Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
Žiadne zápasy
20. 04.
kurzy
23:00info
CAR
NYI
NHL live
02:00info
BOS
TOR
NHL live
21. 04.
kurzy
18:30info
FLA
TBL
NHL live
21:00info
NYR
WSH
NHL live
01:00info
WPG
COL
NHL live
04:00info
VAN
NSH
«

Správy z NHL

Sprievodca sezónou 2021/22, ktorá štartuje už dnes!

S divákmi, s bežným formátom a s novým tímom. Už dnes štartuje 104. hrací ročník kanadsko-americkej NHL, ktorý bude po prvýkrát zahŕňať 32 mužstiev.

Už v prvý hrací deň uvidíme v akcii obhajcu titulu z Tampy, ktorý privíta Pittsburgh. Pozornosť sa však bude koncentrovať najmä do Las Vegas, kde sa stretnú dva najmladšie tímy NHL. Svoj vôbec prvý súťažný zápas odohrá Seattle.

Základná časť bude mať opäť 82 zápasov, pričom prvú reprízu finále uvidíme 7. decembra, kedy Montreal privíta doma Lightning. Dlhodobá časť potrvá do 29. apríla a play-off začne o tri dni neskôr.

Článok pokračuje pod reklamou

Typická vianočná prestávka bude medzi 24. a 26. decembrom a liga bude mať prestávku aj medzi 7. a 22. februárom, keď jej hviezdy zamieria na olympiádu do Pekingu. Posledné výmeny sa uskutočnia 21. marca.

Pozri aj: Rozpis sezóny 2021/22

Zápas hviezd a zápasy pod holým nebom

V tejto sezóne sa nám vracajú aj špeciálne zápasy. Ako prvý sa uskutoční tradičný novoročný Winter Classic medzi Minnesotou a St. Louis, ktorý sa po prvýkrát v histórii začne plánovane večer.

Zápasy pod holým nebom sa uskutočnia aj v Nashville, kde sa 26. februára v rámci Štadiónovej série stretnú Predators s Lightning, a v ontárijskom Hamiltone, kde Buffalo bude hostiť Toronto.

Štvrtý a piaty februárový deň budú patriť exhibičnému zápasu hviezd, ktorý bude hostiť Las Vegas.

Pozri aj: Kľúčové termíny sezóny 2021/22

Zmeny v pravidlách, nové arény, nové dresy

Pokiaľ ide o platový strop, opäť sa medzi sezónami nemenil. Ani pravidlá neprešli veľkými zmenami. Viac sa však bude klásť dôraz na posudzovanie krosčekov.

Nemení sa ani to, že na prilbách uvidíme reklamy. Zmeny však uvidíme v prípade dresov, ktoré budú posledný rok bez reklamy. Okrem toho, že budú z nového, ekologickejšieho materiálu, Arizona sa vracia k pôvodným dresom i k tzv. „Kachina“ logu. Winnipeg zase mení alternatívnu sadu. Bude využívať dres z Heritage Classic 2019. Los Angeles deň pred štartom ročníka oznámilo, že v 15 zápasoch využije dresy s logom z éry Waynea Gretzkyho.


Spomínaní Coyotes boli subjektom aj ďalšej zmeny. Keďže Seattle bude hrávať v Pacifickej divízie, „Kojoti“ sa presunuli do Centrálnej. V Glendale ešte rok zostanú.

Islanders sa presúvajú už aj fyzicky, keď ich v novembri čaká otvorenie novučičkej UBS Arény. Seattle bude hrávať domáce zápasy v zrenovovanej hale, ktorá ponesie názov Climate Pledge Arena. Názov svojej haly menili aj Florida (dočasne FLA Live Arena) a Winnipeg (Canada Life Centre).

Noví tréneri, nový generálny manažér

Okrem toho, že sa na lavičku tímu NHL vďaka Seattlu vráti Dave Hakstol, sme videli aj ďalšie tri trénerské zmeny – Ricka Toccheta nahradí v Arizone Andre Tourigny, Johna Tortorellu v Columbuse Brad Larsen a Davida Quinna v NY Rangers Gerard Gallant. Tréneri Dominique Ducharme v Montreale a Don Granato v Buffale prišli v lete o nálepku „dočasný“.

Rangers okrem trénerskej zmeny vymenili aj generálneho manažéra. Jeff Gorton opustil tím a nahradil ho Chris Drury, ktorý sa stal aj prezidentom tímu. Ako poradca mu bude pomáhať Glen Sather.

Najväčšie transakcie leta

Okrem toho, že sme v NHL počas leta zažili expanzný draft, sme videli aj pokus o offer sheet zo strany Caroliny, ktorá dala ponuku na zmluvu Jesperimu Kotkanimimu z Montrealu. Hurricanes tak vrátili pokus Canadiens na Sebastiana Aha, no tentokrát si hráča osvojiť museli.

Viacero hráčov bolo vykúpených zo zmluvy, vrátane Tonyho DeAngela z NY Rangers, Jakea Virtanena a Bradena Holtbyho z Vancouveru, Martina Jonesa zo San Jose, Jamesa Neala z Edmontonu, Fransa Nielsena z Detroitu či Zacha Pariseho a Ryana Sutera z Minnesoty.

Medzi sezónami došlo aj k niekoľkým výmenám. Napríklad, Jakub Voráček sa vrátil do Columbusu za Cama Atkinsona. Philadelphia získala aj Rasmusa Ristolainena z Buffala. Rangers si s Blues vymenili útočníkov Pavla Bučneviča so Sammym Blaisom, Tampa si osvojila kontrakt Brenta Seabrooka, za ktoré Chicago získalo útočníka Tylera Johnsona. Blackhawks získali novú oporu do obrany v podobe Setha Jonesa, za ktorého poslali Columbusu Adama Boqvista. Bránkovisko si posilnili o Marc-Andre Fleuryho z Vegas. Calgary od nich získalo Nikitu Zadorova. Až päť hráčov si vymenili Vancouver a Arizona. Tá získala Erikssona, Roussela a Beagla za Olivera Ekman-Larssona a Connora Garlanda. Florida získala Sama Rainharta, Arizona Antona Stralmana, Winnipeg Natea Schmidt, Rangers tvrdosť Ryana Reavesa a Montreal vykompenzoval stratu Kotkaniemiho Christianom Dvorakom.

Často sa v lete špekulovalo o výmenách Vladimira Tarasenka a Jacka Eichela, no tí dresy nezmenili. Eichelovi len ubudlo písmeno „C“ na drese. Nevieme však, či si ešte niekedy dres s logom Sabres oblečie. O výmenu požiadal Logan Brown, ktorý sa jej dočkal. Ottawa za neho získal od St. Louis Zacha Sanforda.

Veľa zmien prišlo aj na trhu s voľnými hráčmi. Pripomeňme si len tie najzvučnejšie a začneme brankármi. Philipp Grubauer sa dohodol šesťročnej zmluve v hodnote 35,4 milióna amerických dolárov so Seattlom. Doň prišiel aj Chris Driedger. Linus Ullmark prišiel do Bostonu, ktorý Jaroslav Halák vymenil za Vancouver. Carolina si upísala Anttiho Raantu a Frederika Andersena, ktorého v Toronte nahradil Petr Mrázek. Martin Jones smeroval do Philadelphie, Braden Holtby do Dallasu.

Medzi obrancami podpísal najlukratívnejšiu zmluvu Dougie Hamilton, ktorý za sedem rokov v New Jersey zinkasuje 63 miliónov dolárov. Jamie Oleksiak podpísal päťročný kontrakt so Seattleom, ktorý si upísal aj Adama Larssona na štyri roky. David Savard prešiel z Tampy k finálovému súperovi z Montrealu, Alex Goligoski do Minnesoty, Jake McCabe do Chicaga, Cody Ceci do Philadelphie, Alex Edler do Los Angeles. Veterán Ryan Suter prinesie skúsenosti Dallasu a Zdeno Chára zase Islanders.

Newyorský tím si osvojil ďalšieho veterána, útočníka Zacha Pariseho. Najväčšiu zmluvu z útočníkov na trhu s neobmedzenými voľnými hráčmi však podpísal Zach Hyman s Edmontonom – na sedem rokov za 38,5 milióna dolárov. Porovnateľnú, len o rok krajšiu zmluvu, podpísal Phillip Danault s Los Angeles. Jaden Schwartz a Alex Wennberg posilnili Seattle, Blake Coleman Calgary, Brandon Saad St. Louis, Mike Hoffman Montreal. Tomáš Tatar sa dohodol na spolupráci s New Jersey. Jeho spoluhráč Corey Perry zase prešiel k finálovému súperovi z Tampy. Ďalší veterán, Nick Foligno zamieril do Bostonu, ktorý si upísal aj Erika Haulu.

Opäť sa niektorí hráči rozlúčili aj s kariérami. Korčule oficiálne zavesili na klinec Ryan Miller, Henrik Lundqvist, Curtis McElhinney, Anders Nilsson, Niklas Hjalmarsson, David Backes, Travis Zajac či Zack Smith. David Krejčí opustil Boston, aby sa vrátil do Českej republiky. Virtanen pre sexuálny škandál zakotvil v KHL.

Favoriti a outsideri

Na západe sa vyrovnanejším dojmom črtá Centrálna divízia, v ktorej môžeme nájsť aj top favorita. Colorado vlani získalo Prezidentovu trofej a v novej sezóne by chcelo pridať aj Stanleyho pohár. Ostatné tímy v divízii naň strácajú. Dallas by sa chcel vrátiť do play-off a ambície má aj Minnesota. Prekvapiť by chceli Blackhawks, no od takej Arizony sa očakávajú skôr spodné priečky. V Pacifickej divízii je tiež jeden adept na titul – Vegas. To má pred svojou divíznou konkurenciou tiež značný náskok, hoci fanúšikovia Edmontonu tomu asi veriť nebudú. Táto divízia je hodnotená ako najslabšia. Využije to Seattle na postup do play-off v inauguračnej sezóne? Čiernym koňom by mohol byť Vancouver.

Pozri aj: Preview Západnej konferencie

Vo Východnej konferencii nájdeme obhajcu titulu, s ktorým možno počítať aj tento rok. Tampa Bay je favoritom Atlantickej divízie a pokúsi sa získať tretí Stanleyho pohár po sebe, čo sme v NHL nevideli od 80. rokov minulého storočia. Hlavnou konkurenciou v divízii jej bude Florida a veľké ambície netají Toronto. Snáď až s výnimkou Buffala a Detroitu by v nej mohli bojovať o play-off všetci. Ešte vyrovnanejšie je to v Metropolitnej divízii, kde by prakticky mohol postúpiť ktokoľvek. Top favoritom je Carolina a dobre vyhliadky majú pred sebou všetky tri tímy z metropolitnej oblasti New Yorku. Otázniky sú nad Philadelphiou, podceňuje sa Columbus. Prekvapí?

Pozri aj: Preview Východnej konferencie

Bookmakeri majú troch popredných favoritov na zisk Stanleyho pohára v tejto sezóne. Najviac veria Coloradu, za ktorým tesne zaostáva Tampa Bay a za ňou Vegas. Druhý sled favoritov tvoria Toronto, Boston a Carolina. Najväčšími outsidermi podľa stávkových kancelárií sú Buffalo a Detroit. O kúsok lepšie na tom sú Anaheim, Columbus a Arizona.

Slováci v NHL

Na začiatku sezóny by sme v NHL mali vidieť v akcii aj sedem Slovákov. Hneď traja sú v otváracej zostave New Jersey. Okrem útočníka Mariána Studeniča do klubu prišli aj útočník Tomáš Tatar a obranca Christián Jaroš. Dvaja Slováci prišli aj k Islanders, no tam nakoniec uvidíme len Zdena Cháru, ktorého uvidíme hrať ešte minimálne ďalší rok. Richard Pánik si v kempe miesto v otváracej zostave nevybojoval.

Dres zmenil aj brankár Jaroslav Halák, ktorý prišiel kryť chrbát Thatcherovi Demkovi vo Vancouveri. Dresy nezmenili obranca Dallasu Andrej Sekera a obranca Tampy Erik Černák, ktorý má pred štartom sezóny opäť z hráčov spod Tatier najväčšie šance siahnuť na Stanleyho pohár. Do prvho tímu Washingtonu sa prebojoval Martin Fehérváry.

10 otázok pred novou sezónou

1) Dokáže Tampa Bay dosiahnuť majstrovský hetrik?
2) Aká bude inauguračná sezóna Seattlu?
3) Ako dopadne sága okolo Jacka Eichela?
4) Bude play-off bez Penguins alebo Capitals?
5) Dokáže Toronto postúpiť do 2. kola play-off?
6) Zaútočí Connor McDavid na 150 bodov?
7) O koľko gólov sa priblíži Alexander Ovečkin ku Gretzkymu rekordu?
8) Uvidíme ešte Evandera Kanea v drese San Jose?
9) Bude toto posledná sezóna Zdena Cháru?
10) Skončí sa čakanie Kanady na Stanleyho pohár?

NHL v TV

Aj v tejto sezóne bude s nami NHL naživo prostredníctvom televíznych obrazoviek v českom a slovenskom znení. Zápasy bude vysielať tradične športová sieť Nova Sport a aj v tomto ročníku zápas týždenne uvidíme aj na TV Dajto. Online prenosy z NHL môžete sledovať aj u nášho partnera na TV Tipsport.

Pozri aj: NHL v TV



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies