Účet používateľaVyhľadávanie
Menu
Vyhľadávanie Zavrieť SlovakNHL.sk
»
29. 03.
kurzy
00:00info
BUF
NJD
NHL live
30. 03.
kurzy
17:30info
FLA
DET
19:30info
MIN
VGK
NHL live
21:00info
EDM
ANA
23:00info
ARI
NYR
23:00info
COL
NSH
NHL live
00:00info
WPG
OTT
00:00info
BUF
TOR
00:00info
CBJ
PIT
00:00info
MTL
CAR
00:00info
PHI
CHI
00:00info
TBL
NYI
00:00info
WSH
BOS
01:00info
STL
SJS
04:00info
SEA
DAL
04:00info
CGY
LAK
«

Slováci v NHL

Zdeno Chára na vrchole: Cesta od nuly po rekord NHL

Zdeno Chára vyrovnal rekord NHL v počte odohraných zápasov obrancom a ešte ho bude zveľaďovať. Je zrejmé, že na takýto zápis potrebujete, aby vás v kariére sprevádzala dlhovekosť a pevné zdravie. Pripomeňme si, akú púť má za sebou slovenský veterán.

Jeho cesta za rekordom začala 19. novembra 1997, keď zmazal nulu v kolónke odohraných duelov a pri výhre 3:2 nad Detroitom odohral svojich prvých sedem minút v lige v drese Islanders. Tí ho draftovali z 56. miesta v roku 1996 po tom, čo si ho na drafte o rok skôr nikdy nevybral.

Už vtedy vytvoril Chára svoj prvý rekord – stal sa najvyšším hráčom ligovej histórie.

Článok pokračuje pod reklamou

„Big Z“ sa po prvýkrát zapísal do bodovania 15. apríla 1998 proti Rangers a 29. januára 1999 strelil v zápase proti Phoenixu aj svoj prvý gól v NHL. Stalo sa tak už v sezóne, v ktorej sa v lige definitívne etabloval.

V drese newyorského tímu odohral 231 zápasov predtým, ako bol súčasťou slávnej výmeny Alexeja Jašina. Získala ho Ottawa, v ktorej začala žiariť jeho hviezda a v roku 2014 sa dostal aj do prvého all-star tímu sezóny.

Za Senators odohral 299 zápasov a počas tohto obdobia zažil prvé dve účasti v zápase hviezd. Debut zažil 2. februára 2003 a pri druhej účasti vyhral prvýkrát súťaž o najtvrdšiu strelu. Pôsobenie v tíme skončilo, keď klub uprednostnil novú zmluvu s Wadeom Reddenom.

Chára sa ako voľný hráč upísal Bostonu, v ktorom sa stal kapitánom (mal tú časť ako tretí Slovák v lige po Stanovi Mikitovi a Petrovi Šťastnom) a ikonou. Počas tohto pôsobenia sa stal držiteľom Norrisovej trofeje, Ceny Marka Messiera i víťazom Stanleyho pohára. Dvakrát bol súčasťou prvého all-star tímu sezóny, pridal štyri účasti v zápase hviezd i ďalšie štyri triumfy v súťaži o tvrdosť streľby. Jednu ovenčil doteraz platným ligovým rekordom 175,1 kmh/h.

V drese Bruins Chára odohral aj svoj jubilejný tisíci zápas ako dovtedy štvrtý Slovák v ligovej histórii. Stalo sa tak 24. marca 2012 proti Los Angeles.

„Chcel som tento zápas vyhrať. Chcel som naň spomínať ako na víťazný zápas. Nemohol by som žiadať o nič viac,“ povedal po výhre 4:2. „Keď dosiahnete takéto číslo, tak si len poviete: Bože môj, ale to uletelo. To vám hovorí, že si to musíte užívať a vydávať zo seba maximum. Ubehne to rýchlo a skôr, ako si to uvedomíte, budete vešať korčule na klinec.“

Trenčiansky rodák o niekoľko rokov neskôr ako šiesty hráč klubovej histórie odohral 1000 zápasov výhradne len v bostonskom drese. Nakoniec si ho obliekol 1023-krát predtým, ako o jeho služby už „Medvede“ nemali záujem.

Počas tohto pôsobenia sa stal najstarším aktívnym hráčom súťaže, keď 10. júla 2019 ukončil kariéru Matt Cullen. Chára vo svojej bostonskej ére dosiahol aj na hranicu 1500 zápasov v NHL, ktorou sa mohol popýšiť ako 21. hráč v histórii. Stalo sa tak 5. novembra 2019 v Montreale.

„Po príchode do NHL v roku 1997 som sníval hlavne o tom, aby som sa stal súčasťou ligy a nie o tom, že v nej odohrám 1500 zápasov. Rok po roku som sa snažil podávať čo najlepšie výkony a plniť si svoje úlohy,“ poznamenal k tomu.

Svoj ďalší míľnik, 1600 zápasov, už dosiahol v drese Washingtonu, s ktorým pred minulou sezónou podpísal ročný kontrakt. Odohral zaň 55 zápasov. Pred aktuálnym ročníkom sa stal realitou návrat na Long Island, v drese ktorého dokázal vyrovnať rekord Chrisa Cheliosa s 1651 zápasmi v NHL.

Chára ešte na svojej púti nepovedal posledné slovo. Momentálne stráca jeden zápas na vyrovnanie Marka Recchiho na siedmom mieste historického poradia všetkých korčuliarov.

Ak by sa po sezóne rozhodol pokračovať v kariére, ako siedmy hráč histórie by mohol odohrať svoj 1700. zápas v NHL. Mal by aj na to, aby vytvoril nový európsky rekord. Ten drží s 1733 duelmi Jaromír Jágr. Celkový rekord ligy vytvoril Patrick Marleau s 1779 duelmi.



Neprehliadnite
Krátke správy
Najnovšie články
Mešár znepokojuje, expert vyzýva fanúšikov: Urobíte najlepšie, ak na toto zabudneteCelebrini vytvoril nový rekord! Aké šance majú tímy NHL na jeho zisk? Príde ruský brankár, ktorý musel slúžiť v armáde, konečne do NHL? Slafkovský varuje: Len sa zahrievam! Aj ja chcem dosiahnuť túto métu V hre o post nového trénera Senators sú aj veľké mená Dvorský začal play-off zostra: Dva góly a víťazstvo! Bodoval aj ďalší Slovák + video Vzácnosť: Binnington bol produktívnejší ako autor víťazného gólu + videoJeden obranca sa Torontu zranil, ďalší sa vrátil. Ako je na tom hviezda?Obranca Buffala dostal maximálnu možnú pokutu + videoKraken podpísali zmluvu s nádejným obrancom Slafkovský len tretím Európanom histórie s takouto sériou, ďalšie tímy sú v play-offVideo: Bitky z 28. marca 2024 (4) Slafkovského posledná šancu na vylepšenie rekordov. Dokáže toto len ako tretí Európan? Aj Gretzky mal pred Chárom rešpekt: Keď som ho prvýkrát uvidel, utekal som za trénerom Brodeur lamentuje nad dnešnými brankármi: Rozmaznávame ich Slafkovský hovoril o MS. Chce ísť do play-off a experti sa zhodujú: Je naň perfektne stavanýIde do tuhého: Boj o Prezidentskú trofej je mimoriadne vyrovnaný a otvorený Rokovania o sťahovaní tímu Slováka sa ukončili Chromiak prihrával na víťazný gól, Regenda sa pobil + videoCanucks zaradili Demka na listinu dlhodobo zranených. Ako je na tom Lindholm? Zobraziť viacArchív článkov
Aktuálne v diskusii
SlovakFitness.sk

Prečítajte si na SlovakFitness.sk

SlovakNHL.sk - správy, výsledky, štatistiky z NHL Facebook   Instagram   Twitter   RSS Webdesign and Internet media - Streftec
© 2005 - 2024 SlovakNHL.sk. Všetky loga a známky NHL a tímov, ako aj dalšie tu zobrazené materiály sú majetkom NHL, NHL Enterprises, L. P. a príslušných tímov.

Reklama na webe   |   O nás & kontakt   |   Mapa webu   |   Osobné údaje   |   Cookies