Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Slováci v NHL

Slovák by mohol byť medzi prvými draftovanými brankármi

Už dlhšie sa hovorí o skvelých vyhliadkach Šimona Nemca a Juraja Slafkovského pred draftom 2022. Nedávny Hlinka-Gretzky Cup ich pozície len upevnil, no nádeje významne vylepšil aj ich spoluhráčovi, brankárovi Rastislavovi Eliášovi.

„Draft 2022 je stále doširoka otvorený, pokiaľ ide o bránkovisko, no Eliáš ukázal, prečo je jedným z lepších mien, ktoré sa momentálne spomínajú,“ poznamenal Steven Ellis z The Hockey News.

Pri pohľade na jeho štatistiky – 89,1% úspešnosť zákrokov a priemer 3,11 inkasovaného gólu na zápas – si pomyslíte, že tomu tak nemôže byť. Na turnaji, na ktorom odohráte len päť zápasov, vám však môže čísla pokaziť aj jeden zlý duel. A to bol aj prípad Eliáša.

Jeho čísla boli najlepšie na turnaji až do prehry 2:7 proti favorizovanému Rusku vo finále, v ktorom inkasoval šesť gólov. Lepšie čísla by mal aj v prípade, ak by jeho spoluhráči nepoľavili v semifinále, v ktorom bolo rozhodnuté o výhre už prakticky v polovici duelu.

Článok pokračuje pod reklamou

„Len z jeho pozorovania môžete povedať, aký dobrý turnaj zažil. Bol jediným brankárom, ktorý odchytal všetkých päť duelov a zvíťazil nad štyrmi svojimi protivníkmi. Ani proti Rusku nevyzeral až tak zle, no celkový výkon dvoch tímov bol okamžite bol viditeľným rozdielom,“ povedal Ellis.

Eliáša čaká prechod do Severnej Ameriky, kde bude chytať za Green Bay v USHL. Mal by sa tam dočkať dostatku priestoru a prísť tam pripravený po sezóne v projekte osemnástky medzi mužmi. Počas nej kryl 90,6 % striel a dvakrát dokonca vychytal nulu.

„Eliáš má dobrú postavu pre nádej NHL a keď nie je v bráne dobre pozične postavený, má ťahy, ktorými to vynahrádza. Špecificky, strelcov zvádza k zakončeniu hore s jeho umiestnením lapačky, no má reflexy, ktorými vie gólu na poslednú chvíľu zabrániť. Hrá tiež agresívne na vrchole bránkoviska, čo niekedy môže byť problém pri dorážkach, no svoje nohy využíva lepšie ako väčšina brankárov v tejto draftovej triede, aby sa natiahol naspäť a pokryl čo najviac priestoru smerom k tyčke ako to len ide,“ povedal Ellis.

Pri konkurencii svojich rovesníkov má Eliáš „hviezdny potenciál“. Topias Leinonen, Tyler Brennan a Sergej Ivanov sú medzi inými top brankármi triedy a Eliáš sa medzi top nádeje momentálne definitívne radí. Teraz však bude na ňom, aby pri väčšej pozornosti skautov, staval na tom, čo sa mu podarilo doteraz.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies