHL, bola dokonca v roku 2004 udelená medaila za odvahu, keď pomohol zachrániť život dvom svojim kolegom.

Ken Dryden

Väčšina bývalých hráčov sa nemôže pochváliť toľkými úspechmi aj po skončení kariéry tak ako Ken Dryden. Kanadská brankárska hokejová legenda sa objavila v NHL v 8 sezónach. Z toho v 6 dokázal s Montrealom Canadiens získať Stanley Cup a taktiež patrí podľa NHL do najlepšej stovky hráčov v histórii. Výhry v hokeji mu však nestačili a stal sa úspešným spisovateľom a neskôr aj politikom. Písal o hokeji, ale vydal aj niekoľko románov, ktoré zožali úspech aj u profesionálnych kritikov. Drydenovu poslednú knihu z roku 2019 o trénerskej legende Scottym Bowmanovi si môžete zakúpiť aj v slovenských kníhkupectvách. Od roku 1997 pôsobil ako prezident Toronta Maple Leafs, ale v roku 2003 rezignoval, aby mohol vstúpiť do politiky. Svoju politickú kariéru v Kanade tak začal o rok neskôr ako člen liberálnej strany a po víťazstve vo voľbách pôsobil 2 roky ako minister sociálnych vecí a rodiny. V roku 2011, po tom ako prehral voľby, sa z politickej scény začal vytrácať. Odvtedy až do súčasnosti chodieva ako špeciálny hosť učiť kanadské štúdiá na svoju alma mater univerzitu.

Ken Dryden mal počas vyhrávania Stanley Cupov čas aj na to dať si prestávku, aby v roku 1974 začal pracovať pre právnickú firmu a získal právnický titul. Bol tak na život po hokeji dokonale pripravený. To sa nedá povedať o týchto ďalších hráčoch, ktorý to absolútne nezvládli a dali sa na kriminálnu dráhu. Bývalý bitkár Patrick Côté sa stal lupičom bánk, keď v Montreale prepadol dve banky a bol poslaný na 30 mesiacov do väzenia. Steve Durbano, prezývaný „mentálny prípad“, ktorý bol známy na ľade taktiež ako bitkár, bol zadržaný políciou na letisku v Toronte po tom ako sa pokúsil z Miami prepašovať kokaín v hodnote 71 000 amerických dolárov. Za pašovanie drog bol odsúdený na 7 rokov. Po prepustení bol raz v obchode prichytený pri krádeži a do väzenia sa vrátil po tom, ako sa snažil policajta v utajení presvedčiť, aby si založili vlastný nevestinec.

Taký Brandon Crombeen, ktorý sa po konci hokejovej kariéry taktiež nevedel hneď presadiť, sa nakoniec uplatnil vo svete financií. Vo svojom stĺpčeku pre The Player’s Tribune napísal, že keď spovedal bývalých hráčov, mnohí mu vraveli to isté. Vraveli si, že sa mali pripraviť na život po hokeji už počas hrania, stretnúť viac ľudí, venovať sa viac škole a získať viac skúseností. Povzbudzuje tak každého hráča, aby začal už teraz myslieť na život po hokeji. Veď každý hokejista si koncom kariéry raz prejsť musí a nie všetci sú na tento koniec pripravení tak dobre ako ostatní. Sú preto aj takí, ktorí sa rozhodli pomáhať prekonávať túto neistotu. Napríklad bývalý obranca Kevin Dahl založil agentúru NexGoal, ktorej motto znie „športovci pomáhajú športovcom“ a snažia sa tak nájsť uplatnenie pre bývalých hokejistov.




Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Anaheim priniesol nemilú správu o RegendoviLepší ako velikáni slovenského hokeja: Šimon Nemec má na dosah rekord! Bedard medzi hráčmi týždňa. Na čele je ruská hviezda Život v prvom útoku: Nový parťák je skvelý, no musíte byť neustále v strehu, tvrdí Pospíšil Slafkovský by s týmto tempom dokázal, čo naposledy zvládli Hossa a Gáborík!Dvorského gólová séria je mimoriadna. Len jeden hráč v lige zažil dlhšiu! Gretzky odmietol podiel v kanadskom tíme! Aký som len hlúpy, ľutuje s odstupom časuBoj o Celebriniho: Aké šance majú aktuálne tímy na zisk draftovej jednotky? Petrovský zatienil Dvorského a bol terčom veľkej špinavosti! Slovák vychytal výhru nad Mešárom + videoKelemen a Kňažko potvrdili formu pri víťazných góloch. Koch prišiel o sériu Latkóczy to dokázal, zahrá si finálový turnaj! Výhru vychytal aj ďalší Slovák Zhodenie rukavíc sa mu vypomstilo: Obranca Oilers utrpel zlomeninuPôjde na koberec: Ruského obrancu čaká konfrontácia s disciplinárkou NHL Nemec viedol svoj tím, prvý tím so Slovákom je vyradený z hry o play-off!Mešár: Mužský hokej by mi pomohol. MS alebo AHL? Rastie nám hviezda: Dvorský má lepší gólový priemer aj ako najlepší strelec ligy!Nemec atakoval Top 10, na rekord stratil 5 minút. Nedrží ho Zdeno Chára Na ľade si nič nedarujú: Pospíšil hovoril o účasti na MS i incidente so SlafkovskýmSlafkovský klubový rekord neohrozí. Už je v top 40 všetkých čias, prekoná aj Tomáša Jurča? Nemec: K novému trénerovi máme bližšie, otočilo sa to v môj prospech Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies